Zarábam málo?
Ahojte, chcem sa opytat na Vas nazor, ci podla Vas je moja mzda nizko ohodnotena na to, aku poziciu/povinnosti mam, pretoze mne pride ze ano, ale ludia mi hovoria ze sa nemam co stazovat a mam byt rada za to co mam.
Pracujem v presovskom kraji, v nie malej firme, ale nie je to korporat. Som jediny zamestnanec. Nechcem blizsie specifikovat ale vsetko okolo firmy robim z 95% ja sama. Ide o velmi zodpovednu pracu, ktora si vyzaduje velmi vela znalosti z daneho odboru. V danej firme vybavujem objednavky, faktury, samozrejme dobropisy, staznosti a vsetko co sa tyka kupy nasho sortimentu cez internet, spravujem dany internetovy obchod, balim objednavky, posielam. Okrem toho vsak predavame techniku, ktoru zakaznikom priamo predavam, pripravujem. Musim mat znalosti co komu ponuknut, vsetky veci vediet. Nasledne denne tuto techniku servisovat, chapte ze pri 500 klientoch su s nou denne problemy a teda volaju, chodia a ja musim riesit technicke veci, musim vediet identifikovat problem, opravit softver, vediet ktora chyba je aka, ako ju opravit, niekedy to zahrna programovanie, inokedy rucnu opravu. Okrem toho teda musim viest aj vsetku komunikaciu so vsetkymi dodavatelmi, nakup tovaru, logistiku. Hladam nove obchodne prilezitosti, castokrat zo zahranicia, kedze moja anglictina priniesla do firmy takuto vyhodu. Setria sa takto peniaze kedze predtym firma nakupovala od slovenskych dodavatelov. Samozrejme pripravujem podklady ekonomovi,umyvam tyzdenne firmu. Ked je to potrebne musim vziat auto a ist vyriesit vec priamo za klientom. odkedy tam pracujem firma nebola na tom nikdy lepsie, obraty a aj vsetky statistiky sa niekolkonasobne zvysuju. Prinasam napady, vsetko robim nacas. Castokrat je to psychicky velmi narocne, ked sa nahrnie za den 20 ludi ktorych treba urgentne riesit. Moja plat je cca 900€ ak je lepsi mesiac. Aky je vas nazor? som z toho mierne frustrovana kedze ma praca bavi ale pride mi to neprimerane mojej zodpovednosti kedze vidim kamaratku ktora robi v inej firme iba faktury spolu s 4 dalsimi zenami a zarobi viac. pride vam moja frustracia eopodstatnena? vsetci mi hovoria ze ci chcem miliony, ale nemaju ani tusenie co vsetko v praci mam na starosti.
Ked mas take know how, vies ako to chodi, preco toto iste nerobis na vlastne triko? Daj sa na zivnost, zaloz si firmu a rob to iste na seba. Plat zial asi odpoveda platovym pomerom v presovskom kraji.
@liljana môže nemusí. Nájdeš debila, čo ti bude otočiť, prečo by si mu dala viac? Dnes je mega ťažké nájsť šikovného človeka
Je to málo, lebo tam je práce aj pre dvoch pracovníkov, napr. skúsiť pýtať za upratovanie firmy osobitne aspoň 100€ k tomuto platu.
@liljana pri nastupe do prace som musela podpisat dodatok, ze nesmiem prevadzkovat takuto cinnost ani sa zamestnat na podobnej pozicii dalsich 12 mesiacov od skoncenia pr. pomeru. Uprimne netusim ako by sa tento dodatok dal riesit
A čo by robil Tvoj zamestnávateľ, keby si spomenula, že uvažuješ o výpovedi, lebo si platovo slabo motivovaná? Našiel by ľahko náhradu za Teba?
ťažko povedať. Opísala si to pekne, ale v reále je to možno nápln práce, ktorú by zvládla každá šikovnejšia žena. No mne by to bolo málo peňazí.
@vulka urcite nie, vsetko by sa dana osoba musela ucit ako ja, okrem toho neviem ani kto by ju to ucil, kedze nadriadeny v danych veciach uz v podstate nema ani ziaden prehlad pretoze vsetko riesim uz ja posledny rok a pol. Mal uz predomnou zamestnancov ale nikdy nebol tak spokojny.
Tak keď ho trochu pritlačíš k múru?
Veľa firiem nepridaju na plate samé od seba. Raz som sa spýtala šéfa, ži nepridame za skvelo vykonanú prácu konkrétnemu človeku. Šéf bol spoko nad mieru s jeho pracou, od klientov same chvaly...ale sef aj tak povedal..dokiaľ si nepýta, nepridame. Pritom pravda je, že keby tento šikovný človek od nás odišiel, nový zamestnanec by dostal vyšší plat..aký paradox. Starý zamestnanec ide podľa starých platových zvykov. Je potrebné si spísať konkrétne veci, co sa ti vo firme podarili + co môžeš prinášať ďalej a požiadať o zvýšenie. Tiež spomeň, že sa ti zvýšili životné náklady ( zdražovanie) , plánuješ si zaobstarať bývanie...neviem .. ver mi, 300 eur firmu nepolozi. Tiež som makala ako ty, dokonca som si založila živnosť, aby mala.firma nižšie náklady ( pre mňa samozrejme nevyhodne). Nikdy som si nepýtala viac, využívala vlastne auto na fir.ucely, robila nadčasy, nedele zadarmo a potom som si všimla, že môj muž má pevne hranice co sa týka prac.doby, niekoľkokrát požiadal o zvýšenie, vždy mu zvýšili. Tak som to riskla..a vieš čo? Funguje to 🙂 to je len v našich hlavách, byt skromný, neotravovat.. nie. Ty si angažovany zamestnanec, ktorý robí za troch. Keď budem mať raz firmu, zamestnanam presne takýchto "blaznov" ktorí robia takto uzasne. Nepýtaj sa všetkých na okolo, čo si o tom myslia. Spýtaj sa toho, koho sa to týka- tvojho šéfa a priprav sa na ten rozhovor. Bud sama za seba. Co najhoršie sa ti môže stať? Dobre je tiež naznačiť, že zrejme budeš potrebovať zarobiť viac, pripravovať šéfa na to. Prip.sa dohodnúť na zvyseni napr. Od marca, nie hneď. Zvaz, popremyslaj, a daj vedieť, že misia bola úspešná🙂
@lucimax dakujem krasne za nazor 🙂 ano ja som takyto rozhovor uz mala. Asi pol roka dozadu, sadli sme si, povedala som preco si podla mna zasluzim viac, co vsetko pre firmu prinasam, ako ide hore inflacia, vsetko zdrazuje. Ze robim maximum, firma mesiac za mesiacom prekonava rekordy atd. A povedala som presne kolko chcem. Vedeniu to prislo velmi vela lebo mi vraj postupne zvysovali od nastupu dost. Podla mna ale nie umerne s povinnostami. Dostala som o 50€ viac ako vysledok tejto nasej debaty. Rast platu sa mi ale nasledkom tohto stopol. tak som sa teda dostala z nejakych 800€ na 850€…v lepsi mesiac v odmenach viem ist na tych 900. Skratka nic moc.
Je to veľmi málo a ešte keď ovládaš angličtinu... neviem či máš aj vysokoškolské vzdelanie ale určite pýtaj aby si mala vyšší základ a nechávaj si preplatiť každú odpracovanú hodinu navyše. Ak ti nadčasy nepreplatia tak ich nerob lebo zamestnávateľ ťa len využíva. Odpracuj si len svoj pracovný čas a domov za manželom užívať si život. 🙂 Hlavne si dávaj pozor na vyhorenie.
Autorka, keďže sa ti rast platu stopol a naozaj to šéf nechce dvihnúť tak to stopni aj ty. Nemyslím hneď výpoveď. Ja by som napríklad nerobila ako vravíš na 120 ale na 100. Ja si inak poriadne neviem povedať tiež o zvýšenie ale našťastie vždy som mala šťastie na šéfov kt. mi pridali automaticky keď videli že robím dobre. Ale v práci som mala kolegyňu ktorej šéf povedal že od nového mesiaca bude robiť aj faktúry a ona hneď šúchala prstami že koľko za to. A čuduj sa svete, vždy jej aspoň 20-30€ pridal. Ale zas robota musela byť urobená. Bolo mu jedno čo to stihne počas svojej pracovnej doby alebo ostane nadčas
Tak si ešte raz sadni so svojím šéfom a jasne povedz, že ste si nerozumeli,, keď nie je ochotný citeľné zvýšiť príjem budeš nútená odísť. A keď si taká šikovná ako píšeš nemusis sa báť prácu si nájdeš hneď. A k tvojej otázke áno zarabas malo.
@artificiallife nemyslim si ci je podstatne ci sa jedna o upload firmwareu, konfiguraciu atd. alebo o napisanie kodu teda “realne” programovanie. Kazdy problem je specificky, niektore veci su upload firmware, softweru, niekedy je problem komplivanejsi a je potrebny sucasny zasah externeho technika cez telefon, niekedy ide o problem hardwareu, niekedy o bezne rutinne servisovanie. Niekedy je problem na strane sprostredkovatela alebo tretej osoby, niektore veci vyzaduju pracu s databazou, chyby serverov atd. Niektore veci su rutinne a s inymi sa trapime niekolko dni a ani sam vyrobca nevie v com je problem. Je to jednoducho xy roznych problemov v roznych castiach a funkciach techniky denne. Pointa je v tom, ze vsetky, alebo 95% takychto problemov musim riesit sama, vybavujem ich sama, a ze ani moj nadriadeny nevie ako sa robia . Hlavna myslienka prispevku bola kolko a co vsetko robim a ze to vyzaduje velmi vela znalosti, nie to ci vsetko vzdy programujem alebo “iba” nahram sofwer a konfiguraciu.
Myslim, ze si v pozicii sefa pritlacit. Celkom by ma zaujimalo ako riesis svoju dovolwnku, ci aj tam robis ako mukel? Co sa tyka konkurencnej dolozky poviem zjednodusene, podpisana moze byt ale realne.... musela by si mat znalosti ktore su jedinwcne a ziskatelne iba v tejto firme a odniesla ai si ich inam. V preklade: nemozes predavacke zakazat ist predavat inde. Obycajna praca, bezne znalosti. Normalne by som sla, argumentovala, pripadne sa isla poradit na inspektorat prace ako to vidia oni a vyjednavala ak ta praca bavi. Ak nepopustia hladaj si novu pracu, sikovna a za to co robis je to malo, bezohladu na kraj.
Pýtala si sa, či zarábaš málo - za toto všetko, čo robíš, zarábaš málo. Pretože toto je práca pre aspoň 2-3 ľudí a nie, že 1 človek to má všetko robiť za 900 v čistom s 2r praxou... A ešte k tomu ťa nemá ani kto zastúpiť, ak som tomu správne porozumela. Ja robím tak polku toho čo ty, pol roka a mám 1000 v čistom.
@eeffka dakujem za nazor 🙂 dovolenku neberiem ked nemusim v podstate. A ak uz vezmem, ako tento rok na 8 dni do zahranicia, tak mam stres ze ma po prichode caka dohanat 8 dni + aktualna robota. Co sa tyka dolozky, myslim zeby sa to bralo ako jedinecne znalosti ziskatelne iba v danej firme. V okolí podobné pracovne miesto asi nie je a to som v relativne velkom meste. Ale najlepsie by to bolo zistit u kompetentnych osob ano 🙂 dakujem
podla mna malo, a vyzera to tak, ze firma ta potrebuje viac nez ty ju. To by si mohla vyuzit - vyziadat zvysenie platu, napr. na zaklade obratu vo forme odmien kazdy mesiac, ale aspon o stovky eur mesacne. Alebo nech ti daju niekoho k ruke ako pomoc cez dovolenky a tazsie obdobia (i ked sa moze stat, ze ked ho po 2- 3 mesiacoch zaskolis, tak ti zdrhne). Pripadne ich pritlacit k home office, ak mas deti. Ak vies, ze nechcu zvysovat, tak im povedat, no dobre, nepridate, co chcem, ale potom chcem to a to (sluzobne auto, poistenie, ten home office). Zodpovednych, schopnych a firme vernych ludi je malo a rozhodne nie za 900 EUR mesacne.
@viki_lv nie nema ma kto zastupit. Ked nie som v praci tak ju za mna robi nadriadeny. Ale ako som uz spominala, vela veci uz ani nevie ako robit cize urobi striktne nevyhnutne a necha zvysok tak aby som si to ja dorobila, opravila, urobila poriadok, skontrolovala po nom atd. Cize ma aj tak vsetko vlstne caka 🙂
Nevzdávaj sa, pod ďalej. Ak si mala debatu pred pol rokom, teraz ďalšiu, šéf si predstavi že asi budeš chodiť každého pol roka. My keď robíme zákazku, cenu navrhneme napr. 1500 za sluzbu, klient 900. Reálne sa dohodneme na 1200. My niečo spustíme, klient prida - ale nie až tak veľa, ako sme požadovali. Skratka ak chceme 1200, ideme s požiadavkou 1500. Pozri si nieco o vyjednávaní. Tiež sa dohodneme, ze napr. nasledujúce 2 roky bude táto cena zastropovana, čiže klient sa nemusí obávať že bude musieť platiť zasa viac. Vo velkych firmach maju toto na starosti odbory..ty musis vyjednavat sama za seba,zial. Ďalšia vec je, že prečo by mal byť tvoj zamestnávateľ pridávať, keď vidí že robis ako kon aj bez pridania. Som presvedčená že či si chorá ci zdravá, či treba zostať dlhšie, vziat vlastne auto, vyriešis aj nemožné a vždy v prospech firmy... si neznicitelna a zvládaš to aj bez pridania platu. Ak ochories, skus šéfovi povedať, že ti je nenormálne na hovno, ísť na PN, presmerovať pracovne hovory a maily na jeho mobil...v dobrom, v mieri, skrátka si KO, tak nech rieši len súrne veci. A bude vidieť ako si zaťažená. Tiež môžeš spomenúť že budeš musiet odchadzat z prace presne o napr. 16, lebo sa ti črtá ešte jedna práca od 17.00 aby si si privyrobila.. práca v malej firme ma výhody...si slobodná, môžeš robiť čo chceš a ako chceš, hlavne to vyrieš, si akoby mala šéfka sama sebe. Nevýhodou je že práve si len sama za seba a väčšinou 1 človek je ekonóm, predavač, manažér, asistent a upratovačka v jednom...človek robí všetko. Inak pogoogli, na nete nájdeš aj návody ako požiadať o zvýšenie platu. Tuším streda je ideálny den 🙂, šéf musí byť nájdený🙂 je tam viac tipov ako na to 🙂
@artificiallife ja som nikde neporovnavala svoju pracu s pracou IT programatora. Ani som nikde nepovedala ze konfiguracia je to iste ako programovat ale chces ma asi presvedcit o tom ze neprogramujem, aj ked nepoznas moju pracu. Prosim teda zameriat sa na pointu. Ak podla teba je moj plat adekvatny, pretoze podla teba neprogramujem, staci napisat. Ale nemusis ma presviedcat o tom, co robim a co nie 🙂
A ešte niečo...čítam, že si ani dovolenku poriadne nevezmes. Ak si myslíš, ze takéto tempo ustojis do konca života.. rýchlo tento postoj prehodnot. Blbé je to, že skúsenosť je neprenosna..tiež som si myslela ze som neznicitelna, však som len robila co ma baví. Nie je to zdravé. Prišlo aj na mňa. A vieš čo? Bola som nahraditelna. Robíš na 150 %, odídeš z firmy a je to minulosť, nikto si to nebude pamätať. Vzťahy mam všade kde som robila vyborne. Ale teraz už robím inak. Po pracovnej dobe telefón nezdvíham a maily nečítam. Čuduj sa svete, zda sa že s týmto prístupom si ma terajší šéf viac váži. A naopak, ti co sú k dispozícii nonstop, na tých je aj navalana robota nonstop...lebo všetci sú zvyknutí...ze zvládnu čokoľvek a kedykoľvek. Kto však za to bude platiť daň? Práve tento hrdina, akurát že ešte o tom netuší. A ešte jeden príklad. Kamoška šla na pohovor kde bola uvedená mzda 1000 eur v čistom. Ona vedela, že ako samozivitelka potrebuje 1400. Na pohovore bola výborná a povedala ze potrebuje 1400, aby jej to vyšlo finančne. A oni jej dali 1400 v čistom. Neskúsis, nemáš. Tak skus, skusaj ;)
Žiaľ smola, že robíš v kraji, kde je tuším najnižšia priemerná mzda a šéf nikdy sam od seba nezdvihne.
Hovoríš ze ti naposledy dvihli o 100 v čistom, čo nie je zle, ale na dnešnú infláciu je to nič a tvoj plat je určite malý.
Ja som napr. Zažil situáciu v bývalej firme, 3 mesiace dozadu, že som vrámci firmy menil pozíciu a pýtal som si plat o 200 v hrubom vyšší, dali mi 100, prijal som. Po pol roku som si našiel novú prácu, dal som výpoveď a prišli s protiponukou, ktorá od môjho pôvodného platu bola o 300 v hrubom viac.
Bavíme sa síce o BA, ale princíp chápeš, vždy sa dá zvýšiť, ale až keď firme horí pod zadkom.
Keby som ty, nájdem si inú prácu, dam výpoveď a keď sa ta budú pýtať prečo, povieš, že kvôli platu a je veľká šanca, že ti dorovnaju, tj pýtaj si výrazne viac.
Pripadne môžeš risknut aj bez novej prace tuto taktiku 🙃.
Tvoj šéf určite vie, že ma v tebe človeka, ktorého ťažko nahradí a nebude sa mu do toho chcieť.
@artificiallife Môže mať mať vyštudovaný ekonomický odbor alebo zasielateľstvo a logistika odborov je dnešnú dobu kopec. Nie je to pravda, že vysoká škola posúva tarifne triedy nahor len v štátnej správe.... Veľa podnikov na Slovensku dáva mesačný bonus k platu za VŠ a to už aj pri Bc.
Veľmi dobre vieš, že zarábaš málo. Tiež vieš, že tvoju prácu by v normálnej firme robili kľudne aj 3-4 ľudia. Taktiež vieš, že nie je normálne si nevyčerpať za rok celú svoju dovolenku a v kľude. Napriek tomu tam stále robíš. Prečo?

Je to malo. Trvala by som na dodatku k zmluve kde by sa ti zvysovala ptavidelne kazdy jeden rok, alebo o ja neviem 20eur raz za pol roka.. To bol priklad