Založenie živnosti

marfica
23. sep 2022

Ahojte, som na úrade práce a chcela by som si založiť od októbra voľnú živnosť.
Nezakladal si v poslednom čase niekto? Aký je postup? Najprv založiť živnosť a potom sa odhlásiť z úradu práce, alebo najprv im to oznámiť a potom riešiť živnosť? A môžem ju vybavovať už teraz s tým, že by platila od októbra? Nenašla som takéto info na nete.
Vďaka ak niekto odpovie.

9lf9
23. sep 2022

@marfica mozes zalozit teraz so zaciatkom od 1.10 a potom dolozis na urad prace.

marfica
autor
23. sep 2022

@9lf9 super ďakujem. Mam sa ísť hlásiť budúcu stredu, takže možno to dovtedy stihnem vybaviť.

maranco
23. sep 2022

@marfica živnosť si môžeš založiť aj z domu, ak máš občiansky preukaz s čipom, vtedy neplatíš poplatok 5€ za každý predmet podnikania
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

lucka_ke
23. sep 2022

a si si istá, že ťa nová živnosť uživí? nebolo by lepšie si nájsť prácu a živnosť popri a keď sa rozbehne potom len podnikať?

ivicka0502
23. sep 2022

úrad práce poskytuje príspevky na začatie podnikania. informuj sa na úrade práce. živnosť si vieš založiť kedykoľvek za 5 eur

jana0312
23. sep 2022

@marfica ešte nič nezakladaj, opýtaj sa na úrade práce, či nemáš nárok na podanie žiadosti na projekt Chyť sa svojej šance - príspevok 5600€ pre začínajúcich SZČ (momentálne prebieha pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie)

marfica
autor
23. sep 2022

@lucka_ke
@ivicka0502
@jana0312 ale ja nepotrebujem príspevok, nejdem rozbiehať vlastný biznis. Len budem pracovať vo firme, kde robia všetci na živnosť. Nepotrebujem si nič kupovať, žiadne prístroje, nástroje, nič. Oni všetko majú, ja budem robiť s ich zariadeniami, len potrebujú ľudí, ktorí tie zariadenia budú obsluhovať.

ivicka0502
23. sep 2022

@marfica aha čiže vlastne oni chcú ušetriť na odvodoch a platených sviatkoch, pn-kach, dovolenkách. Ešte to zváž. Ak si s tým Ok, tak potom ako sme písali, založia ti ju

marfica
autor
23. sep 2022

@ivicka0502 takto, je to špecifická práca. Budem ju robiť u kmeňovej firmy, ale tých firiem je viac a podľa potreby ju môžem robiť aj v ostatných firmách keď sa ju poriadne naučím u tej kmeňovej firmy. Majú to takto zaužívané, všetci robia na živnosť, aby mohli v prípade potreby robiť aj v ostatných firmách. Jasné, že je to pre nich jednoduchšie ako držať si stabilných zamestnancov.

jarka_black
24. sep 2022

@marfica Zistite si, aká je hrubá mzda zamestnanca. Vy si vypýtajte superhrubú. Toto je častá chyba živnostníkov a potom sa čudujú, že po zaplatení odvodov a hlavne po podaní daňového priznania zarobili v čistom menej než zamestnanci. Na toto pozor.
Lebo Vy ako živnostníčka nebudete chránená zákonom ako zamestnanec - keď pre Vás nebude práca, zo dňa na deň ostanete doma bez príjmu. Nárok na PN alebo podporu budete mať podľa toho, či a koľko ste odvádzali do Sociálnej poisťovne. Z týchto dôvodov musíte žiadať superhrubú mzdu a nie hrubú - aby ste sa vedeli zabezpečiť sama. Nedovoľte, aby ste mali nevýhody živnostníka aj nevýhody zamestanca v jednom (lebo organizácia Vašej práce bude vyzerať ako zamestnanecká, nebudete pánom svojho času, čo je klasická výhoda živnosti). Firma má zas výhodu, že nemá záväzky voči Vám, iba zaplatiť hodiny.

marfica
autor
24. sep 2022

@jarka_black ano, ďakujem.