icon

Zápočtové listy

sara2830
12. jan 2017

Ahojte,chcela by som vysvetliť ako vládne fuvládne funguju ZL,bola som v tom,že od istého času Soc.pois.eviduje zamestava ak

sara2830
autor
12. jan 2017

Prepacte,blbne mi MK....Že SP má prehlaprehľad o dobe zamestnania a ZL je vlastne potrebny iba k daň.priznaniu,no prekvapilo ma že budúci zamestnávateľ si vyžiadal odomna ZL z predchádzajúcejeho zamestnania a ten predtým ho nepyt,tak ako teda

evittam
12. jan 2017

@sara2830 Ano,mala by to uz SP evidovat a mat prehlad. Ale nema. Vzdy si treba ziadat od zamestnavatela ZL. A odlozit si ho. A k DP zapoctovy list nepotrebujes.

evittam
12. jan 2017

A stale je lepsie mat v rukach doklad ako sa po rokoch dohadovat s nasimi instituciami a uradmi-to je najhlavnejsie.😉

sara2830
autor
12. jan 2017

To

sara2830
autor
12. jan 2017

Už som si podávala sama DP pretože som bola vede aj na ÚP,aj pracovala vo viacerých zamestnaniach a ZL treba a poviem,že aj keď majú povinnosť ich dať stálo ma to vela prosikania aj neustáleho chodenia po firmach aby som ich od všetkých dostala....

evittam
12. jan 2017

@sara2830 Tak ja som účtovníčka-ekonómka už pomaly 20 rokov ale nikdy som k DP nedávala zápočtový list. Maximálne tak pri fyzickej osobe ak mala príjmy aj zo závislej činnosti aj z podnikania "potvrdenie o príjme". Neviem či náhodou nemyslíš toto. Nakoľko daňovému úradu je zápočtový list na dve veci .....😉

oli18
12. jan 2017

Ak si tvoj nový zamestnávateľ žiada od teba zápočtový list, má perfektnú účtovníčku. Už dlhšie nie som v praxi, robila som účtovníctvo, ale niekedy to tak bolo, že si do nového zamestnania doniesla zápočtový list od predchádzajúceho zamestnávateľa. Bolo to tak preto, že sa v jednom bode spočítavala tvoja dotejašia prax spolu. Keď išiel človek do dôchodku, mal jeden zápočtový list od posledného zamestnávateľa, kde v jednom bode bola prax v tej poslednej firme, napr. 5 rokov a v ďalšom bode prax spolu napr. 42 rokov 2 mesiace 5 dní. V dnešnej porevolučnej dobe sa to už nedodržiava, každý zamestnávateľ ti dá svoj vlastný ZP, kde uvedie len čas u neho odpracovaný. A ten bod, kde sa spočítavajú všetky tvoje odpracované roky jednoducho ignoruje. Dúfam, že som to nenapísala zložito 🙂

sara2830
autor
12. jan 2017

Super, konečne tomu rozumiem 😀ja mám asi 20 zapoctovych a to som robila dokopy 8 rokov,je mi zle z tochto systemu...

sara2830
autor
12. jan 2017

A ZL som potrebovala pre SP a UPSVaR inak mi nedali výpis co so k daňovému potrebovala

sara2830
autor
12. jan 2017

Ešte sa informujem keďže sa tomu rozumiete...do novembra som bola na rod.dovolenke ale okt.nov.dec.som pracovala cez agentúry v 3 zamestnaniach a ku koncu roka som sa bola evidovať na úrade a teraz neviem,či si mam podať o daň z príjmu keďže som velaveľa nezarobila ale v agentúre mi zle poradili pri uplnetneni nezd.ciastky ...dakujem pekne 😁

evittam
13. jan 2017

@oli18 Presne tak - tak to má fungovať. A každý dobrý účtovník to vie.😉

evittam
13. jan 2017

@sara2830 No, ale potom netvrď, že si potrebovala zápočtový list k daňovému priznaniu.😉
Ak boli za teba odvádzané dane a chceš aby ti ich vrátili tak si podaj DP. Ťažko radiť ak človek nevidí konkrétne čísla.😉 Predpokladám, že ti neuplatňovali nedzaniteľnú časť a nejakú tú daň strhli.....

sara2830
autor
13. jan 2017

A

sara2830
autor
13. jan 2017

Viete mi aj povedať čo budem okrem príjmom od týchto troch zamestnávateľov potrebovať?Keďže som bola aj na rodičovskej aj na úrade?Keď nastupim do práce nebudem mať čas chodiť po úradoch tak by som rada vedela...V minulosti som potrebovala aj doklad o evidencii a vypis o výške podpory atď.dakujem

oli18
13. jan 2017

Na čo potrebovať? Ak nevieme na čo, nevieme ti odpovedať. Predpokladám, že si chceš za 2016 robiť sama daňové priznanie, keďže si mala troch zamestnávateľov. Ale ak si mala nizku mzdu, tak ti nestrhavali preddávok na daň zo mzdy. To si prečítaš aj na výplatnej páske . Potom sú ti zbytočné všetky potvrdenia, lebo štát vráti niektorým iba to, čo mu odviedli. Napr. mala si hrubý plat 400 e a z neho ti strhával zamestnávateľ napr. 8,50 e preddávok na daň zo mzdy. Keďže si nerobila celý rok 2016, po ročnom prepočte ti bude preddavok 8,50 x počet mesiacov, ktoré si robila, napr. 4, vrátený. Teda spolu 8,50x4=34,-e. Ak si mala nizky plat a nič štátu na preddávkoch na daň nezaplatila, nemá ti štát čo vrátiť. Takže si prečítaj všetky výplatné pásky a potom tu ešte napíš.

sara2830
autor
13. jan 2017

Prepacte,áno mala som na mysli na daň.priznanie....Bude mi ho robiť agentúra v ktorej som bola ....Napr.zrobila som 408 e a daň mám 69 e

oli18
13. jan 2017

Keď ti bude daňové robiť agentúra, tak super. Oni už vedia, čo potrebujú a budú to od teba aj pýtať. Len im to nezabudni povedať a dokonca máš o to požiadať na špeciálnom tlačive do konca januára. Toto tlačivo ti dá agentúra, len sa o to pre istotu zaujímaj. Čo im máš predložiť? Jednoducho povedané, máš mať papiere na celý rok 2016 kde si bola a u koho si robila. Napr. od 1.1.2016 do 31.3.2016 si bola zamestnaná vo firme XY, od 1.4. do 30.6. evidovaná na ÚP, od 1.7. do 31.12.2016 si bola zamestnaná vo firme Z. Pre vypracovanie daňového priznania potrebuješ od firiem XZ a Z vyplnené tlačivo, ktoré sa volá Potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti.....atď, ktoré ti vydajú na požiadanie. Za obdobie evidencie na ÚP, ten ti vydá potvrdenie. Keďže ti daňové robí agentúra, ktorá ťa zároveň zamestnávala, toto Potvrdenie potrebovať nebudeš. Len ak si robila ešte u iného zamestnávateľa, tak si od neho vypýtaj. Toto sa týka daňového priznania.

oli18
13. jan 2017

Ak ťa už táto agentúra nebude zamestnávať, pri rozviazaní alejkoľvek formy prac. pomeru si pytaj Zápočtový list. Ten si pytaj vždy, keď končíš pracovný pomer. Do dôchodku 🙂 musíš mať vykryté celé roky 1. zápočtovými listami, 2. potvrdeniami o evidencií na ÚP a rodnými listami detí. Možno sa niečo zmenilo, čo sa detí týka, aj sa rokmi bude meniť, to musíš sledovať, ale nič lepšie, ako zápočtové listy vymyslené nebolo.

evittam
14. jan 2017

@oli18 Len ta doplnim,ze to specialne tlacivo sa vola "Ziadost o rocne zuctovanie dane" a treba ho predlozit do 15.2.-najneskor.

sara2830
autor
14. jan 2017

Ďakujem vám,ste zlaté,v agentúre som sa informovala ale žiaľ mi ešte nevedeli povedať kedy presne budú riešiť do ani čo budem ale pomalicky si to chystám....A to že k dôchodku treba aj evidencia na úrade som napr.ani nevedela,to je des...

sara2830
autor
14. jan 2017

Este jedna otazocka,keď som robila na dohodu ale bola som aj na ÚP započítava sa mi aj to alebo ako to je?

evittam
14. jan 2017

@sara2830 Samozrejme, že aj dohoda. A nezabudni tej agentúre doručiť tú žiadosť v termíne....

iwesska
26. feb 2019

@evittam Prosim ta, ozivujem tuto temu. Kedze ako je vyssie pisane, kazdy zamestnavatel si vydava iny ZL. V pripade nastupu do noveho zamestnania staci ZL z posledneho zamestnania, alebo vsetky, ktore mam? A stacia mu kopie, ci potrebuje original vidiet?

evittam
26. feb 2019

@iwesska Staci posledná kopia

iwesska
26. feb 2019

@evittam Vdaka.

karkulos
17. dec 2021

@evittam
Zdravim, zapoctovy list a potvrdenie o príjme je to to isté?