Živnostník
Prosím vás môže mi napísať ozvať sa niekdo kdo začal so živnosťou dakujem
Inak už si k tomuto diskusiu zakladala. Je pre teba absolútne nevýhodné, aby si na živnosť robila prácu, ktorá sa robí bežne na TPP. Ale ak si sa nechala obalamutiť a predsa len pôjdeš robiť na živnosť, napíš čo konkrétne potrebuješ poradiť.
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/oplati-sa-pracovat-na-zivnost/
@melanta ja viem len môj muž sa dohaduje že sa to na rok oplatí potom že už nie chcem len vedieť že či je to tak alebo si všetko musí od začiatku platit
@zuzana123446 ak teraz začne ako živnostník, je povinný si platiť iba zdravotné poistenie. To je pár eur cez 80 € mesačne. Sociálne odvody povinný platiť nie je. Začne až od 1.7.2024. Avšak v takom prípade dovtedy nebude mať nárok na platenú PN, ak by ochorel. A teda ďalšie nevýhody, že nie je chránený zákonníkom práce, t.j. nemusí dostať platenú dovolenku, nemá nárok na stravné, nemá nárok na odstupné či výpoveď, kedykoľvek ho vyhodia ak budú chcieť, bez dôvodu. Takže nie, neoplatí sa to. Alebo teda áno, oplatí sa to hlupákovi (prepáč, ale inak sa to nedá nazvať), ktorý vidí len vidinu toho, že dostane viac peňazí a nebude musieť platiť odvody. Akurát nevidí, že ak ochorie, ostane doma bez príjmu. Ak ho vyhodia, má smolu. Nehovoriac o tom, že je to protizákonné, vykonávať na živnosť prácu, ktorá je charakterom závislou činnosťou. Veľa ľudí tak pracuje ale, potom nariekajú, že nemajú PN, že nedostanú úver a v dôchodku budú nariekať, že majú minimálny dôchodok.
@zuzana123446 ešte podotknem, že firmy to ponúkajú ľuďom z jediného dôvodu. Že sa to oplatí pre firmu. Iba pre ňu. Príklad - mzda 1500 brutto, človek dostane čisté 1130 eur (ak nepočítam daňový bonus na dieťa), zamestnávateľ dokopy zaplatí za človeka 2030 eur. Takže firma ponúkne človeku ísť na živnosť, dá mu 1500 čisté. Firma ušetrí 500 eur, nemusí platiť dovolenku, stravné, môže ho vyhodiť kedy chce. Človek má chvíľkový pocit, že zarobí viac, lebo ostane mu po zaplatení ZP 1400 eur. Ale potom tak či tak začne platiť odvody do SP. Dovtedy ak ochorie, bude dostávať nulu. Ak bude chcieť úver, hoci len 1000 eur, nedostane ho. Nemá to jedinú logickú výhodu pre čo len trochu uvažujúceho človeka.
@zuzana123446 a ešte jedna podstatná informácia. Zamestnanec ak spôsobí škodu zamestnávateľovi, zamestnávateľ môže od neho vymáhať sumu max do 3 násobku mzdy zamestnanca. Živnostník ručí celým svojim majetkom. Čiže ak ako živnostník spôsobí škodu, napr škodu na stroji, nový stroj bude stáť 100 000, bude firma od živnostníka vymáhať 100 000.
@melanta fiha, ty sa nejak vyznáš, máš skúsenosti alebo si bola živnostníčka? Nemá to zas len nevýhody si myslím. 👊😁
@martin_2002 bola som živnostník (teraz mám s.r.o.), ale bola som živnostník, pretože som podnikala, nie robila pre niekoho činnosť zamestnanca na živnosť. Jasné, že živnosť má aj množstvo výhod, ak ide človek robiť na živnosť lebo chce podnikať.
@zuzana123446 “kdo” ?
Mel napísala všetko potrebné. A o akú prácu sa jedná ? Nečitala som tu predošlú diskusiu.
Ja ešte napíšem tak, pokial ide o “podnikanie” naozaj solídne, kde platíš riadne odvody, nič neoptimalizuješ a pod. je živnosť v poriadku.
Ale kto chce pracovať ako SZČO aby mal viac peňazí oproti zamestaniu, to sa naozaj neoplatí.
Ešte dobrá kombinácia je súbeh zamestania + SZČO, ak to povaha činnosti dovoli a samozrejme aj zamesnávateľ.
Dobrý deň chcela by som sa vás spýtať ohľadom živnosti manžel má živnosť a minuli rok v januári 2024 si ju otvorí no teraz bolo rok čo ju ma a daňové už spravil a chcela by som sa vás spýtať ze od kedy začne platiť sociálku a plus zdravotnú ? Ďakujem za odpovede

Daj konkrétnu otázku/otázky.