icon

Zdravotná poisťovňa a práca v zahraničí

26. feb 2025

Zdravim,
potrebujem od vas radu. Pracujem v Holandsku od septembra. Teraz som na sk na chvilu a vobec neviem ako to funguje zo zdravotnou poistovnou a vsetkymi vecami okolo toho (to sa tyka sk, v holandsku si platim) Viem, ze som to mala riesit skor. A tiez by som chcela vediet ci sa mam evidovat nejako na urade prace? Bola by som rada ak by mi to niekto vysvetlil 🙏🏻

Strana
z2
bessie12
26. feb 2025

Tvoj pracovny pomer v NL stále trvá? Si len na dovolenke na SVK ???

autor
26. feb 2025

@bessie12 uz netrva ale planujem sa tam znova vratit v blizkej dobe

bessie12
26. feb 2025

Tak v takom prípade sa prihlás na úrad práce. Budú za teba platiť aspoň zdravotku alebo môžeš byť samoplatitel. Kedy sa plánuješ vrátiť??

patka06
26. feb 2025

Buď sa zaeviduješ na UPSVaR ako uchádzač o zamestnanie a budú ti platiť zdravotné poistenie
alebo
sa prihlásiš do ZP a budeš si platiť sama.

janka_23
26. feb 2025

V prvom rade zajdi na poisťovňu pretože v čase keď si bola poistená v NL nemôžeš byt poistená na Slovensku.

autor
26. feb 2025

@bessie12 len ja som bola uz polroka v holandsku a ked som si vybavovala pracu cez agenturu bolo mi povedane, ze nemusim nic riesit so zdravotnou

janka_23
26. feb 2025

Jasne ze musíš riešiť aj s poisťovňou. Co si myslíš ze oni majú veštecku guľu? Treba ísť na zdravotku a zdokladovat tam obdobie kedy si bola poistená v zahraničí. Nemôžeš byt poistená v dvoch štátoch. Ak si tu bola zamestnaná a zamestnávateľ ta odhlásil poistenie ti stále trvá akurát v poisťovni nemáš žiadneho platiteľa

bessie12
26. feb 2025

Keď som odchádzala do NL, tak som vzala pracovnú zmluvu a išla sa odhlásiť z poisťovne. Ale keďže tebe pracovný pomer už netrvá, tak sa musíš prihlásiť bud na úrad práce alebo do ZP a budeš si platiť poistenie sama.

janka_23
26. feb 2025

@bessie12 ale najskôr ju musia v ZP odhlásiť na obdobie keď bola preč a potom ju znovu prihlásia.

bessie12
26. feb 2025

@janka_23 predpokladám, že autorka sa pred výjazdom do NL odhlásila na Slovensku zo ZP. Teraz sa opäť musí prihlásiť.

janka_23
26. feb 2025

@bessie12 nie som si istá ked píše ze jej bolo povedané ze som ZP nemusí nič riešiť. Ale snáď sa odhlasila

kiki68
26. feb 2025

Ak planujes ist zase tam, tak tam riesit urad prace v NL a tiez tam nechat poistenie. Urad na SK riesit iba pri navrate a tak, ze hladas pracu na SK. Nakolko vyhody mozes mat iba v NL a tam mozu pomoct zohnat job.

bessie12
26. feb 2025

@kiki68 za predpokladu, že ma kde bývať. Tak áno, vtedy môže sa prihlásiť na úrad práce v NL. Ak nemá podnájom, tak je lepšie, že sa vratila na SVK.

kiki68
26. feb 2025

@bessie12 tak musela tam mat povolenie k pobytu predsa, cize mala by tam stale mat nejaku adresu. Prinajhorsom to prehlasi na UP na SK, ale nedostane ziadnu podporu, max poistku zaplatia

bessie12
26. feb 2025

@janka_23 tak dúfam, že to urobila

bessie12
26. feb 2025

@kiki68 určite byvala v dome od agentury. V takom prípade nemá ani registráciu. Bola tam len nahlasena. Takže najprv by musela nájsť podnájom, registrovať sa ako rezident a potom môže ísť na úrad práce. Takto to bolo aj u mňa. Možno sa odvtedy nieco zmenilo.

autor
26. feb 2025

@janka_23 nie neodhlasila som sa

autor
26. feb 2025

ona mi este vyslovene povedala, ze vobec nemusim riesit nic a ze odhlasovat sa neoplati

bessie12
26. feb 2025

Tak to je chyba. Mala si sa isť hneď odhlásiť, ked si dostala pracovnú zmluvu. Nemôžeš byt poistená v 2 krajinách.

autor
26. feb 2025

@bessie12 a co to znamena pre mna?

bessie12
26. feb 2025

Pravdepodobne budeš musieť vrátiť tie peniaze. Ale nech ma niekto opraví ak sa mýlim. Musíš ísť do ZP a povedať im to.

kiki68
26. feb 2025

@bessie12 Jeminecku toto bude riadny bordel. Ved to mala do par dni po predlozeni zmluvy prehlasit. Odhlasuju az po vyziadani si podkladov z NL. Ale tiez to ide do par dni.

bessie12
26. feb 2025

@kiki68 autorka ma co robiť. Kopec vysvetľovania a otázok prečo to neurobila. Naťahovať sa s nimi by som nechcela ..

janka_23
26. feb 2025

Robím v ZP, preto ti radím co ti radím 😉

olimuc
26. feb 2025

To znamena, ze od Septembra za teba nikto na Svk neplatil zdravotne poistenie cize Ti nabieha dlh. Holandska zdravotna poistovna nekomunikuje so Svk, takze si to hned prezisti. Kedysi bolo mozne subezne poistenie ako samoplatca… ale to este pred EU, Teraz to mozne nie je. Inac odhlasit sa da aj na Cestne prehlasenie k urcitemu datumu dopredu a doklady doposlat… takze to si mohla vybavit aj pred odchodom… ale hlavne si prezisti ci Ti nenabieha dlh aby ta neprijemne neprekvapila nejaka exekucia. Po polroku prace v NL nebude mat narok na nic … mesiace sa budu ratat ako +6 m odpracovane v EU ale Podpora vyjde len na Svk ak ma odpracovane dalsich 1,5 roka tu a nevycerpala si podporu predtym. Takze z NL potrebujes max potvrdenie o skonceni PP

autor
26. feb 2025

@olimuc v zozname dlznikov nie som

autor
26. feb 2025

zatial

siska53
26. feb 2025

Kazdopadne posli do zdravotky pracovnu zmluvu. Nemozes mat dve poistenia.

kiki68
26. feb 2025

Ja mam dojem, ze Ti isli dve zdravotky nejako subezne, alebo jedna odhlasila. Toto musis co najskor overit, mala by si online vidiet ako si bola poistena na SK za to obdobie. Mas nejaku prac zmluvu? Na aku firmu? Na SK agenturu? Alebo na NL? Toto tiez pozriet a preverit, ci si tam vobec bola prihlasena, alebo to draftovali medzi agenturou a NL firmou ( toto som tiez videla v AT), mne totiz poistovna na SK povedala, ze musim najprv predlozit prac zmluvu a potvrdenie o prihlaseni do AT poistovne a potom ma odhlasia a vyrozumeju. Co aj spravili, nebol s tym ziadny problem. Ale vraj iba tak oznamit bez papiera to nejde.

maury
26. feb 2025

Ešte k tomu všetkému čo tu bolo napísané, tak v 2012 ZP vyžadovala pracovnú zmluvu a ukončenie pracovnej zmluvy preložené v SJ. No a stalo sa, že na obdobie ktoré ZP vyradilo z evidencie, lebo človek bol prihlásený v ZP v zahraničí tak automaticky lekári, u ktorých bol človek zaevidovaný ako pacient, tiež pacienta vyradili a potom opätovne prihlásili. U mňa to bol všeobecný lekár a gynekologička

Strana
z2