icon

Ako bojovať s emetofóbiou a strachom z vracania?

6. okt 2024

Ahojte bojujem s tym vyslovene od detstva. Mozno preto, ze asi len 1x v zivote som zazila pocit, co normalní ludia, ze sa vyzvracali a bolo dobre. Mna bud davilo jako chuderu alebo som grcala a grcala a aj tak nebolo dobre, bola som slaba a zle. Viroza atd. teraz mam 1.5 roka stare dieta a zvladam ked on sa poblije zatial lebo je maly. A som tehotna nevolnosti ma trapili riadne uz som aj premyslala dat si prsty do krku az je lepsie.
Verim, ze je to psychicky ale som zufala, neviem s tym bojovat 😢
Poznate niekoho kto ma rovnaky problem? Pripadne co pomohlo?
Aj ked napr. mal virozu manzel, tak som mu dobehla dat kyblik, stala pri nom akoby to znesiem ale pri sebe mam z toho hrozu.

janettdamian
6. okt 2024

To vážne je taká fóbia? Som nevedela. Ja tiež nemám problém, ak potrebuje niekto moju pomoc, lebo je chorý. Ale ja osobne, keď mám brušnú virózu tak to je moja nočná mora kvôli zvracaniu. Ja pri zvracaní odpadnem a musí mi muž volať záchranku, potom infúzia a nemocnica. Našťastie všetky tehotenstva prebehli bez zvracania, iba som mala ťažobu. Takže v tomto neviem poradiť. A problém je v čom?, že nevieš zvracať, lebo sa bojíš, že ti bude ešte horšie? Ja sa bojím zvracania, lebo budem musieť ísť do nemocnice.
A to, že zvraciaš a aj tak ti je zle a si slabá je pri viróze normálne, to tak asi majú všetci.

matrioshka333
6. okt 2024

Ja som mala niečo podobné, lenže som nemohla ani počuť o tom, že niekto vracal. Bol to jeden z dôvodov, prečo som sa v puberte vyhýbala chlastačkám.
Čo ti poviem. Tehotenstvo ma zmenilo. To zo mňa lietalo mesiace. No a potom dieťa s refluxom a každá detská viróza sprevádzaná vracaním ma z toho "vyliečili" 🤷
Takže mne pomohla šoková terapia.
Ale ak si tehotná, radšej neexperimentuj s novými zážitkami.

hsara99
6. okt 2024

Ja som na tom tak, že ani vracanie vlastného dieťaťa nezvladam. Akýkoľvek náznak vracania, či už u seba alebo ostatných a na mňa prídem panika, úzkosť a celá sa roztrasiem.

autor
6. okt 2024

@janettdamian ano ja skor z toho, ze budem vela zvracat a zo skusenosti viem, ze mi to nikdy nepomohlo - nebolo lepsie, bolo mi len zle a zle 😏

autor
6. okt 2024

@matrioshka333 ja akoze zatial zvladam a uprimne mam des ked pojde maly do skolky, ak chytim vsetky virozy, ja ked vraciam som K.O. neviem ako zvladnem byt mamou 🤷‍♀️

autor
6. okt 2024

@hsara99 mam to podobne, kedysi som nemohla ani vidiet ani pocut ale u manzela a maleho to zatial davam 🙈 ale rozbucha sa mi srdce atd. a mam strach, ze ci "prezije" alebo ako to povedat, mam z toho chorobny stres 🙈

deninka233
6. okt 2024

Ja to mám, aj keď asi to nie je fóbia v pravom slova zmysle, ale ked som bola dieťa a povracala som sa, tak ma rodičia zbili. “Trénovali” ma, aby som nevracala, chodila som dlhé hodiny po chodbe aby som potlačila nutkanie a v rámci hrôzy z bitky sa mi časom aj celkom darilo nevracať, hoci ako dieťa som mala furt dáke črevné virózy (hnačky/vracačky).
Teraz v dospelosti, keď mám vracať, tak dostanem šialený kŕč do zvierača žalúdka, horšia bolesť ako celé vracanie, obleje ma pot, trasiem sa, behám po dome ako šialený pes… sú to príšerné bolesti, naposledy asi pred mesiacom sme aj s manželom bojovali asi 6 hodín kým sa mi podarilo zvracať aj to telo pustilo len to najhoršie, takže som vracala každých 15-20min a skrúcalo ma ako handru, ráno som bola úplne vyčerpaná a v agónii (choroba, horúčka a do toho toto…)

marianarem
6. okt 2024

Ja nemam fobiu zo zvracania, ale zase pred 8 rokmi som mala velmi zlu respiracnu virozu, ktora sa mi tahala cele mesiace a ostala som po nej uplne odrovnana, fyzicky aj psychicky. Este pol roka po nej som bola na PN, doslova ma to polozilo na kolena. Samozrejme mam odvtedy pred chorobami respekt a nevedela som si predstavit, ako zvladnem byt mamou skolkara so skolkarskymi chorobami. Velmi som dufala, ze nebudeme ten pripad, ze 2 dni v skolke, 2 tyzdne doma. Ale sme. Uz 2 roky a mali sme doma uz nieco medzi 20-30 respiracnych viroz. Prvy rok-rok a pol sme s muzom chytili vsetko aj my. Bola som naozaj skoro stale chora. Ale ten hrozny scenar sa uz neopakoval. Proste zijem a zvladam nieco, co som si myslela, ze nemam sancu zvladnut. Ja myslim, ze to tak bude aj u teba.

earlgrey
6. okt 2024

Hlásim sa do klubu 🙄

autor
7. okt 2024

@deninka233 to mi je luto 😏

autor
7. okt 2024

@earlgrey Bozinku som sa bala, ze uz som blazon 🙈

jana_eyre_2
7. okt 2024

Jasné že poznám, dokonca viac ľudí.. prvým je môj muž, ten sa bude trápiť aj tri dni len aby negrcal (sme spolu 20r a za ten čas som ho počula zvracať raz a bol z toho úplne mimo), potom dve moje kamarátky a tretia je moja kolegyňa..

Ja si to neviem predstaviť, som migrenicka čo často zvracia, ťažko od zaludka je premna horší ako samotná migréna niekedy... Prezvracala som celé tehotenstva.. tiež to neznášam, ale tá chvíľková úľava žalúdka je fajn..

A teda doma veru riešim grcky len ja ohľadom deti, najmä prvý syn zvracia celkom dosť, je histaminik, ak mu čosi nesadne..

basska_b
7. okt 2024

Vracacia viroza je norovirus, ktory ale pomerne rychlo prejde, nam presiel a 24 hod. (to najhorsie). Moje deti vracali len pri nom a potom len ako babatka, tak do roka, to aj zo soplov. Inak tie detske choroby ozaj nie su vracacie, to sa nemusis bat.

lubossi
7. okt 2024

Tiez som mal des. Az kym som niekde na podcaste nepocul, ze vracanie nieje zivot ohrozujuci stav, len "mala" neprijemnost. Deju sa aj horsie veci. Nejak mi pomohlo si to uvedomit a od vtedy nemam z toho panicky atack vzdy ked mi je tazsie na zaludku,

autor
7. okt 2024

@jana_eyre_2 jejda to verim, ja som sa bala, ze som nejako chora na hlavu, mne prave ta ulava neprisla preto na to nemam dobre spomienky a byva mi tazko, zhadzuju to na to, ze to robi psychiku 😒

autor
7. okt 2024

@basska_b ano? lebo vela zien v okoli hovori, ze tie virozove su vacsinou hnacky a grcacky 🙄

autor
7. okt 2024

@lubossi to zavidim 😍

lubossi
7. okt 2024

ale uprimne dost mi pomaha aj zuvat cerstvy zazvor ked to na mna pride ze je nejaak grcava viroza a stalo sa mi neraz ze som to prezil na zazvore bez grcania.

autor
8. okt 2024

@lubossi fu to by som asi nedala 🫣😳

lubossi
8. okt 2024

Dva plátky nie cely 🙂 je to hnusne, striasa ma, ale na žalúdok môj to má vo väčšine prípadov čarovné účinky. Však to aj námorníci takto chrumali aby im nebolo zle na lodi. Fakt vyskúšaj ked bude najhoršie. Samozrejme mat stále zázvor sa neda, ale mam taky kanda čosi sušený mrazom, kocky v uzatváratelnom sáčku a to mam aj pol roka ako prvú pomoc.