Živnosť v Nemecku
Ahojte, je tu prosím niekto, kto má živnosť v Nemecku, ale žije tu na SK? Je možnosť mať nemeckú živnosť, ale zdravotné poistenie si platí tu? Včera som sa bola pýtať na všzp, úradníčka mi tvrdila, že nie, jedine sa poistiť v Nemecku. Mám však známu Poľku, ona má nemeckú živnosť a zdravotné si platí v Poľsku. Tak neviem, či mi úradníčka dala nepresné informácie alebo mi skutočne takúto možnosť nemáme.... A pokiaľ máte poistenie nemecké, koľko je tam minimálny poplatok? Ja som čosi našla - všetko bolo min. 300e mesačne, len neviem, či som našla správne, až tak dobre po nemecky neviem... Ďakujem za každú radu, príp. nejaké linky, kde by som našla niečo viac....
@stefi_k ďakujem, ja som to chcela vybaviť pomocou tej mojej známej z Poľska, keďže ona je tam už dlhšie, ale keďže ona tú zdrav. nepotrebuje, s týmto mi nepomôže.... a živnosť by som chcela nemeckú hlavne kvôli možnosti poberať prídavky odtiaľ...
@andruska80 ahoj ako si si vybavila nemecku zivnost ?
@andruska80 manžel pracuje v nemecku ale na sk živnosti ako sa to dá prehodiť? Potrebujeme najprv bývanie nahlásiť ci ako ?
@nikaleo17 ahoj, ja som to nakoniec nevybavovala, takže neviem poradiť...

Nájdi si nemeckého daňového poradcu, poradí ti asi najlepšie. Nemci majú formy podnikania inakšie jak Slovensko aj poplatky nie sú v celom Nemecku rovnaké napr daň zo živnosti je rozdielna , bude ti vedieť poradiť ohľadom odvodov, zdrav. poistenia, poplatkov, dani spod. Inak v Nemecku môžeš podnikať aj na Slovenku živnosť len si ju treba dať overiť nemeckými úradmi.