icon

Ako dôverovať lekárom, keď ich názory sa líšia?

Dnes o 12:10

Nejdem sa ani sťažovať, len nad tým uvažujem. Dám príklad toho, čo sa nám stalo.

Mám vývojovú vadu – tupozrakosť (amblyopiu), keďže ju máme v rodine vrodenú. Keď mal syn tri roky, bola som s ním na kontrole práve kvôli tomu. Doktorka vtedy povedala, že je všetko v poriadku a že z tejto stránky uňho nič nie je.

Teraz je syn predškolák a začal žmúriť. Nedalo mi to, tak sme ho objednali na očné vyšetrenie k inému lekárovi, kde zistil, že to má aj on.

Som z toho rozčarovaná.

Chvalabohu sa to ešte dá zachytiť, hádam to nebude mať také ako ja.

A ja sa pýtam, ako veriť lekárom, keď nie je lekár ako lekár. Keď u jedného ste zdraví a druhý vám niečo zistí. Nepočítam len tento príklad, ale stalo sa nám to aj u zubára. U jedného som mala zdravý chrup a o mesiac druhý našiel štyri kazy. 🤷🏻‍♀️

Strana
z2
anonym_1f93d9
Dnes o 12:17

Mojej dcére predpisoval lekár okuliare plusky. Keď nás poslal na operáciu do krajského mesta lekári nechápali. Dcére aj poo opakovaných vyšetreniach namerali oči mínusky.
Až vtedy som pochopila prečo sa roky uč. v mš sťažovali ako moja dcéra nechce nič robiť, a tak isto uč. v prvej tr. že ako škaredo píše.
Bodaj by nie keď miesto -2 nosila okuliare +2.

sisa_s
Dnes o 12:19

to fakt porovnavas nalezy s rozdielom 2 rokov?

anonym_8ac7ed
Dnes o 12:23
@sisa_s

@sisa_s ja uchovávam všetky správy, mám 40r a lekárske správy z mladosti a z detstva.

anonym_1f93d9
Dnes o 12:26
@sisa_s

@sisa_s ak si to písala mne ohľadom mojej dcéry tak mňa nato upozornili v nemocnici kde sa mala uskutočniť operácia. Tá sa zrušila pre zlé krvné testy - eozinofily.

sisa_s
Dnes o 12:27

Nerozumies, co sa snazim povedat...si rozcarovana, lebo pred 2r lekarka nezistila tupozrakost a teraz lekar ano...kde mas dokaz, ze vtedy nebolo vsetko v poriadku? A vrodena tupozrakost znamena, ze dieta sa narodi s ocnym nalezom, ktory vyusti v tupozrakost, ak sa to neriesi (sedy zakal, vrodena ptoza, skulenie,...), tvoje dieta moze mat vyssiu sancu diagnozy vzhladom na rodinnu anamnezu, nie vrodenu formu 🙂

anonym_1f93d9
Dnes o 12:29

Otcovi jeden lekár tvrdil že všetko je OK , druhý lekár navrhoval okamžitú hosp. v nemocnici a ďalšie podrobné vyšetrenia. Nakoniec to bola rakovina .

sisa_s
Dnes o 12:30
@anonym_1f93d9

@sisa_s ak si to písala mne ohľadom mojej dcéry tak mňa nato upozornili v nemocnici kde sa mala uskutočniť operácia. Tá sa zrušila pre zlé krvné testy - eozinofily.

@anonym_1f93d9 nie, vyjadrila som sa v autorke prispevku 🙂 a v tvojom pripade je pre mna zahada, ze sa pocas rokov na kontrolach nezistilo, ze dieta zle vidi s okuliarmi (aj ked u skolkarov je vyssia pravdepodobnost plusovych dioptrii)

autor
Dnes o 12:39
@sisa_s

Nerozumies, co sa snazim povedat...si rozcarovana, lebo pred 2r lekarka nezistila tupozrakost a teraz lekar ano...kde mas dokaz, ze vtedy nebolo vsetko v poriadku? A vrodena tupozrakost znamena, ze dieta sa narodi s ocnym nalezom, ktory vyusti v tupozrakost, ak sa to neriesi (sedy zakal, vrodena ptoza, skulenie,...), tvoje dieta moze mat vyssiu sancu diagnozy vzhladom na rodinnu anamnezu, nie vrodenu formu 🙂

@sisa_s ale ona tam bola, podľa nového lekára. 🙂

autor
Dnes o 12:40
@sisa_s

@sisa_s a za b áno má predispozici kedže to mám ja sestra aj mama. plus he to ešte predčasniatko.

aleveddobre
Dnes o 12:47
@anonym_autor

@sisa_s a za b áno má predispozici kedže to mám ja sestra aj mama. plus he to ešte predčasniatko.

@anonym_autor predispozície môžeteat aké chcete, ale dieťa sa s tupozrakostou nerodí. Ona vznikne neskorom ako ti už aj napísali buď ako následok inej diagnózy alebo v dôsledku toho, že sa binokularne videnie nevyvíja správne. Ale nerodis sa s tým. Nemáš junodnorveho dňa zivota. Takže teoreticky tam byť mohla o nieco pred tým a nemusela. To sa nedá presne určiť.

anonym_23d2e9
Dnes o 12:52

Njn neurológ. Jeden mi po dvoch návštevách povedal že určite nemám migrénu že migréna nebolí 2 týždne vkuse mam si sledovať z čoho to mám a lieky mi nedal vyšetrenia žiadne.
Neurologicka teraz? Komplikovaná migréna s aurou citlivý vestibularny aparát atď atď. Nasla toho dosť

sisa_s
Dnes o 13:03
@anonym_autor

@sisa_s ale ona tam bola, podľa nového lekára. 🙂

@anonym_autor to je odvazne tvrdenie, lebo 2r je dost dlhy casovy usek 🙂 oko sa vyvija, rastie, nemohol lekar v 5r povedat, ze urcite tam tupozrakost bola aj v 3 rokoch...

januska12323
Dnes o 13:37

V troch rokoch mohol byť úplne zdravý, keď ste nespravili druhé vyšetrenie vtedy teraz je to bezpredmetné.

zabka79
Dnes o 13:50
@januska12323

V troch rokoch mohol byť úplne zdravý, keď ste nespravili druhé vyšetrenie vtedy teraz je to bezpredmetné.

@anonym_autor to je tak so vsetkymi. Ja som chodila k ocnej vsetko ok, potom som bola uz 40+ na ocnej pohotovosti pre bakterialny zapal co som chytila od syna a bum - a viete ze mate vrodenu chybu dost zavaznu + glaukom a uzky uhol? 5 mladych doktoriek sa prislo na mna pozriet - dievcata to ste este nevideli je to vzacna porucha...a vy normalne vidite??? 🫨

prabinka
Dnes o 13:55

@anonym_1f93d9 To je strašné a absolútne nepochopiteľné. 🙈

autor
Dnes o 14:49

Ja netvrdím, že to muselo byť určite zle diagnostikované. Skôr som tým chcela povedať, že keď to máme v rodine, prekvapilo ma, že sa to pred dvomi rokmi neukázalo. Je mi jasné, že detský zrak sa vyvíja a že sa to môže objaviť aj neskôr. Som hlavne rada, že sa na to prišlo teraz, keď sa to ešte dá riešiť.

anonym_59c92b
Dnes o 15:09
@anonym_autor

Ja netvrdím, že to muselo byť určite zle diagnostikované. Skôr som tým chcela povedať, že keď to máme v rodine, prekvapilo ma, že sa to pred dvomi rokmi neukázalo. Je mi jasné, že detský zrak sa vyvíja a že sa to môže objaviť aj neskôr. Som hlavne rada, že sa na to prišlo teraz, keď sa to ešte dá riešiť.

@anonym_autor prepac, ale odporujes si. Na jednej strane chapes, ze detske oko sa vyvija, rastie /cize pripustas fakt, ze aj zrak sa moze vyvijat v case a tym aj poskodit a rozvinut ocna dg./, na druhej strane napises, ze nechapes, ze to nebolo diagnostikovane pred tymi 2 rokmi. Holt, vtedy mohol mat este oko v poriadku..

simca06022011
Dnes o 15:18
@anonym_8ac7ed

@sisa_s ja uchovávam všetky správy, mám 40r a lekárske správy z mladosti a z detstva.

@anonym_8ac7ed uchovavat mozes, ale nedaju sa porovanvat, lebo oko dietata sa vyvija.. to co v 3r nebolo, o dva roky je uplne inak

anonym_910d96
Dnes o 15:20

Teraz zaspomínaj na očkovania v priebehu tých dvoch rokov.

autor
Dnes o 15:31
@anonym_910d96

Teraz zaspomínaj na očkovania v priebehu tých dvoch rokov.

@anonym_910d96 no z očkovaní ťažko. Mal na chrípku a na meningo, plus mmr. No hovorím máme to v rodine. 🙂

autor
Dnes o 15:36
@anonym_59c92b

@anonym_autor prepac, ale odporujes si. Na jednej strane chapes, ze detske oko sa vyvija, rastie /cize pripustas fakt, ze aj zrak sa moze vyvijat v case a tym aj poskodit a rozvinut ocna dg./, na druhej strane napises, ze nechapes, ze to nebolo diagnostikovane pred tymi 2 rokmi. Holt, vtedy mohol mat este oko v poriadku..

@anonym_59c92b mohlo ale nemuselo. Už vtedy mal písané že diagnóza astigmatismus, no mne povedala že všetko je ok

anonym_337495
Dnes o 16:38

Ako veriť lekárom? Nijako, treba dať na svoj vnútorný pocit. U nás bol muž u 4 očných lekárov, lebo prestal vidieť na jedno oko. Každý povedal niečo iné, predpísal niečo iné, iná diagnóza a stále nevidel. Až štvrtý po pár sekundách stanovil diagnózu a operácia. Takže tak... Sú to ľudia, ako všetci ostatní, a bohužiaľ nie sú to ani žiadny odborníci (česť výnimkám), aj keby mali byť.

viestta
Dnes o 17:21
@anonym_autor

@anonym_910d96 no z očkovaní ťažko. Mal na chrípku a na meningo, plus mmr. No hovorím máme to v rodine. 🙂

@anonym_autor tupozrakost je dosledok inej ocnej vady, ked mozog prestava vnimat signaly zo slabsieho oka. Vyvinie sa casom, nie je vrodena. Vrodena (dedicna) moze byt predispozicia na konkretnu ocnu vadu.

autor
Dnes o 17:38
@viestta

@anonym_autor tupozrakost je dosledok inej ocnej vady, ked mozog prestava vnimat signaly zo slabsieho oka. Vyvinie sa casom, nie je vrodena. Vrodena (dedicna) moze byt predispozicia na konkretnu ocnu vadu.

@viestta Áno ja viem čo je to keďže ju mám od malička

viestta
Dnes o 19:12
@anonym_autor

@viestta Áno ja viem čo je to keďže ju mám od malička

@anonym_autor ale nenarodila si sa s nou. Tak ako sa s nou nenarodil nikto. Mohla si sa narodit s ocnou vadou, ktorej je tupozrakost dosledkom

anonym_212d5e
Dnes o 19:37

@anonym_autor
Mne gastrolog povedal ze mam rakovinu, potom som isla k onkologovi a ten povedal ze nemam, potom mi prislo velmi zle a obvodny ma poslal na urgent a potom zistili ze mam a momentalne mam tretieho onkologa takze kocurkovo 🤡

anonym_910d96
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 19:50
@anonym_910d96
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_910d96 preco?

autor
Dnes o 19:53
@anonym_212d5e

@anonym_autor
Mne gastrolog povedal ze mam rakovinu, potom som isla k onkologovi a ten povedal ze nemam, potom mi prislo velmi zle a obvodny ma poslal na urgent a potom zistili ze mam a momentalne mam tretieho onkologa takze kocurkovo 🤡

@anonym_212d5e choré… to ti verím. Sama mám zážitok so žalúdkom… môj vtedy všeobecný povedal, že by neoperival, bolesti sa zhoršovali, išla som ku chirurgovi ten nie, až keď som prišla na 3x že už by to bolo vhodne operovať, a gastro mi povedal, že už všeobecný mal poslať odporúčanie na operáciu, že prečo som čakala . Tak komu veriť?

Držím ti palce!!

autor
Dnes o 19:55
@viestta

@anonym_autor ale nenarodila si sa s nou. Tak ako sa s nou nenarodil nikto. Mohla si sa narodit s ocnou vadou, ktorej je tupozrakost dosledkom

@viestta bože áno ja viem, nemyslela som doslova vrodenú. Mala som rám hneď napísať “zdedenú” alebo alebo predispozíciovanu.

Strana
z2