icon

Ako ADHD u dospelých ovplyvňuje každodenný život?

Včera o 07:07

Ahojte, tie čo máte diagnostikované adhd. Čím vám to najviac komplikuje život, ako vám to ovplyvňuje každodenné fungovanie a v čom vidíte pozitíva a beriete to skôr ako výhodu?

anonym_df8430
Včera o 07:23

@anonym_autor pozitíva: hyperfokus, kedy za hodinu urobím to, čo niekedy za 1-2 dni, kreativita, práca v strese a drive.
Negatíva: chyby z nepozornosti pri práci - keď som nemala prácu, čo ma bavila, tak mi aj odchádzala pozornosť úplne a mala som mozgové hmly, emočná výbušnosť - aj keď človek nechce, rýchle “vyhorenie”, mozgová paralýza, vnútorný nepokoj, ktorý musím vždy “vybiť”

Odporúčam knihu ADHD jako výhoda, je tak toho viac. Ja nie všetky svoje vlastnosti viem pripísať ADHD.

autor
Včera o 07:25
@anonym_df8430

@anonym_autor pozitíva: hyperfokus, kedy za hodinu urobím to, čo niekedy za 1-2 dni, kreativita, práca v strese a drive.
Negatíva: chyby z nepozornosti pri práci - keď som nemala prácu, čo ma bavila, tak mi aj odchádzala pozornosť úplne a mala som mozgové hmly, emočná výbušnosť - aj keď človek nechce, rýchle “vyhorenie”, mozgová paralýza, vnútorný nepokoj, ktorý musím vždy “vybiť”

Odporúčam knihu ADHD jako výhoda, je tak toho viac. Ja nie všetky svoje vlastnosti viem pripísať ADHD.

@anonym_df8430 berieš aj nejake lieky?

anonym_df8430
Včera o 07:27
@anonym_autor

@anonym_df8430 berieš aj nejake lieky?

@anonym_autor nie, nemám to v takom silnom rozsahu. Avšak beriem magnezium, keď ho nemám, cítim sa o dosť horšie

autor
Včera o 07:31
@anonym_df8430

@anonym_autor nie, nemám to v takom silnom rozsahu. Avšak beriem magnezium, keď ho nemám, cítim sa o dosť horšie

@anonym_df8430 ja som čerstvo diagnostikovaná, psychiater mi hovoril o liekoch ze to preberieme na ďalšej kontrole. Išla som k nemu hlavne preto, že mi to už výrazne ovplyvňuje život.

anonym_df8430
Včera o 07:38
@anonym_autor

@anonym_df8430 ja som čerstvo diagnostikovaná, psychiater mi hovoril o liekoch ze to preberieme na ďalšej kontrole. Išla som k nemu hlavne preto, že mi to už výrazne ovplyvňuje život.

@anonym_autor sú rôzne stupne, ako pri všetkom. Tak je dobre, že lekár takúto možnosť zvažuje. Verím, že ti pomôžu. 🙏

oslo1
Včera o 08:12

Tiez som Novo diagnostikovana. Lieky neberiem.

autor
Včera o 08:12
@anonym_df8430

@anonym_autor sú rôzne stupne, ako pri všetkom. Tak je dobre, že lekár takúto možnosť zvažuje. Verím, že ti pomôžu. 🙏

@anonym_df8430 dúfam, len zase ako som čítala co za lieky dávajú a aké majú vedľajšie účinky nie je mi všetko jedno. Som rada že mám takého muža ako mám, lebo bez neho by som bola už asi po krk v dlhoch kvoli tomu že mám na všetko čas a veľa podstatných veci (pre mne nepodstatných) odkladam. Hlavne že sa bezhlavo púšťam do všetkého čo ma baví ….

marianarem
Včera o 08:18

@anonym_autor ADD a ADHD je celkom vhodne ku malym detom. Sice tito ludia mozu posobit chaoticky, ale su aj flexibilnejsi. Jedna nasa ucitelka v skolke je tento typ povahy (ja to do stredne silnej formy povazujem skor za povahu a nie za poruchu, ide o normalne funkcnych ludi). No a tej ta praca s detmi, neustala akcnost a zmeny velmi sadli. Moj muz nie je hyperaktivny, ale ma vsetky znaky ADD a takisto - ovela lepsie znasa nepredvidane sitiacie pri malom, zmeny na poslednu chvilu, naruseny rezim atd. Este mam jednu taku kamosku a ta tiez skoncila pri praci s detmi.

anonym_0b13ea
Včera o 08:41

Ja beriem AD a malú dávku antipsychotiká, plus na ukľudnenie frontin v najmenšej dávke. Áno, som hyperaktívna, urobím 200 vecí za jeden deň, ale veľa vecí naraz a robím chyby a psychicky ma ten pretlak dáva dole.

autor
Včera o 09:08
@anonym_0b13ea

Ja beriem AD a malú dávku antipsychotiká, plus na ukľudnenie frontin v najmenšej dávke. Áno, som hyperaktívna, urobím 200 vecí za jeden deň, ale veľa vecí naraz a robím chyby a psychicky ma ten pretlak dáva dole.

@anonym_0b13ea ja nie som hyperaktívna (som ale len v prípade činnosti ktorá ma baví) mám poruchu pozornosti a dost ovplyvnujucu život som nepozorna, prokrastinujem, nevnímam, zabúdam, strácam, všetko robím vtedy keď mi horí pod zadkom, mám úplnú nechuť vykonávať rutinne veci (práca ma baví, tam je vzdy niečo nové, zaujímavé, ale uz som zopár krát chcela seknúť aj s tým, zastavilo ma len to, že čo budem robiť ďalej), doma musí upratovať muž. Prispôsobujem sa ľahko, nemám problém robiť veci za pochodu, mám dosť vysoké Iq, podľa psychológa je to dobrá kombinácia, knihu prečítam za 2dni a neviem kedy tie dva dni prešli.

anonym_df8430
Včera o 09:08
@anonym_autor

@anonym_df8430 dúfam, len zase ako som čítala co za lieky dávajú a aké majú vedľajšie účinky nie je mi všetko jedno. Som rada že mám takého muža ako mám, lebo bez neho by som bola už asi po krk v dlhoch kvoli tomu že mám na všetko čas a veľa podstatných veci (pre mne nepodstatných) odkladam. Hlavne že sa bezhlavo púšťam do všetkého čo ma baví ….

@anonym_autor tiež mám tento problém. Používam na to plánovač úloh. A keď mi hlava uletí, tak sa nadýchnem, zo všetkým prestanem a premyslím si, čo je dôležité teraz urobiť. Dokonca aj 5x v priebehu hodiny. Je to náročnejšie, kým sa nezapne hyperfokus, vtedy dobieham zameškané. A k nadýchnutie k veciam. Zaplatila som 800€ za VŠ a potom ma to omrzelo po mesiaci 😂. Iba v určitých veciach sa viem držať ale tie ma dlhodobo bavia.

biba_18
Včera o 10:46

@marianarem mám ADD a zmeny nemá rada, na poslednú chvíľu už vôbec…

autor
Včera o 10:54
@biba_18

@marianarem mám ADD a zmeny nemá rada, na poslednú chvíľu už vôbec…

@biba_18 mne zase zmeny vôbec nevedia, mne sa môže plány zmeniť aj 10x počas hodiny a vôbec ma to nenaruší ale prispôsobím sa a idem ďalej.

biba_18
Včera o 10:56

@anonym_autor to bolo k tomu že zmeny v programe nemusia niekomu vyhovovať len preto že má adhd alebo add..

autor
Včera o 11:42
@biba_18

@anonym_autor to bolo k tomu že zmeny v programe nemusia niekomu vyhovovať len preto že má adhd alebo add..

@biba_18 to je mi jasne. Každá sme nejaka. Berieš aj lieky?

autor
Včera o 11:44
@anonym_df8430

@anonym_autor tiež mám tento problém. Používam na to plánovač úloh. A keď mi hlava uletí, tak sa nadýchnem, zo všetkým prestanem a premyslím si, čo je dôležité teraz urobiť. Dokonca aj 5x v priebehu hodiny. Je to náročnejšie, kým sa nezapne hyperfokus, vtedy dobieham zameškané. A k nadýchnutie k veciam. Zaplatila som 800€ za VŠ a potom ma to omrzelo po mesiaci 😂. Iba v určitých veciach sa viem držať ale tie ma dlhodobo bavia.

@anonym_df8430 takých aktivít som uz tiež mala habadej. U mna to bola najdrahšia vodicak na motorku, motorka samozrejme musela byt parádna od začiatku a prvú sezónu ma to bavilo, druhu a tretiu už stala v garáži (prerobila som asi 6000€ muža išlo poraziť)

biba_18
Včera o 11:55

@anonym_autor nie. mňa to neobmedzuje

marianarem
Včera o 13:50
@anonym_autor

@biba_18 mne zase zmeny vôbec nevedia, mne sa môže plány zmeniť aj 10x počas hodiny a vôbec ma to nenaruší ale prispôsobím sa a idem ďalej.

@anonym_autor No aj moj muz je taky, ja som opak, tak sa tak nejako doplname 🙂

anonym_8e8535
Včera o 14:02
@anonym_df8430

@anonym_df8430 čo je to mozgová hmla?

kiki68
Včera o 14:27

@anonym_autor kamosi maju a ted jedna ma skrz lieky vzdy problem s vodicskym, lebo jej pri namatkovej kontrole vysiel test na pritomnost drog, tak to musela dokazovat, tiez taka ta roztekanost, proste nepoznam nikoho z nich, co dokaze dobre fungovat bez liekov. Ale vsetci maju pomerne narocne profesie

autor
Včera o 14:29
@anonym_8e8535

@anonym_df8430 čo je to mozgová hmla?

@anonym_8e8535

anonym_8e8535
Včera o 14:51
@anonym_autor

@anonym_8e8535

@anonym_autor toto som si našla. skôr som myslela ako sa to prejavuje jej.zle som formulovala otázku.niečo podobné mám aj ja, ale neviem či to je mozgová hmla

anonym_e0314e
Včera o 15:10

Ja mam problem s dokoncovanim veci. Neviem byt konzistentna a neviem nic robit pravidelne a dlhodobo. Ked raz prerusim 'streak' velmi tazko sa k aktivite znovu vraciam. Napr. Pred vianociami som niekolko tyzdnov pravidelne hrala na gitare. Cez vianoce sme boli prec a odvtedy som sa gitary nechytila aj ked na nu kazdy den pozeram a myslim si ,ze uz dnes by som mala znovu zacat. A takto je to pri vacsine aktivit. Dokonca aj umyvanie zubov, proste sa do vsetkeho musim nutit. Pri cviceni sa odmenujem nalepkami 😅 za kazdy odcviceny den ide nalepka do kalendara. Vizualne mi to pomaha. Mam aj rozpis na upratovanie domu. Ak nieco nevidim, neexistuje to. Cize tento rozpis mam na dobre viditelnom mieste (na stene).
Okrem toho dokazem v mysli naraz spievat a zaroven mysliet, cize mam dvojity prud roznych myslienkovych aktivit naraz. S tymto mi pomaha ked napr.pri venceni pocuvam audioknihu, stlmi to ten neustaly beh myslienok. Meditacia tiez pomaha. V praci som celkom pedantna ale ked su stresove obdobia, vnutorne mam pocit,ze to nezvladnem a ze stratim nad vsetkym kontrolu a spravim nejaku obrovsku chybu. Ze sa to vsetko rozpadne ako hrad z piesku. Pozitiva nevidim nijake🫠lieky neberiem. Mam aj autizmus takze je to sranda (ani nie ;)

anonym_6177af
Včera o 18:44

je to trapenie ale kazdy to ma inak. chces vsetko robit naraz, a zaroven ked mas konecne na to cas tak iba pozeras do blba a neurobis nic. iba ked ti horia povinnosti pod zadkom tak vtedy ta zrazu zaujima vsetko ostatne. neposedis chvilu na mieste a strasne vybuchujes pre hluposti. irituju ta zvuky az do nepricetnosti lebo vsetko vnimas na rovnakej urovni. a tak dalej...

anonym_a1fd93
Včera o 18:55

Ženy a máte to od detstva a iba teraz diagnostikované, či ADD a ADHD môže "vzniknúť" aj v dospelosti?

autor
Včera o 19:44
@anonym_a1fd93

Ženy a máte to od detstva a iba teraz diagnostikované, či ADD a ADHD môže "vzniknúť" aj v dospelosti?

@anonym_a1fd93 ja mám od detstva. V detstve som to mala potvrdené ale neriešené tým že som športovala veľmi veľa vedela som zamestnať hlavu. Potom som to roky neriešila a posunula do pozadia, ale už som s toho sama nervózna a chcela som to riešiť len neviem či lieky budú správna voľba, ale asi skúsim lebo ma to fakt ovplyvňuje

blanblan
Dnes o 12:45

@anonym_autor Ahoj, môžem sa opýtať, nemáš problémy s dochvíľnosťou? Lebo tento tvoj opis, na 100% sedí na moju dcéru, ona má však diagnostikovanu dispraxii a o add nebola nikdy reč. S týmto mám u nej veľký problém, preto sa pýtam...

autor
Dnes o 13:13
@blanblan

@anonym_autor Ahoj, môžem sa opýtať, nemáš problémy s dochvíľnosťou? Lebo tento tvoj opis, na 100% sedí na moju dcéru, ona má však diagnostikovanu dispraxii a o add nebola nikdy reč. S týmto mám u nej veľký problém, preto sa pýtam...

@blanblan nie s dochvíľnosťou som nikdy problém nemala a priam nenavidim keď niekto mešká. Ale to je už vekom že som sa to naučila, ak niekde potrebujem byt načas, viem že musím odísť z domu skôr, nakoľko sa ešte určite po niečo budem musieť vrátiť (vcera po mobil), predvčerom kľúče od auta ktoré som nevedela ešte 5min nájsť a podobne