icon

Aké sú prejavy trombózy u starších ľudí?

Dnes o 04:48

Ahojte chcem sa spýtať ohľadom mojej Maminy. Vyše dvoch mesiacov keď leží ma pocit ako keby ma strašnú svalovicu. No keď stojí je to nadmieru lepšie fakt že radšej stojí a chodí. Ide vyslovene o problém keď leží. Zajtra máme letieť no ma strach z lekárov. Neviem čo s ňou robiť a bojím sa že to je tromboza. Prosím aké sú prejavy ? Bolelo by ju to niako preukrutne aj keď stojí? Alebo poprípade keď už je to dva mesiace a stále funguje na nohách tak by už dávno niaky znak sa preukázal že to je tromboza? Neviem či by pri tromboze 2 mesiace takto vydržala… prosím poraďte mi tí čo trombozu zažili alebo niaky vaši známy… dakujem dakujem dakujem vopred za odpovede a rady.

anonym_abce54
Dnes o 04:51

J2 mesiace nemala čas ísť k doktorke? Zaujímavý prístup k svojmu zdraviu

autor
Dnes o 04:52
@anonym_abce54

J2 mesiace nemala čas ísť k doktorke? Zaujímavý prístup k svojmu zdraviu

@anonym_abce54 boji sa 🤷🏽‍♀️ niekto je hypochodner a chodí ku lekárom každý deň a niekto ma naopak strach… netreba súdiť

ivicatolic
Dnes o 04:52

@anonym_autor moja mama mala, začala ju strašne bolieť noha na stehne, vystúpila jej aj žila, bola to trombóza, nechcem ťa strašiť, ale potom sa zisťuje,. prečo vznikla, mama chodila ešte po vyšetreniach, na brušnom sone jej zistili nádor

autor
Dnes o 04:54
@ivicatolic

@anonym_autor moja mama mala, začala ju strašne bolieť noha na stehne, vystúpila jej aj žila, bola to trombóza, nechcem ťa strašiť, ale potom sa zisťuje,. prečo vznikla, mama chodila ešte po vyšetreniach, na brušnom sone jej zistili nádor

@ivicatolic ona ma bolesť obidvoch nôh ako svalovica. Ale keď stojí je to fakt lepšie. A mojej mame žiadna žila nevystúpila… každopádne ti veľmi pekne dakujem za odpoveď🩷

anonym_abce54
Dnes o 05:02
@anonym_autor

@anonym_abce54 boji sa 🤷🏽‍♀️ niekto je hypochodner a chodí ku lekárom každý deň a niekto ma naopak strach… netreba súdiť

@anonym_autor nesúdim, uvažujem nad zmýšľaním dospelej ženy. To je rozdiel. Ale asi ju to až tak veľmi neboli, lebo inak by k doktorovi šla

autor
Dnes o 05:11
@anonym_abce54

@anonym_autor nesúdim, uvažujem nad zmýšľaním dospelej ženy. To je rozdiel. Ale asi ju to až tak veľmi neboli, lebo inak by k doktorovi šla

@anonym_abce54 boli ju to keď leží. Fakt ako keby ma silnu svalovicu. Ona sa strašne bojí… neviem ju tam dokopať sama mi plakala že ona za to nemôže že ma taký strach… ale ja viem že to je kvôli kolene kde jej pichali injekciu a veľmi škaredý prístup lekárov.. vrieskala na celú antolsku a prosila ich… ich odpoved bola MALI STE SPADNÚŤ ZO SCHODOV SKOREJ. (Prišla tam keď sa lekári mali meniť) myslím že to je ten dôvod strachu

kvietok2012
Dnes o 05:43

Moja mama mala trombozu pred 3 rokmi. V noci jej napuchla noha, mala ju červenú a teplú ( teplejšiu jak druhu). Volali sme zachranku, nakolko mala tlak vyse 210/150...hned ju brali do nemocnice...odvtedy nosí ortopedickú pančuchu.

autor
Dnes o 06:07
@kvietok2012

Moja mama mala trombozu pred 3 rokmi. V noci jej napuchla noha, mala ju červenú a teplú ( teplejšiu jak druhu). Volali sme zachranku, nakolko mala tlak vyse 210/150...hned ju brali do nemocnice...odvtedy nosí ortopedickú pančuchu.

@kvietok2012 takže myslite si že 2 mesiace by takto nevydržala moja mamina ? Pretože ona ich nemá ani teple tie nohy iba vyslovene ide o bolesť v ľahu (pocit svalovice) denne stojí na nohách od pondelka dopiatka 5-6 hodín) pracovne

hytal
Dnes o 06:10

Môj ocino mal trombózu. Prejavilo sa to červenou nohou v časti od kolena dole, noha bola horúca a napuchnutá. Najprv sa lekárka vyjadrila, že to môže byť dáka dermatologická záležitosť, dali nám masť pred víkendom. Celý víkend sa to horšilo, skončili sme na urgente, urobili sono ciev a zistili trombózu. Týždeň ležal v nemocnici a dostával infúzie a injekcie.

petronelag
Dnes o 06:48

@anonym_autor To nemôže tak robiť, že sa bojí ísť k lekárovi, už ste sa mali ísť k obvodnej a tá by ju poslala na ďalšie vyšetrenia, to treba poriadne vyšetriť a ešte sa nikomu nič nestalo, že išiel na vyšetrenie.

anonym_5a05ce
Dnes o 07:08

Riešte ten strach z lekárov, môže ju to nepriamo priviesť do hrobu. Stačí jedna, dobre liečiteľná, ale zanedbaná choroba.
To si hádam všetci uvedomujete!

anonym_c3e7f9
Dnes o 08:42

@anonym_autor
chatGPT
Toto treba rozdeliť na dve veci: čo typicky vyzerá ako trombóza a čo skôr nie.

Ako vyzerá hlboká žilová trombóza (DVT)

Typické príznaky:

opuch jednej nohy (výrazne viac ako druhej)
bolesť lýtka alebo stehna aj v pokoji aj pri chôdzi
pocit napätia, „napumpovanej“ nohy
teplejšia koža na postihnutej strane
začervenanie alebo zmena farby
bolesť sa zvyčajne nezlepšuje polohou úplne

Dôležité:

trombóza sa často zhoršuje, nie zlepšuje
neliečená môže prejsť do pľúcnej embólie (dýchavičnosť, bolesť na hrudi)
To, čo opisuješ u mamy
2 mesiace problém
horšie v ľahu
výrazne lepšie v stoji a pri chôdzi
funguje normálne na nohách

Toto nie je typický obraz trombózy.

Pri trombóze by:

bolesť a opuch boli prítomné aj pri chôdzi
stav by sa skôr zhoršoval
väčšinou by bola jasná jednostranná zmena nohy
Čo to skôr môže byť (častejšie príčiny)

Podľa opisu viac sedí:

problém s chrbticou (dráždenie nervov – napr. drieková oblasť)
svalové preťaženie / myofasciálny syndróm
zhoršené prekrvenie alebo tlak v polohe na lôžku
niekedy aj syndróm nepokojných nôh (RLS) alebo neurologický problém
ortopedický problém (panva, bedrá)

To, že je to horšie v ľahu a lepšie v pohybe, je pre trombózu skôr netypické.

K letu zajtra (dôležité)

Ak by existovalo reálne podozrenie na trombózu, let by bol rizikový.

Ale podľa toho, čo píšeš:

2 mesiace trvanie bez zhoršovania
chôdza je v poriadku
→ skôr to nevychádza ako akútna trombóza
Čo by som spravil prakticky

Pred letom aspoň minimálne:

skontrolovať, či nie je jedna noha opuchnutá oproti druhej
či nie je výrazná bolesť lýtka pri stlačení
či nie je teplá/červená

Ak je čokoľvek z toho:
→ radšej urgentné vyšetrenie (USG žíl) pred letom

Ak nie:
→ riziko trombózy je nízke, ale aj tak:

počas letu pohyb nôh
hydratácia
nevydržať sedieť bez pohybu dlho
Kedy je to urgent

Ihneď riešiť lekára, ak by sa objavilo:

dýchavičnosť
bolesť na hrudi
náhly opuch jednej nohy
náhla zmena farby končatiny
Záver

Z popisu:

trombóza je menej pravdepodobná
skôr ide o mechanický / nervovo-svalový problém viazaný na polohu tela

Ak chceš, napíš:

vek mamy
či je bolesť v jednej alebo oboch nohách
kde presne (lýtko, stehno, bedrá)

Dá sa to potom zúžiť presnejšie.

anonym_c2e15c
Dnes o 08:47

@anonym_autor stres jej tieto stavy len zhoršuje. Pri strese telo stráca mineráli čo má za následok tuhnutie svalov, svaly tlačia na cievy = slabé prekrvenie končatín a to jej môže spôsobovať bolesti nôh. Nasaďte jej magnézium, kúpeľ s epsomskou soľou pomôže, treba jesť výživnú stravu plnú minerálov a vitamínov... Na prevenciu trombózy je veľmi dobrá kurkuma (pridávaj do ryže, polievok, omáčok...) prirodzene riedi krv + zázvor, cesnak...

kvietok2012
Dnes o 16:31
@anonym_autor

@kvietok2012 takže myslite si že 2 mesiace by takto nevydržala moja mamina ? Pretože ona ich nemá ani teple tie nohy iba vyslovene ide o bolesť v ľahu (pocit svalovice) denne stojí na nohách od pondelka dopiatka 5-6 hodín) pracovne

@anonym_autor mojej mame to "vzniklo" za noc... takze 2 mes.je dlhá doba, ale aj napriek tomu by som s nou odisla.k dr.
Strach dať nabok a vydržať...lebo ked uz bude neskoro ( nechcem nic privolavať) tak si budete niečo vyčítať...