icon

Zvýšenie platu

16. okt 2023

Bola som na dohodu 2 mesiace s minimalkou, teraz mi chcu dat trvaly(pravdepodobne aj so 3 mes skus. dobou) ale rada by som mala vyssi plat, no neviem ako sa na to opytat, abo to neznelo drzo alebo aby to neznelo hned ze chcem vela penazi , stacilo by mi keby to je tych 650 v cistom na zaciatok v skusibnej… kedze mam vysoke naklady a nič mi z minimalky neostava. Ako zamestnavatela presvedcit alebo alo mu to povedat?

melanta
16. okt 2023

To už sa ty musíš rozhodnúť. Z môjho pohľadu je výhovorka ak ľudia hovoria, že tu v okolí je to normálne a cestovať nemôžeme. Ak sú ľudia ochotní robiť za minimálku, neseriózni zamestnávatelia nemajú dôvod platiť viac. Čiže toto si robia ľudia. A cestovať, nuž cestujú aj matky samoživiteľky s 2-3 deťmi, takže možné to je. Alebo sa ľudia presťahujú kvôli práci. Je to rozhodnutie človeka.

simca06022011
16. okt 2023

hlavne prestaaaaan hovorit o plate v CISTOM. 816EUR/bruto = cca 650 netto. 900EUR/brutoo = 709EUR netto.. bez deti, bez priplatkov, bez vsetkeho. https://www.platy.sk/vypocet-mzdy/vysledky
KAZDY jeden clovek moze mat cistu mzdu inu, cista mzda sa nepise ani do zmluvy, ani do inzeratov, ani na pohovoroch ju nikto neriesi. Vypocet totiz zalezi od viacerych faktorov. AK mas dieta napr. tak hned mas inu sumu... Ak si s pokojna s pracou, tak nemusis pytat 1500EUR brutto. Zase povedzeme si pravdu, tieto prace su porovnatelne s inou kancelarskou pocitacovou pracou, to ako ta vie a chce ohodnotit zamestnavatel zalezi aj od toho kolko penazi mu prinesies, nie len o tom, na co sa ty citis,a lebo co ti povedia tu prispievatelky. Ja by som graficke u nas nedala viac, pre mna je to v rozsahu ako s tym pracujeme rovne administrativnej praci/pocitacovej. Ine je to v grafickych firmach, studiach, ine je to napr. ked sa robia navrhy napr. interierove, grafiky reklamy... a pod. Neda sa to zovseobecnit, ale treba hodnotit priamo tvoju pracu, co prinasa, kolko zarobi, konretnej firme. Preto treba diskutovat s tym, mas predstavu kolko musis zarobit, spytaj sa na pohyblivu zlozku, ci je moznost odmien a na zaklade coho. AK napr. ti povie, ze 900EUR brutto ti da za mesiac, tak sa mozes opytat na odmeny, extra pracu, priplatky... za aky objem prace tuto mzdu ponukaju, ine je napr. ked si ja zamestnam balica zasielok, ktory bezne bali 40 zasielok denne a dam mu minimalku, a ked mu zvysim objednavky, a bude balit 80ks denne, tak sa aj ocakava ina domena pre neho. CI mas moznost sa naucit nove veci, budu ti platit nejake skolenia, kurzy, ...
zase ak nemas prax, aj nizsia mzda je lepsia ako nic... to uplne chapem. A halvne ak vsetko ine vyhovuje.

simca06022011
16. okt 2023

@melanta podla vysky platu sudit seriozneho a neseriozneho zamestnavatela nie je celkom spravne. POznam podvodnika, ktori dava soferovi dodavky, po meste, 1500EUR, spokojni su vsetci kym nepride k tomu, ze ich nakoniec vsetkych predovolava policia. A fluktuaciu ma krasnu. Ale stale sa najdu tupci co mu na to naletia. Na druhej su prace kde s kludom a vegetom ludia pracuju aj ked za menej, v pohodli. Ich produktivita je priamo umerna ich odmene. AK nezarobia firme 10tisice eru, nemozu ani take platy cakat ;) a je to neseriozne? nie je. Stale su oblasti, kde sa za bezne prace, nezarabaju tisice eur. V BA to asi nebude, ale inde je to uplne bezna mzda. kym v ba by som na svojej pozicii zarobila mozno 2000EUR, v BB je to 1200EUR :D tak teraz neviem.. vsetci sa podme stahovat. Ak to niekomu vyhovuje nic zle na tom nie je. Ja by som sa nestahovala kvoli 800EUR navyse, ked dom si v BA nekupim a dochadzat hodiny by sa mi nechcelo a uz nikdy by som to nechcela, stacilo mi roky pendlovat BB-ZV, a teraz tiez mam dost z dediny do mesta par km. Stratene hodiny casu. Cisto pre priklad. Miesto toho, ked ona ziska prax v praxi, kontakty, sebavedomie v tom co robi, moze sa osamostatnit a pracovat sama na seba a zarobit aj 10x tolko. Raz.

autor
16. okt 2023

@simca06022011 v cistom hovorim kvoli tomu aby bolo jasne kolko chcem aby mi ostavalo, kolko chcem realne dostat, tak dajme tomu 900 hrubom by som bola spokojna , keby to je viac bola by som nadmieru spokojna, graficke prace su celkom drahe takze zamestnavatelovi si myslim že čisto grafik mesačne zarobi minimalne 2000eur tu. Ale jasne su tu aj iny ludia ktory pracuju so strojmi na tlač a podobne, je tu celkova vyroba plagatov banerov a inych veci. Náklady a podobne. Ale myslim si ze dat tomu grafikovi 900-1000 hrubom by nemal byt taky problem snad. Spytam sa a uvidim.

melanta
16. okt 2023

@simca06022011 ak to niekomu vyhovuje, zarábať minimálku, je to v poriadku, samozrejme. Tiež je v poriadku robiť za minimálku, ak človek nemá absolútne žiadnu kvalifikáciu. Ale tu autorka za minimálku pracovať nechce. Pretože robí prácu, ktorá by určite mala byť ohodnotená viac ako minimálna mzda. Grafické práce sú určite hodnotené vyššie ako minimálka. A zamestnávateľ to iste vie. Ak jej napriek tomu ponúkne minimálku, tak áno, považujem to za neseriózne z jeho strany.

melanta
16. okt 2023

@simca06022011 a tiež nikde nepíšem, že sa majú všetci sťahovať do BA. Ale ak niekto žije dajmu tomu v Oravskej Lesnej, tak za väčšinou zamestnaní proste bude musieť cestovať. Ak niekto žije v Revúcej, tiež bude musieť za mnohými pozíciami cestovať. Alebo má kvalifikovaný človek ostať robiť v dedine či v malom meste nekvalifikovanú prácu?

zmrzlinka2021
16. okt 2023

Ved pri rokovani o zmluve sa zaujimaj aj o mzdu. A ak robis odbornu pracu, urcite pytaj aj 1500 v hrubom.

zmrzlinka2021
16. okt 2023

@simca06022011

Ja len k tomu "tak vsetci sa podme stahovat" :

Nikdy nie vsetci, vzdy len ti, co chcu nieco inak, chcu viacej, chcu sa posuvat - takto to funguje v zivote - nikdy nie vsetci. Ja za seba mozem povedat, ze nepozeram sa na "vsetci", ale na SEBA, a na to, co chcem JA. Bud akceptujem podstatne nizsi prijem, ale sa posuvam o dum dal

babulkomale
16. okt 2023

Teraz ti maju dat plny uvazok. A doteraz si robila kolko hodin mesacne? Na ciastocny uvazok? Chapes co je plny a ciastocny uvazok?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
16. okt 2023

@babulkomale Veď doteraz som mala dohodu - brigadu len, teraz mi chcu dat normalne plny uvazok na trvaly pracovny pomer

autor
16. okt 2023

na dohode dostavam 4,02 v hrubom za hodinu momentalne

autor
16. okt 2023

@melanta @simca06022011 ja by som šla dalej, ale najskor by som si rada spravila prax a mala nejake roky za sebou než hned skočit do velkej BA kde je xy ludi už s praxou a tam si hladat pracu, kde mi tiež vela penazi asi hned nedaju lebo prax prax prax + naklady na cestu, takže ak mam moznost tu prax ziskat tu, ziskam ju tu. Uvidime co dalej

marlent
16. okt 2023

No ja som pýtala dokonca ešte v skúšobnej..a zdvihli a riadne.

doriiis
16. okt 2023

Ja si pýtam teraz,po pol roku
Autorka....ničoho sa neboj a vypýtaj si viac

tana85
16. okt 2023

robim v korporate a som rada lebo tiez by som si nevedela pytat zdvihnutie platu, tu dostavame kazdy rok 4-8%, podla financii firmy. tvoja pozicia vyzaduje nejake schopnosti, vedomosti, intelektualne predpoklady, a dostavat za to minimalku s nejasnym ocakavanim do buducnosti by bolo pre mna asi neakceptovatelne. ako absolventka VS som pred 10 rokmi (!!!!!) dostala nastupny v cistom cca 750€ plus bonusy kazdy mesiac. urob si prieskum trhu, hod vsetko do tej kalkulacky, co vyguglis ako “porovnanie platov” a uvidis kolko si mozes pytat

autor
16. okt 2023

@tana85 pozrela som si tu kalkulačku, moj kraj, pozicia, vek aj ostatne a vyšlo vyše 900 v hrubom že ma takato pozicia plat

kvet123ka
16. okt 2023

ak chces zistit cca plat v danej pozicii skus tuto stranku https://www.platy.sk/prieskum-platov/1/ a potom podla to vies pytat

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
19. okt 2023

No … Bola som sa spytat už kedže sa bude robit zmluva na TPP, povedala som ze sme sa bavili ze by sa po tom zaučani ten plat zvyšil, povedala mi že ešte je to skoro som tu len mesiac, že musim uznať že ešte mi to zvyšit nemože, že uvidime ako sa do vsetkeho zaučim, ze este neviem vsetko atď. No popritom ma nič poriadne nezaučaju, neukazuju, iba mi davaju veci robit a ked nieco neviem ukazu mi povedia mi, nemam sice nejak vela prace ale robim im tu veci a travim tu tych 8 a pol h a pride mi blbe za minimalku tu robiť…, no ale aspon ziskavam prax a ako pozeram všade na zaciatku davaju pre absolventov bez praxe minimalku…. len neviem ako dlho vydrzim takto na minimalke… mam pocit že len chcu velmi šetrit a budu to natahovat, počkam možno ešte v skušobnej dobe a ak po nej nebudu chciet navyšiť… no neviem, mam ist inam alebo ostat? Predsalen je to prax…” skusenosti”…

ropucha6
19. okt 2023

Kde byvas? Robit grafika aj ked bez praxe za minimalku? Ked uz by som velmi chcela prax a robit niekomu charitu, tak by som sla aspon do nejakej renomovanej firmy, kde sa nieco realne naucim a ziskam do zivotopisu…

autor
19. okt 2023

@ropucha6 tak naucim sa tu nieco ale ze by to bolo extra zaučanie to teda nie. No inde grafika nevidim a ked aj hej tak zase - za minimum alebo max 800brutto (napr faxcopy)
takze jedine bratislava, mozno pojdem ale skusim počkať, ak mi nebudu chciet zvysit po skusobnej dobe tak odidem.

autor
19. okt 2023

@ropucha6 nechcem tu pisat odkial ale je to okresne mesto, zapadne slovensko

autor
19. okt 2023

pridem si blba teraz lebo ked som jej hovorila citujem “ Chcela by som sa spytať aj na plat, kedze sme sa bavili davnejsie ze by ste mi zvysili “ a pozrela na mna jak na **** , ze som tu moc kratko ze sa len zaucam a ze urcite este nie…

autor
19. okt 2023

akurat pozeram stranku https://www.minimalnamzda.sk/narocnosti.php su tam spravne informacie? podla vas je tato praca narocnost 2 a ja mam na zmluve 700 brutto a stupen narocnosti tam pisany ani nemam… vedel by sa niekto aj pozriet na zmluvu ci je v poriadku?

simca06022011
19. okt 2023

Link ktory si poslala plati pre rok 2024. Rok 2023 si pozri.
Stupen narocnosti, ich upozorni, je povinna informacia v pracovnej zmluve, ked to neuvadzaju, inspektorat a ine kotnroly to mozu napadnut. 700brutto je totalna minimlana mzda. 1. stupen.

autor
19. okt 2023

@simca06022011 no ich treba asi upozornovat na viac veci kedze uz 2. vec je taka co by mali a nerobia

autor
19. okt 2023

@simca06022011 no a ked mam 2. mala by som mat tym padom viac, ale zmluve to nie je, a ak im to poviem urcite sa s tym nejak obrania ze to tam netreba a podobne, nebudu to urcite nejak riesit a ja zas nechcem aby ma vyhodili ked budem moc rypat do tychto veci, a urcite keby ich aj presvedcim aby to zmenili, dali by mi tam dali potom 1. stupen

autor
19. okt 2023

@simca06022011 https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po... a podla tohto to povinne nieje tak neviem