72-ročná babička sa veľmi trasie
Ahojte kočky, mám babku, 72r vdova, žije sama v byte. Babka ma už roky teóriu že je stará a preto nikam nechodi, s nikym sa nestretáva,max do potravín a občas k Vietnamcovi pozrieť oblečenie, no nechodi ani k lekárovi. Keď ju voláme na výlety tiež 0bodov,vždy autom- raz je teplo,raz zima,raz fúka vietor… Už dobrých 20rokov nebola u Dr. absolútne , nebola jedinykrat ani keď bola chorá,nevie ani kde ma zdravotnú dokumentáciu. Bývala lekárka jej zomrela, X krát som ju volala že s nou pôjdem na polikliniku a vsetko vybavíme, nechce ani počuť, boji sa lekárov a vraj že by jej niečo našli,a ona nechce nič vedieť, vraj lekári len uškodia..už som to vzdala a som si ista ze jej názor nezmení nič. Je veľmi zásadova.Po smrti manžela-dedka-sú to vyše 4roky, sa uzavrela ešte viac do seba pred okolitým svetom, najviac komunikuje somnou, ja mám 27r a svoju rodinku, jediní ju chodíme pravidelne navštevovať, ma ešte syna a dcéru-moju mamu, ktorá jej spôsobila veľa traum a bolesti,nekomunikujem s nou ani ja,ona k nej občas príde po nejaké osobne veci ktoré tam ma uskladnené keďže tam bývala, syn(stryko)ju navštívi tak 2x do roka-tým chcem povedať,že nikto sa nezaujíma o jej zdravotný stav,ja by som jej ale rada pomohla. Už asi rok-dva,sa babka veľmi trasie, zacalo to práve po po vyššie spomínaných zážitkov s dcérou,pri reči,i keď sedi ,sa jej trasie hlavne hlava zo strany na stranu, hlas sa jej nechveje, ale pôsobí to na mna hrozne,som z toho smutná,existuje niečo čo by jej mohlo pomôcť,aspoň voľnopredajne? Iné ťažkosti nemá, aspoň o nich nerozpráva,badatelne nieje nič iné. Rozprávať sa s nou celkom dá,všetko vníma ako normálny človek,ale je veľmi negatívna, už roky, keď sa pýtam pri každom telefonáte (voláme si veľmi často,keď mám voľno a čas,aj hodinu a viac),mi hovorí ako sa ma nanič a aké je všetko onicom .. babka sa aj ,,prirodnych’’ liekov boji, aj caj keď jej kupim ,,ukľudňujúci’’ si nedá, myslite,že existuje niečo, čo by jej pomohlo,konkrétne na tento tras? Nejaké doplnky stravy,potraviny,hocičo..?
@martul z blízkej rodiny okrem manžela a syna mam iba ju,je mi najbližšia. Veľmi ma trápi že jej možno niečo je,čo by sa dalo liečiť a vyriešiť,namiesto toho kvôli jej strachu a odmietaniu možno prídem o roky prežite s nou..ale áno, mam tiež tento názor..ja len či náhodou,už neviem čo vymyslieť dostať ju trochu do pohody..
Podľa popisu by mohlo ísť o esencialny tremor, avšak presnú diagnózu musí stanoviť neurológ. Vzhľadom na jej odmietavý postoj k vyšetreniam, liečbe by som to na tvojom mieste nechala tak. Skús ju prijať, pochopiť, tráviť s ňou čas. A má pravdu, lekári by určite niečo našli. Pokiaľ sama nebude chcieť, akýkoľvek nátlak aj podsúvanie z tvojej strany môže spôsobiť, že sa uzavrie ešte viac. Potrebuje pochopenie, ale to ty vieš, držím ti palce
@oskorusa ďakujem za Tvoju odpoved, práve si o tom čítam. To sa práve snažím, aby som jej bola nablízku, aby mala pocit že stojím pri nej. Čo ma ešte trápi,ničomu neverí,ani mne,doslova ničomu a nikomu, už pár rokov sleduje tv8 a tie veštecke nezmysly,o tom mi hovorí a zdá sa že tomu naozaj verí, nejakému Rómovi Adamovi a čo hovoril tej a tej vdove,čo poradil proti smútku..so smrťou dedka sa tiež asi nevyrovnala,podchvíľou mi hovorí ako plače na sviatky,pri pesničke, verí paranormalnym veciam,vraj cítila chlad alebo niečo,počula šuchot a to bol určite dedko..nechcem ju zosmiešňovať,no v týchto situáciách ani neviem ako reagovať..
Je mi to ľúto keď si pomyslím 72 rokov nie je vôbec veľa . Ale keď je 20 rokov v bubline že von nevychádza nemá kamarátky len televízor pozerá a tie hrozne programy priprav sa že je mentálny stav sa bude zhoršovať. Čo ďalej veľmi neporadim aj keď by to chcelo ju prihlásiť k dr. A spraviť aspoň preventívnu prehliadku...no keď nechce tak nechaj tak ...buď s ňou.
Žiaľ, môže sa tam rozvíjať aj psychiatrická diagnóza. Pokiaľ však neohrozuje priamo seba alebo niekoho v okolí na živote, veľa možností dostať ju na vyšetrenie nie je. Ešte mi napadlo, že by si mohla skúsiť sa ty poradiť s lekárom, najlepšie neurológ alebo psychiater.
Ja len tak uvažujem, ako pomôcť. Babka sa ešte vladze starať o seba sama? Lebo ak je za tým trasenim nejaká diagnóza, tak môžete dôjsť do stavu, ze nebude môcť zostať sama. Potom riešiť ústav? V každom prípade, tak ci tak bude potrebovať lekára, skôr ci neskor...
My mame tiez babku. Velmi sa podoba na tu tvoju. Tiez cely zivot odmieta lekarov. Velmi skoro ovdovela. Nemala ani 50, ked zomrel jej muz. Ja som ho ani nepoznala. Velmi tazko to znasala, v podstate o dedkovi nedokaze ani rozpravat a ak aj ano tak len place. Zila tiez sama, nikam nechodila okrem potravin a tiez nejaky ten " cinan" s oblecenim. Tiez mala problemy s tlakom, srdcom, cukrom, velmi ju bolievali klby a nohy. Ale k doktorovi za ten svet nie... tiez bola velmi negativna, na vsetko sa stazovala.... ja si ale nemyslim, ze mala depresie, proste bola cely zivot tazka povaha a po smrti dedka sa to este zhorsilo. Aktualne ma 87 rokov a tri mesiace dozadu dostala porazku. Je sice mobilna, ale uz sa nedokaze postarat o seba a staraju sa o nu dvaja synovia. U nej ale tou porazkou doslo k zmene povahy, uz nie je taka negativna, ako byvala rada sama, tak teraz je rada, ze je s niekym, v podstate ani nefrfle, zostala taka akoby pokojna, co jej das robit, to v ramci moznosti spravi, zje, co jej pripravia. Ono je to tazke prijat, ale asi treba tychto starsich ludi nechat, jasne ponuknut pomoc, ale ked odmieta, tak s tym nic moc nenarobis. Tiez som bola dlho pre to nestastna, lebo babku som ako najstarsia vnucka mala velmi rada, ale tak nejako som sa s tym casom zmierila.
Kup babke zvieratko, nech jej je veselsie. Zdravotnu dokumentaciu asi dali do uschovy, pozistuj na krajskom urade podla mena.
Keď budeš u nej, pôjde na wc, prelad jej TV8, nech nepošle nejaké € a odpúta sa od debilov šarlatánov
Moze to byt esenciálny tras alebo nejaký typ choroby podobnej ako Parkinson , rieši to neurológ, urobí podrobne vyšetrenia aby sa zistila presne príčina, predpise lieky , ktoré tras zmiernia, vyliečiť sa sa to nedá, ani žiadne bylinky a pod nemajú zmysel, musia byt presne na to určené lieky. Máme to v rodine, fakt pomôžu tie lieky a na psychiku prechádzky v prírode. Smutne, že 72 r fakt nie je veľa, ale keď je babka na tom tak ako píšeš , asi to bude tazsie .

Nato treba odborné vyšetrenie, tu bylinky a strava nepomôže. Možno je to aj vekom, môj svokor pochodil doktorov a ruky sa mu tak trasu a nič nezistili. Navstevuj ju, rozprávaj sa s ňou, iné by som nerobila, nechaj ju, keď nechce tak nechce, načo ju chces donútiť?