icon

Ako prebieha röntgen dutín?

seron2
25. feb 2026

Ako prebieha rongen dutin vie mi niekto povedat postup co tam konkretne robia? Vdaka

nyusika
25. feb 2026

pardon

rongenuju dutiny 😀 😀 😀 😀 😀

krasneleto
25. feb 2026

@seron2 rtg akejkovek casti.. vyzaduje vedomie o tom ci si, alebo niesi tehotna . a nasledne danu cas zrtgnuju... neboli... nic nerobis... "odfotia", vysledok daju do ruky na cd alebo poslu lekarovi

anonym_34d5c0
25. feb 2026

Odfotia ti hlavu

seron2
autor
Autor odpoveď zmazal
seron2
autor
25. feb 2026

Usg celustnych dutin

januska12323
25. feb 2026

Takisto ako rtg inej časti tela, prídeš, povedia kam sa máš postaviť, odfotia ideš domov.

anonym_a98769
25. feb 2026

Prídeš, sadneš si sa stoličku a odfotia 🙂 tiež som bola, trochu ma štelovali - ako presne som mala mat hlavu otočenú aby to dobre nasnímali a tak. Odfotili ako klasický rtg a to bolo všetko, žiadna veda, ako keby ti rontgenovali hocičo iné 🙂

krasneleto
25. feb 2026
@seron2

Usg celustnych dutin

@seron2 sono.. potru ta gelom, prejdu ultrazvukom tam kde maju, popisu

anonym_cded03
25. feb 2026

google nefunguje?
USG čeľustných dutín (ultrazvukové vyšetrenie prínosových dutín) je neinvazívna, bezpečná a rýchla diagnostická metóda, ktorá sa používa najmä na zobrazenie obsahu čeľustných dutín (maxilárnych sinusov). Využíva sa predovšetkým na detekciu zápalov, tekutiny alebo iných patologických zmien.
JAMA
JAMA

Kľúčové informácie o USG čeľustných dutín:
Indikácie: Vyšetrenie sa odporúča pri podozrení na akútnu alebo chronickú sinusitídu (zápal prínosových dutín), bolestiach v oblasti tváre, pri kontrolách po operáciách alebo na odlíšenie tekutiny od vzduchu v dutine.
Výhody: Hlavnou výhodou je absencia žiarenia (na rozdiel od CT), nízka cena a okamžitá dostupnosť. Je ideálne pre deti, tehotné ženy a pacientov, u ktorých je potrebné vyhnúť sa RTG žiareniu.
Diagnostická presnosť: Pri akútnej maxilárnej sinusitíde má vysokú špecifickosť (až 95 %), čo znamená, že pozitívny nález takmer spoľahlivo potvrdzuje zápal. Umožňuje rozlíšiť purulentný (hnisavý) sekrét od nebunkového.
Limity: V porovnaní s CT vyšetrením môže mať nižšiu citlivosť pri menších zápalových zmenách, preto sa niekedy používa ako skríningová metóda pred podrobnejším rádiologickým vyšetrením.

Priebeh a využitie:
Vyšetrenie sa zvyčajne vykonáva v rámci ORL (otorinolaryngológia) alebo maxilofaciálnej chirurgie. Lekár priloží ultrazvukovú sondu na oblasť tváre pod okom (na prednú stenu čeľustnej dutiny). Využíva sa A-mode aj B-mode zobrazenie na posúdenie, či je dutina naplnená vzduchom (normálny nález) alebo tekutinou/hnisom (zápal).

Na Slovensku nie je USG prístroj stále bežným vybavením každej ORL ambulancie, avšak v diagnostike maxilofaciálnych a zápalových ochorení má rastúci význam.