Ako pomôcť manželovi s problémami?
Ahojte, môj manžel bol ešte pred dvoma rokmi kus chlapa, 185 cm, 85 kg. Zdravý muž. Začalo to, keď pol roka po prekonaní covidu trpel parosmiou a anosmiou - stratil chuť a stratil čuch. Všetko mu začalo smrdieť, zo všetkého sa mu dvíhal žalúdok. Predtým jedol zaradom mäso, prílohy, zeleninu, sladkosti, všetko, počas toho obdobia veci kde bolo mäso, cibuľa, cesnak, ryby, paprika, kapusta nemohol. Tak sme ostali pri granadire, žemľovke, ryžovom nákype, cestovinách so syrom, zemiakoch bez mäsa apd. Naozaj to bolo problematické, lebo nezniesol vôbec nič, čo bolo urobené na opekanej cibuli. Postupne teda chudol, a chudol. Pridružila sa k tomu enormná bolesť brucha, v tom trojuholníku. Samozrejme, že mu dali hadicu a liečili ho na helicobactera, vybral x druhov antibiotík. nechutenstvo pokračovalo. Postupne ho už nebolelo len brucho hore, ale aj črevá dole - má obrovské kŕče po každom jedle. My už nikam nechodíme a on nechce nič zjesť, zo všetkého mu je zle. Bojí sa čokoľvek zjesť. Samozrejme na gastro chodí. Robil mu CT brucha s kontrastom, bez vážnejšieho nálezu. Robil mu gastroskopiu, tam mal toho helika. Žiadnu kolonoskopiu mu nerobil. Zobral mu stolicu na okultné krvácanie a kalprotektín, výsledok bol v poriadku. Pár krát sme aj boli na pohotovosti pri tých bolestiach - zobrali mu krv, moč, usg brucha, rtg brucha, pochytali a že to nie je život ohrozujúci stav a pustili ho domov. Lekár mu predpísal nutridrinky, ale vôbec mu nepomáhali a ani ich netoleroval. Dnes má 48 rokov, 183 cm, 70 kg. Ľudia sa sa veľmi bojím, že by to mohol byť karcinóm pankreasu alebo hrubého čreva. Termín na gastro má v máji. Nič mi nezje, kúsok chleba s maslom a plátkom šunky. Ani sladkosti nechce. Po každom jedle zle ... ako mu pomôcť? Povedala som mu, aby sme išli do nemocnice, že poprosíme nech ho hospitalizujú a urobia mu tam všetky vyšetrenia zhora, zdola. Nech určia čo mu je a či to vieme liečiť. Nechcem o neho prísť ...
Vsak si pisala ze.mu robili CT brucha rakovina by sa uz odhalila aj z krvi. Skor si myslim ze si stiahol žalúdok ked skoro nic poriadne nejedol.
@anna777115 lenže on je maličké dávky, a jemu je aj z toho zle. Rakovinu hrubého čreva na CT neuvidíš. Robili mu to pred rokom a pol, odvtedy sa mohlo veľa zmeniť.
Vsak si pisala ze.mu robili CT brucha rakovina by sa uz odhalila aj z krvi. Skor si myslim ze si stiahol žalúdok ked skoro nic poriadne nejedol.
@anna777115 rakovina sa neodhaluje z krvi 🙄
Helikobacter vie potrápiť, ale toto už mize byt aj psychosomaticke.
Helikobacter vie potrápiť, ale toto už mize byt aj psychosomaticke.
@anonym_56ff38 helica má už dávno preliečeného. Ja chápem, že mu je zle a že potrebuje pomoc. Nerozumiem, že lekár neriešil kolono. Eventuálne možno mu to aj navrhol, ale on to odmietol, lebo sa toho bojí. Ja tomu nerozumiem. Veď keď je niekomu tak zle, a schudne 15 kg a vyzerá ako kosť a koža, tak ho hospitalizujem a prídem na to, čo mu je.
@anonym_autor urcite trvať na kolonoskopii len pre upokojenie, bola som nedávno a za mna gastroskopia bola oveľa neprijemnejsia. Ak ma ostatné testy v poriadku a ak by aj kolono bola v poriadku aj mne napadá jedine ze by to uz mohlo byt psychického charakteru
mna napadlo toto su to slovaci co realne vyvijaju na mieru probiotika a prebiotika
@anonym_56ff38 helica má už dávno preliečeného. Ja chápem, že mu je zle a že potrebuje pomoc. Nerozumiem, že lekár neriešil kolono. Eventuálne možno mu to aj navrhol, ale on to odmietol, lebo sa toho bojí. Ja tomu nerozumiem. Veď keď je niekomu tak zle, a schudne 15 kg a vyzerá ako kosť a koža, tak ho hospitalizujem a prídem na to, čo mu je.
@anonym_autor tak kosť a koza ešte nie je, ale myslím si, že ak nič podstatne nenašli, že je to psychického pôvodu a skôr či neskôr ho nasmerujú k psychiatrovi
@anonym_autor tak kosť a koza ešte nie je, ale myslím si, že ak nič podstatne nenašli, že je to psychického pôvodu a skôr či neskôr ho nasmerujú k psychiatrovi
@anonym_56ff38 keby si ho videla, tak je. Jemu trčia rebrá a trčia mu tie bedrové kosti. Brucho má prepadnuté. Rovnako mu trčia ramenné kosti, ruky ma chudučké. My keď sme sa zoznámili mal 95 kg, potom postupne sa upravil na 85 kg, toto si držal. Dnes ráno to bolo niečo medzi 69-70 kg. A pri jeho výške je to veľmi málo. Všetci čo ho stretnú sa zhrozia.
@anonym_56ff38 keby si ho videla, tak je. Jemu trčia rebrá a trčia mu tie bedrové kosti. Brucho má prepadnuté. Rovnako mu trčia ramenné kosti, ruky ma chudučké. My keď sme sa zoznámili mal 95 kg, potom postupne sa upravil na 85 kg, toto si držal. Dnes ráno to bolo niečo medzi 69-70 kg. A pri jeho výške je to veľmi málo. Všetci čo ho stretnú sa zhrozia.
@anonym_autor ja chápem že je schudnuty, ale kritické na hospitalizáciu to nie je, nenašli mu nič podstatne
Rakovina pankreasu je záležitosť pár mesiacov, od covidu by už bol dávno pod zemou
No a stravu ste skusali zmenit? Ved ked nemoze jest maso a cibulu, tak to predsa neznamena, ze bude o hlade.
Probiotika ste nasadzovali popri atb? Iprobio by som skusila ako prve, napravit mikrobiom v creve.
Ak sa inak pricina nenajde, skusre sa poobzerat kde robia FMT (fecal microbiota transpl), ci by nebol kandidatom.
Lebo to mozno ani nebude funkcneho charakteru, ze sustava mu pracuje dobre, len mikrobiom ma tak zly, ze mu tam proste nema co travit.
Ale ked namiesto masa dostane zemlovku, to tiez nie je vyhra.
Musi jest nutricne velmi koncentrovanu stravu, zeleninu, celozrnne vyrobky, orechy, semienka, ovocie, velanlistovej zeleniny, strukovin.
Co z jedla netoleruje? Okrem cibule?
@anonym_autor vzorky na celiakiu pri gastrofibroskopii mu brali? Nemôže mať celiakiu?
No tak to nefunguje úplne
Aj môj otec,schudol nič nevedeli zistiť všetko sa natahovalo,až dostal zapal pľúc a potom zistili, že,, len ,,chyba enzým v žalúdku,no už neskoro ako bolo telo vystavene a vychudle
No a stravu ste skusali zmenit? Ved ked nemoze jest maso a cibulu, tak to predsa neznamena, ze bude o hlade.
Probiotika ste nasadzovali popri atb? Iprobio by som skusila ako prve, napravit mikrobiom v creve.
Ak sa inak pricina nenajde, skusre sa poobzerat kde robia FMT (fecal microbiota transpl), ci by nebol kandidatom.
Lebo to mozno ani nebude funkcneho charakteru, ze sustava mu pracuje dobre, len mikrobiom ma tak zly, ze mu tam proste nema co travit.
Ale ked namiesto masa dostane zemlovku, to tiez nie je vyhra.
Musi jest nutricne velmi koncentrovanu stravu, zeleninu, celozrnne vyrobky, orechy, semienka, ovocie, velanlistovej zeleniny, strukovin.
Co z jedla netoleruje? Okrem cibule?
@veselo_neveselo probio berie celý čas. Už som mu vravela, že to probio nech vysadí. Neznesie vôbec zeleninu, ani ovocie, orechy iba v tepelne upravenom stave, strukoviny - rozrhne mu brucho. On je iba chlieb so šunkou, s malom a trochu polievky mi zvládne. A zemiaky len tak varené na kašu. Bez mäsa. Aj z toho mu je zle.
@veselo_neveselo probio berie celý čas. Už som mu vravela, že to probio nech vysadí. Neznesie vôbec zeleninu, ani ovocie, orechy iba v tepelne upravenom stave, strukoviny - rozrhne mu brucho. On je iba chlieb so šunkou, s malom a trochu polievky mi zvládne. A zemiaky len tak varené na kašu. Bez mäsa. Aj z toho mu je zle.
@anonym_autor a žlčník má v poriadku? Ten vie tiež potrápiť.
@anonym_autor a žlčník má v poriadku? Ten vie tiež potrápiť.
@anonym_f8398b no podľa usg je ok, aj krv bola ok. Teda naposledy, už ani neviem kedy mu ju brali. Žlčník mám ja vybratý.
@anonym_f8398b no podľa usg je ok, aj krv bola ok. Teda naposledy, už ani neviem kedy mu ju brali. Žlčník mám ja vybratý.
@anonym_autor agresívna liečba HP antibiotikami mu zničili črevnú mikroflóru a rozhodili celé trávenie. Pri strave ktorú popisuješ sa nečudujem, že ho ide roztrhnúť. Nakvaste si doma kapustu, alebo domáci kefír z Tibetskej huby obsahujú tráviace enzýmy a probiotiká, podporia trávenie a vstrebávanie živín + ozdravia črevnú mikroflóru, znížia zápal v tele... Pridajte do stravy omega3.
@anonym_autor agresívna liečba HP antibiotikami mu zničili črevnú mikroflóru a rozhodili celé trávenie. Pri strave ktorú popisuješ sa nečudujem, že ho ide roztrhnúť. Nakvaste si doma kapustu, alebo domáci kefír z Tibetskej huby obsahujú tráviace enzýmy a probiotiká, podporia trávenie a vstrebávanie živín + ozdravia črevnú mikroflóru, znížia zápal v tele... Pridajte do stravy omega3.
@anonym_d28d7a on nezje kapustu, nedám to do neho. Probiotiká berie.
@anna777115 rakovina sa neodhaluje z krvi 🙄
@anonym_a4472a Ano niektoré typy rakoviny sa daju odhaliť dokonca krvným obrazom.
@anna777115 ale on nema rakovinu krvi. Ale ak ma niekde problem - tak na trase pankreas, zaludok, dvanastornik, crevo.
@anonym_d28d7a on nezje kapustu, nedám to do neho. Probiotiká berie.
@anonym_autor probiotika samé nepomôžu, potrebuje podporiť trávenie, tak skúste kefír, biele acidko bez cukru a viac potravín obsahujúcich vitamín C, céčko podporuje trávenie (citrusy, zázvorový, mätový, kamilkový čaj, magnézium citrát..) Podľa toho čo popisuješ sa mu tvorí málo kyseliny a enzýmov v žalúdku, preto mu tam jedlo stojí a tvoria sa plyny.
@anonym_autor probiotika samé nepomôžu, potrebuje podporiť trávenie, tak skúste kefír, biele acidko bez cukru a viac potravín obsahujúcich vitamín C, céčko podporuje trávenie (citrusy, zázvorový, mätový, kamilkový čaj, magnézium citrát..) Podľa toho čo popisuješ sa mu tvorí málo kyseliny a enzýmov v žalúdku, preto mu tam jedlo stojí a tvoria sa plyny.
@anonym_d28d7a jemu sa tvori vela kyseliny. Preto berie aj lieky na potlacenie kyseliny a ma vred na dvanastorniku.
@anonym_a4472a Ano niektoré typy rakoviny sa daju odhaliť dokonca krvným obrazom.
@anna777115 presne tak, NIEKTORE TYPY. Ale spomedzi vsetkych, a najma podla priznakov co autorka spomina, je to uplne minoritna skupina. Takze vseobecne tvrdenie "rakovina sa da odhalit z krvi" je mimo.
A inak: nemusis davat printscreeny z AI (robim s tym cely zivot a studovala som to) - to len dokazuje ze Ty v tom nie si doma. Prosim Ta, taketo vyjadrenia uz medzi ludmi nerozdavaj, ak nepovies aj b (ktore je ako hovorim vo vseobecnosti minimum).
@anna777115 lenže on je maličké dávky, a jemu je aj z toho zle. Rakovinu hrubého čreva na CT neuvidíš. Robili mu to pred rokom a pol, odvtedy sa mohlo veľa zmeniť.
@anonym_autor neabsolvoval vyšetrenie, ktoré napovie v takýchto prípadoch najviac, kolonoskopia. Keď doteraz mal všetky ostatné vyšetrenia v poriadku, nemajú vlastne čo liečiť. Chce, nechce, treba to absolvovať, nech sa dá uspať keď sa toho bojí.
@anonym_d28d7a jemu sa tvori vela kyseliny. Preto berie aj lieky na potlacenie kyseliny a ma vred na dvanastorniku.
@anonym_autor že má vred si mala napísať v úvodnom príspevku a nie až teraz. Problémy mu spôsobujú lieky na potláčanie kyseliny, miesto trávenia mu jedlo kvasí a hnije v žalúdku, črevách... to ho nadrapuje a spôsobuje kŕče. Musí nájsť balance v strave, aby mu trávilo a zároveň nezhoršovalo bolesti vredu.
Dokonca specialne onko markery sa robia tiež z krvi. Autorka, nemôže to byt psychicky problem? Nech si teda vyžiada špeciálne vysetrenia, kolonoskopiu, gastroskopiu, sonografiu organov, popripade MR brusnej dutiny.
@anonym_autor že má vred si mala napísať v úvodnom príspevku a nie až teraz. Problémy mu spôsobujú lieky na potláčanie kyseliny, miesto trávenia mu jedlo kvasí a hnije v žalúdku, črevách... to ho nadrapuje a spôsobuje kŕče. Musí nájsť balance v strave, aby mu trávilo a zároveň nezhoršovalo bolesti vredu.
@anonym_d28d7a lieky mu dal gastro lekar, pri vrede sa dava na znizenie opuchu duodena.
@anonym_autor ja to vidim na psychiku.
@domkakvet no vred ma, to vieme, na to je lieceny. Ale tie creva neviem, bud tam je SIBO alebo nejaky crohn, pripade zapal v creve. Moja mamina mala chronicky zapal creva a krv mala prenadhernu, CRP takisto.
@anonym_autor ja chápem že je schudnuty, ale kritické na hospitalizáciu to nie je, nenašli mu nič podstatne
Rakovina pankreasu je záležitosť pár mesiacov, od covidu by už bol dávno pod zemou