Zmena profesie po štyridsiatke: Stojí to za to?
Ahojte. Konci mi po 5 tich rokoch materska a hladam si pracu.som vystudovana ekonomka, (mam vysoku s),mam 10 rocnu prax v oblasti uctovnictva a financii. Vzdy som bola ale akcny typ,sportovec,nebavi ma sediet 8 a viac hodin za pc. Zaroven kym su deti male,je pre mna nepredstavitelne chodit najskor o 17 domov z prace. Mam z toho stres uz teraz .skrateny uvazok v mojom obore a okoli nehrozi. Zivnost na ucto si netrufam,nerobila som komplexne uctovnictvo,iba cast .Napadlo ma dat sa opat na studium. 3 roky Bc. Fyzioterapia. Mala by som pravdepodobne indi plan a bola by som od 15tej k dispozicii detom. Znamenalo by to ale 3 roky bez prijmu,zivil by ma muz,zvladli by sme to financne,len citim to tak trosku sebecke,ze idem nieco take vymyslat ,ked nemusim. Ani muz nebol nadseny,ked som mu povedala svoj plan.ani matka. Tiez otaznik,ako by som skolu zvladala popri rodine a ci sa uplatnim ako 43 rocny absolvent. Sli by ste do toho?
ahojko ja tiez studujem vysku zmena profesie po 40tke. za mna ak si vies predstaviť pracu v danim obore chod do toho. najma ak muz utiahne financie. (mozes nieco hrigadne robit) avsak nerataj s tym ze na fyzioterapii budes koncit nejak skor. rataj s tym ze v tomto obore budes bezne robit do 15-16 i dlhsie. ja som sa dala na skolstvo. tam je to casovo o inom... drzim palceky
@kacena4 tak do 15 hod. je to ešte dobre. Človek stíha aj škôlku aj všeličo iné
@kacena4 pedagogicke minimum a robit asistentku je moj plan B. Na viac nemam.sestra je ucitelka,deti su krute,nedala by som to.To sa vraj da aj pocas prace asistenta studovat. Ale najprv by som si musela najst taku pracu
@uradnikova určite do toho chod, to chceš ešte 25 rokov robiť, čo ta nebaví? To vážne? Kedy potom chceš urobiť zmenu? V 50-ke? Vtedy si práveže povies, že si už 7 rokov mohla makať ako fyzio. Btw segra je fyzio, magistra, ma aj nejakú špecializáciu v odbore neurorehab. ( takých fyzio je málo), je szco, robí na seba, zarobí ozaj krasne ( je sama a vo voľnom čase cestuje po svete).
Inak ja som tiež zdravotník, Bc so špecializ. a nesťažujem si.
@uradnikova nehnevaj sa teraz, ale určite nie. A ani sa nečudujem tvojmu mužovi ze tym nie je nadšený. Dosť dlho si bola doma a teraz, keď máš ísť konečne pracovať a zarábať aj ty, opäť len hľadáš možnosť, ako sa "ulievat".
Mas 40 rokov, nie 20 ani 30. Študovať si mohla už popri tom, čo si bola doma. Priestoru a času si mala kopec.
@vevapeto ja som išla do zdravotníctva po 45 ke a tiež som spokojná. Ešte si dorobím nejaké špecializácie a hotovo. Nikdy som to neoľutovala.
Chodim aktualne do fyziokliniky. Ti co su juniori s praxou min. 4r.beru 45e za hodinu, seniori 60-100/hod. A budem uprimna,vyberala som si podla skusenosti. K niekomu rovno po skole,bez praxe som ist nechcela. Cize aj toto si zvaz,ak planujes dobre zarobit. Lebo podla mna len so skolou a bez praxe to budes mat tazke.
@lienka.7 dakujem za tvoj nazor,ale studium na vs este popri 4 detoch a domacnosti ,bez pomoci starych rodicov,by som ulievarnou nenazvala. Studovala som uz vs,popri praci,rodinu som vtedy nemala,mala som navarene a upratane od mamy a riadne som sa aj tak namakala. Nasledne pracovny zivot bol pre mna veget,az teda kym prisli deti. Ale ano,muz sa ma pravo hnevat, sam mi povedal,ze som si mala zmysliet skor,len kam by som maleho dala? Od sep by mal nastupit do skolky,preto zvazujem,ale nie z dovodu,ze sa chcem "ulievat"
@iwesska neplanujem aspon teda zo zaciatku robit sama na seba. Mame tu vela institucii pre hendikepovanych,aj kupele. Prve roky urcite len takto. A tiez neplanujem vysoko rubat,co sa tyka platu. Hlavne aby som bola stastna (v prac zivote)
Ale 3 roky fyzio ti stacia?Ved tam treba aj 2.stupen,cize dokopy 5 rokov.Zamestnas sa po 3 rokoch?
Ja by som uz do toho nesla,hlavne ak manzel nesuhlasi.Jedine popri praci.Uz by mi prislo blbe,ze zaraba len muz a ja si plnim sny.
@lulu0123 staci bc. Alebo i nadstavba. Pozeram inzeraty. Ale ano,aj mne to je blbe. Len vykryl by dalsie 3 roky,ze nema stresy ohladne starostlivosti o deti. Ked pojdem do prace,bude musiet podstatne obmedzit jeho pracovny zivot,denne mi robi totiz do vecera. A pre neho nasledne stres ze nestiha...
@ibatanecnica veď preto sa pýtam.
Áno, choď do toho! Nikdy nie je neskoro. Fyzio bude treba stále a čím ďalej tým viac a môžeš si aj súkromne privyrábať. Niektoré ženy si predĺžili materskú a štát im platil zdravotnú ale neviem aké sú podmienky. Dá sa to. Choď do toho. Čím skôr, tým lepšie. 🙂
@uradnikova co sa tyka studia, tak ano chod do toho, ale trochu inak, aby si mala popri tom aspon pracu na 4 hodiny, aj keby nemala byt v oblasti ekonomiky, hladaj aj ine.
@domkakvet praveze aj dialkari su aj piatky v skole(cely den) ,aj soboty,kedy mam muza prec. Preto takto neuvazujem. Navyse letny semester prax mesiac vkuse. Takto by ma ani nikto nezamestnal,navyse nemam na to schopnosti sa popri praci,domacnosti,detoch este aj ucit. Ja na toto proste nemam. Bud len pracovat alebo len studovat.plus domacnost
@uradnikova alebo brigadu.
@uradnikova mala si na to koľko 5 rokov? Už si mohla mat aj po štúdiu, keď si teda po tom tak túžila. Mas len výhovorky, nic viac. Si typická žena po reťazovej materskej, ktorej sa proste nechce do prace, tak hlada iba výhovorky (nenájdem prácu 8-15 lebo deti....).
Podla profilu mas aj 15 a 12 rocne deti, ktoré v pohode vedia postrazit, pomoct... aj vybrať zo škôlky. Btw, školu budeš mat iba od 8-15? A plus ako ti napísala
@iwesska nešla by som nikomu bez praxe, po skole, cize začneš reálne byt dobra tak v 50tke.
@uradnikova ak dokazete vyzit z muzovho platu, tak by som do toho isla. Do buducna budes mat lepsie uplatnenie.
@lienka.7 keby sa mi nechcelo do prace,ostala by som jednoducho doma,do 6 rokov dietata je to bezne, a nesla studovat. Keby som nasla pracu 8 az 15 ,ani nevaham. Ale 8,5 hodinovy pracovny cas je do pol 5. To mi je pri detoch vela. A ako spominam vyssie,starsi nepomahaju s detmi nakolko su tiez vytazeni kruzkami a studiom. Este je tu varianta ist do skolstva,tam je kratsia prac doba a aj prazdniny. To tiez zvazujem. Ano,su ponuky na skrateny,ale typu Lidl. Ale nemam problem ani blokovat a dokladat
@uradnikova a nepremyslala si aj nad tým, že aj tvoj muz by možno konečne chcel "zvolnit" a tiež sa venovať aj tomu co baví jeho? Vobec sa mu nedivím, ze nechce ťahať domácnosť ďalšie 3 roky. Ani ja by som to nerobila.
K tomu ze starší nepomáhajú sa radšej nevyjadrujem, to je asi typická dnešná doba... a potom sa cudujeme tu príspevkom, ze deti nemajú žiadnu zodpovednosť a sú lenivé co i len pustil pohnúť.
A nie, nie je bežné ostávat doma do 6 rokov dietata. Je to len pohodlnosť a výhovorka žien. Mimo samozrejme tých, čo majú deti chore.
@lienka.7 dcera ma denne dva az tri treningy,nakolko sa naplno venuje tenisu. Uci sa na same jednotky a pripravuje na bilingvalne gymnazium. Vazne ti pride leniva a mam ju ziadat ,aby vyzdvihovala deti zo skolky,na opacnom konci mesta? Mne to proste neda. Navyse v tom case trenuje Syn bude koncit skolu buduci skolsky rok tiez okolo 16 tej,mavaju tak vyucovanie. Co sa tyka muza, on nezvolni nikdy. Robil takto i ked sme deti nemali. A ked som pracovala ja,povyzdvihoval deti a vracal sa do prace, ked som prisla a to som tiez slusne zarobila. Ale ano,berem i tento nazor,ze treba pomoct aj financne. Len vzdy sa tvaril a tvrdil,ze pre neho je priorita,aby bolo postarane o deti ,ze to je moja uloha ,a mohol sa sustredit na pracu a zrazu pridem s napadom,ako by sme vykryli dalsie tri roky a zaroven by som ziskala dalsie vzdelanie(nesedela doma ale v skole a ucila sa) a mala viac moznosti sa uplatnit a tvari sa ze naco. Ale bol to len napad,ked sa nepovie,chod do toho,nepojdem. Pracu hladam stale,zatial som na rodicovskej
@lienka.7 a este k tym zaujmom muza,neboj,stiha vsetko,samozrejme na ukor rodiny.
@lienka.7 a k tomu studiu pocas materskej. Kam by som asi dala male dieta? Cele piatky v skole,cele soboty. Mesacna prax vkuse. Alebo denne studium kazdy den v skole. Svokrovcov nemam,rodicia mi este pracuju. Muz je kazdu sobotu s dcerou na turnaji . Ja som skutocne taku moznost nemala
Fyzio mozes studovat aj externe, vyucba bývá v piatok, alebo v sobotu. Pred tehotenstvom som sa hlasila s kámoškou (ta mala tiez 40) a už pracuje. Ja som nenastoupila
@pink_lady viem .len aka praca ked aj piatky? Este maju mesacnu prax v lete vkuse. A soboty muz chodi pravidelne prec .
@pink_lady v Piastanoch aj piatky aj soboty,plus ta prax. V Trencine piatky ,soboty a niektore stvrtky este k tomu.ako ti ludia potom pracuju?
@uradnikova z prace mas moznost byt uvolnena na studium podla nejakeho paragrafu- ja som tak pracovala na vs...
@uradnikova tak ani ani...tak potom nic 🤷 (však ak pojdes na denne, máš to na 3 roky denně, ak pojdes na dialkove, mozes byt nahlasena na úřadě ako osoba starajuca sa do 6 r o dieta - pojdu ti odvody aspoň.)
@vevesh aha to som nevedela

@uradnikova za takych podmienok by som urcite do toho sla, ale snazila by som sa argumentami muza presvedcit, aby ti to neskoe nevyhadzoval na oci. Vsak je cely den v praci- ako sa ma menezovat rodina, ked ste obaja vysoko pracovne vytazeni...