icon

Živnosť verzus trvalý pracovný pomer

Dnes o 12:17

Dobrý deň, chcel by som vedieť váš názor, radu alebo skúsenosť či už niekto menil prácu TPP na prácu na živnosť.
Pracujem už 5 rok v jednej firme na TPP. V podstate sa veľmi sťažovať nemôžem, myslím si že tak ako v každej práci sú lepšie a horšie dni, aj keď plat sa zíde vždy vyšší. Aktuálne mám niečo cez 1700€ v hrubom + nejaké benefity ako 13. plat, auto a podobne.
Naskytla sa mi však ponuka práce na živnosť s platom od 3000€ do 6000€. Práca by ma svojou náplňou myslím si že bavila, pracoval by som v rovnakej oblasti a aj náplň by bola dosť podobná. Som chlap, mám 28 rokov.. a keďže riešim si bývanie, rodinu a podobné veci prirodzene k tomuto veku, tak najviac ma však zaujal ten plat. Iba mám strach z toho, že neviem čo obnáša práca na živnosť, nikdy som v žiadnej inej práci nebol. Po škole som hneď nastúpil do tejto aktuálnej práce.
Drží ma v tejto firme hlavne to, že už som tu zabehnutý, mám možnosť rastu a aj zvýšenia platu, mám tu zatiaľ celkom istotu zamestnania aj na ďalšie roky. Teda dosť sa bojím toho, že by som prácu zmenil a napríklad by ma po pol roku vyhodili. Potrebujem pravidelný príjem aj z dôvodu budúcej hypotéky napríklad. Takže zaujímajú ma vaše skúsenosti a názory.

anonym_6d18e0
Dnes o 12:45

Švarcsystém živnosť s platom je nelegálny.
Živnosť zakladaj ak chceš naozaj podnikať v niečom, ak chceš dostávať plat tak sa zamestnaj na TPP.

katarinaba
Dnes o 12:45

V prvom rade si treba uvedomit, ze "praca na zivnost" je nelegalna a hrozia za to vysoke pokuty. Mozes podnikat na zaklade zivnosti, ale tvoj vykon prace pre odberatela nesmie niest znamky zavislej prace.
Dalsia vec - ako zamestnanec, hlavne uz po skusobnej dobe, s pracovnou historiou, mas istoty. Istotu, ze ti pridalia pracu alebo ti zaplatia ak ti nemaju aku pracu pridelit. Nemozu ta vyhodit len tak bez priciny, moznosti ma zamestnavatel znacne obmedzene. Mas vypovednu lehotu, odstupne a podobne.
Ako zivnostnik - vsetko si riesis sam - klientov, pracovny plan, nesies zodpovednost za svoju pracu celym svojim majetkom, sam sa staras o svoje odvody, naklady / vydavky, danove hladiska a povinnosti (ale si najmes uctovnika, danoveho poradcu ci ine). Ak pre teba nebudu mat pracu, tak ostavas bez prijmu.
Pri zamestnani si platis len cast odvodov, zamestnavatel plati podstatnu cast. Ako zivnostnik si na svoje odvody musis zarobit sam, sam si ich platit, komplet cele. Rovnako si sam podavas danove priznanie - sposob vypoctu sa lisi od tvojej situacie, vyhodnosti a zvoleneho sposobu (opat uctovnik).
Kazde ma svoje plusy aj minusy. Hlavne pozor na tu "pracu" na zivnost. Aby si neskoncil s pokutou 4,000 EUR hned na zaciatku. Skus si precitat nieco o svarcsysteme.
Kvoli hypoteke si teraz asi menej rizikovy klient, kedze mas stabilne zamestnanie. Ako zivnostnik, hlavne na zaciatku zivnosti, nebudes taky spolahlivy pre banku.
Takze odporucam aby si sa poradil s nejakym uctovnikom, danovym poradcom, ktoremu presne do detajlov opises to nove.

melanta
Dnes o 14:20

Tu píšem o nevýhodách živnosti v porovnaní s TPP. Cielene spomínam nevýhody, lebo výhodu to v podstate nemá žiadnu. Ak s tedaa bavíme o tom, že ideš na živnosť robiť závislú činnosť a teda neotváraš živnosť kvôli podnikaniu.
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/v-roku-2025-budem-platit-odvody-ako-zivnostnik/

Mimo faktov v linku - príjem od 3 do 6 tisíc? Čiže na zmluve budeš mať fixnú mesačnú odmenu 3 000 eur bez ohľadu na množstvo práce, množstvo odpracovaných dní, atď? Fakt? No tak či tak - živnosť sa otvára ak chce človek podnikať. Ak ti niekto ponúka závislú činnosť na živnosť, robí to iba pre výhody, ktoré plynú pre neho. Ak majú o teba záujem a ide o serióznu firmu, ponúknu ti aj TPP. Ak s tým majú problém, nie sú seriózni.