Založenie vlastného obchodu: Skúsenosti a tipy
Dobrý večer
vždy, keď hládám na niečo odpoveď skončím tu na MK🙂 Nie je tomu inak ani dnes, rozhodla som sa skúsiť šťastie a opýtať sa na váš názor, skúsenosti.. Vlastním nebytový priestor na celkom frekventovanej adrese (s vlastným vstupom) v Bratislave, no som single mama a investične som schopná pokryť cca 6000 euro na nákup tovaru, základné zariadenie. Takže bieda🙂 Neviem vôbec odhadnúť riziko a nádej na úspech, zvažujem vinotéku - keďže široko ďaleko žiadna nie je… len tým, že som na malého sama, nemôžem tam byť do večera, musela by som mať zamestnanca na výpomoc, čiže asi minimálne 30 ľudí denne by tam muselo spraviť nákup aby bol aspoň minimálny výnos.. Je toto reálne? Riskli by ste niečo takéto? Ako zistím či mám nádej na úspech? Zariadenie viem vybaviť za 1000 euro keďže som interiérový designér, viem to šikovne vymyslieť za lacno, zvyšok by bol nákup tovaru a ešte zvažujem zamestnať tam Zťp kamarátku s príspevkom.. Ďakujem za každú radu, tip, tie čo máte obchod - ako sa Vám to oplatí, kde mám začať… nečakám milióny, naopak, stačí, ak by ma len čiastočne uživil a k tomu by som si našla prácu na doma.. Ešte raz ďakujem ❤️
@diewcatqoo Ďakujem veľmi pekne
Spojiť sa to dá s darčekovom predajňou, kvalitné vína = k tomu služba ako balenie atď, online objednanie/ dohodnutie, s takouto prevádzkou sa dá fungovať. Treba samozrejme do marketingu investovať.
No, 30 zakaznikov je v podstate nic. To, co zarobis, par eur? Nechces tam pracovat, lebo sa chces venovat atelieru, a este sa musis starat o dietatu. Prepocitaj si len plat predavacky na den, k tomu energie, ine dane, ine bezne naklady s prevadzkou, do.ktorej vstupuju bezne zakaznici. Dalej, 6 tis je fakt malo. Sortiment bude maly, okliesteny, ak chces predavat kvalitne vino. Ak nie je sortiment, nie su kvalitni zakaznici. Predavacka musi byt vzdelana v odbore, inak tam ludia nebudu chodit. Lebo, zakaznik chce kupit nieco kvalitne a napr.nie je milovnik vina, teda nepozna, co je dobre, ale chce sa blisnut pred navstevou, tak predavacka musi poradit, vyznat sa v tom. A taka Ti nepojde robit za minimalku. A tak by sme mohli pokracovaaaat... a nakoniec, kde je Tvoj zisk?
@angvis ešte by si mohla organizovať ochutnávky, keď k tomu pridáš lokálne pochutiny, alebo taky dezertný sortiment, že aj darčekové koše, donáška. Ešte aby Ti nebol jeden zamestnanec málo
@berenika39 konkrétne... vinotéka...nikto tam nebude chodiť stále, pravidelne, každý deň.... a z tých "občas" sa ona neuživí , dnes sú ľudia rozmaznaní a chcú všetko hneď a na jednom mieste 👉 .... sama som videla takýto koniec 2 predajní , ja som to vedela , že to tak skončí.. mini butik s 5timi handrami - skončil za 3 mesiace, rýchle občerstvenie za 6 mesiacov- tam jej chodili iba z rodiny a teraz v jednej obci budú otvárať potraviny .... tým dávam čas cca do konca roka, majiteľ chce uživiť ešte aj 2 predavačky- predtým tam bol mladý pár, robili sami na seba a nedali to ... 😂😂😂
Ďakujem za všetky názory, takto presne mi chodia pochody v hlave ako píšete, ja tiež chodím po meste všímam si tie zúfalé “pokusy” stále sa dačo otvorí, skrachuje, zasa prerába, kopec peňazí a času aj za tie prerábky, vždy si vravím kto toto zvláda takto sa “okašlať” veď to musia byť strašné prachy.. Preto som bola zvedavá na váš pohľad na vec, mám teraz nad čim rozmýšlať, ďakujem
@angvis 👍👍👍
V Bratislave je napriklad na Radlinskeho nieco take ako planujes otvorit, na jeden den by som sa tam niekde v blizkosti zaparkovala a odsledovala kolko ludi tam chodi a budes mat lepsiu predstavu ci to ma vobec zmysel.
@demko2000 tak mám dve známe,obe majú vinotéku v obci pri okresnom meste. Paradoxne z obce majú minimum zákazníkov . Tá jedna to ma to sesternicou . Robia akcie ,na ktoré si pozývajú somelierov , a tí majú prednášky a ochutnávky rôznych vín . Minule k tomu pridali aj jedného lokálneho spisovateľa ,ktorý tam krstil knihu , predtým zas pozvali huslistu ,aby im večer zahral , podľa fotiek tam majú Max 20 miest na sedenie . No tieto väčšie akcie robia aj vonku . Myslím ,že sa v Tom baby našli ,vzdelávajú sa v oblasti vín , hoci obe boli úplne mimo tento obor .
@angvis vôbec by som takýto nápad nezvarhovala. Ak máš rada víno, čo to o ňom vieš a teda vieš vyberať vína a dodávateľov, tak choď do toho. Jediná vec, ktorú podotknem je tá, že 6000 je málo podľa mňa. Za to peknú a dobre vybavenú vináreň neotvoríš + náklady na zamestnanca na prvé mesiace z toho neutiahneš. Takže urob si business case, nielen na prevádzku, ale aj propagáciu. Uvidíš, koľko peňazí to bude reálne a či ich máš možnosť získať. Ak áno, choď do toho. Maximálne neuspeješ. S tým je pri podnikaní potrebné počítať, človek musí ísť do tých výdavkov s tým, že možno to bude čistá strata. Ale na druhej strane, ak neskúsiš, tak určite neuspeješ. Ale ako som napísala, pre mňa osobne by úplný základ bol to, že si fanúšik vína a fakt sa v ňom vyznáš.
U nas ma jeden obchod ma vina a k tomu od miestnych farmarov syry, klobasky,susene sunky...a funguje uz roky.ale fakt vyborne kvalitne veci.cisto len vino neviem ci sa uzivi

My sme male mesto na juznej Morave a mame tu 5 vinotek. Vsetky ziju a dari sa im podla mna dobre. Dve su v tesnej blizkosti nakupneho centra a vzdy, ked idem okolo, vidim, ze je tam plno. Ale u nas na Morave pije vino uplne kazdy 🙂
Ja mam jednu oblubenu, ktora okrem vin predava aj vyrobky od lokalnych vyrobcov (maso, syry, caje, kavu, cukrovinky, rozne pochutiny, ktore v beznych obchodoch nedostat) a chodim tam min. 2x tyzdenne (kupujem prave tie lokalne vyrobky, vino malokedy).
Chod do toho. Ak v okoli ziadna vinaren nie je a pridas k tomu este nieco navyse (napr. nejake lokalne produkty), myslim, ze tych 30 zakaznikov denne urcite najdes. Drzim palce.