Základný plat a skutočne priznaná mzda
Ahojte. Otazka na zenusky zo mzdovej kancelarie, pripadne legislativy znale. Kazda skupina narocnosti prace ma stanovenu svoju minimalnu mzdu. Ak prijmem cloveka do prace, ktory bude vykonavat pracu prisluchajuci druhej skupine, no v zmluve dohodneme minimalnu mzdu prisluchajucu prvej skupine plus odmeny - je to chyba? Ak v konkretnej mzde za vykonanu pracu bude hruba mzda vyssia ako minimalna mzda pre druhu skupinu? Resp. ak by odmeny boli nedostatocne na minimalny mzdovy narok, dostane vyrovnanie vo forme dorovnania do minimalnej mzdy pre druhu skupinu? Mzdu dostane spravne. Dik.
@anonym_867094 a co s tym mam ja? Nerob tam a hotovo. Ja neurcujem platovu politiku. Niekto tobi cisto len za minimalnu mzdu a co mam ja teraz s tym urobit? Stale nechapem o co ti ide.
@anonym_autor dobra rada nad zlato. Poradim ti teda aj ja. Ked s tym nevies robit s nevies ci to je vyrabacka, tak s tym nerob. 🫠
@anonym_autor dobra rada nad zlato. Poradim ti teda aj ja. Ked s tym nevies robit s nevies ci to je vyrabacka, tak s tym nerob. 🫠
@anonym_867094 jasne, to je presne take konikovske - miesto pomoci urazat a obvinovat. Ty sa pytas a informujes veci, ktore vies? Zaujimave. Ja som bola v tom, ze sa ma clovek pytat ak nevie, nie je si isty, chce sa nieco dozvediet alebo potrebuje poradit.
Vasa vizitka, ze na podanu otazku odpovedate 1000 km vzdialenou pripomienkou👍.
@anonym_867094 jasne, to je presne take konikovske - miesto pomoci urazat a obvinovat. Ty sa pytas a informujes veci, ktore vies? Zaujimave. Ja som bola v tom, ze sa ma clovek pytat ak nevie, nie je si isty, chce sa nieco dozvediet alebo potrebuje poradit.
Vasa vizitka, ze na podanu otazku odpovedate 1000 km vzdialenou pripomienkou👍.
@anonym_autor take konikovske, ze je niekto pasivne agresivny na ostatne uzivatelky.
@anonym_867094 u nas sa odmeny,ktore vtedy su ludia dostanu aj ked su pn.Muz mal 2dni odrobene,odmena 600eur a celkovo 1200eur v cistom.Teraz mal tiez par dni odrobene,lebo od 17.11 nastupil do roboty po pn a plat aj s 14tym platom 1900,este mu pride zo soc.650eur za pnku.Ale pokazila mu pnka priemer,teda aj priemer za dovolenku a pod.
No su to take odrby s tymi pohyblivymi ciastkami,prak.sa ludom platy nikdy nezvysia,lebo prave tam uberu a budu realne este horsie na tom ako predtym.Teraz ked sa ma zvysovat min.mzda a chudaci ludia dostanu este menej ako tento rok
@anonym_4a5d90 to, že sa zvyšuje minimálna mzda neznamena, že sa každému zvýši aj automaticky plat. Pokial niekto zarába viac ako je zákonom určená minimálna mzda, a je jedno, či ma vyššiu pevnú alebo pevnú s pohyblivou čiastkou, nárok nemá.
@anonym_autor ake prosim? Necitala si to vyssie? U nas su takto odmenovani aj zamestnanci administrativni, tzv neproduktivni, ktorych ulohov nie ke zabezpecit obchod firme ale ine ulohy a dostanu prd ked su na pn. Bola som raz na takejto pn, lebo som zial musela a ta vyplata co mi prisla bola tragedia.
@anonym_867094 z celého tvojho zárobku sú odvádzané odvody (to, či je niečo z toho variabilna zložka nemá na výšku nemocenského počas PN, ci osetrovneho absolútne žiadny vplyv). Aj z odmien sa plati poistné a teda aj z tohto zárobku sa počítajú rôzne dávky.
Ak máš na výplate “nic” alebo “prd” je to preto, že nahrada príjmu, je len 25-55% z vymeriavacieho základu (príjm za predchádzajúci rok), nie kvôli variab.zložke.

@anonym_867094 u nas sa odmeny,ktore vtedy su ludia dostanu aj ked su pn.Muz mal 2dni odrobene,odmena 600eur a celkovo 1200eur v cistom.Teraz mal tiez par dni odrobene,lebo od 17.11 nastupil do roboty po pn a plat aj s 14tym platom 1900,este mu pride zo soc.650eur za pnku.Ale pokazila mu pnka priemer,teda aj priemer za dovolenku a pod.
No su to take odrby s tymi pohyblivymi ciastkami,prak.sa ludom platy nikdy nezvysia,lebo prave tam uberu a budu realne este horsie na tom ako predtym.Teraz ked sa ma zvysovat min.mzda a chudaci ludia dostanu este menej ako tento rok
@anonym_4a5d90 to je tiez individualne. Su podniky, kde sa zakladne platy a aj pohyblive ciastky zvysuju. Ja nemozem zato, ze jeden v jednej firme zaraba tisice a druhy v inej na tej istej pozicii ledva tisicku. O tomto ale tato tema nie je.