Živnosť a nárok na PN
Chcem začať pracovať na živnosť ako opatrovateľka v zahraničí. Ako je to potom s prípadnou PN, budem mať nárok, po akej dobe, ako sa vypočítava?
Živnosť na SVK? No musíš platiť odvody do SP aby si mala nárok na PN a ine dávky. A VZ bude ten VZ z ktorého budes platiť odvody.
No ja chcem robiť opatrov. čiže dva týždne tam, dva doma a všetkých lekárov a pod. riešit v SR.
Cize asi živnosť na SVK. No ako som napísala ak budes platiť budeš mať narok na davky od SP ak nie tak nie. Jednoduche.
@evittam Platiť určite budem riadne odvody. Len kedysi dávno kamarát mal živnosť a stal sa mu úraz a nedostal nič keď dlho marodoval, lebo vraj až po roku či čo. Neviem ako to presne bolo. Preto sa pýtam.
@evittam Čiže aj nemocenské dávky, aj do dôchodku sa mi bude započítavať. A to hneď od začiatku, ano?
No ved ano preto to pisem. Ked založis živnosť prvy rok nie si povinna platiť odvody do SP. Preto nic nedostal lebo nic neplatil.
Musís sa prihlásit dobrovolne.
Ked nic neplatis tak z coho chces PN?!
@evittam Nieee, ja som myslela, že platil a nemal nárok. Ja som v živote na živnosť nepracovala, ani nikto z mojej rodiny, tak to neovládam. Tak som už spokojná a nemusím sa obávať, keď budem riadne odvádzať všetko.😉
Keby platil tak ma nárok. Platil asi len ZP. Ta nema nic spoločné s nárokom na PN.
No len ako píšem musíš sa aj prihlásit ze chces platiť lebo ako zivnostnik prvy rok nemusíš platiť do SP len ZP.
@evittam Ďakujem ti.
Rado sa stalo

tak živnosť si budeš vybavovať tam, rovnako ako aj platiť odvody a teda nárok na PN musíš riešiť v štáte kde platíš odvody....