icon

Zdravotná sestra verzus praktická sestra

zuzana1472
7. jún 2022

Googlim, pátram s nemám to ujasnené.
Ženy, aký je rozdiel medzi zdravotnou sestrou a praktickou sestrou? Zaujíma ma najmä či by som ako praktická sestra mohla pracovať na ambulancii. Pripadne či sú nejaké ambulancie v ktorých by som nemohla. Hoci som už prijatá na pôrodnú asistenciu VS v PO, pri troch deťoch to však neutiahneme z jedného platu a preto zvažujem externe praktickú sestru na SŠ. Čo ale z toho štúdia reálne budem mať? Môj sen je robiť na ambulancii kým deti nevyrastú…

Strana
z2
alenka2003
26. mar 2024

@jane1987 tak teraz mam zmätok,ako je to vlastne zakonne na SK,no podla legislativy EU,zdrav. asistent nemoze podavat =zavadzat lieciva. Subkutanne len inzulinove injekcie.Ja pracujem v AT,tak mozno nemam aktualne info platnych kompetencii na SK

alenka2003
26. mar 2024

Prakticka sestra vlastne podla EU legislativy neexistuje,preto by sa malo nazyvat zdravotny asistent. Ta uprava kompetencii by mala zodpovedat EU,aby absoloventom tohto odboru v EU bol jednotne uznany stupen dosiahnuteho vzdelania a mohli vykonavat v ramci EU. Nas tu na zaciatku studia hned oboznamili so zakonom podla platnej legislativy skolstva,ze je uznane v ramci EU a plus ako sa pozicia nazyva v jednotlivych statoch EU

alenka2003
26. mar 2024

V AT je to Ordinationsassistent,v Nemecku a vo Svajciarsku Medizinische Praxisasisstent...atd

alenka2003
26. mar 2024

Dokonca jeden z vyucovacich predmetov s povinnou skuskou bolo ,,Rechtswesen " okrem inych,detailne zakon pod ktory patris, kompetencie, ramcova zmluva s minim.mzdou, triedy, skupiny podla rokov praxe

jane1987
27. mar 2024

@alenka2003 stale sa bavime o slovenskej legislative, takze ako je to vnimane v zahranici, tak to nie je odpoved. A ano, subkutanne podanie a odber intravenoznej krvi je v ich kompetencii zatial (vynimajuc pediatrickeho pacienta).

silvus138
20. máj 2024

@zuzana1472 praktická sestra je ako zdravotnícky asistent - je to pomocník v smene sestry má nizsie kompetencie ako ja sestra. Sestra má ukončene minimálne bakalarske vzdelanie v odbore Ošetrovateľstvo. Ja mám aj Mgr plus pedagogické minimum v odbore učitel zdravotníckych odborov.

kaca222
27. okt 2024

Dovolím si doplniť diskusiu, nakoľko tu zazneli nepravdivé informácie. Praktická sestra NEMÔŽE pracovať v zubnej ambulancii. Áno, často tam pracujú, ale podľa legislatívy pri kresle asistovať nemôže.

07091987
28. okt 2024

@kaca222 a prečo by nemohli veď tam ani krv neberú ani nič podobné?

nika185
Autor odpoveď zmazal
nika185
28. okt 2024

UPS omylom som vymazala svoj prispevok, písala som že praktické sestry pracujú u všeobecných aj odborných lekárov kde sú výkony iné ako u zubára, tak prečo by nemohli pracovať aj tam a včera som videla inzerát kde hľadajú do zubnej amb.sestru alebo praktickú sestru, keby sa to nemohlo, asi by to nerobili a áno v minulosti nemohli byť praktické sestry v ambulanciiach iba ak by tam bola aj sestra, dnes už môžu podľa toho, že aj tam pracujú, poznám pár takých

nika185
28. okt 2024

@07091987 krv odoberať môžu praktické sestry

kaca222
18. nov 2024

@07091987 @nika185 lebo je taká legislatíva. Resp. doplním, pracovať v ambulancii môže, ale nemôže asistovať pri kresle. Môže napríklad robiť recepčnú alebo niečo iné, na čo nepotrebuje adekvátne vzdelanie 🙂 To, že sa to v mnohých ambulanciách ignoruje, je druhá vec. Ale bola by som nerada, aby si tu niekto so záujmom o prácu sestričky v zubnej ambulancii prečítal, že mu stačí vzdelanie "praktická sestra".
A mňa sa nepýtajte prečo nemôžu, ja mám rovnaký názor ako vy, v Česku stačí 6mesačný kurz a na Slovensku to nejde a nejde presadiť 🙄

summer138
15. feb 2025

@zuzana1472 môžeš pracovať v ambulancii ak v nej zároveň pracuje zdravotná sestra Bc alebo Mgr, inak lekár riskuje pokutu. Vo všetkých ambulanciách, kde sa podávajú liečivá. Keďže ty nesmieš podať Pac liek venózne a už ani intramuskularne (už je to vyradené) čiže väčšinou len tí zubári.

kaca222
16. feb 2025

@summer138 aj u nás (zubárov) to VÚC v poslednej dobe začala dosť kontrolovať. Teraz už kolegovia čo zháňali asistentky, tak praktické sestry striktne odmietali

Strana
z2