icon

Živnosť po osobnom bankrote

andrea719
23. sep 2025

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať ako to je keď po osobnom bankrote by ste chceli ísť na živnosť. Ako to funguje. Ešte ani raz nemal otvorenú živnosť.

denkabemommy
23. sep 2025

@andrea719 si počkáš tak 3r, kým budeš môcť mať živnosť, ak sa dovtedy nič nezmení.

anonym_e67cbf
23. sep 2025

čo myslíš pod výrazom ísť na živnosť? chceš Švarcsystém?

anonym_8a228c
23. sep 2025

@andrea719 otvoriť ju na niekoho ineho

andrea719
autor
23. sep 2025
@anonym_8a228c

@andrea719 otvoriť ju na niekoho ineho

@anonym_8a228c ako sa to dá?

andrea719
autor
23. sep 2025
@denkabemommy

@andrea719 si počkáš tak 3r, kým budeš môcť mať živnosť, ak sa dovtedy nič nezmení.

@denkabemommy tu nieje napísané že o tri roky

denkabemommy
23. sep 2025
@andrea719

@denkabemommy tu nieje napísané že o tri roky

@andrea719 vidíš aká si šikovná. Stačí ti napísať mylnú info a hneď aj google použiješ 🙂

andrea719
autor
23. sep 2025
@denkabemommy

@andrea719 vidíš aká si šikovná. Stačí ti napísať mylnú info a hneď aj google použiješ 🙂

@denkabemommy neviem ako prečo keď sa niekto na niečo spýta hneď by ste toho človeka odsudzovali, iba sa pýtam preco hneď urážať

denkabemommy
23. sep 2025
@andrea719

@denkabemommy neviem ako prečo keď sa niekto na niečo spýta hneď by ste toho človeka odsudzovali, iba sa pýtam preco hneď urážať

@andrea719 som nevedela že “si šikovná” je urážka 🤣. Niektorí ľudia by nemali byť tak vzťahovační.

melanta
24. sep 2025
@andrea719

@andrea719 požiadaš o založenie živnosti a uvidíš, či ti ju schvália. Možnosti sú dve - buď ju schvália alebo nie. Záleží od mnohých faktorov, niekomu povolia podnikanie hneď, niekomu nepovolia ani po 5 rokoch. V čom chceš podnikať, v akej oblasti?

gabo75
24. sep 2025

Tak viem že není to problém otvoriť si živnosť,ja som robil bankrot a mohol som si ponechať živnosť keby som chcel

melanta
24. sep 2025
@gabo75

Tak viem že není to problém otvoriť si živnosť,ja som robil bankrot a mohol som si ponechať živnosť keby som chcel

@gabo75 vieš zle. Záleží totiž od konkrétneho bankrotu a od predmetu podnikania. Niekomu živnosť nezrušia, niekomu áno. Niekto môže požiadať, niekto nie. Čiže to, že ty si si živnosť mohol nechať neznamená, že autorka otázky môže mať živnosť tiež. Možno môže a možno jej živnosť nedajú ani po 5 rokoch. Čiže je v poriadku napísať svoju skúsenosť, ale nie písať, že to nie je problém.

gabo75
24. sep 2025
@melanta

@gabo75 vieš zle. Záleží totiž od konkrétneho bankrotu a od predmetu podnikania. Niekomu živnosť nezrušia, niekomu áno. Niekto môže požiadať, niekto nie. Čiže to, že ty si si živnosť mohol nechať neznamená, že autorka otázky môže mať živnosť tiež. Možno môže a možno jej živnosť nedajú ani po 5 rokoch. Čiže je v poriadku napísať svoju skúsenosť, ale nie písať, že to nie je problém.

@melanta ja som písal tak viem....

anonym_8a228c
24. sep 2025
@andrea719

@anonym_8a228c ako sa to dá?

@andrea719 nerozumiem otazke.No niekto to bude papierovo prevádzkovať za teba

andrea719
autor
24. sep 2025
@melanta

@andrea719 požiadaš o založenie živnosti a uvidíš, či ti ju schvália. Možnosti sú dve - buď ju schvália alebo nie. Záleží od mnohých faktorov, niekomu povolia podnikanie hneď, niekomu nepovolia ani po 5 rokoch. V čom chceš podnikať, v akej oblasti?

@melanta nechce podnikať ale u niekoho pracovať na živnosť

anonym_e67cbf
24. sep 2025
@andrea719

@melanta nechce podnikať ale u niekoho pracovať na živnosť

@andrea719 to je nelegálne

andrea719
autor
24. sep 2025
@anonym_e67cbf

@andrea719 to je nelegálne

@anonym_e67cbf ako ide pracovať na živnosť to je nelegálne?

anonym_e67cbf
24. sep 2025
@andrea719

@anonym_e67cbf ako ide pracovať na živnosť to je nelegálne?

melanta
25. sep 2025

@andrea719 ani, je to tzv. švarc systém a ten je nelegálny. Je nelegálne robiť činnosť zamestnanca na živnosť. A mimo toho je to pre neho absolútne nevýhodné. Má to množstvo nevýhod a ani jednu výhodu. Živnosť si človek zakladá ak ide podnikať.

denkabemommy
25. sep 2025

@andrea719 takto ti poviem, ty si naozaj živnosť neotváraj, keď ti chýbajú základné znalosti, lebo ťa pekne odrbú. Nehovoriac o tom, že si platíš sama SP a ZP, čo ťa môže priviesť ku ďalšiemu bankrotu, ktorý ale nebudeš môcť 10 rokov požiadať… + od nového roka to vyzerá tak, že to bude veľmi nevýhodné pre švarc systém, lebo okrem konsolidácie pôjdu dosť po firmách, ktoré fakturujú dlhodobo len 1 firme 🙂

melanta
25. sep 2025

@andrea719 kopírujem moje slová z iného príspevku na tému živnosti namiesto zamestnania. A doplním ešte toto - dotyčný už raz preukázal finančnú negramotnosť, keď mal dlhy, ktoré nebol schopný splácať a musel podstúpiť bankrot. Tak ak mu chceš pomôcť, vysvetli mu, že živnosť namiesto TPP je len ďalší level fakt finančnej negramotnosti.

Tu je spomínaný text z môjho iného príspevku, kde píšem o nevýhodách práce na živnosť ak ide o švarsystém:

Práca na živnosť nie je zamestnanie. Živnosť je podnikanie. Ak pôjdeš robiť na živnosť, prípade neuzatváraš zmluvu podľa Zákonníka práce. Čiže ani nie si chránený absolútne ničím, čo chráni zamestnanca v rámci Zákonníka práce. Uzatváraš zmluvu podľa Občianskeho alebo Obchodného zákonníka a pre "zamestnávateľa" si obchodný partner po právnej stránke, aj keď ti bude tvrdiť, že berie ťa ako zamestnanca. Z toho vyplýva, že neplatia za teba odvody, nemáš nárok na platenú dovolenku a tzv. paragrafy, nemáš nárok na stravné. Ak ti to aj sľúbia, nie sú povinní ti to reálne poskytnúť. Čo sa týka ukončenia, pri pracovnom pomere ťa nemôžu vyhodiť len tak. Pri obchodnom vzťahu je zväčša v zmluve mesačná výpovedná doba, výpoveď zo zmluvy nemusia nijak odôvodniť, proste s tebou kedykoľvek skončia bez udania dôvodu. Čo sa týka odvodov, prvý rok si povinný platiť si iba zdravotné poistenie (cca 90 eur), sociálne odvody prvý rok povinné nie sú, ale môžeš ich platiť dobrovoľne. Ak ich platiť prvý rok nebudeš, nemáš nárok na platenú PN ani na platenú OČR, v prípade tehotenstva nemáš nárok na tehotenské a materské. Následne výška odvodov závisí od príjmu. Väčšina živnostníkov využíva pri daňovom priznaní tzv. paušálne náklady, vďaka čomu neplatia daň a platia potom iba minimálne odvody, tie sú v súčasnosti cca 300 eur. Z minimálnych odvodov je potom minimálna PN, OČR, tehotenské, materské. Ak budeš chcieť úver, prvý rok bez šance, nakoľko potrebuješ mať podané daňové priznanie. Ak budeš podávať daňové tak, aby si neplatil vysokú daň a vysoké odvody, úver dostaneš minimálny alebo žiadny. Daňový bonus mesačne nedostávaš, pretože príjem "dokladuješ" len raz za rok vo forme daňového priznania. Ak si budeš optimalizovať daňové, aby si platil nízku daň a nízke odvody, bude aj daňový minimálny alebo žiadny. Nuž a posledná záležitosť, ktorú spomeniem je fakt, že ak ide o činnosť, ktorá sa bežne robí na zamestnaneckú zmluvu, ale firma ju ponúkne človeku na živnosť, dopúšťa sa firma aj ty porušenia zákona, nakoľko činnosti, ktoré vykazujú charakter zamestnania nie je možné vykonávať na živnosť. Dôvod, prečo firmy ponúkajú zamestnanecké pozície ľuďom na živnosť je ten, aby ušetrili na odvodoch, na stravnom, dovolenke a aby mali jednoduchšiu cestu človeka vymeniť, nakoľko môžu živnostníka vyhodiť kedykoľvek bez dôvodu a odstupného. Živnosť je podnikanie, otvor si ho, ak chceš podnikať, nie ak ťa chce firma odrbať na tom, že miesto zamestnaneckej zmluvy ti ponúkajú živnosť. Nemá to pre teba žiadne výhody. Áno, ostane ti asi vyšší čistý príjem prvý rok, keď budeš platiť len zdravotku, ale bez odvodov do SP ak ochorieš, si bez príjmu a v dôchodku aj bez dôchodku. Ešte doplním, že v základných minimálnych odvodoch do SP nie je poistenie v nezamestnanosti, čiže ak skončíš so živnosťou, nebudeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti, ak si ju nebudeš dobrovoľnej platiť.

Neexistuje zamestnanec, ktorý má aspoň štipku rozumu a pôjde robiť pre zamestnávateľa na živnosť. Žiaľ na Slovensku je ekonomická a sociálna gramotnosť veľmi nízka, preto ľudia toto robia.

janetinka27
25. sep 2025
@gabo75

@gabo75 ahoj a zivnostenskemu uradu si o bankrote hovoril? Pokracovat v zivnosti po bankrote sa da na vynimku, ale musi ju zivnostensky urad schvalit

anonym_f40d47
Odpoveď bola odstránená
anonym_6a307c
6. okt 2025
@anonym_f40d47
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_f40d47 ťuk ťuk🤷

denkabemommy
6. okt 2025
@anonym_6a307c

@anonym_f40d47 ťuk ťuk🤷

@anonym_6a307c 🤣 čosiiii, veď mám prvú stalkerku, označila ma v ďalších 10 témach.

anonym_6a307c
7. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_6a307c 🤣 čosiiii, veď mám prvú stalkerku, označila ma v ďalších 10 témach.

@denkabemommy no mne skoro oči vypadli 😱