Zvýšenie platov zmení prístup zdravotníkov?
Filozofická otázka,ale zaujíma ma to.
Lebo poďme štrajkovať všetci,od smetiarov,učiteľov,predavačov,či vysokoškoláčky učiteľov.
Aha,my nemáme tú správnu vydieratelnu vec -ludske zdravie.
Ja aj som za zvýšenie platov a zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov. Ale neverim,že sa zmení ich prístup.
A len tak na margo tej ich vyčerpania,opäť taká otázka -ak lekár (aj sestra)odkrúti službu v nemocnici,uteká do svojej súkromnej ambulancie,kde robí do večera,noci,cez víkend=tam unavený nie je?či tá únava sa týka iba jeho práce v nemocnici?
Viem, irónia.
Veľmi si vážim prácu ľudí,ktorí vedia,čo robia,robia to dobre a robia to radi-cokolvek. Ale nepáči sa mi,ako si mnohí zdravotníci v sebe pestujú bohorovnost a neohrozitelnost,dovolia si správanie,ktoré si niekto dovolil voči zvieraťu,tak je trestne stíhaný.
A nepíšte mi,že mám si to ísť s vami vymeniť. No nemám. Keď sa raz rozhodnem pre nejaký odbor,asi viem,do čoho idem. A buď tú prácu robím dobre alebo ju nerobím. Chýba personál?to všade. Ale nie je to všeobecná výhovorka na všetko,keď jeden na operáciu čaká pol roka,druhý s obálkou ide o mesiac.
Netlačte nám hluposti do hláv a nehrajte sa s ľudským životom.
Pamätajte na to,že karma je zdarma.
Klobúk dole a aj hlboký uklon pred mnohými zdravotníkmi,ktorí robia svojmu odboru česť.
Tým ostatným prajem,aby sa k nim raz v chorobe správali rovnako ako sa správajú oni. Lebo vždy mať projekciu nebudete😉
tu nejde len o platy lekárov, ale aj o toto:
Prečo my, ako lekári, bojujeme za pacienta a proti transformácii nemocníc?
Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti zásadným spôsobom mení charakter nemocníc z verejných na obchodné spoločnosti. Transformáciu nemocníc vnímame ako zbavovanie sa zodpovednosti ministerstva zdravotníctva za zdravotnú starostlivosť, a teda za zdravie občanov. Náš postoj je, že MZ SR musí využiť kompetencie, ktoré teraz má, aby v prvom rade zmenilo systém – zastavilo plytvanie v nemocniciach a zreálnilo platby za úkony – až potom možno uvažovať o transformácii nemocníc.
My lekári sme zároveň aj pacientmi a teda nestojíme na druhej strane bariéry – sme na jednej lodi. Dôsledky transformácie nemocníc nás zasiahnu dvojnásobne – aj ako lekárov, aj ako pacientov. Ako lekárov preto, lebo sme viazaní Hippokratovou prísahou, aby sme liečili pacientov a nie vytvárali zisky pre budúcich akcionárov nemocníc. Ako pacientov preto, lebo si uvedomujeme, že keď bude prvoradým zisk nemocníc, nebude možné poskytovať zdravotnú starostlivosť v takom rozsahu, ako je to potrebné.
PRIDAJ SA K NÁM
Čo reálne pre občana znamená transformácia nemocníc?
Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti v prvom rade znamená to, že nemocnice sa stanú obchodnými spoločnosťami zameranými prioritne na zisk, nie na potreby pacienta.
Rozmenené na drobné to znamená, že operácie, diagnostické a liečebné procesy, ktoré boli doteraz považované za štandard budú v záujme zachovania ziskovosti spoplatnené a teda nedostupné najmä pre pacientov z nižších sociálnych vrstiev.
Ak sú v súčasnosti nemocnice, ktoré sú akciovými spoločnosťami ziskové, je to len preto, lebo nerentabilné operácie a lekárske úkony posielajú do štátnych nemocníc. Čo však budú robiť pacienti, ak ich nebudú chcieť liečiť ani tam???
@pininka1 neviem pýtam sa. Aký trest teda dostal lekár,ktorého si nahlásila?
@klaudulixx jo, bohužiaľ to smeruje k tomu, že rôzne aj život zachraňujúce výkony, si budú môcť dovoliť len tí, ktorí si to zaplatia a ostatní budú mať smolu. Alebo sa na to posklada celá rodina.
Lekárov si vážim, poznám ozaj rôznych, niektorí si zvýšenie zaslúžia, iní nie. Problém vidím skôr v ohodnotení ostatného zdravotníckeho personálu, od záchranárov až po sestry a sanitarov. Už teraz je akútny nedostatok sestier, lebo za ten plat to budú robiť len v hladových dolinách alebo v súkromných nemocniciach/ ambulanciach. V takej Bratislave je to výsmech, rovnako aj platy učiteľov. Primárne by sa malo riešiť toto, lebo v nemocniciach na oddeleniach gro roboty spočíva na pleciach ostatného personálu, lekár si naordinuje liečbu a zažije sa do kumbalu.
@summer23456 jedna cast z Monka je o tom, ako štrajkovali smetiari, strašne som sa nasmiala 😄
@sss777 Oklamali by ich vtedy, ak by uz pri vzniku dohody vedeli, že nieco nesplnia. Nie, že zrazu to neplatí. To je ťažko povedať. Zrejme sú na to nejaké padne dôvody. Rovnako ako aj v súkromnej sfére sa stáva, že platy sa zvyšujú o nejakú čiastku, ale zrazu pride rok a zdvihnú sa o menej alebo vôbec, aj tam si ti zamestnanci maju mysliet, že boli oklamaní a dať výpovede? Buď sa nejako navzajom pochopia, nájdu riešenie alebo ozaj odídu.
No nemyslim si, že ten plat je najpodstatnejší. Že za ten ich plat by to nikto nešiel robiť. Skôr je celkovo nedostatok personálu, ľudia sú preťažení, potom sa i správajú podráždene a ostane to tak aj po navýšení. Mozno nefunkčný systém, zariadenia, chýbajúce prostriedky im tiež znepríjemňujú prácu a to sa odráža na ich spokojnosti. Zvýšenie platov v určitom momente už nedokáže kompenzovať tieto nedostatky. Už to ma omnoho menší efekt a aby mali vôbec nejaký, potrebovali by do miezd naliať mnohonásobne viac.
Ani lekárov nesúdim za to, že robia i v nemocnici a v sukr.ambulancii. Len keby ich bolo viac, neboli by take čakačky a neboli by tak preťažení. Určite by si mohli spokojne a veľmi slušne žiť aj s menším platom, pokial nebudú ťahat toľko nadčasov.
@huginko
A úradníci mali sľúbené konkrétne zvýšenie platu? Nie, podľa mňa oklamali len lekárov.
Ja to asi toľko, že všetci máme možnosť rozhodnúť sa. Tebe asi na tvojej práci niečo vyhovuje, keď tam zostávaš, inak by si to predsa nerobila.
Ja som zvolila inú cestu ako plakať na fóre, že mám malý plat, zaťala som zuby a išla do zahraničia. Mám super plat, robím skvelú medicínu, môžem dopriať deťom to, čo chcem.
To asi chcú aj slovenskí lekári. Tiež majú rodiny, hypotéky, tiež chcú ísť na dovolenku. Keď ročne húfne odchádzajú ekonómovia, právnici, mäsiari,pekári za lepším životom v zahraničí,je to v poriadku. Keď odchádzajú lekári, tak sú pomaly hyeny.
@141117mmn rozumiem tomu, nie je mi však jasne, prečo všetko o com píšeš, nie je možné zabezpečiť aj pod vlastníctvom štátu.
Aj zdr.poisťovne prešli do sukr.rúk a teda nejaké zlepšenie nepociťujem. Skôr fakt radikálne zhoršenie ako radového poistenca. Okrem toho, že produkujú zisky, maju krásne pobočky, klientsky servis,… no mna to z roka na rok stoji viac, všade si doplácam, pretože buď nemajú vôbec zazmluvnených lekárov, alebo im preplácajú úkony podľa cenníka starého už zopár rokov, o liekoch ani nehovoriac. Skratka z peňazí, ktoré musím odvádzať, si oni nechávajú stále väčšiu a väčšiu cast než vracajú spat do systému.
@sss777 právnici odchádzajú do zahranicia? Ale veď no...ktori?btw prečo by mali lekarom zvyšovať každý rok plat, keď iným zamestnancom štátu nie? Sú nieco viac? Áno, to si myslia oni. Nie sú. Tak nech idú do zahraničia... A nehovor, z e sa tu majú zle, nemajú. Mam v rodine nie koľkých, tak ma prosím tu nepresviedcaj
@huginko
A aj ja si myslím, že každý nespokojný by mal buď zmeniť prácu alebo ísť štrajkovať. Keď s tým nikto nič nebude robiť, nič sa nezmení. Lekári si povedali, že sa to pokúsia zmeniť. A ja to podporujem.
Keď sa rozhodnú smetiari/pekári/učitelia, podporím to tiež, lebo sú potrební rovnako ako lekári.
@huginko
Neviem, či sa majú zle lekári v tvojej rodine, to vieš asi ty.
Ja viem to, že na polovičný úväzok zarobím v Rakúsku 2x toľko ako moja bývalá spolužiačka na Slovensku s 2 uväzkami. A nie je to len o plate.
A presne ako hovoríš. Nech idú do zahraničia, každému jednému to hovorím, tu sa to tak skoro nezmení.
@sss777 áno, ale prečo to robia len ti lekári a iba výnimočne niekto ini? Je to presne tak ako sa píše v úvode, maju v rukách našu najcitlivejšiu vec, naše zdravie a život. To je proste fakt.
Každá profesia je dôležitá, no dokážeš istý čas žiť bez chleba, mlieka, odviesť sa autom, nie autobusom, neučiť sa… No ak sa zdravotníci zdvihnú s v momente prestanú ošetrovať, operovať, liečiť všetko veľmi rýchlo skolabuje. V tom je ich sila a od vydierania to nemá ďaleko.
V poriadku nech sa presadzujú zmeny, dohody, hľadajú riešenia, no oni volia vždy to najjednoduchšie - odchod.

@lenkasarka odkiaľ vieš ze som to neurobila. Tu sa nebavíme o tom, aký bol dôsledok, ale čo lekari robia.