Zamestnávateľ mi nechce umožniť inú prácu počas tehotenstva
Ahojte stretol sa niekto s tým že zamestnávateľ nechcel alebo to naťahoval ak ste boli tehotné?
Pracujem v prašnom prostredí vo výrobe. Kolegyňa ktorá bola pár rokov dozadu tehotná hneď z pozície odišla. Mna len naťahujú pretože ma nemajú kam dat. Od kolektívu sa mi dostavajú naprieky spojené s prácou, ohováranie a k nadriadeným sa vyjadrujú v zmysle ze som tehotná nie chorá a môžem robiť čo "oni uznajú za vhodné".
Zamestnávateľovi som písomne oznámila tehotenstvo uz pred 2 týždňami. Najprv som sa chcela s nimi dohodnúť aj na inú pozíciu. Viem že s preradením na inú pozíciu nemusím súhlasiť. Ale ak majú prístup takýto nebudem stym súhlasiť. V ramci pracovnej zmluvy mi nemajú možnosť dať inú prácu. Aj keď verím že sa budu snažiť nejako sa vynájsť. Riešim to už celý týždeň. Tiež je to stres a obavy ako ma budú atakovať.
Ak ste sa niektorá s týmto stretli ako ste postupovali ďalej?
Sla by som v tomto pripade na PN ( teda ak by Ta doktor vypisal) nebabrala by som sa
@ivik4
Ahoj no to sa mi snaží aj zamestnávateľ presunúť tú PN ale to že oni premňa pracu nemaju nieje dôvod na vypisanie PN. A obmedziť sa na vychádzky len preto že maju oni prístup aky maju nieje v mojom zaujme. Viem že sa môžem obrátiť na inšpektorát práce. Ale nemam stym skúsenosť a možno sa to dá aj inak riešiť nie len zec IP.
Nie, určite nechoď na PN a neobmedzuj sa takto bytím doma a zároveň znížením príjmu. Ak je tvoja práca tehotným zakázaná, tak ak ti nemajú dať akú prácu, ostávaš doma s plnou mzdou. Napíš im, ak nie písomne doporučene, tak aspoň mailom, že obratom žiadaš na dobu tehotenstva o preradenie na inú pozíciu, vhodnú pre tehotné a že tak žiadaš z dôvodu jeho povinnosti vyplývajúcej z §162 ods. 1 Zákonníka práce. V prípade, že takúto pozíciu nemajú, tak očakávaš, že sa budú riadiť §162 ods. 4 Zákonníka práce a poskytnú ti do odchodu na materskú dovolenku pracovné voľno s náhradou mzdy. Napíš to takto, prípadne kľudne text začni tým, že po porade s právnikom žiadaš.....
Určite nechoď na PN, obmedzí ťa to v tom, že von budeš môcť chodiť iba počas vychádzok, budeš mať nižší príjem. Nie je dôvod. Žiadaj, nech si plnia povinnosti vyplývajúce zo zákona. Ale samozrejme, bavíme sa o tom, že tvoja práca patrí medzi práce, ktoré sú tehotným zakázané.
Sla by som v tomto pripade na PN ( teda ak by Ta doktor vypisal) nebabrala by som sa
@ivik4 ale veď o to im ide, aby jej nemuseli platiť oni, tak len dosiahnu, čo chceli. A ona príde o peniaze - PN je len 55%. Keď pre teba nemajú náhradnú pozíciu, tak budeš doma a budeš normálne dostávať plat. Normálne im to takto oznam a že v opačnom prípade budeš kontaktovať Inšpektorát práce. Nenechaj sa odbiť
@ivik4 nie je dôvod, aby išla na PN, ak robí prácu zakázanú pre tehotné. To robia iba hlúpe ženy, ktoré sú lenivé alebo neschopné hájiť svoje práva zo zákonníka práce. Môže byť doma s plnou mzdou, dovoľuje jej to zákonník.
Kľudne mi napíš správu, presne ti poradím znenie toho, čo im napíšeš vrátane paragrafov.
@autorka o preradenie na inú pozíciu mas žiadať písomne a písomne musíš dostať aj vyrozumenie. Pokial ti navrhne inú pozíciu, vhodnú pre tehotnú, ty súhlasíš musíš, nie je na tebe si vyberať, co by si chcela robiť. Pokial ti vhodnú pozíciu nedá, musí ti to písomne zdôvodniť. V tomto prípade si doma s náhradou mzdy. Pokial nemáš iné zdravotné ťažkosti, tak na PNku nie je žiadny dôvod, prečo sa máš pripraviť o peniaze? Všetko mas riešiť v zmysle ZP.
Nie, určite nechoď na PN a neobmedzuj sa takto bytím doma a zároveň znížením príjmu. Ak je tvoja práca tehotným zakázaná, tak ak ti nemajú dať akú prácu, ostávaš doma s plnou mzdou. Napíš im, ak nie písomne doporučene, tak aspoň mailom, že obratom žiadaš na dobu tehotenstva o preradenie na inú pozíciu, vhodnú pre tehotné a že tak žiadaš z dôvodu jeho povinnosti vyplývajúcej z §162 ods. 1 Zákonníka práce. V prípade, že takúto pozíciu nemajú, tak očakávaš, že sa budú riadiť §162 ods. 4 Zákonníka práce a poskytnú ti do odchodu na materskú dovolenku pracovné voľno s náhradou mzdy. Napíš to takto, prípadne kľudne text začni tým, že po porade s právnikom žiadaš.....
Určite nechoď na PN, obmedzí ťa to v tom, že von budeš môcť chodiť iba počas vychádzok, budeš mať nižší príjem. Nie je dôvod. Žiadaj, nech si plnia povinnosti vyplývajúce zo zákona. Ale samozrejme, bavíme sa o tom, že tvoja práca patrí medzi práce, ktoré sú tehotným zakázané.
@melanta ďakujem veľmi pekne
Kľudne mi napíš správu, presne ti poradím znenie toho, čo im napíšeš vrátane paragrafov.
@melanta ďakujem veľmi pekne idem tam dnes uvidíme či sa na niečom dohodneme idem za personalistkou
@autorka o preradenie na inú pozíciu mas žiadať písomne a písomne musíš dostať aj vyrozumenie. Pokial ti navrhne inú pozíciu, vhodnú pre tehotnú, ty súhlasíš musíš, nie je na tebe si vyberať, co by si chcela robiť. Pokial ti vhodnú pozíciu nedá, musí ti to písomne zdôvodniť. V tomto prípade si doma s náhradou mzdy. Pokial nemáš iné zdravotné ťažkosti, tak na PNku nie je žiadny dôvod, prečo sa máš pripraviť o peniaze? Všetko mas riešiť v zmysle ZP.
@lienka.7 dozvedela som sa ze suhlasit musim len s inou pracou v ramci pracovnej zmluvy inú poziciu teda iny druh práce nemusím prijať.
dozvedela som sa ze suhlasit musim len s inou pracou v ramci pracovnej zmluvy inú poziciu teda iny druh práce nemusím prijať - nie nie, toto platí ak by si nebola tehotná, ale tvoju pozíciu by zrušili. Vtedy musíš súhlasiť s novou pozíciou. Ak si tehotná a vykonávaš prácu, ktorá je pre tehotné zakázaná, môže ti dať aj akúkoľvek inú prácu, povinnosť je, že musíš zarobiť rovnako a ak ide o pozíciu s nižšou mzdou, musí ti ju dorovnať. Prikladám znenie §162.
§ 162
(1) Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
(3) Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4) Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 platia rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.
Ešte doplním, že pozor, ak by ťa preraďoval na inú pozíciu a budú to riešiť písomne, daj si pozor, aby išlo o dodatok, v ktorom bude jasne formulované, že ide o zmenu počas tehotenstva a do nástupu na materskú dovolenku.
K tvojej otázke smerom k @lienka.7 že aké dôkazy potrebuješ, ak to chceš riešiť s IP - predsa písomnú komunikáciu, v ktorej so zamestnávateľom riešiš oznámenie tehotenstva, žiadosť o preradenie a jeho zamietavé stanovisko, ako aj jeho návrhy aby si išla na PN. Preto je dobré a hlavne rozumné riešiť veci písomne. A opäť pripomínam, že počítam s tým, že tvoja pracovná pozícia resp. pracovné miesto patrí zo zákona k tým, ktoré sú tehotným zakázané.
Inspektorat prace a uvidis.
Ked pre teba prac nemaju, ostavas doma a mas narok na nahradu mzdy pre prekazky zo strany zamestnavatela. Je to napisane v ZP, tak nech si to zamestnavatel dostuduje. Na PN ta nema co posielat, ma to riesit u seba. Naznac mu, ze to ides konzultovat s inspektoratom prace ked zacne naznacovat, ze mas ist na PN
Presne, ako píšeš, suhlasit musis len s inou pracou v ramci pracovnej zmluvy, iny druh práce nemusíš prijať. Nenechaj sa pomýliť @melanta. Nemôžu ti dať akúkoľvek inú prácu.
Par.162 (2) Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy!!, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode!! s ňou aj na prácu iného druhu.
“Po dohode” vždy znamená suhlas obidvoch strán, preto sa aj vyhotovuje dodatok k zmluve, lebo je to dvojstranný právny úkon a nemôže o tom zamestnávateľ rozhodnut sam. Druh prace je podstatnou nalezitostou pracovnej zmluvy, to nejde zmeniť bez súhlasu.
Zákon §162, ods.2 o tom hovorí jasne, že ak ina praca v rámci zmluvy nie je mozna, na práci mimo zmluvy sa musite dohodnúť.