icon

Zákonná prestávka pri úväzku 37,5 hodiny týždenne?

lauraolivia
5. nov 2024

Ahojte, vie mi niekto poradiť.... môj týždenný úväzok je 37,5 hodiny..... Pracujem od 6.30 do 9.30 potom mám voľno a nastupujem od 12 do 17 hodiny....ide o to že čo som sa dočítala, ja nárok na prestávku nemám,tak prečo mi ju započítavajú..... A ešte keď si beriem pol dňa dovolenky, stiahnu mi 4 hodiny....je to ok?
Pracujem vo verejnej správe. Ďakujem

basska_b
5. nov 2024

Tak si sprav prestavku medzi 12-17 pol hodinu, ci to sa neda? Ale akoze pise sa o "pracovnej zmene, ktora trva viac ako 6 hodin". Ty ju mas taku rozfrckanu, ale v sume za den to je viac ako 6xhodin. Podla mna by si si medzi 12-17 este mohla spravit prestavku. Nakoniec, zaplatenych mas 37.5hod, ale odsedis si tam 40 hod. A inak, mne strhli 4 hod, ale ja som mala 40hodinovy uvazok. Muz ma 37.5hodinovy a vraj tiez strhaju 4 hod

tiika
5. nov 2024

@lauraolivia takéto zmeny sme volali “trhacky”. Tu nejde o dve zmeny, ale o jednu takto natiahnutu. Keďže tvoj prac.čas je vramci tejto zmeny viac ako 6 hodín, musis mat minimálne 1/2 prestávku, ty ju máš však 2,5 hod. Takze nerozumiem, prečo ti odpočítavajú ďalšiu pol hodinu.
Zároveň pokial tu prestávku v skutočnosti nemáš, nemajú ti ju odrátať. Mala by si pracovať o pol hodinu menej.
Aj pol dňa dovolenky ja vždy počítam ako 3,75h (z tvojho naroku 7,5h x 20/25 dni).
Na koľko hodín dovolenky máš nárok? Resp. ak ti stiahnu len pol dňa, tak je v podstate jedno či je to 3,75h alebo 4 h.

lauraolivia
autor
7. nov 2024

@tiika tak si to myslím aj ja, že mne tú prestávku strhávajú zbytočne, nakoľko neodrobim v kuse 6 hodín..... A zbytočne som každý deň pol hodinu viac v práci.....

tiika
7. nov 2024

@lauraolivia je úplne jedno, či je to v kuse 6 hod alebo nie, počíta sa to dokopy. Napr. Ak by si pracovala aj 1 h +prestavka 1h + 6,5 h; nie je dôvod aby ti ďalšiu pol hodinu odpocitali z 6,5h, lebo pleestavku si počas zmeny trvajúcej viac ako 6 hodín (v tomto prípade 7,5 h) už mala. Chapes..?

lauraolivia
autor
8. nov 2024

@tiika áno už chápem. Takže vlastne aj keď mám v zmluve úväzok 37.5 hodiny, tak v podstate robím 40.....chápem to dobre? Či?

kristinaanna
8. nov 2024

@lauraolivia ak máš úväzok, 37,5 hodiny týždenne, znamená že denne musíš odpracovať, 7,5 hodín, obed polhodina sa do odpracovanej doby nepočíta, ak máš pól dňa dovolenku , musíš odpracovať minimálne 3,75 hod,

tiika
8. nov 2024

@lauraolivia
Máš to mat takto:
Pracovný čas - pracuješ 7,5h, zaplatené je všetko (7,5h)
Prestavka minim.1/2h - nepracuješ, je neplatena

Ty to máš takto, nesprávne:
Prac.čas - pracuješ 8, zaplatené máš iba 7,5 h!
Prestavka 2 h - nepracuješ, nie je platená (toto je Ok)
+Prestavka 1/2 h - pracuješ!, je neplatená

Napis prosím, ako tomu chapes, lebo som si nie istá, či sa rozumieme.