icon

Zmeny v zákonníku práce od 1.1.2013

nemenno
19. nov 2012

Ahojte potrebovala by som poradiť ohľadom zmien v zákonníku práce platnom od 1.1.2013,
Môj zamestnávateľ mi chce dať na konci roka podpísať výpoveď dohodou a následne mi dať novú pracovnú zmluvu, normálne s šesť mesačnou skúšobnou dobou, vraj je to kvôli zmenám v zákonníku práce ale mne sa to nejak nepozdáva, pracujem u neho niečo cez 6rokou, budúci rok by som chcela ísť na materskú, neviete mi poradiť prečo to chce spraviť? Aké by mal on výhody a ja nevýhody?

Strana
z2
nemenno
autor
19. nov 2012

@evita68 no našla som teraz jeden z milióna dodatkov ktoré k nej mám že mi bude vyplácaná základná mzda + pohyblivé odmeny...

michaelamilan
19. nov 2012

@nemenno :-/

michaelamilan
19. nov 2012

@evita68 áno áno.......máš pravdu....som sa zle vyjadrila :-/

angua27
20. nov 2012

ahoj,
mňa ešte napadlo, že či nepracuješ na dohodu a keďže od nového roka je tento druh pracovného pomeru pre zamestnávateľov už nie tak výhodný ako doteraz, tak možno toto chce zmeniť.
jednoznačne však radím, nič nepodpisovať, ak Ti to zamestnávateľ riadne nevysvetlí. jedná sa určite o nejakú kulehu. ak by Ťa však tlačil, do podpísania dohody o ukončení pracovného pomeru a do novej zmluvy, trvala by som na tom, aby v novej zmluve už nebola skúšobná doba a bola na dobu neurčitú.
ak pracovná zmluva nemá všetky náležitosti, ale zamestnávateľ Ti dáva pracovné úlohy a vypláca mzdu, tak pracovný pomer existuje, aj keď teda bez platnej pracovnej zmluvy.
ak by si mala nejaké otázky, kľudne mi napíš do IP. 😉

evita68
20. nov 2012

@angua27 akože 8 rokov pracuje na dohodu? A do akej dohody o ukončení PP by ju prosím ťa potom nútil? Tam je predsa 15 dňiová výp. doba.. to by si poriešil aj sám... ale to je blbosť, že by pracovala na dohodu..

Bez platnej pracovnej zmluvy by pracovný pomer neexistoval.. Táto má mzdové podmienky v dodatku..

evita68
20. nov 2012

@nemenno Tak potom ti nemôže dať mzdu pod základnú, ktorú máš v dodatku... Na odmeny ti samozrejme môže siahnut..

elise
20. nov 2012

@nemenno ak pracuješ 6 rok tak ak by ťa vyhodil s organizačných zmien máš nárok na 3 mesačnu výpovednu dobu a 3 platy odstupne. Maximálne môže byť skušobná doba 3 mesačná (6 je pre manažerov) ja by som nič nepodpisovala. firma chce ušetriť ak by ťa vyhodili čo asi plánuju ked sa takto istia a skracuju počet odrobených rokov.

angua27
20. nov 2012

@evita68, bohužiaľ som zažila aj prácu na dohodu v jednej firme na 10 rokov. 😒 ale inak s Tebou súhlasím. 😉

evita68
20. nov 2012

@angua27 joj, tak to si zle urobila, nebudeš mať odpracované roky do starobného... a je to teda kopec rokov..

evita68
20. nov 2012

@elise tento rok by mala nárok buď na 3-mesačnú výp. dobu alebo na 3-mesačné odstupné.. len jedno z toho..

na budúci rok, ak jej PP bude naďalej trvať bez zmien, bude mať nárok na 3-mesačnú výp. dobu aj 2-mesačné odstupné zároveň..
ak podpíše dohodu o ukončení PP a vznikne jej nová zmluva a do roka dostane výpoveď, jej VD bude 1 mesiac a nárok na odstupné nebude../nárok na odstupné bude až po odpracovaní dvoch rokov/

elise
20. nov 2012

@evita68 ja viem čo plati tento rok preto sa zamestnávatelai snažia oblafnuť ludi aby podpisovali dohody s ukončenim aby na nich keby ich chceli vyhodiť po 01.012013 ušetrili mne to tiež hrozilo v práci ale ignorujem

evita68
20. nov 2012

@elise jasné, jednoznačne nič nepodpisovať..

angua27
20. nov 2012

@evita68, prepáč, zle som to napísala. nejednalo sa o mňa. stretla som sa s tým v jednej firme, kde som spracovávala mzdy. 😉

maruska24
20. nov 2012

daj to do médií, rovno do markízy, stačí im zamailovať, alebo rovno zavolať. Pán šéf si prestane robiť "srandu" na úkor zamestnanca. Jasné že to robí aby bol on na tom výhodnejšie, by som mu dala.

evita68
20. nov 2012

@maruska24 a čo by markíza akože urobila ? ak by zamestnanci podpísali, zamestnávateľ by nič neporušil..

maruska24
20. nov 2012

@evita68 upozornila verejnosť na to, že sa začínajú diať takéto mašinérie vo firmách na zamestnancoch. By si sa divila, že ak sa nejaký novinár v tom začne rýpať, ako dokáže rýchlo zamestnávateľ cuknúť späť.

evita68
20. nov 2012

@maruska24 prečo, veď neporušuje zákon.. skôr keby sa toho chytili naši zákonodarci..

maruska24
20. nov 2012

neporušuje, ale robí zjavne všetko preto, aby z neho vykľučkoval. Pre tých zamestnancov to musí byť hrozné, nehovorím že sa takéto niečo nerobí bežne, párkrát sme v práci boli prinútení podpísať aj to čo sme nechceli alebo nerozumeli, a ak sme tak náhodou nechceli urobiť tak nám bolo povedané, nech sa páči na tvoje miesto príde druhý. 😒 Ale toto je už špekulatívnosť, ktorá sa tu začne rozmáhať, nemyslím si že tento tu bude jediný. A zákonodarca? no comment.

nemenno
autor
20. nov 2012

Ahojte, ďakujem za odpovede, ide o to že doteraz sme mali všetci kolektívne zmluvy a od nového roka sú pre kolektívne zmluvy nové pravidlá ktoré už pre neho niesu výhodné 🙂 takže pre nás je to v podstate teraz dobre 🙂 len sa nás snaží teraz prehovoriť aby sme pracovali na živnosť, ale to nehrozí, to jednoznačne všetci odmietli takže v podstate by sme to teraz mali mať naopak výhodnejšie my 🙂

janulienka1
3. jan 2013

@evita68 Moja suseda robila na dohodu ,písalai jej 10 hod mesačne samozrejme robila celý mesiac.Teraz jej ked budu písať to isté čo sa pre ňu zmení??Dakujem

evita68
3. jan 2013

@janulienka1 musíš napísať, čo suseda je - žena na RD? dôchodca? na úrade práce? inde zamestnaná?

janulienka1
3. jan 2013

@evita68 žena na úrade práce ,pracovala na dohodu a vraj sa pre ňu nič nemení.

evita68
3. jan 2013

@janulienka1 mení, z dohody jej budú strhať odvody

janulienka1
3. jan 2013

@evita68 aj ked jej budú písať 10 hod.mesačne?

evita68
3. jan 2013

@janulienka1 áno, z každej dohody

janulienka1
3. jan 2013

@evita68 tak dakujem .Pá.

zabavka
4. jan 2013

Ahojte, mala by som, jednu otázočku, minulý rok som bola na úrade práce a potom posledné tri mesiace pracovala na dohodu. Teraz od nového roku som podpísala pracovný pomer na 6mesiacov s tým, že je tam 3mesačná skúšobná, mám v tomto prípade nárok na PNku?

nika7894
18. mar 2013

Ahoje potrebovala by som poradit cakame babetko a moja doktorka ma dala na PN-KU lenze problem je v tom ze na pn-ke som uz skoro 2 mesiace a pokial viem tak zamestnavatel by mi mal platit pn prvich 10 dni ? a potom socialna? pretoze moj veduci mi odmieta zaplatit pn furt nieco vymysla .som zamestnana som na pn ale nedostala som ani cent . 😒

Strana
z2