icon

Ako bojovať s haluxami u detí ?

macik34
21. nov 2019
sisa_s
21. nov 2019

ortopedicka obuv, korektory haluxov alebo operacne korekcna osteotomie, ale teda neviem, ako male deti az sa mozu operovat... Je nezvycajna tato diagnoza u deti a rastu, takze je to zlozitejsie

lenja123
21. nov 2019

Neviem o aký stupeň vybočenia sa jedná, ale účinné je cvičenie, ktoré ťa naučí fyzioterapeut. Môžte skúsiť aj "ortézu" , používa sa na noc. Rozhodne daj dieťa vyšetriť rehabilitačnému dr, ten ti najlepšie odporučí ďalší postup.

soldi
21. nov 2019

haluxy su sposobene uzkou tesnou obuvou a oslabenym svalstvom na chodidle. pokial tam nie je ziadna dalsia patologia, tak najucinnejsi sposob ako to napravit je nosit barefoot obuv. mozes pozriet aj do barefoot skupiny, je tam mnozstvo dospelych ludi, ktorym sa haluxy vyrazne upravili az zmizli po niekolkomesacnom noseni barefoot topanok

lenja123
21. nov 2019

@soldi máš pravdu, ale veľa robí aj genetika, ak má niekto haluxy v rodine (vrodené, nie získané)tak mu to veľmi nepomôže.

soldi
21. nov 2019

@lenja123 a to si myslis, alebo mas nejako potvrdene?
u nas v rodine maju haluxy vsetky zeny okrem mna. a ja jedina nosim barefoot.
genetika moze ovplyvnit to, ze si na to nachylnejsia. halux vznika vtedy, ked je palec neprirodzene uzkou obuvou tlaceny k ostatnym prstom a tym sa postupne mechanicky vytlaca ta bocna kost von - to je halux. pokial ma noha dostatocny priestor na pohyb, tak nie je dovod vzniku haluxu.
na tomto obrazku to pekne vidis

lenja123
21. nov 2019

No vzhľadom na to, že moje deti mali diagnostikované haluxy ešte skôr, ako začali chodiť, tak to mám bohužiaľ potvrdené dokonale. Z mojej strany ich v rodine nemáme, ale svokor bol už opakovane operovaný a teda on úzku obuv nenosil v živote určite.

soldi
21. nov 2019

@lenja123 tak ale potom to uz su patologicke haluxy, kde su urcite este dalsie veci, ktore na diagnozu nadvazuju. ale ani v tom pripade barefoot obuvov a cvicenim nic nepokazis. a svokor kupuje barefoot? lebo ide hlavne o uzku spicku a tu ma 99% topanok na trhu.

lenja123
21. nov 2019

@soldi no predpokladám, že všetky haluxy sú patologické 😀. A hneď na začiatku som zdôraznila, že ide o vrodené, geneticky dané, nie získané haluxy. Neviem aké staré deti má macik34, ale predpokladám, že u detí sa jedná skôr o vrodené a až v dospelosti vznikajú nesprávnou obuvou.

lenka2710
21. nov 2019

@lenja123 moja svokra ich ma a môj muž tiež, môže to byť získané kvôli topankam alebo vrodené?

lenja123
21. nov 2019

To je ťažko povedať, väčšina starších žien už má haluxy alebo aspoň sa im začínajú tvoriť. Pri nich je to nesprávnou obuvou. Ale ak má mladý muž haluxy, je to pravdepodobne vrodené. Ale pri svojom manželovi ber do úvahy aj to, aký druh obuvi nosí, či nemá iný ortopedický problém, napr ploché nohy, pronačný nášľap, prípadne aj nadváhu, či športuje. Ak má výraznejší problém, nech určite navštívi DOBRÉHO ortopéda

soldi
21. nov 2019

@lenja123 ano, suhlasim, ze u deti pojde o vrodene a ano, jasne, vsetky haluxy su patologicke, len niektore vznikaju mechanicky a pri tych vrodenych bude ta pricina asi komplikovanejsia.
kazdopadne, bez ohladu na to, co je pricinou vzniku, dostatocne siroka a makka obuv moze len pomoct 🙂

lindusss2016
21. nov 2019

Urcite cvicenie, ortopedicka obuv nie je riesenie

branko30
Odpoveď bola odstránená