icon

Zvýšenie platov zmení prístup zdravotníkov?

31. okt 2024

Filozofická otázka,ale zaujíma ma to.
Lebo poďme štrajkovať všetci,od smetiarov,učiteľov,predavačov,či vysokoškoláčky učiteľov.
Aha,my nemáme tú správnu vydieratelnu vec -ludske zdravie.
Ja aj som za zvýšenie platov a zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov. Ale neverim,že sa zmení ich prístup.
A len tak na margo tej ich vyčerpania,opäť taká otázka -ak lekár (aj sestra)odkrúti službu v nemocnici,uteká do svojej súkromnej ambulancie,kde robí do večera,noci,cez víkend=tam unavený nie je?či tá únava sa týka iba jeho práce v nemocnici?
Viem, irónia.
Veľmi si vážim prácu ľudí,ktorí vedia,čo robia,robia to dobre a robia to radi-cokolvek. Ale nepáči sa mi,ako si mnohí zdravotníci v sebe pestujú bohorovnost a neohrozitelnost,dovolia si správanie,ktoré si niekto dovolil voči zvieraťu,tak je trestne stíhaný.
A nepíšte mi,že mám si to ísť s vami vymeniť. No nemám. Keď sa raz rozhodnem pre nejaký odbor,asi viem,do čoho idem. A buď tú prácu robím dobre alebo ju nerobím. Chýba personál?to všade. Ale nie je to všeobecná výhovorka na všetko,keď jeden na operáciu čaká pol roka,druhý s obálkou ide o mesiac.
Netlačte nám hluposti do hláv a nehrajte sa s ľudským životom.
Pamätajte na to,že karma je zdarma.
Klobúk dole a aj hlboký uklon pred mnohými zdravotníkmi,ktorí robia svojmu odboru česť.
Tým ostatným prajem,aby sa k nim raz v chorobe správali rovnako ako sa správajú oni. Lebo vždy mať projekciu nebudete😉

benit
31. okt 2024

@suge toto mozem napisat aj ja. Som ucitelka a ked budem mila a prijemna k detom, ked budem vymyslat aktivity, travit pri tom hodiny je to praca navyse, ktoru mi nikto nezaplati a este aj s materialom za vlastne. Takze budem neutralna, k detom poviem len najnutnejsie, robit budem do vysky svojho platu. Bola by si spokojna? Asi nie. Je to o nastaveni v hlave. Ja by som sama spokojna nebola. A ci robim ucitelku alebo by som bola sestra, co mam tiez vystudovane.

tiika
31. okt 2024

@sss777 samozrejme, že nešiel. Chcem poukázať na to, že to tu nie je až tak hrozné. Je to najmä o tom, čo očakávaš a pokial vidíš, len co by si mohol mat, tvoje očakávania sa menia a rastu, a ty budeš stale nespokojný. Je to v myslení, nie v realite ako takej.
Platy lekárov sa za posledné obdobie výrazne valorizovali. Ale zrejme ostatne veci zaostali.
A nepomohlo by, keby odmietnu robiť nadčasy, zverejnili skutočne a pravdivé informácie o tom, čo sa v nemocniciach deje, zapojili viac verejnosť, pacientov alebo niečo iné? Takto sa práve pacienti ocitli v pozícii rukojemníkov a skutočne najväčšie škody hrozia im a nie tejto vláde.

tiika
31. okt 2024

@sss777 aj dávajú hromadne výpovede? pýtam sa, ozaj neviem..

sss777
31. okt 2024

@tiika
Nedávajú, zatiaľ dosiahli ústupky štrajkom.
Slovenskí lekári zo zákona nemajú právo na štrajk, takže výpovede sú jedinou možnosťou odporu.

tiika
31. okt 2024

@sss777 áno, čiže možno by bolo lepšie ak by mohli štrajkovať? Potom by tie výpovede nedávali?
Ale i tak verím, že to nie je jediná možnosť, kedy sú ohrozené nezainteresovane strany. Možno by sme sa však i my občania mali viac v tomto angažovať (no nie zo strachu, skôr uznania a ocenenia ich prace).
A čo rozumieš pod tým, že si štát svojich zamestnancov neváži?

sss777
31. okt 2024

@tiika
Naozaj to nie je len o tých platoch.
Je to o vzdelávaní, o prístupe zamestnávateľa, o celkových pracovných podmienkach.
Rozumiem ako sa na to pozeráš, nápady sú to dobré, ale neviem si v praxi predstaviť to, ako by fungovalo to zapojenie pacienta alebo zverejňovanie skutočného nemocničného života. Kde by sa to zverejnilo? Čo by to zmenilo? Myslíš, že by sa pacienti postavili za lekára, aby ho napríklad nadriadení vzdelávali? Lebo lekári bojujú za viac opatrení, len sa to celé trochu zvrtlo len na tie platy.

kuki13
31. okt 2024

Držím lekárom silno palce, robia to v konečnom dôsledku aj pre nás.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
suge
31. okt 2024

@tiika Z môjho pohľadu je to v zdravotníctve čoraz horšie. Pracujem v tom istom odbore už od školy a ide to "do kopru". Napíšem za našu, štátnu kliniku. Prakticky stále nám ubúdajú kolegyne. Buď idú do súkromných zariadení alebo do dôchodku a mladé neprichádzajú. Tým pádom sa menej sestričiek stará o viac pacientov a je to poznať. Neviem sa naklonovať a byť na viacerých miestach naraz. Je frustrujúce, keď chcem byť pri pacientovi, ale nemôžem. Často ledva stíham urobiť najnutnejšie, nieto sa pristaviť, porozprávať. A pacient nie je hlúpy, vníma moju nervozitu a je z toho začarovaný kruh. Chýba nám pomocný personál, takže sestričky robia čiastočne aj sanitárov a upratovačky. Nehovoriac o tom, že čo lekár nemusí nutne urobiť, často hodí práve na sestričku. Stále pribúda administratíva, človek sa topí v papieroch a ešte pridávajú, veď dôležitejšie je napísať, nie urobiť. Mnoho vecí roky nefunguje, aj bežné zariadenie, lampy, rolety, polohovanie lôžok atď. Veci sa používajú, ale neopravujú a neudržiavajú, maľuje sa raz za x rokov a aj to za plnej prevádzky, posteľná bielizeň je roztrhaná a pod. Chýba materiál, bežne sa delím s pacientmi so svojimi voľnopredajnými liekmi, kupujem veci na oddelenie. Ľudia, pacienti aj príbuzní sú čoraz negatívnešie naladení, arogantnejší a agresívnejší, vraj chcú dať "do laty" tie sprosté sestry a majú práva, ale nie povinnosti. A takto by som mohla pokračovať ešte dlho.
Pravdupovediac, mám svoju prácu rada, ale už ju takmer nespoznávam.:(

tiika
31. okt 2024

@sss777 to iste som sa chcela spýtať ja 🫢🫣, že ako by v tom verejnosť mohla byt nápomocná, ako môže vyjadriť podporu a mat nejaké slovo…? ci nejaký míting, petícia, viac diskusii na tuto tému, možno pýtanie sa na jej nazory a mienky, viac článkov, rozhovorov, o tom, čo sa deje a prečo sa deje na rôznych miestach a z rôznych zdrojov.
Teba by čo napadlo?
Pokial bude verejnosť naklonená a viac tomu celému rozumieť, možno bude ohrozená pozícia polit.strán a tie v snahe nestratiť podporu budú nútene konať. Alebo si budú voliči nabudúce zodpovednejšie vyberať a niektoré oblasti budú rozhodujúcejsie.

@jednoduchomaria89
@viera27
@sss777
A aké sú teda argumenty vlády, prečo sa nedeje to o čo sa žiada, čo by bolo potrebné? To tu akosi nezaznelo.

huginko
31. okt 2024

@kuki13 co ty budeš mať z ich platu?

tiika
31. okt 2024

@suge ďakujem, že si sa podelila o svoj pohľad a skúsenosti. Nejakú takúto predstavu mám i ja. Čiže možno by ti viac pomohlo to, keby sa tie prostriedky na valorizáciu radšej použijú na prijatie ďalšieho pomocného personálu (a na zvýšenie ich platov-motivácie zamestnať sa v nemocnici), modernizáciu v podobe digitalizácie a tým pádom odbremenenie admin.záťaže, obnovu zariadenia a pod.? Pripadne nejaké riešenie pracovných vzťahov, pracovnej atmosféry, spravania k podriadeným. A tiež zatraktívnenie povolania sestry a zvýšenia počtu absolventov tohto odboru? Takto by to možno prinieslo oveľa viac úžitku a všeobecnej spokojnosti?

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
kuki13
31. okt 2024

@huginko mňa zaujímajú viac tie ostatne body z memoranda, no rozumiem aj tým platovym (nie sú ale najdôležitejším bodom)

suge
31. okt 2024

@tiika To je krásna predstava.😍

1ryba
Odpoveď bola odstránená
viera27
31. okt 2024

@tiika no, nedeje sa preto, lebo v zdravotnictve posobia lobisticke skupiny. Penazi z odvodov je vela. Len akosi “miznu”. Zopakujem, za posledny rok Dolinkovej sa zdvojnasobil majetok Chreneka - AGEL. Tam treba hladat peniaze. Nevraviac o vsetkych tych informacnych systemoch, vopred zajednanych. Vies kolko stal eHealth? A mame z neho elektronicku PN a eRecept. Fantazia. Za tie peniaze co donho natiekli by ti tie lieky z receptu mali same dotapkat domov 😂. Teraz sa tak chysta Onkoasist. Informacne systemy NCZI alebo UVZ stali desiatky milionov + samozrejme mesacna rezia. Vsetko pekne spriatelenym firmam. Akoze vysutazene. Nemocnicne systemy a “obstarania” zdravotnickeho materialu a pristrojov, dalsia cierna diera. Ziskove casti zdravotnictva ako patologia, biopsia a spol uz su tiez v rukach mimo stat. Ale tu nas trapi plat sestriciek. Bo.aaaa. Takze co ma povedat Ficko? Ma sa postavit pred ludi a navrhnut riesenie prestat kradnut?

suge
31. okt 2024

@benit Je pekné, že tak robíš. Ale možno je z časti problém aj v nás, v tých, ktorí "tak robíme". Ak niekto niečo robí dobrovoľne a zadarmo, najmä v štátnej inštitúcii, štátu ani nenapadne zaplatiť mu za to. Ak jeden urobí prácu dvoch, hoci na konci dňa je na dne síl, prečo by mal štát robiť pohovor na miesto toho druhého? Veď sa to nejako polepí. Zdravotníctvo, školstvo o pod. stoja a padajú na ľuďoch, ktorí sa snažia, premáhajú sa, idú na hranice síl, obetujú vlastné zdravie, rodinu atď. Ale tak to nemá byť. Je pekné a prospešné horieť, ale čím viac človek horí, tým skôr vyhorí. A keď sa tak stane, už je neskoro.

tiika
31. okt 2024

@viera27 ale toto nie sú ich argumenty, toto netvrdia oni ale ty, mna zaujimalo, aké sú ich dovody

jednoduchomaria89
31. okt 2024

@viera27 ja este Dodam kauzy obstaravania CTcok , uz neviem kde , da sa dohladat , kde za rovnaku sumu na Slovensku kupili 1CT a v Cechach 3ks , tusim aj v trencine bola nejaka kauza , ked dosadili noveho riaditela od dolinkovej atd , SK zdravotnictvo sa tuneluje , minuly rok navysili odvody , efekt nulovy , digitalizacia (poriadna) by ukazala asi vsetky problemy , preto sa nikto nehrnie

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
jednoduchomaria89
31. okt 2024

Plastová Lavička pre pacientov na chodbe za 600 eur, nášľapné koše za približne 180 eur, čítačka čiarových kódov za sedemnásobok ceny v eshopoch. Nadácia zastavme korupciu hovorí o predražených nákupoch, ktoré sa podľa nich dali kúpiť aj za menej, keby ich obstarávali od viacerých dodávateľov.

„Tá nemocnica bola nábytkovo navrhnutá v nejakom štandarde a my sme po prvé chceli ušetriť, aby sme peniaze použili niekde úplne inde, kde majú oveľa väčšiu cenu pre pacienta," bráni sa riaditeľ
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/56195-najmode...

jednoduchomaria89
31. okt 2024

Vyzerá to, že v slovenskom zdravotníctve sa šafári s verejnými peniazmi vo veľkom. Iba pred dvomi rokmi otriasla Slovenskom veľká kauza predraženého CT-čka v piešťanskej nemocnici. Dnes je na svete nová kauza. Podobná tej spred dvoch rokov. Tento raz nejde o nemocnicu v Piešťanoch, ale o nemocnice na severe Slovenska. Župan Žilinského kraja a smerák Juraj Blanár im mal odklepnúť predražené nákupy CT-čiek

benit
31. okt 2024

@suge a preto je to zdravotnictvo v prdely, ze nemate ani snahu byt ludsky k cloveku, ktory je na tom zle. Stale opakujem, ze sa najdu aj normalny lekari a sestry.

huginko
31. okt 2024

@1ryba jasne, ale pozor aby tak nespravili aj tí šikovní ostatní vo verejnej a štátnej správe. Jed budú stále len tých lekárov platiť... Ale to ti nevadi, že?

tomasisa
31. okt 2024

@sss777 visolajsky toho vela uz nahovoril, aj blbosti ...vodu kaze a nalieva sa sampusom, toho by som najmenej pocuvala

dankabg
31. okt 2024

@benit zjavne si nepochopila čo písala suge vo svojom príspevku
Nikomu nikto nebráni urobit si zdravotku a ísť do služieb, kde je jedna sestra sama na 20 ludi, riešiť agresívnych príbuzných, nemať ani do čoho tých pacientov prebaliť, či nemať čisté posteľné prádlo. Či to je úlohou zdravotníckeho personálu zo svojho mizerneho platu kupovať materiál do nemocnice?
Mladá sestra, ktorá ovláda jazyky si 2x rozmyslí, či ostane doslova hrdlacit na Slovensku alebo odíde za lepším.

lienka.7
31. okt 2024

@lusyc len ta poopravim... hasiči a policajti zo zákona štrajkovať nemôžu. Ani vojaci, sudcovia a prokurátori. Stačí pridať na blacklist aj lekarov a vec vybavená 👌

huginko
31. okt 2024

@lienka.7 mali by

huginko
31. okt 2024

@dankabg hrdlacit? Však sestry majú dosť vysoké platy.. Mnohí také nemaju