icon

Ako pomôcť bratovi v boji so závislosťou?

15. okt 2024

Z okolia, rodiny atd.? Môj brat v tom lieta s prestávkami 10r., najdlhšie to zvládol 2 roky a to preto že bol v base. Potom mal 9 mesiacov priateľku, vtedy bol tiež čistý, rozišli sa a zase v tom lieta.
Nie je zlý človek, mama ho porodila mesiac pred 16.. Celý život si len pamätám ako mu vykrikuje ako jej zničil celý život, že toľko možností sa po revolúcií naskytlo a ona musela byť doma sním a že teraz je z neho ešte aj feťák.
Mňa mala o tri roky neskôr🙂 čo asi o niečom svedčí. Mne zas celý život vykrikuje že som škaredá ako otec a mám nohy krivé ako on:D a vlastne všetko čo sa mi nepodarí povie že to sú otcove gény. Minule jej píšem že mám už týždeň teplotu a ona mi volá “ako ten kokot, aj ten sa váľal s horúčkov vždy celé dni” :D Takže toľko odkiaľ pochádzame, môj brat o svojom otcovy ani nevie, a ten môj bol na neho taký normálny. ani zlý ani extra dobrý. Skôr tá mama robila vždy peklo..
Brat nikdy nemal robotu na Slovensku dlhšie ako 3 mesiace, stále kradne alebo predáva drogy. Ale musím povedať že keď som ho podpichovala aby mi ukradol bicykel, tak povedal že predsa nebude kradnúť niekomu konkrétnemu, že veď ten človek možno na to dlho šetril..
raz jednej pani zaplatil nákup, lebo že ju poznal z internetu že majú postihnuté dieťa.
S mojími deťmi sa pekne hrá, nikdy im nedal do ruky tablet alebo mobil, práveže tak vždy vymýšľal ako ich zabaviť aj niečo naučiť. Decká ho milujú, a ťažko im to vysvetlujem že prečo ho niekedy obchádzame :(.
Veľmi mi pomohol keď boli mimina, aj čo sa týka veci, aj toho že veľa krát ich strážil aj celý deň kým som si porobila svoje.

Bolí ma srdce, lebo je to môj brat. Chcem mu pomôcť ale neviem ako. Už sme ho poslali aj do zahraničia, zas bol čistý a vrátil sa , prenajal si byt, o mesiac v tom lietal znovu.
Som z neho zúfala.

katica06
15. okt 2024

Vyliečeních? Neviem poznám alkoholikov čo desaťročia nepijú, oni sami tvrdia,že nie sú vyliečení iba abstinujúci alkoholici. Tak isto poznám abstinujúcich narkomanov, po niekoľkých liečeniach pod drobnohľadom rodiny, to píšem o chalanoch po 40ke
Kamarátka kontroluje svojho brata denne, pracuje s jej.mužom, nosia ho do práce a späť. Doma ho ,,stráži,,.matka, ale drogy mu tak poškodili myseľ že všetko po ňom treba kontrolovať.
Je to dlhý boj, aj keď sa zdá že bude ok,nie je to tak. Prajem veľa síl

ivangeline
15. okt 2024

To je navždy. Buď zmeni závislosť za inú alebo bude mať tu milosť kontroly nad týmto.

cosmic_origin
15. okt 2024

Ľutujeme, že zo strany matky zažil takúto krutosť, to si nikto nezaslúži, a určite v ňom zanechala hlboké rany, ktoré kým sa nezocelia, vždy ho to bude ťahať k drogám. Závislosť býva väčšinou len príznakom komplexnejšieho problému.

grace55
15. okt 2024

Komunita Cenacolo, sú aj u nás tuším.

marianarem
15. okt 2024

A chodil brat niekedy aj na poriadnu dlhodobu terapiu? Bohuzial ta vasa mama ho postavila na velmi zlu startovaciu ciaru, zrejme sa citi ako odpad, je mu vo vnutri vacsinu casu zle a iba drogy mu od toho prinasaju ulavu. Prelamuje sa to velmi tazko. Ja poznam ludi, ktori zatocili s alkoholizmom, ale ti nemali za nim takuto hlboku pricinu z detstva. Svokor bol zase alkoholik presne toho typu, ze mu alkohol prehlusoval taku nejaku celkovu zivotnu nepohodu a rozhasene vnutro. On sa z toho nedostal, ale zase ani sa nikdy nesnazil do toho svojho vnutra pozriet.
Celkovo ale podla mna plati, ze za drogu treba najst adekvatnu nahradu. Nieco, co bude prinasat aspon porovnatelne velku ulavu. Ked sa zacne len abstinovat bez nahrady, velku sancu to nema. Niekomu tu nahradu prinesie terapia tym, ze najde hodnotu sam v sebe, zacne sa mat rad, vazit si sam seba, nauci sa vysporiadat so svojimi pocitmi. Je to ale na roky, ale da sa. Niekomu to prinesie viera, ale zase ta sa neda nijako naordinovat, musi to k cloveku nejako prist. Niekomu pomoze aj vztah, ale tam je to komplikovane, lebo tam su vzdy aj horsie chvile, nezhody a tak. Ale moze to pomoct. Niekomu pomoze praca, v ktorej vidi velky zmysel. Treba na toto mysliet aj u brata, ze co by mohlo byt za tu drogu.

arianna25
16. okt 2024

@marianarem pekne napísané. Mňa tiež zarazil prístup matky.

arianna25
16. okt 2024

Autorka, tvoj brat musí nájsť nejaký zmysel.
Pri vašej máme by som sa zdržiavala len nutne minimálne. Ty to zvládaš ten prístup. A k tebe možno nebola a nie je až taká ako k bratovi. A chalani sa viac pútajú na matky. O to horšie.
Je vidieť že nie je zlý naozaj, ale určite potrebuje zmenu, byť obklopený ľuďmi, ktorí ho majú radi.
Presný návod nemám. Hádam psychologička, kurz, nejaký koníček tanec spev, kreslenie, alebo čo má rád? Nejaká autodielna, niečo, kde sa nájde.

mirola
16. okt 2024

ja poznám a nie jedného, dokonca vela.. su to dnes uspední ludia, ktorí maju rodiny, dobru pracu a nasli si v zivote veci, ktore ich naozaj bavia aj naplnaju, cistí su roky a rozhodne nepotrebujú ziadnu kontrolu z vonkajsieho prostredia.. vacsina z nich tvrdi, ze ten zivot predtym ako keby ani nebol ich.
Ak chces vediet viac napis mi spravu, nechcem to verejne rozoberat.

kiki68
16. okt 2024

Poznam a casto to trvalo roky, vela ludi to vymenilo za vieru, styria boli dlho mimo sk. Ale ze asi 3-6 rokov. A dvaja potom zostali a pracovali v tej komunite, dorobili si tam vzdelanie na to. Takze ide to. Poznam takeho, co prisiel s tym, ze sa ho dotkol Boh a uz 16 rokov je cisty. Ale je hlboko veriaci. Uz ma mozno okolo 50tky

vorkola
16. okt 2024

Ano liecenie u nás na SK Kralova pri Senci,ale ,ci to este funguje neviem ,Potom čenakolo ,ale to je v Medzugorii,,,,,putnicke je to miesto v Juhoslavii

radulkova
16. okt 2024

odporúčam túto knihu, dostanete veľa odpovedí

"hlavnou otázkou nie je, ako sa zbaviť predmetu závislosti, ale ako sa zbaviť bolesti, ktorú cítime."

https://www.martinus.sk/803419-v-risi-hladnych-...

autor
16. okt 2024

Baby dakujem. <3

dominikamacakova
16. okt 2024

Ja som iba prestala fajčiť a myslím celkom často na cigarety... Neviem si predstaviť čo prežíva narkoman. Musí mať sám silnú motiváciu, aby prestal a vydržal do konca života, ty ho môžeš iba podporiť, ale nič viac.

3princezne
17. okt 2024

Bohuzial poznam jedneho, ale nedobrovolne vylieceneho. Je priputany v podstate na posteli v zariadeni, kde sa o neho staraju, nema uz moc na vyber, jedine preto je cisty. Poznala som ho aj predtym, neverim, ze by sa niekedy vyliecil. A tiez to bol svojim sposobom taky dobry clovek ako tvoj brat, srdce mal na spravnom mieste. Ale bol uz velmi dlho vtiahnuty v takom zivote, v takej komunite, uz podla mna nebolo mozne zit inak. Jedine mozno keby sa prestahuje daleko do ineho statu.

ivanabat
17. okt 2024

Poznám, veľmi blízkeho kamaráta. Je to skvelý človek, bohužiaľ závislosťami si spôsobil niekoľko psychiatrických diagnóz, ale berie lieky, keď sa nemá dobre, tak chodí na terapie. Jeho cesta bola dlhá a strastiplná, ale vyliečil sa a to fičal asi na všetkom okrem heroínu. Lenže on sa chcel dať liečiť, rozhodol sa sám. Je to už viac ako 10 rokov od liečenia a funguje ďalej, je šikovný, má vlastnú firmu a naozaj sa mu darí. Dokonca si konečne aj priateľku našiel. Takže dá sa to, len človek musí chcieť. Je mi ľúto brata (aj teba), že ste mali s mamou takéto detstvo, to sa musí naozaj ťažko spracovávať. Držím vám palce!