Ako prebieha magnetická rezonancia mozgu?
Ahojte,
čaká ma magentická rezonancia, ale vlastne mi sestrička k tomu veľa nepovedala. Len že 3 hodiny nemám predtým jesť, ani byť namaľovaná.
Ja som sa aj snažila spýtať nejaké veci, ale ma len rýchlo odbila akoby tam snáď bolo plno (bola som tam iba ja).
Dáva sa tam kanyla s kontrastnou látkou?
Prezliekali ste sa alebo ste si len dali dole podprsenku a boli v tričku?
Ako to prebiehalo od začiatku až po koniec?
V´daka.
zoberte si tričko a legíny bez kovu, dava sa kontrast, napichnú kanylu, lahnete si, povozí vas, pohučí to, potom vás vytiahnu, pichnú kontrast, zas Vás povozia, pohučí to, hotovo
@anonym_autor nie, pri MR hlavy sa kontrastna latka nedá .. nesmieš mať nič kovové .. oni ta už nasmerujú, manžel išiel oblečený na mr chrbtice .. ja idem tiež a budem vyzlečená a prekrytá plachtou toť vsjo
ja som bola bez kontrastu ... mne sestrička poradila že ak by som mala pocit že bývam nervózna z takých vecí nech si dám vopred sedativ pc a že bude to ok ... ale nie je to nič strašné
@anonym_autor nie, pri MR hlavy sa kontrastna latka nedá .. nesmieš mať nič kovové .. oni ta už nasmerujú, manžel išiel oblečený na mr chrbtice .. ja idem tiež a budem vyzlečená a prekrytá plachtou toť vsjo
@anonym_807876 Upresnim : kov moze byt, ale nie feromagneticky. Napriklad material na baze titanu pouzivany v urazovej chirurgii (klince, platne, skrutky) je z hladiska vysetrenia MR ok.
Kontrast ak je indikovany, tak podaju. Mne najprv spravili sken bez, potom s latkou. Ja som necitila ziadny rozdiel.
Mozes byt oblecena, len nesmies mat na sebe nic kovove; ja som mala sportovu podprdu a volne elastaky, tak som sa nemusela vobec vyzliekat.
Naozaj sa niet coho bat, a ked budes mat otazky, aj tam ti zodpovedia. Ber to ako nuteny odpocinok, lahnes si, zavries oci a nikto od teba nebude chvilu nic chciet 🙂 Ja som v mysli planovala dovolenky, tak mi to celkom aj uslo.
@anonym_807876 ale aj dava, zalezi ci chcu vidiet aj cievy, mne dali
ja som bola bez kontrastu ... mne sestrička poradila že ak by som mala pocit že bývam nervózna z takých vecí nech si dám vopred sedativ pc a že bude to ok ... ale nie je to nič strašné
@biba_18 Cize ti odporucala placebo. Naozaj uzkostnemu pacientovi musia pichnut realny oblbovak.
Nič kovové na sebe, inak pohoda. Ja som si vyžiadala bez kontrastu a spravili mi bez. Robili mi mozog + cievy. Teraz idem znova čisto na cievy v hlave, lebo som mala nález, takže po roku na kontrolné MRI či sa to nezväčšuje, idem inde na MRI a aj tam som povedala že bez kontrastu a vraj v pohode.
Mne nedávali nič , Žiadnu látku. aká som bola taká som si ľahla. Žiadne podmienky mi pred vyšetrením nedávali. Vyšetrenie trvalo asi 20 min, výsledok bol tuším o 3 dni. Nemáš sa čoho báť, ja som v tom bubne celkom slušne zdriemla.
zalezi kvoli čomu tam ides, mozno budes mat s kontrastom, mozno nie. Nesmies mat na sebe nic kovove, vyzleces vsetko kde je kov, (aj podprda), nausnice dole, ....to ti povedia...potom si lahnes, daju ti klietku na hlavu, na usi sluchatka, mozno ti pustia hudbu ...vydava to dost neprijemne zvuky, trva to tak 20-40 min (podla toho ci treba kontrast)...ak mas problem so stiesnenymi priestormi daj si daky lexaurin
mne kanylu nedali ale pichli klasicku injekciu s kontrastnou, to asi zavisi od konkretneho miesta ako su zvyknuti. ja som tusim aj jedla predtym, lebo mi nic nepovedali o jedeni, a nechapem ako tu niektora tvrdi ze pri MR hlavy sa nedava kontrast, mne dali.
mne kanylu nedali ale pichli klasicku injekciu s kontrastnou, to asi zavisi od konkretneho miesta ako su zvyknuti. ja som tusim aj jedla predtym, lebo mi nic nepovedali o jedeni, a nechapem ako tu niektora tvrdi ze pri MR hlavy sa nedava kontrast, mne dali.
@anonym_2e808f chapat nemusis, niekedy ti proste kontrast daju, niekedy nie...mne robili asi 5x MRI hlavy, 3x s kontrastom, 2x bez
Idem kvôli migréne.
A keď ste šli na MR mozgu, tak iba hlavou ste šli do valca či celé telo?
A keď ste šli na MR mozgu, tak iba hlavou ste šli do valca či celé telo?
@anonym_autor asi len po brucho
Kvoli migrene mi konstrastnu nedavali, aj ked som to cakala. Bola som oblecena bez kovovych veci ako pisu baby. Je to hoooodne neprijemne (asi ako keby ti okolo hlavy chodili so zbijackou atd.. taka seria roznych hnusnych zvukov, ktore dost trigger-uju migrenu :D ). Myslim ze som tam bola tiez po brucho - neviem popravde, zatvorila som oci a pocitala si v duchu. AK by si tam chytila nejaku paniku, tak mas v ruke taku blbost (balonik?), ktoru ked stlacis, tak oni ta vyberu. Netreba sa toho bat ani sa nijak specialne pripravovat. Iba vydrzat v klude lezat. To je cele. Bola som v Ruzinove.

zoberte si tričko a legíny bez kovu, dava sa kontrast, napichnú kanylu, lahnete si, povozí vas, pohučí to, potom vás vytiahnu, pichnú kontrast, zas Vás povozia, pohučí to, hotovo