Aké sú bežné príznaky celiakie?
Ahojte, prosim Vás aké ste mali príznaky celiakie?
U každého je to iné. U mňa to bol deficit železa a iných minerálov a vitamínov. Sústavne podvýživená, aj keď som sa dobre stravovala. A nízky hemoglobín.
U muza kozne prejavy a velke bolesti a zapaly klbov.
V mojom prípade sa celiakia prejavila hnačkami,nafukovanim a bolesťami brucha, bolesťami celého tela, anémiou a začala som mať depresie.
V mojom prípade sa celiakia prejavila hnačkami,nafukovanim a bolesťami brucha, bolesťami celého tela, anémiou a začala som mať depresie.
@anonym_1b803b a ako vam ju diagnostikovali?
@tomas928 Keďže hnačky spôsobili, že som nevládala/bola som chudokrvna/,tak napriek mojej nevôli/bála som sa vyšetrení/ma obvodná dr.poslala ku gastroenterológovi, ktorý o i.mi odobral aj krv .Ukazalo sa,ze mam celiakiu, ale pre potvrdenie dg.mi ešte urobil aj gastroskopiu s biopsiou.Dg.bola potvrdená aj histologickym vyšetrením odobratých vzoriek.Musím to sem napísať, keďže gastroskopia je veľký bubák pre väčšinu z nás, že je síce nepríjemná, ale nebolí.Pre stanovenie správnej dg.je to často jediný spôsob,a preto ju pre vlastné dobro treba podstúpiť.Velmi dôležité je,aby sme pred týmto vyšetrením nevylúčili lepok zo stravy, lebo to môže skreslit výsledky
@tomas928 vsetky o ktorych sa docitas. kazdy to ma inak. niekto ich ma vela, iny 1-2 piznaky.
celiakia postihuje viacere organove sustavy a to bud priamo, alebo nepriamo - vdaka podvyzive.
prvy kontakt je v traviacich cestach, cize byvaju problemy so zaludkom, palenie zahy, vracanie - menej caste, skor byvaju crevne - bolesti brucha, naduvanie, hnacka, zapcha,rozne zmeny stolice, chudnutie, vacsina celiatikov ma v mensej,c i vacsej miere nejky traviaci problem, ale teda u niekoho moze byt minimalny, u niekoho su tazkosti naopak masivne. castejsie a viditelnejsie su u deti, dospely,ako keby si na celiakiu trosku zvykli a traviace tazkosti sa potlacia, resp prebiehaju v takej miernej,a le dlhodobo pretrvavajucej miere, niekedy moze at celiatik pocit, ze si nepamata,ako to bolo, ked bol fit.
- dalej celkove neurcite priznaky vyskytujuce sa pri mnohych ochoreniach, slbost, malatnost, unava, aj nervozita, spavost
- z nedostatku zeleza, ci B12 - chudokrvnost
- z nedostatku vapnika osteoporoza
- z nedostatku bielkovin, ci tukov moze byt mnozstvo priznakov - su dolezite pre fungovanie celieho organizmu - aj poruchy imunity, hormonalne poruchy, ochabovanie svalstava a stym suvisiaca slabost, nedostatocna sila, poruchy imunity - cize aj caste rozne zavazne infekcie
- z nedostatku vit K - krvacave sta- samozrejme v tele toho mnoze chybat vela a crevo je mimoriadne dolezity organ, preto telo nefunguje spravne vo vsetkych smeroch, vyskytuju sa zvysene pecenove testy - cize sa zda, ze nefunguje pecen, moze byt aj cukor nizssi, mozi byt kozne problemy, neurologicke problemy - no fakt je to pestre.
- je pomrne tazke len na zaklade priznakov - obzvlast ak ich je menej, predpokladat, ze ide o celiakiu. celiakia je riadny chameleon
zabudla som aj reumatoidne problemy, tkaniva mozu mat zvysenu zapalovu aktivitu, preto reaguju zapalom.

@tomas928 hlavne plynate brucho, ale brutálne, občas pálenie žalúdka, obcast nie ani hnačka, ale riedka stolica, ako keby si vcera zjedla niečo pokazené.....a zápach hrozný.
Ak má niekto v rodine tento "dar", (pokrvny strýko, teta, bratranci), tak máš šancu aj ty...