Zamestnávateľ zrušil voľno bez oznámenia: Ako postupovať?
Ahojte 🙂 prajem pekný večer 🙂 som živnostník a pracujem ako telefonicky operátor pre jednu firmu ..smeny si pridelujeme sami ktoré následne posielame na vedenie a podľa toho nám dávajú smeny od kedy do kedy..na 1.1 a 6.1 som si nahlásila voľno (posielame dochádzku pomaly o dva mesiace po predu) cez štedrí deň som sa pozrela na novú dochádzku na január a všimla som si že vedenie úplne ignorovalo voľno ktoré som si tam nahlásila a dali mi tam 8 hodinovú smenu aj 1.1 aj 6.1 bohužiaľ mi to nikdo ani neoznámil ani sa mna nepýtali či môžem ..pisala som na vedenie ešte v ten deň správu ,konkrétne tej ktorá to má nastarosti lenže ona tu správu ešte necitala a napisala som jej že 1.1 ani 6.1 do prace neprídem..že som si tam nahlásila voľno o mesiac skôr a mohla sa mna aspoň opýtať či môžem prísť do prace 🤷🏼♀️ teraz mám dilemu a neviem čo mám robiť. Začiatok januára sa blíži..konkrétna osoba nieje v práci a necitala správu a ja nemám v pláne ísť do práce v týchto dňoch ..neviem čo sa môže stať či mna môže vyhodiť stretol sa niekdo s niečim podobným ?
@terezia98 Ako písal @maranco ako živnostníkovi je na tebe, či tú zakázku zoberieš, alebo nie. Bohužiaľ nemáš takú zákonnú ochranu ako zamestnanec a teda nemáš nárok na dovolenku. Tá firma veľmi dobre vie, prečo zamestnáva živnostníkov. A k tvojej otázke, či ťa môžu vyhodiť? Áno, kedykoľvek a bez udania dôvodu.
Ak chceš mať väčší pocit istoty, nájdi si normálne zamestnanie. To je jediné, čo ti môžem poradiť.
oni si môžu robit z tvojou dochadzkou ako živnostnik čo len chcu
v podstate ta môžu kludne vyhodit z minuty na minutu ,oni paradne ušetria na prachoch za odvody a ešte si robia čo chcu
oni vôbec nemusia tvoje nahlasené volno rešpektovat , nie si zamestnanec nie že by sa mal lepšie ale nie je až taká handra ako živnostnik
jediny záväzok ktory voči tebe má je vyplatiti ti fakturu nič viac
pozri v zmluve ako mas sankcie a tak
@maranco trosku to ešte doplním ako živnostník je na mne koľko hodín odpracujem ale v tejto firme mame povinne dve soboty a dve nedele a dva sviatky ..zamestnávateľa mám a ten spolupracuje z touto firmou a bolo mi povedané že sa musíme riadiť podľa tejto firmy ..čo ja samozrejme chápem ide mi len o to že v práci som stále aj teraz cez sviatky som bola v práci ale voľno som si nahlásila o mesiac po predu a aj tak mi tam dala smeny ..som rozhodnutá nájsť do prace v týchto dňoch len to by najskôr musela konkrétna osoba ktorá tie smeny dáva aj odpisovať na správy 🤦🏻♀️
@mojemenonikto zamestnanie iné si hľadám majú sa mi ozvať po novom roku akože mne táto praca vyhovuje baví mna len od augusta nám zrušili normálnu zmluvu a maly sme na vyber buď živnosť alebo normálna zmluva ale a predaja nám bude brat 30% ..
@mamina7070 od zamestnávateľa mi bolo povedané že sa riadime podľa mandantu(firma pre ktorú pracujeme) môže nám prideliť aj prácu cez víkend a zamestnávateľ nám môže dochádzku určiť aj sám ako to vyhovuje im ale o sviatkoch nebolo povedané ani slovo.. vo firme mi bolo povedané od kolegýň že sú tam povinne odrobiť dva sviatky v mesiaci ..to som aj bola v práci v decembri ..problém je len v tom že nechápem na čo si sami určujeme smeny ktoré nám aj tak môžu rozhádzať alebo mi tam dať smenu ..bez oznámenia a súhlasu ..to človek vlastne nemôže počítať ani s tým voľnom ktoré si sám dal ..najviac mna ale vytáča to že na správu neodpisuje preto sú sviatky je po vanocach a ona má asi voľno ale kurna stále skacem tak ako oni chcú a keď si raz chcem dať voľno aj cez sviatky ktoré som si nahlásila po predu dá mi tam 8 hod smenu ..toto nieje normálne a toto predsa nemôže
@terezia98 pockaj do pondelka a zavolaj jej teda ze ako a preco nerespektuje nahlasene volno
Tak toto je teda pekne vychcana firma. Otrasne, ako to v tejto krajine moze fungovat 😨
@terezia98 robíš protizákonne, to snáď vieš. Ako SZČO nemáš zamestnávateľa ani nič nemusíš odpracovať, nemôžu ti dať ani výpoveď, max rozviazať s tebou spoluprácu. To, čo zaplatíš na odvodoch, prídeš o dovolenku, príplatky za sviatky a pod, je možno aj viac ako tých 30% čo by ti vzali... Dobre to majú vymyslené a odporúčam ti čím skôr to ukončiť a nájsť si normálnu prácu. Mimochodom, pokiaľ si ako SZČO neplatis aspoň dobrovoľne odvody do sociálnej poisťovne, nemáš nárok na PN, očr, neráta sa ti toto obdobie do dôchodku ani do nároku na dávku v nezamestnanosti.
Pozri si čo máš v zmluve, aké postihy. V pondelok volaj do firmy. Ale vykašľala by som sa na nich a ukončila to. Na tieto protizákonné práce si chcú v novom roku posvietiť...
@beloved jasne, ze moze, ked "zamestnanci" v tom idu so "zamestnavatelom". Ved vidis, ze aj autorke to vyhovuje a aka je spokojna, kym sa nieco neposerka, potom bude hladat pomoc u statnych institucii. Mna tu uz nic neprekvapi, ked vidim ako sa tu vo velkom radi ako okaslat stat na materskych, davkach v nezamestnanosti, PNkach... My sa tu nikdy s touto mentalitou nebudeme mat dobre...
normalne chod na dovolenku a uzi si ju ... co bude uvidis po nej ..kazdopadne ak o takuto pracu prides nemas za cim banovat ....
@terezia98 mohla si sa tváriť, že si rozpis nepozerala keď ti neoznámili žiadnu zmenu a mať pokoj, len tým zbytočným mailom si sa prezradila, že vieš o neoznámenej zmene
mne sa tiež raz stalo, mal som v piatok dovolenku a do práce som mal prísť normálne v pondelok
a bez oznámenia mi napísali prácu nadčas na sobotu, niekto si vymenil službu a nedali mi vedieť (na sobotné služby sa robil rozpis na 3 mesiace vopred) tak nebudem každý deň pozerať nástenku či je tam nejaká zmena
v sobotu ráno volali kde som, ja že som v zahraničí 🙂 a či prídem, no neprídem keď som stovky km preč a keď pochopili, že mi volajú do zahraničia hneď zložili telefón báli sa že koľko budú platiť za telefonát 🙂
Chvíľu potom bolo dusno a naučili sa že všetky zmeny majú oznamovať a nečakať že si ich niekto náhodou všimne.
Už logika káže ak niekto má dovolenku pred víkendom/po víkende tak pri plánovaní práce musím zistiť či vie prísť do práce cez víkend, alebo bude nedostupný.
@terezia98 "...zamestnávateľa mám a ten spolupracuje z touto firmou.." takze si zamestnanec alebo zivnostnik? Aky mas vlastne vztah so "zamestnavatelom" a "touto firmou"? Od toho sa potom odvija ake su prava a povinnosti
Ak nemas u nikoho z nich pracovnu zmluvu tak nemas zamestnavatela.
@beloved vies, ale keby s tym ti ludia nesuhlasili, tak by to ani firma nemohla robit. Lenze vacsine staci, ze ma na zivnost o 100e viac a uz sa nepozeraju co bude zajtra alebo o rok... nedochadza im, ze nemaju ziadnu ochranu ako zamestnanci, ziadnu platenu dovolenku, ziadne Pcka a PNky, materska, vsetko len z minimalnych odvodov. Potom tu vyplakavaju ako im stat malo da a ako z toho maju zit. Vcera tu bola taka tema, kde zena pisala, ze muz SZCO mal uraz a kolko dostane PN, ked si plati len mininalne odvody. Alebo oblubena tema dochodky, ked niekto pol zivota berie peniaze mimo pasku. Potom staci sem napisat, aky nizky dochodok ma ked cely zivot pracoval a uz to ide...
@mamina7070 nemôžem jej zavolať pretože je to Maďarka a mi tam nemáme na seba tel číslo
@maranco ja som sa nemala čím prezradiť smeny sa plánujú o mesiac po predu a 24 decembra som jej napisala že mi tam dala smenu a ja budem preč a zatiaľ si to neviem keďže mi nedala ani vedieť toto je skôr jej vizitka je som jej o tom dala včas vedieť a ona nereaguje a neodpisuje na správu
@nelca84 ja som alw nemala na vyber 🙂 nám zrušili normálneho zamestnávateľa pretože firma nezarába a dali nás na živnosť mám vysoké odvody a nemôžem si dovoliť pracovať pod tisíc euro dnes sa veľmi ťažko zháňa praca a mna táto praca baví aj mi vyhovuje ale povedala som že takto to ďalej nepojde pretože nemám ani nárok na osobný život stále som v praci po novom roku sa mi má ozvať iná firma len momentálne sa bojím čo bude tetazb

@terezia98 ako živnostník si sama vyberáš zákazky a rozvrhuješ prácu kedy čo robíš
nie si zamestnanec, že sa musíš riadiť rozpisom smien