Zamestnávateľ odmieta uznať starostlivosť o choré dieťa
Ahojte je prosím vás normálne že zamestnávateľ mám problém keď čerpám ocr.alebo.celodenne.lrp.s.dietatom a argumentuje to tým že nemám čo čerpať také veci keď robím z domu že preto nám dali home Office ale čo mám robiť keď mám 7 ročne dieťa choré a vyžaduje si celodennú starostlivosť..aj v piatok som šla s.malou k lekárovi lebo sa sťažovala.na bruško celú noc a mala aj teplotu do rána teplota prešla ale bruško nie tak sme utekali ráno boli sme aj na sono v nemocnici nastastie nič vážne asi len niečo zjedla čo nemala a lekár mi nariadil cely deň byť doma s ňou v práci to ale nechcú akceptovať..že však keď som sa do dvanástej vybavila u lekára tak od pol jednej môžem kľudne pracovať to isté keď som bola u gynekológa mám ho v inom.meste tak som rovno napísala že budem v práci chýbať celý den už zas bol problém...to je prosím vás normálne ?
.
Mam 2 deti a nikdy som necerpala OCR, ani PN, ani priepustky. Navstevy lekarov aj choroby deti som vybavila vzdy v ramci homeoffice a ked bolo treba nieco dorobit, aj som nadcasovala. Rovnako tak svoje bezne choroby - 1-2 dni vylezim, potom robim na notebooku z postele. Jedna vec je zakonny narok, druha vec je realita a zamestnavatela, ani tvojich kolegov nezaujima tvoj zakonny narok, chcu vidiet spravenu robotu. Aj ostatni maju deti a rovnako casto byvaju chore, neviem si predstavit, ze by sme si vsetci cerpali OCR-ky.
@anonym_autor pozri, ak mas plny celodenny home office s tym, ze ani jeden jediny den nemusis chodit do prace, tak mas viac ako 95 percent zamestnancov na Slovensku v sucasnej situacii a zijes sen vsetkych zien, ktore sa tu 18x tyzdenne pytaju, kde ziskat home office. Mohla by si aj ty trochu vyjst v ustrety zamestnavatelovi. Celodenna starostlivost o dieta hadam neznamena, ze sedis vedla jeho postele 24/7 bez pohnutia. Lekar to pravdepodobne myslel tak, ze mas byt doma, a nie v praci, co aj si. Ale nie, ze sa nemas od nej pohnut. Nezastavam sa zamestnavatelov, viem, ze su vselijaki, ale mat zamestnanca, ktory ma plny home office a este vymysla, to je fakt trochu moc.
Malokedy sa to deje ale v tomto som na strane zamestnávateľa. 7 ročná už nie je bábätko, že nemôže pri tebe ležať na gauči pri tv a ty vedľa nej pracovať. Ani varenie čaju netrvá 8 hodín. Ak to budeš takto brat tak za chvíľu o robotu prídeš. Mas právo na P a OČR ale nie na zneužívanie. Veď sa dohodnem normálne so šéfom, som doma, makám ale keby sa jej veľmi pohorší musím sa odpojiť. Zamestnávateľ vidí, že mas záujem na kompromise a nie len sa oháňať tým na čo mas právo
@anonym_db1f85 no dobre a čo znamená keď lekár mi dá potvrdenie kde uvedie že potvedenie platí na celý deň ?
@anonym_autor je to ospravedlnenie, že nemáš chodiť do práce, ale byť doma, keby sa jej náhodou pohoršilo. To neznamená, že nemôžeš pracovať z domu. Ale lekár nechcel, aby si ju samú nechala doma a ty išla niekde do práce, to je všetko.
Chápem, a aj by som to akceptovala ako zamestnavatel, že si šla s dieťaťom k lekárovi. Ale zas nechápem, keď máš HO, že nemôžeš pracovať, keď je dieťa doma. Veď hádam nemusíš pri nej sedieť nonstop. Tiež mám deti, tiež bývali choré, ale robiť z domu som musela. Dokonca, aj keď som bola so synom v nemocnici. Proste firma sa nedá vypnúť, keď potrebujem. A ani zamestnancom by sa asi nepáčilo, keby som im povedala, aby si vzali neplatené voľno, lebo musím byt v nemocnici s dieťaťom a musím zavrieť firmu. Treba sa na vec pozrieť z oboch strán.
@anonym_autor a keď máš lekara v inom meste a neberie teda ako ta objednáva, co ja viem na 10:30, tak sa objednavaj hneď na ráno a budeš tam sedieť hneď prvá v poradí, co ja viem od 7:00, o 8:00 ideš prvá dnu a o 9:00 už z domu opäť naplno pracuješ. Z akého dovodu chceš čerpať celý deň P? Nechápem. Jaj, lebo mas narok a chceš si urobiť free Day? No fakt si daj pozor, aby si nebola bez roboty a potom tu nevypisovala, akého zlého zamestnávateľa si mala.
@anonym_autor a keď máš lekara v inom meste a neberie teda ako ta objednáva, co ja viem na 10:30, tak sa objednavaj hneď na ráno a budeš tam sedieť hneď prvá v poradí, co ja viem od 7:00, o 8:00 ideš prvá dnu a o 9:00 už z domu opäť naplno pracuješ. Z akého dovodu chceš čerpať celý deň P? Nechápem. Jaj, lebo mas narok a chceš si urobiť free Day? No fakt si daj pozor, aby si nebola bez roboty a potom tu nevypisovala, akého zlého zamestnávateľa si mala.
@lienka.7 mňa objednáva sestrička ja si nemôžem vyberať čas
@anonym_db1f85 aj keď ju bolelo bruško a bola slabá z toho že celu noc nespala a riadne nejedla a nepila ? Som mala pri nej pracovať ?
@anonym_autor lekara mimo mesta chapem. ale aky bol problem jej pustit rozpravku a pracovat? mam cerstvu skolkarku, keby som pokazde brala ocr, tak do tej prace chodim iba ako na navstevu. Robim co mozem, aby som to vseliako vykryvala pracou z domu a ano aj napr. podvecer, ked dojde muz, ak som cez den nestihala. Tvoja ma uz 7r, bola "len" slaba a potrebovala skor iba dozor, to kludne mohla pozerat rozpravky, kreslit, hrat sa a ty robit. Mozes robit z domu, to je velka vyhoda. Ja som velmi pro zamestnamecka ale tebe ako zamestnancovi by som sa ako kolega/zamestnavatel veru nepotesila. Keby mala 39 teploty nepoviem, ze bolo treba okolo nej behat a riesit.
@lienka.7 mňa objednáva sestrička ja si nemôžem vyberať čas
@anonym_autor ale no….sestricka, prosím Vás potrebovala by som termin skoro ráno, alebo neskoro poobede, mam to trosku komplikovane. Ďakujem
Slušne poprosis a sestrička určite nejaký terminik nájde
Vieš čo? Ja byt tvojim šéfom tak ti HO okresam, lebo zneužívaš to
Ženy ja pracujem ako operátor infolinky a ťažko sa pracuje keď máte na linke zákazníkov musíte riešiť požiadavky do toho tu máte dieťa ktoré každú chvíli stona potom uteká na záchod odtiaľ plače že boli a vy máte na linke ľudí ktori potrebujú niekedy aj 20 minút dá vykecat a máte tak že hovor sa hovorom mne sa tak ťažko pracuje a sústredi.
@anonym_autor ale no….sestricka, prosím Vás potrebovala by som termin skoro ráno, alebo neskoro poobede, mam to trosku komplikovane. Ďakujem
Slušne poprosis a sestrička určite nejaký terminik nájde
Vieš čo? Ja byt tvojim šéfom tak ti HO okresam, lebo zneužívaš to
@pribinak ako viete že zneužívam pre boha však toto je prvýkrát čo som takto ostala s malou doma celý deň
.. odkiaľ vy viete čo ja zneužívam čo pracujete somnou ????
Aj mňa objednáva sestrička. Ale riešim si všetky objednania na skoro ráno alebo po práci. Ak už musím ísť ku lekárovi napríklad mám termín na hadičku- gastroskopia na gastre, vyzerá to takto. Pracujem z domu do 9.00. Termín mám na 10.00 hod u lekára, presúvam sa ku lekárovi, beriem so sebou notebook a telefón. Sadnem si do čakárne a riešim telefonáty, maily, správy . Sedím hodinu, hodinu a pol a riešim všetko čo treba. Potom idem dnu, som vybavená za pol hodinu a idem domov. A odtiaľ pracujem. Za čas, ktorý som strávila cestovaním ku lekárovi a od lekára domov a priamo na vyšetrení mám paragraf. Zvyšok pracujem z domu, z čakárne. Tak to býva u mňa, ktorá si váži prácu a nechce o ňu prísť.
@pribinak ako viete že zneužívam pre boha však toto je prvýkrát čo som takto ostala s malou doma celý deň
.. odkiaľ vy viete čo ja zneužívam čo pracujete somnou ????
@anonym_autor a ten gynekológ bol druhýkrát lebo som to proste nestihla..
len ja celkom nerozumiem - ak si na HO - čo ti bráni pracovať tak ako si písala - od pol jednej?
@anonym_db1f85 no dobre a čo znamená keď lekár mi dá potvrdenie kde uvedie že potvedenie platí na celý deň ?
@anonym_autor lekar nevie, ci robis z domu alebo chodis do prace. 7r dieta nemoze doma ostat samo. ale to neznamena, ze nemozes pri nej pracovat.
@anonym_autor nehovorím o dieťati, ale o gyn., na cely deň
@pribinak keď som šla ku gynekológovi prišla som presne na čas to že in ma zobral o jednej s tým som ja nerátala čakala som že má zoberie o 10 30 Max o 11 že sa vybavím do dvanástej a o jednej max.pol druhej som doma..to že ma zobral i jednej za to ja nemôžem čo som mala robiť vyraziť tam dvere?..
@anonym_autor absolutne by sa mi to ako zamestnavatelovi nepacilo.. ziadne vysetrenie netrva cely den.. a so 7r dietatom si brat OCR, ked mas HO je non sense. Bud rada, ze ti dava spatnu vazbu, je sanca svoje spravanie zmenit.. ale teda ak by sa malo prepustat, ja by som sa s tebou bez mihnutia oka rozlucila ako zamestnancom. A to hovorim ako matka, co berie do roka xy priepustiek kvoli lekarom, ale malokedy su pol dna.. moj sef vidi, ze robim vsetko preto, aby som svoju pracu odpracovala a nezneuzivam ho
@anonym_autor len pozor ako máš pracovný čas, pevný alebo pohyblivý. U nás je napríklad pohyblivý a teda aj on over sa nám ráta len 5.5 hod denne takže človek to radcej nevyužíva lebo po 2tyzdnoch je brutálny nedostatok hodín ktoré potom treba narábať. Len z vlastnej skúsenosti upozorňujem na čo si dať pozor aj keď si myslím že na celodenný paragraf nárok nemáš- len ne nevyhnutný čas návštevy lekára, často sa cesta nepočíta naozaj len doba osetrenia, na ocr na ďalší den ak bola vypísané už ano
Len ja stále nechápem o akom zneužívaní to tu píšete akoby som sa doma nestarala o choré dieťa ale išla si niekam na manikúru alebo na výlet..že poslem do práce potvrdenie a idem si výhodit z kopýtka..doktor mi jasné napísal že je to na celý deň doktor vie že pracujem na HO..ja som predtým nikdy nebrala pcka na celý deň ani ocerky ani keď som robila z pobočky a to že som na HO je koli tomu že zamestnávateľovi sa nechcelo platit prenájom za pobočku tak nám dali HO dokonca s tým že nám budú platiť za internet keďže robíme z tomu teda prispievať na internet ani to nerobia..HO som si ja nepýtala
@lienka.7 ja chápem že ona chce - ale nerozumiem prečo to chce ...
@biba_18 prečo? No lebo predsa má na to narok, nepoznáš také?. Reálne je u lekára možno 2 hodiny aj s tým čakaním, ale chce celodenné P. Plus detto s dieťaťom. Musí sedieť 8 hod.pri 7 ročnom 🤦♀️
Nech len vymysla ďalej a bude bez roboty.
Môj muž pracuje z domu a keď má lekára alebo ide s deťmi k lekárovi tak si P neberie. Dohodne sa s nadriadeným že prácu urobí keď príde domov.
OCR ani nemal. PN až raz aj to preto že skončil v horuckach. Inak normálne urobí prácu ktorú má. Niekedy v inom čase ale urobí.
Aj teraz ide s dcérou do nemocnice a bude odtiaľ pracovať. Zamestnávateľ to vie.
V mojej práci musím byť na pracovisku a nemôžem prácu urobiť z domu či v inom čase takže ja si P beriem ak treba.
Prepac, ale keby moja kolegyna sla ku gynekologovi a bola prec cely den, tiez som nasrata. A zamestnavatel logicky este viac.
@watermelon to, že ty si nasratá, môže byť kolegyni jedno. Záleží len na tom, čo je v pracovnej zmluve. Pokiaľ je nárok na celodenného lekára, prečo ho nevyužiť? Veď je to 7+7 dní voľna navyše. Urob to aj ty a nemusíš byť nasratá.
A ok toto teda beriem že som nemala.byt celý deň ale.moj zamestnávateľ má problém aj s ocr keď mala.dcera.zapal.mocovych ciest a bola som s ňou 4 dní ocr aj to bol problém a to bolo pred troma rokmi naposledy čo som.mala.ocr
@anonym_fdaa65 až na to že nič také ako celodenný lekár neexistuje ...
Môj muž pracuje z domu a keď má lekára alebo ide s deťmi k lekárovi tak si P neberie. Dohodne sa s nadriadeným že prácu urobí keď príde domov.
OCR ani nemal. PN až raz aj to preto že skončil v horuckach. Inak normálne urobí prácu ktorú má. Niekedy v inom čase ale urobí.
Aj teraz ide s dcérou do nemocnice a bude odtiaľ pracovať. Zamestnávateľ to vie.
V mojej práci musím byť na pracovisku a nemôžem prácu urobiť z domu či v inom čase takže ja si P beriem ak treba.
@bosorkabb ale.ja nemám takú možnosť ja som operátor infolinky ja si nemá akú prácu dorobiť ..

@lienka.7 čiže to že som HO znamená že nemam nárok na čerpanie lekárov a ocr tak ako to umožňuje zákon ? To mám nárok len ak pracujem z nejakej pobočky ? Dobre to chápem ?
@anonym_autor na lekára mas narok na nevyhnutný čas, je jedno kde pracuješ. A ano, pokial mas HO, môžeš mať upravený pracovný čas. Kamarátka to takto ma. K lekárovi ide v pohode, ale potom si prácu aj tak dorobi. A nevymysla so 7 ročným deckom, ze potrebuje OCR sa o neho starať. Nakoľko ti zamestnavatel poskytuje HO ako benefit. Predpokladám, že predtým si cestovavala, co bol pre teba čas navyše. A taktiež, ako som písala, závisí od povahy prace.
Za mňa iba špekulujes