icon

Zamestnávateľ z Nemecka neposlal výpoveď: Čo robiť?

7. feb 2025

Ahojte prosím poradíte mi , manžel pracoval v Nemecku na zmluvu , výpoveď oboznámil ústne už koncom novembra šéf s tým súhlasil , ešte normálne pracoval celý december a doteraz mu ale výpoveď neposlal nejaké ukončenie stále sa vyhovára . Čo robiť v takom prípade ? Manžel tam už nechce ísť pracovať , chcel sa prihlásiť na upsvr na sk lenže bez výpovede ho nezaevidovali, a začal teraz od februára pracovať na živnosť na sk . Prídavky z Nemecka nám ešte v januári poslali čo isto budeme musieť vrátiť , ako vybaviť prídavky na sk nazad ? Už sme písali na nemecky urad nech prídavky zastavia že manžel tam už nepracuje ale ze šéf mu odmieta dať výpoveď poslať . Ja som na rd mne cele prídavky zobrali takže teraz nemáme nič , čo máme robiť ďalej

nelca84
7. feb 2025

Máte to nejako pomýlené. Výpoveď sa neoznamuje ústne. Ak chce dat manžel výpoveď, má ju dat písomne. Zamestnávateľ nemá čo posielať výpoveď, ak výpoveď dáva zamestnanec.

melanta
7. feb 2025

V Nemecku je možné dať výpoveď ústne? Neviem o tom, že by takáto výpoveď právne obstála. Takže výpoveď doručiť písomne a odpracovať si výpovednú dobu. Zákony a z nich vyplývajúce povinnosti platia nielen pre zamestnávateľov, ale aj pre zamestnancov.

autor
7. feb 2025

@nelca84 oni sa dohodli na výpovedi s jeho šéfom ktorý je Slovák a on tvrdí že Nemec ten čo je hlavný majiteľ mu pošle ukončenie ale doteraz sa len vyhovára že je na Malorke že nestíha tak čo teda urobiť poslať na adresu firmu výpoveď a čo keď ani potom sa neozve

schatzinkaschatzinko
7. feb 2025

Nech mu okamžite doručí písomne výpoveď. Ústne neplatí nič. Mit Einschreiben mit Rückschein. Prečo mu to asi nepošle? Pretože tá výpoveď nie je akceptovaná. Keď má čas sa vyhovárať, ma čas mu napísať dve vety,že je výpoveď k tomu a tomu dátumu akceptovaná.

nynia
7. feb 2025

Moze aj zamestnanec dat pisomnu vypoved. Nemusi cakat na zamestnavatela a mal to urobit uz davno nie ustne a problem by ani nevznikol.

melanta
7. feb 2025

Ak chcel dať muž výpoveď, maj ju dať. Nie sa s niekým dohadovať ústne, že mu ju dá zamestnávateľ. Takže jemu pracovný pomer stále trvá, čiže nech si rieši čo s tým, že mu pomer ide a on nepracuje. A nech pošle výpoveď písomne. Tak sa mu nikto ozývať nemusí, proste výpoveď bude doručením platná.

kiki68
7. feb 2025

Vypoved je jednostranny akt, jedine ked ide dohodou ide o obe strany. Ale v tomto pripade by som sa obratila tam na poistovnu a tiez inspektorat prace s tym, ze vypoved uz davno prebehla.

nelca84
7. feb 2025

@autorka tak znova, vypoved (pisomne) posiela ten, co chce dat vypoved. Zamestnavatel by musel byt padnuty na hlavu aby poslal vypoved ak ju nedava on, ved z toho by mu mohli vyplyvat aj urcite povinnosti, odstupne...

majusqa77
7. feb 2025

tu sa tazko radi, zarobili ste si na pekny pruser...

tiika
7. feb 2025

Zamestnania môže mat muž i viacero. Takze môže robiť na živnosť i na iný PP. Avšak evidovať sa na UP nie.
Poslala by som dohodu o skončení prac.pomeru a zarove i oficiálnu výpoveď. Pokial dohodu nevráti podpísanú, je potrebné počkať na uplynutie vyp.doby. Ak ani po jej uplynutí nepošle výstupné papiere, môže sa ich zaslania už domáhať. Inak nie.