icon

Zamestnali by ste Rómku na dobrú pracovnú pozíciu?

rlenka1
11. máj 2021

Mam jednu otazku. Zamestnali by ste romku na dobru pracovnu poziciu? Iba sa pytam na nazor.

reni666
12. máj 2021

Na Slovensku ti nedajú ani prenájom bytu, hneď sa pýtajú či si róm, môjho kamaráta odmietli 4 krát a pritom pracuje od svojich 19. Bol z toho veľmi nešťastný, lebo si našiel veľmi dobrú prácu a kôli tomu že mu nikto neprenajal sa musel vrátiť späť na východ do práce kde zarobil o polovicu menej. Druhý kamarát tiež, musel klamať, že nie je róm a hneď mu dali byt.

777januska777
12. máj 2021

@terezka1947 môže to tak byt ako vravíš, ale aj tak je to nefer voči pracujúceho šikovnemu človeku. Napriklad to iste sa vraví o mamickach po rodičovskej a preto ich často majú zamestnávatelia problém zamestnant, lebo však mamička bude stále doma, lebo nebude chcieť poriadne robiť a podobne. Par mamiciek robí zle meno a teraz vďaka tomu budeme odsudzovať všetky mamičky po rodičovskej. Je to nefer je, práve preto by mal každý dostať rovnakú príležitosť.

snazilka_bio_mamka
12. máj 2021

@stanulienkat asi nemate v tom nemáte celkom jasno, kedze o slečnu mali vyslovene záujem este pred stretnutím, vyvolávali jej súdiac podla jej skúseností, vzdelania a jazykových znalostí a kocka sa otočila, až ked zistila ze je rómskeho pôvodu, na ktorý sa jej este dokonca aj pani zlatá spýtala pri pohovore. Je to diskriminácia podla etnika.

mamamasama
12. máj 2021

necitam komentare, len som v soku, ze este v dnesnej dobe zijeme s predsudkami... k tomuto vychovavame deti? ...Clovek je bud slusny, alebo neslušný, cisty, spinavy, inteligentný, menej inteligentný, ale kludne nech je aj zeleny, alebo fialový ako Barney...

snazilka_bio_mamka
12. máj 2021

a keby tu malo pár ludí pochybnosti, existuje antidiskriminačný zákon, treba preštudovať.

katym77
12. máj 2021

Ak spĺňa predpoklady tak by som sa na pôvod nepozerala!
Toto je typické Slovensko, predsudky voči Rómom, predsudky voči národnostným menšinam, predsudky voči imigrantom...
Pracovala som v Anglicku, alebo v Holandsku a v Holandsku ľudí ani nenapadne robiť rozdiel. V Anglicku sa nájdu rasisti, ale väčšinou sú to ľudia, ktorý pochádzajú z tehlových štvrtí, ale dobre vedia, že principiálne rozdiely robiť nemôžu.

oliolijanka
12. máj 2021

@rlenka1
Ak by ta prijali ako opatrovatelku do dvoch skolok, obe s rovnakym platom, obe rovnako vzdialene/ dostupne od tvojho bydliska, len v jednej by boli iba romske deti a v druhej iba neromske, ktoru ponuku by si prijala?

rlenka1
autor
12. máj 2021

@erikaa09 nie mam.manzela ale on pracuje aj nocne

rlenka1
autor
12. máj 2021

@terezka1947
Ja sa neohanam.rasizmom nikdy som.to.nerobila a ani nebudem len mi nebolo.velmi dobre na ❤ ze ma volala 3krat a vsetko.milo a ked ma uvidela tak sa spyta taku vec.

terezka1947
12. máj 2021

@777januska777 ano...je to nefer.
Ale otacat vzdy vsetko na rasovu diskriminaciu tiez nie je ok.
Ale...ako zamestnavatel by som chapala,ze na niektore pozicie nechcu mamicky s detmi.
A aj tu si mamicky-mnohe,robime zle meno.
Mam deti,ale snazim sa max vychadzat v ustrety zamestnavatelovi....a to som musela ostat aj na pandemickej ocr,cize nebola som v praci. Zase...akonahle sa dalo,nastupila som. Mnohe kolegyne tahaju dalej...lebo vyhovorka je korona,vzdy sa nieco najde. A vyberaju vsetko mozne,aj nemozne,vyhovorka su deti.
Potom sa nedivme.
Detto su ine skupiny ludi.
Ja som alwrgicka na rasovu diskriminaciu.
Lebo....a teraz si pozrime napr.take pokuty v MHD.
Koho pustia bez pokuty,aby opletacky nemali a komu nic neodpustia?tiez rasova diskriminacia.
Tak zase podme riesit diskriminaciu komplexne...aj predsudky. Ci su opodstatnene,ci nie.

rlenka1
autor
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
12. máj 2021

@rlenka1 nevravim,moze byt...ved preto su problemy,lebo su problemovi ludia na roznych postoch.
Ake vzdelanie mas?ze ta nevzala?

elistek13
12. máj 2021

Podla mna ako nevidela by som v tom ziadny problem ak ma pozadovanu prax a posobi v pohode. Aj biely clovek vie niekedy neprijemne prekvapit, takze by som jej dala sancu

rlenka1
autor
12. máj 2021

@poopsie mam ukoncenu strednu skolu a univerzitu a anglicky jazyk mam 2 rocny kurz aby som mohla aj prekladat

kittykat22
12. máj 2021

@rlenka1 samozrejme ze zamestnala. Ak ma kvalifikaciu a paci sa pri pohovore, preco nie. Nakoniec v zakone je 3 mes skutocna lehota, takze keby to nebolo podla predstav, tak sa moze zamestnavatel so zamestnancom rozlucit.

rlenka1
autor
12. máj 2021

@judar no my sme sa tam.ostahovali.kvoli.otcovy kedze sa firma kde pracoval prestahovala tam. Mama to uz nevydrzala sama doma tak sme tam odisli

poopsie
12. máj 2021

@rlenka1 to je pekne a aké máš vzdelanie aby si mohla byť pedagógom?

rlenka1
autor
12. máj 2021

@bu1bu dvokazy nemam odkial by som.ich mala. Nechcem.sa ohanat diskriminaciou kedze sa mi to stalo prvy krat

777januska777
12. máj 2021

@terezka1947 no tak o tom sú ľudia, ludia sa radi vyhováraju a snažia sa hľadať výhody všade. Už len záleží od človeka ako to bude tolerovať. Ked som robila v bare, chodili tam ludia s rôznymi vyhovorkami a predsa som nepovolila. Tak ako chceme, aby boli zasadovi ini ludia mame byt aj my k druhým. Je to tazsia cesta, lebo človek musí bojovať hlavne so svojim pokojom, ale dôležité je neustupit. Ako sa vraví, kazdy si dovolí, len toľko koľko mu my sami dovolíme. Ak niekomu vyjde raz výhovorka na rasizmus, tak ju použije znova. A stačí pár ľudí co to tak nechajú, lebo chcú mať pokoj a nechcú sa s nikým naťahovať a ti spôsobujú to ze sa to stále deje.

terezka1947
12. máj 2021

@rlenka1 taaak potom neries jeden neuspech v skolke. S takym.vzdelanim mas viacero moznosti.
Univerzita,vies prekladat...
Mozno ale ti chyba pre nase skolstvo este nieco pedagogicke.
To potom chapem,ze ta do lidlu nevzali.
Zase zamestnavatel tiez nechce predimenzovane vzdelanie. Naco mu tam je univerzita?

rlenka1
autor
12. máj 2021

@poopsie strednu skolu a univerzitu.child care education

poopsie
12. máj 2021

@rlenka1 a zistila si si na školskom úrade v tvojom mieste pobytu, či je takáto škola akceptovateľná?

rlenka1
autor
12. máj 2021

@777januska777 nevyhovaram sa na rasizmus niktdy som to.nerobila a este sa mi to ani nikdy nestalo ja som bola iba sklamana

terezka1947
12. máj 2021

@777januska777 presne tak.
Uplne suhlasim.

poopsie
12. máj 2021

@rlenka1 mam známu ktorej robili v jednej škôlke veľké problémy, až sám dekan musel napísať, že ma kvalifikáciu ale ja tak jej to nepomohlo, nechceli ju zaradiť do prisluchajucej platovej triedy

oliolijanka
12. máj 2021

@rlenka1 Univerzitu alebo iba kurz na univerzite? Kolko mesacne/rocne studium?

rlenka1
autor
12. máj 2021

@terezka1947 jej to.nevadilo ze mam vystudovanu skolu v zahranici ja som sa jej nato aj spytala povedala ze to nie je problem ved ukoncenu skolu.mam. Ale ano mas pravdu v statnych skolkach chceju slovensku maturitu. Rozmyslam.ze v septembry si.ju urobim

777januska777
12. máj 2021

@rlenka1 verím ti, ja nie som romka ani nejako špeciálne diskriminovana žena, tak to úplne nepochopím, čo ten rasizmus je a aký dopad na človeka má. Ty nemôžeš zmeniť spoločnosť a pohľad spoločnosti na Rómov, môžeš ale zmeniť pohľad tvojho okolia na teba a popraviť mu pohľad na Rómov. Manzel ma takto v práci veľmi šikovného a ochotneho Róma, tento chlan sa vypracoval a jeho povesť ho predchádza.

rlenka1
autor
12. máj 2021

@snazilka_bio_mamka ties mi.to.prislo.divne ze sa to pyta ale ked ja niesom nejak drza aby som.jej nato nieco povedala ale co uz prave mi.volali z prace pomocna cukrarka nastup.mam.v pondelok velmi sa tesim hoci to nie je to co som.chcela.robit cely zivot. Dufam ze so mnou budu spokojny