icon

Zvýšenie platu

16. okt 2023

Bola som na dohodu 2 mesiace s minimalkou, teraz mi chcu dat trvaly(pravdepodobne aj so 3 mes skus. dobou) ale rada by som mala vyssi plat, no neviem ako sa na to opytat, abo to neznelo drzo alebo aby to neznelo hned ze chcem vela penazi , stacilo by mi keby to je tych 650 v cistom na zaciatok v skusibnej… kedze mam vysoke naklady a nič mi z minimalky neostava. Ako zamestnavatela presvedcit alebo alo mu to povedat?

Strana
z4
autor
Autor odpoveď zmazal
petronelaproki
19. okt 2023

No uprimne som sklamana ako si dopadla, presne taky pristup tych uzasnych slovenskych zgrlosov-podnikatelov. Drbnu mladej minimalku a zazrakom zmluva na neurcito. Toto nebyva standard. Este by si im mala byt vdacna...Ja som sa nestretla s urcovanim narocnosti, nikdy som to na zmluvach nevidela, ale nemyslim si,ze si 1. Stupen, ved to su manualne prace.
Takyto link aspon priklady chatakteristiky stupnov narocnosti:
https://www.google.com/amp/s/www.money.sk/novin...
No nic, ak nemas nic ine, zober to, a hladaj dalej 😔 smutno mi je z toho

marca12
19. okt 2023

Ak je to tvoja prva praca a potrebujes prax,skus ostat a uvidis,ci ti po 3 mesiacoch zvysi. No len ktovie,ake to bude zvysenie. Ak ti prihodi 50€ ako to bezne podnikatelia robia,stracas cas. Hladaj si aj nieco ine,mozno sa ti postasti. No mala by si sa snazit,robit co najviac,zaujimat sa,robit aj navyse. Proste sa ukazat,ze chces pracovat a nie len dostavat plat.

autor
19. okt 2023

@petronelaproki vdacna za pracu na neurcito? Preco

autor
19. okt 2023

@marca12 mohli by ale aj oni ukazat ze ma nechcu len ako otroka, ale ze ma tam chcu naozaj zaucit a “vychovat si ma”

petronelaproki
19. okt 2023

Vdacna ze si dostala zmluvu na miesto dohody som myslela. Ale na neurcito nezvyknu zamestnavatelia davat zmluvy hned na zaciatku,vacsinou daju na rok na dobu urcitu.

autor
19. okt 2023

@petronelaproki No áno to som rada že som ju dostala ale očakavala som aj plat vyšši… a podla všetkeho ešte dokonca dostavam menej ako by som mala ale nie som si ista, potrebovala by som to zistit na 100% že aká je tá naročnost prace, pokial 2. stupeň tam by sa mi už o 100e zvysila mzda…

petronelaproki
19. okt 2023

Oslov personalistu,mzdara, ten ti najpresnejsie odpovie, aj tu mozes v poradniach pohladat a napisat im.

simca06022011
19. okt 2023

rypes sa v tom dookola 🙂 pritom si to nevieš vydiskutovat v praci, ani nájsť relevantne informácie. Nemusiss sa cítiť ukrivdeno. V prvom rade si premysli o co tebe ako začiatočníkov ide. Chceš/ potrebujes prax? Alebo rodinku co ta vychova? Alebo si nájdeš inú prácu za chvíľu hneď s vyssou mzdou? Popravde zamestnávateľ nepotrebuje vychovávať zamestnanca a väčšinou ani nechce, potrebuje človeka , ktorý to už vie. Väčšinou vezmú absolventa Alebo niekoho kto sa postupne bude učiť ak majú k nemu ešte jedného " už zabehnuteho". Čiže teba ak chcú hodia do prvej triedy náročnosti, hlavného grafika budú mať v druhej. Len by to mali mat uvedené v interných predpisoch/zmluvách atď, podľa čoho to zadeluju. A ako som písala ma to byt v zmluve. Všetko čo dostaneš na výplatu máš v tej zmluve, aj všetky informácie tam máš mat ( pripadne teda aj v inom dokumente to môžeš dostať, ale to pochybujem ze vypracovavaju ešte niečo extra)

https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...

A ešte k tomu "drzgrostvu" podnikateľov = skúste si firmu založiť a zamestnať ľudí a potom kludne aj 2000 platy môžete dat :D
Popravde dnes je už pri spekulantskych firmach rarita vôbec trvalý pomer na dobu neurčitú, bud dohody alebo szco si nájdu na pracu

bbshop
19. okt 2023

Lenže ľudia uvedomte si, že dohoda a TPP je niečo úplne ine. Teraz za ňu budú platiť podstatne vyššie odvody a aj pri súčasnej mzde bude pre nich oveľa nakladnejsia než bola doteraz. Este ako dohodarke by sa jej ešte skôr zvýšila mzda než ako TPP zamestnancovi. Každým eurom sa im rapídne zvyšuje cena práce. Okrem jej hrubej mzdy existuje aj super hrubá mzda, ktorá je +35% z hrubej mzdy. Platí to za ňu zamestnávateľ bez toho, aby o tom vedela. To sa jej z hrubej mzdy nestrhava lebo je to nad rámec hrubej mzdy. Oni si to veľmi dobre premyslia predtým než zvyšujú mzdy ľuďom, ktorí tam robia mesiac. Vy vidíte zvýšenie o pár stoviek eur v cistom a pre nich sú to v konečnom dôsledku tisíce o ktorých zamestnanec ani netuší. Mrzí ma, že niekto ešte robí za minimálku, ale pýtať sa na zvýšenie a po mesiaci je naozaj skoro a odvážne.

bbshop
19. okt 2023

Konkrétny príklad:
Aby si ty zarobila 780€ musí zamestnávateľ zaplatit 1 352 €.
Hrubá mzda - 1 000 €
Odvody zamestnanec 13,4% - 134 €
Daň 19% - 86,59 €
Čistá mzda - 779,41 €
Odvody zamestnávateľ 35,2% - 352€
Celková cena práce - 1 352 €
POZOR na to ľudia. Odvážne je pýtať si 900 v čistom, keď tu vidíme, že už pri 780 je to príliš nákladné pre zamestnávateľa a on má mnohých zamestnancov nielen jedného. Aby si mala 900€, tak pre zamestnávateľa je to odhadujem 1700-1800€. Čo je dosť na to, že píšeš, že mu zarobis iba 2 000€.

autor
20. okt 2023

@bbshop mne to je jasne ze platia vela, ze su to naklady navyše ale tak maju firmu zamestnancov tak s tym musia ratat ze nemozu savat minimalky alebo na zivnost a podobne lebo im tu nikto nebude robit , tych 2000 bolo len odhadom ze im zarobim, neviem kolko im zarobim, no myslim si ze aspon po tej skusobnej by uz som mohla dostat to navyšenie lebo zase byť 4 mesiace na minimalke pri odbornej praci je asi dost malo, nie pre nich, ale pre mňa.

bbshop
20. okt 2023

Lenže firma musí rozmýšľať inak ako ty. Pre teba keď to je málo, tak môžeš si hľadať inú prácu..oni nemôžu zamestnancom plniť priania bez rozmyslu. Takto by skrachovali.

autor
20. okt 2023

@bbshop ja chapem ale zas potom nenajdu ani zamestnancov

bbshop
20. okt 2023

Očividne nájdu..sama tam asi nepracujes a keď píšeš, že aj iné podobné pracovné pozície majú rovnaké ohodnotenie, tak zbytočne sa budeš naťahovať so zamestnávateľom a ešte aby si to nerozmysleli či na tu pozíciu nedaju niekoho iného. Ver tomu, že uchádzačov majú mnoho a hlavne v dnešnej dobe. Radšej pockaj a potom skus požiadať o zvýšenie. Nevystrkuj rožky, keď ešte nič a si bez praxe a podobne. Oni si to všímajú..kto má aku sebareflexiu a aký prístup k práci, aké skúsenosti, aké očakávania. Mlčať je niekedy zlato a tu to platí stonásobne.

autor
20. okt 2023

@bbshop ja viem, len neviem kedy si vypytat a ako, rok byt na minimalke mi pride dost…

bbshop
22. okt 2023

Rok je dosť, ale pre človeka so skúsenosťami a nie pre čerstvého absolventa. Pre neho je rok krátka doba

autor
22. okt 2023

@bbshop no neviem mne pride rok na minimalke dlho pre hocikoho, ved predsa aj absolvent musi z niečoho žiť ked sa chce aj osamostatnit a podobne.

bbshop
23. okt 2023

Lenže absolvent nie je pre firmu taký kľúčový a prínosný. Stále na to pozeráš zo svojho uhla pohľadu, ale oni to vidia inak.

autor
15. dec 2023

Hlasim sa zas, pracujem už 2. mesiac v skušobnej (skoro 4. mesiac celkovo) januari mi konči skušobna, možem sa podla vas ist spytat na to zvyšenie? nedostavam v čistom ani 600 eur a naozaj mam problemy že mi poriadne nič neostane kedže mame v rodine finančne problemy, praca sa mi pači ale bojim sa že mi nebudu chciet zvyšiť zas, alebo zvyšia tak o 100 max , kedy a ako sa pldla vas mam opytat?

petronelaproki
15. dec 2023

ahoj, ku koncu januára by som sa určite pýtala, vtedy keď ti končí skúšobná.. keď potrebuješ viac pre život, určite pýtaj.... už ťa musia mať ako tak odskúšanú

autor
15. dec 2023

@petronelaproki len sa bojim že odmietnu a ja nemam nič nahradne, v okoli nevidim ze by davali tiez nejake extra peniaze,

petronelaproki
15. dec 2023

pozri ak ťa odmietnu, veď ťa nemusia automaticky vyhodiť... ostaneš tam a budeš hľadať niečo iné, sleduj ponuky a uvidíš možno sa niečo lepšie naskytne

autor
19. dec 2023

januari sa ma zvysovat minimalka, myslite ze je dobry napad si vtedy vypytat zvysenie? Aj tak budu musiet zvysit aj ked len o 50 eur

melanta
19. dec 2023

Zvýšenie platu sa nepýta preto, že sa zvyšuje minimálna mzda. Dostala si tu dostatočne veľa rád a informácií, čo máš robiť. Ale brániš sa tomu, pretože sa bojíš, že stratíš prácu za minimálnu mzdu a cestovať nechceš. Ťažko ti radiť, ak nie si asertívna. Ak by si bola, tých rád od množstva žien si tu dostala niekoľko.

Strana
z4