Zamestnávateľ zrušil voľno bez oznámenia: Ako postupovať?
Ahojte 🙂 prajem pekný večer 🙂 som živnostník a pracujem ako telefonicky operátor pre jednu firmu ..smeny si pridelujeme sami ktoré následne posielame na vedenie a podľa toho nám dávajú smeny od kedy do kedy..na 1.1 a 6.1 som si nahlásila voľno (posielame dochádzku pomaly o dva mesiace po predu) cez štedrí deň som sa pozrela na novú dochádzku na január a všimla som si že vedenie úplne ignorovalo voľno ktoré som si tam nahlásila a dali mi tam 8 hodinovú smenu aj 1.1 aj 6.1 bohužiaľ mi to nikdo ani neoznámil ani sa mna nepýtali či môžem ..pisala som na vedenie ešte v ten deň správu ,konkrétne tej ktorá to má nastarosti lenže ona tu správu ešte necitala a napisala som jej že 1.1 ani 6.1 do prace neprídem..že som si tam nahlásila voľno o mesiac skôr a mohla sa mna aspoň opýtať či môžem prísť do prace 🤷🏼♀️ teraz mám dilemu a neviem čo mám robiť. Začiatok januára sa blíži..konkrétna osoba nieje v práci a necitala správu a ja nemám v pláne ísť do práce v týchto dňoch ..neviem čo sa môže stať či mna môže vyhodiť stretol sa niekdo s niečim podobným ?
@terezia98 takze cl.IV bod 1.
"...a riadit sa pri tom pokynmi mandanta"
Nie je uvedene ako budu pokyny dorucene tebe... pisomne/mailom na ktory musis do 24h reagovat, alebo napr. v ich systeme ktory musis 1x za 24h skontrolovat? alebo rozpisom na dany mesiac ktory ti dorucia do 15.dna predch.mesiaca?
Toto v zmluve nie je nijako osetrene (asi preto ze urcenie pracovneho casu je jeden zo znakov zavislej prace).
Takze sup otvorit Obchodny zakonnik a nalistovat si Mandatna zmluva a pozriet si podmienky.
Autorka, jednoducho zabudni na pojem “zamestnanec” a “zamestnavatel”, lebo ty nemas absolutne ziadne prava zamestnanca podla zakonnika prace. Cize nemas narok ani na nejaku “dovolenku”. Si SZCO, takze sa riadis obchodnym pravom a mandatnou zmluvou, ktoru si podpisala. V nej sa ale presne neuvadza, ako presne sa mas riadit pokynmi mandanta, lebo to by uz smrdelo zavislou pracovnou cinnostou, ktoru aj vykonavas, cize keby si inspektorat prace vykonaval dosledne svoju pracu dostanes ty aj tvoj “zamestnavatel” pokutu. Predpokladam, ze chces pracovat pre firmu s rovnakou naplnou prace aku mas teraz, tak dufam, ze si si odlozila bokom 3000€, ku ktorym si sa aj zaviazala, ze ich zaplatis, ked porusis zmluvu. A o odmene len 6.5€/hod a dokonca na zivnost radsej pomlcim, snad si si to zratala, ked si spokojna.
Este doplnim, ty ako SZCO nemas nadriadeneho, ktory ti prideluje pracu, lebo SZCO nema nadriadeneho, toho ma len zamestnanec. Ty si oznamila svojmu obchodnemu partnerovi, ze toho a toho dna neprides, on to odignoroval, cize ste sa nedohodli, tak proste neprides. On ti to nariadit nemoze, musia obe strany suhlasit, inak sa zase len jedna o zavislu pracovnu cinnost. A ked si tvoj obchodny partner myli pojmy s dojmami vyser sa mu na hlavu.
Od buduceho roka je minimalna mzda vo vyske 816€, co je v cistom 663€ a cena prace 1111€. Si si vazne ista, ze sa ti oplati pracovat na zivnost a to nemas narok na platenu dovolenku, platene st. sviatky, nic. Mne to nejak pri odmene 6.5€/hod. nevychadza vobec lepsie…
Autorka ako si v auguste skončila pracovnú zmluvu?
Dali ti výpoveď + odstupné?
Alebo si podpísala dohodu o ukončení PP + vyššie odstupné?
Alebo si im podpísala dohodu a bez odstupného?
@terezia98 A ty teraz ako živnostník pracuješ pre tú istú agentúru, kde si bola zamestnancom, alebo priamo pre toho zákazníka, ktorý si vás v tej agentúre objednal? S kým máš podpísanú tú mandátnu zmluvu? Agentúra, alebo zákazník?
uprimne máš lepšie platené, s dovolenkou ako ma byt, priplatkami ako pokladnička v lidli ako fakt , nehovoriac že máš soc odvody
za týchto podmienok a odmene je to zderstvo
@luccija na aku PN ked nie su platene za nu odvody do soc poist
@mojemenonikto nie nie agentúra cez ktorú som predtým pracovala ukončila s firemnou vzťah pretože pre nich to bolo veľmi nákladné ich platiť aj to že mi sme zamestnanci patríme teraz pod inou agentúrou cez ktorú pracujem na živnosť
@sara07 áno to máš pravdu pretože 6,5€ je naozaj veľmi malo preto som sa ho dnes pýtala s kolegyňou či ka v pláne po novom roku dvihnúť hodinku lebo aj zamestnancom dvihlo a všetko slo hore aj dph povedal že zatiaľ z firmou pre ktorú pracujem sa nedohol že sa nám zvýši hodinka a pre mna je toto dosť dôležitá info preto po novom roku chcem ísť pracovať inam
@luccija Ona sa nemôže dať na PN. Nič také v zmluve nemá. Keby si platila sama dobrovoľne odvody aspoň 270 dní do Sociálnej poisťovne, tak by mala nárok na nemocenské dávky. Takto nedostane nič. Ak sa naozaj ocitne na PN, tak zostane úplne bez peňazí. Tá zmluva je čistý odrb na neznalých a totálne zderstvo. Hlavne, že si tam dali pokutu, keď by sa niekto do roka chcel zamestnať v podobnej brandži. A ešte jej hrozí pokuta od inšpektorátu práce vo výške minimálne 2000EUR za to, že je zamestnaná na "švarcsystém", keby to prasklo.
Len pozor. V tej zmluve máš aj podmienku nepracovat v podobnom odvetví keď odídeš.
Fakt by som takú zmluvu nikdy nepodpísala.
Niekto ťa pekne okašlal. Čím skôr si nájdi normálnu prácu na pracovnú zmluvu.
@luccija to jej fakt pomôže keď nedostane ani cent. Je živnostník ktorý si neplatí odvody do SP. Prd dostane a nie PN.
Podľa profilu si z BA ak to tak je tak by si nemala mať problém nájsť si inú prácu. A za oveľa lepších podmienok.

@maranco Presne tak, bod 6, ale ak zaplati pokutu 3000, tak sa moze zamestnat v podobnej firme