Živnostník a zákaz práce v rovnakom obore po dobu 10 rokov
Ahojte, pytam sa za kamosku....nastupuje do novej roboty ako szco a tam jej zamestnavatel dava podpisovat neaky dodatok ze akonszco nemoze v praci skoncit zo dna na den ale ze ma normalnu 2 mesacnu lehotu. A este sa tam pise ze ked u neho skonci nemoze sa do 10 rokov zamestnat vo firme ktora robi to iste....podla akych paragrafov ma na to pravo? Dakujem
@e_s_p_r_i_t to nepodpisuje náhodou Zmluvu o dielo? Takéto zmluvy so živnostníkmi podpisujeme aj my a v jednej z bodov dohody je aj výpovedná lehota 2 mesiace, v prípade zákazkového zadania výroby vypovedanie zmluvného vzťahu je možné uplatniť obidvoma stranami rovnocenne po odovzdaní zákazky zhotoviteľom a jej prebraní objednávateľom. Zmluvy sú uzatvárané podľa § 536 a násl. obchodného zákonníka. Čo sa týka toho druhého dodatku (10 rokov nepracovať v rovnakom obore resp. vo firme s rovnakým oborom) je to nezákonné, na to právo nemá.
nenastupuje do roboty, ale podpisuje Zmluvu - je to čisto obchodný vzťah firma-firma, nebude klasický zamestnanec, čiže čo si napíšu do Zmluvy to je na ich obojstrannej dohode
"Poistenie zo strany zamestnávateľa". Podľa toho o akú prácu ide, by som ešte brala 2 mesiace výpovednej - aby neostal zamestnávateľ bez náhrady a nik čo by dorobil prácu. Na druhej strane neviem, či by som chcela mať v práci človeka "nasilu"..
Ja som sa stretla s tým, že bol v zmluve určený postih v prípade vyzradenie informácií (aj po odchode), ale išlo o banku a tiež v druhom prípade o prácu pre armádu - chápem. Ale postih so zamestnaním sa v odbore.. sorky - buď to podpíšem s tým, že to neberiem vážne (riskujem ťahanie po súdoch ale podľa mňa veľkú šancu toto vymôcť nemá) alebo rovno poviem, že nesúhlasím a radšej hľadám ďalej. Je to nôž na krk a ak to nie je kompenzované (nadštandartná mzda, zlatý padák pri výpovedi a pod.), tak ju de facto "profesijne zabije", 10 rokov je desivo dlhá doba - čo má potom robiť? Zahodiť všetko vzdelanie a skúsenosti a robiť niečo úplne iné?
V tomto pripade je potrebne poznat presne znenie klauzuly o 10-tich rokoch "zakazu" danej prace. Zvacsa to znamena, ze SZCO nesmie "prebrat" zakaznikov danej firmy. Myslim si, ze ste si to vylozili inak a nie je to o obmedzeni prace celkovo.
spoluziacka este na vyske robila pre jednu poistovnu a tiez mala 5 rocny "zakaz" podpisany zamestnat sa u konkurencie....ale u inej poistovne....nie ze v danom obore to je hovadina...ale jednoducho pre inu poisťovňu a presne ako bolo pisane nadomnou z dovodu "prebratia" klientely od nich k druhym.. to bolo cele
Taku zmluvu by som ja osobne nikdy nepodpisala. Ta vypovedna ok, chapem. Ale zakaz cinnosti...
@fefe123 @fefe123 .....,,ak máte živnosť, treba mat príjem od viacerych odberateľov ( minimálne dvoch), to len aby ste vedeli, aký zákon je..,,
odkiaľ máš túto info? 🙂
a) príjem môžeš mať od koľkých odberateľov chceš
b) v konečnom dôsledku nemusíš mať ani jedného odberateľa a príjem zo živnosti môžeš mať nulový.......( to či sa ti oplatí pritom platiť odvody, je iná vec )
Cele to je blbost. Alebo som zamestnanec alebo szco. Ako szco neuzatvaram pracovnu zmluvu a nemam povinnosti a prava zamestnanca. Zamestnanca mozem zmluvne zaviazat konkurencnou klauzulou, so szco sa mozem maximalne dohodnut o mlcanlivosti. Takze alebo je kamoska totalne naivne teliatko, ktore sa prave snazi vykuchat nejaky sikovnik, alebo tam chybaju nejake drobne informacie....
@vroni Vsetko je vec dohody. Aj zmluvne podmienky - vratane vypovednej lehoty (platnej pre obe strany), Tebou spominanu mlcanlivost, vyhradu pri uzatvoreni zmluvy so "spriaznenymi" zakaznikmi/firmami pod hrozbou zmluvnej pokuty a pod. Kazda zo stran ma pravo nesuhlasit a pokusit sa dohodnut ine podmienky alebo zmluvu neuzatvorit.
@bergsta, ano i nie. Dohodnut sa mozno vselijako, ale vsetko mozne nie je. Pracovna zmluva so zivnostnikom nejde. Zmluva do zivnostnikom, kde mu po jej ukonceni de facto zakazem na desat rokov cinnost tiez nie. Nie ze by to niekto fyzicky nemohol napisat a podpisat. Len to nebude pravne relevantna zmluva.
určite by som niečo také ako živnostník nepodpísala.. ked podnikám, tak v nejakom odbore... obvykle v jednom... tom istom.. je blbosť podpísať pre jednu firmu zmluvu, že pre iné firmy robiť nebudem
@vroni Myslim si, ze urcite nepodpisuju zamestnanecku prac. zmluvu. Skor je to tak, ako som pisala vyssie - ochrana zamestnavatela pred tym, aby SZCO zacala vlastne podnikanie s niektorym z jeho aktualnych klientov. Na druhu stranu, je to velmi dlhe obdobie a myslim si, ze klienti by mali mat pravo rozhodnut sa, s kym chcu spolupracovat.
@bergsta, mozno nie, autorka sa ale tak na zaciatku pyta. Zmluva o spolupraci nemoze obsahovat konkurencnu klauzulu, moze obsahovat maximalne dohodu o mlcanlivosti a jej porusenie sa riesi zmluvnou pokutou a nie zakazom cinnosti. Ale je velmi lahko mozne, ze vychcany blbecek “podnikatel“ nieco podobne inteligentne spichne, naivne teliatko na druhej strane podpise a obaja tomu veria.... Lebo podpisat mozem aj zmluva na vlastne otroctvo, papier vela znesie.

podla mna na to nie je zakon, je to len vymysel a poistenie sa zo strany zamestnavatela...