icon

Ako pomôcť 70-ročnej babke lepšie spať?

22. júl 2024

ahojte, rada by som sa poradila, moja babka ma 70 rokov a uz dlhu dobu nespáva, jednoducho nevie spať, už dlhe roky , skušala milion liekov lekari uz nevedia ake lieky jej dat, skusala aj take tie babske rady no nic, soáva velmi málo ak vôbec, večer nezaspi nikdy, max nad ranom, poradite co s tym?

prasiatko30
22. júl 2024

A co robi cez den?

deti95060810
22. júl 2024

ani lieky na spanie nezaberajú? popr. ich kombinácia? bola vôbec s tým u lekára resp. u psychiatra? psych. dokáže dať také kombo že babka určite by spala.

1mina
22. júl 2024

A máte prehľad čo robí cez deň, má nejakú aktivitu ? Len ma.napadlo tiež babka už nebohá, sa sťažovala že celé noci nespí. Ale bola v Tom že veď ona ani cez deň nespí. Bývala som potom pri nej v hornom byte u rodičov keď bolo treba sa o ňu starať, takže som mala prehľad, chodila som jej dávať lieky, pripomenúť injekcie, pomôcť na wc atď, a väčšinu dňa spala pred telkou ale že normálne chrapala alebo som mala problém ju zobudiť. Keď som sa jej pýtala trvdila že nespí iba má zavreté oči aby si oddýchli od obrazovky keď oddychuje cez reklamu v telke 😂 fyzická aktivita skoro 0 a potom sa divila že v noci nemôže zaspat. Nemusí to byť váš prípad len či viete čo robí počas dňa

suzitok
22. júl 2024

Moja mama je 70+ a tiež tvrdí, že nespí...ale ona realne v noci tiež nespí, kludne je hore aj do 4-5 ráno...a potom pocas dna dospava,ale dusuje sa, ze ona nie, ona jehore...presne ako sa píše nadomnou...

minenkak
22. júl 2024

Treba jej spraviť cez deň režim, aby mala dosť pohybu,pravidelne jedlo piť a aj oddych samozrejme . Chodiť na prechádzky ,ak býva v byte aspoň tri krát do dňa

abbey1
22. júl 2024

70 rokov nie je veľa a keď ten problém trvá dlhodobo. Skúšali ste spánkové štúdio?

luccija
22. júl 2024

Veľa starších ľudí má problém zo spánkom, keď už lieky nepomáhajú babské recepty tiež nepozu.Skus také placebo kúp jej melatonín a vychval ho do nebies, že to je najmodernejší liek a uvidíš, že psychika spraví svoje
@suzitok to robila aj naša babka od 04 hore a celé poobedie driemala pri TV otec sa nevedel doklopat a tiež povedala, že len si oko privrela🙂potom mal už kľúče a vonku kosil a ona spala.

autor
22. júl 2024

@deti95060810 prave to ze psych. jej dava lieky a uz mala asi 10 druhov a nic… nepomaha

autor
22. júl 2024

@1mina ona vari pecie pozera tv a vselico ine cez den, nespi prave

autor
22. júl 2024

@minenkak no byva v byte a moc nevladze na prechadzky uz + teplo jej nerobi dobre , mava bolesti este z operacii a tak no spavat nevie vobec

autor
22. júl 2024

@abbey1 čo to je spankove študio?

autor
22. júl 2024

@luccija babka sa neda oklamat placebom skusali sme , ona uz dlhe roky nespava dobre, realne ak spi tak 3-4h , stava sa ze nespi celych 24h aj viac, ona viac ako 4-5h spanku uz velmi davno nemala,

vakatko
22. júl 2024

V tomto veku majú starší ľudia zanesené telo pliesňami, kvasinkami, Toxínmi ... spôsobujú nespavosť, nervozitu, úzkosti ...
Skúste domáci Kefír z Tibetskej huby, vyčistí a obnoví črevnú mikroflóru.
Zmena stravy môže pomôcť obmedziť cukor, sladkosti, bielu múku, kofeín, polotovary ... pridať viac zeleniny, zdravé tuky, hydinu, ryby ... variť z čerstvých potravín

cacianka
22. júl 2024

Bežné laboratórium, ambulancia , MUDr konzultujú s pacientmi rôzne poruchy spánku, napr. spanie, chrápanie, insomniu, .
Napr .pacient dostane na prst snímač a má ho na noc alebo 24hodin. Lekár vyhodnotí to čo nasnima.
Alebo pacient ide na noc spať do toho laboratória, je napojený na rôzne druhy snímačov, kamery a sleduje sa komplexne.

rozculena
22. júl 2024

babka to tvrdí,alebo niekto z vás ju aj niekedy skontroloval,že či ozaj v noci nespí?

30katrusa40
22. júl 2024

Skúšali ste aj melatonín? Prípadne vypnúť telku aspoň 2 hodiny pred spaním.

jaskolka
22. júl 2024

Vo vyššom veku sa znižuje potreba spánku, mozog už akoby "sa nepotrebuje" tak regenerovať, preto veľa starých ľudí nemôže spávať.
Na druhej strane je to však aj často tak, ze oni spia, ale majú pocit (keď sa zobudia) že sú v kuse hore. Robila som v nemocnici, kde starki v noci aj spali, reálne si pochrapkavali😊a ráno tvrdili, ze vôbec ani nezdriemli. Alebo sa im niečo snívalo, a trvali na tom, ze to je pravda. Pritom isto nebola, lebo napríklad bol jeden pán presvedčený, ze jeho syn mu doniesol fľašu piva, a hádal sa s nami, kde to pivo je a že mu ho dakto ukradol. 🙈pričom to bol pravdaže len sen, jeho syn bol odcestovaný a tam logicky nemohol prísť.
Skúste teda zistiť, ci babka v noci ozaj nespi, alebo len ma ten pocit, ze nespi

tinalia
22. júl 2024

Odporucam knihu od znameho pdbornika na spanok, vola sa to "Prečo spíme" a tam sa presne hovori aj o spanku starsich ludi a preco maju tazkosti so spankom 😊

prasiatko30
22. júl 2024

Ja to skor vidim na to, ze babicka ma malo pohybu, cez den sa fyzicky neunavi a naozaj neviete co cez den nespi - ono toje dost typicke - nespim, nespim ale pred telkou si schrupnu - normalka ak sa dobre nevyspi tak je predsa len unavena.
Asi fakt najlepsie je urobit spankovu studiu a mudr by vam malvediet povedat nieco viac

autor
23. júl 2024

@prasiatko30
@rozculena teta je s nou cely den takze vie ze nespi

rozculena
23. júl 2024

ale ja píšem o noci,nie o dni.

autor
23. júl 2024

@rozculena byvaju spolu takze aj v noci

rozculena
23. júl 2024

takže ani teta nespí?
Ja sa starám o otca,tiež spolu bývame,ale keď ja zaspím,tak veru neviem,či on v noci spí alebo nie....

autor
24. júl 2024

@rozculena tak ona spi ale babka hovori ze nespi a babka je ori zmysloch tak vie ze nespi, naspi 2-3h niekedy vobec

ktochytavzite
25. júl 2024

A tak s nou teta v noci nespi,to by asi tak nefungovala toľké roky,mozno ma len plytký spanok a pocit ze nespi,pritom spi.