icon

Ako presvedčiť mamu s poruchou krvi na vyšetrenia?

30. dec 2024

Baby prosim poradte...mam maminu, nieco malo cez 50 rokov, chodi do prace, spolocenska...ma vrodenu poruchu krvi cize ma vyssie riziko infarktu atd...uz mala raz trombozu...problem je ze ona vobec nechce chodit na kontrolne vysetrenia kde by mala kazde 2 roky chodit...vela sa hadame kvoli tomu, ze ona nema cas po dr chodit...ja zijem vyse 100km prec...povedqla ze ocakava ze ak sa jej nieco stane pridem domov a budem ju opatrovat...ja nechapem co uz mam robit a ako ju presvedcit...

xsuzannex
30. dec 2024

Berie nejake lieky? Ako pozor, toto je nebezpecne. Moja mamina mala emboliu 2x a jedine stastie ze bol prri nej otec a hned volal sanitku. Po prvej nasadili lieky, ale po case sa to zopakovalo. Ukazalo sa ze lieky boli slabe a museli ju nastavit na warfarin.. mala by na kontroly chodit a dodrziavat liecbu, zvlast ak ma nejaku porochu zrazanlivosti..

autor
30. dec 2024

@xsuzannex ano ma poruchu zrazanlivosti...lieky neberie le bo jej lekari povedali ze je na ne este mlada...pytala si aj od viacerych dr a toto jej viacero dr povedalo

xsuzannex
30. dec 2024

Tomu nerozumiem a hlavne ked uz jej to robi problemy 😔

betulinka1
30. dec 2024

Tak jej treba vysvetlit, ze zle ocakava. Ze hadam mas svoju rodinu a nie aby ju opatrovala. Ze nech sa spamätá, lebo skonci akurat tak niekde v domove. Alebo sa s nou dohodni, ze ked pojde na vystrenie, pojdes s nou. Ale taketo reci, ze sa o mna budes starat 🙈🙈🙈

autor
31. dec 2024

@betulinka1 navrhla som jej ze ju aj objednam ale ona nechce ze nema cas chodit po dr...a k tomu opatrovaniu...ano takto si to predstavuje, pritom maju este aj sami rodicia hypo...ja mam splatky ale skrstka ze snad ma na to vychovala a postarala by som sa o nu a nedala ju do domova

vler
31. dec 2024

Ona nema cas na navstevu lekara ale Tebe by uplne prelozila cely zivot naruby staranim sa o nu?!

betulinka1
31. dec 2024

No to bola jej povinnost a tvoja povinnost je postarat sa o tvoje dieta. Taketo vydieračské reci 🙈🙈

miadi
31. dec 2024

Pises ze rodicia maju hypo tak jej muz sa moze o nu postarat . Je moc mlada na Taketo napady z minuleho storocia. Ved jej povedz ze ked nepojde k dr a nebude sa o seba starat tak ty uz vobec nebudes mat na nu cas. Ked ona nema cas na svoje zdravie.

mogaa
31. dec 2024

Tak máš naozaj mladú mamu, takže predpokladám že to opatrovanie nemyslela v tomto veku tak, že bude treba sa o ňu starať, hlavne ak má manžela....neboj sa, určite v tomto veku nechce byť nikomu na obtiaž a myslela to "výhľadovo" o niekoľko rokov, nie v 50-tke....ak chodí hematológovi tak naozaj tá porucha zrážanlivosti nebude tak vážna ak má písané kontroly len raz za 2roky....neberie lieky, takže kontroly sú len či sa nezhoršuje stav a ak by bol náznak zhoršenia tak na hematológii by jej dali častejšie kontroly...sestra má tiež cez 50, lieky neberie žiadne, ale kontroly na hematológii máva každého pol roka, takže ak mame dali kontroly každé 2 roky, buď v klude...mamu chápem, lebo kontrola hematológii je na celý deň, ráno sa vezme krv a keď prídu výsledky, musí čakať ešte u lekára, takže tam to býva na niekoľko hodín čakania a ak čaká celý deň s tým že nedostane žiadne lieky a následná kontrola o 2 roky, tak sa je jej tam nechce zabíjať čas....je svojprávna, ak nechce ísť k lekárovi,ty s tým nespravíš nič.....hlavne by som sa s ňou nehádala, je to jej rozhodnutie, to treba akceptovať....ty jej môžeš povedať len svoj názor a to robíš....

pieksamaki
31. dec 2024

Asi je úplne ôk....ked si neuvedomuje závažnosť....pretože aj poisťovňa sa pozerá na pacienta inak, ak nechodil k lekarom

letfenixa
31. dec 2024

@mogaa neabsolvuje ani tie kontroly po 2 rokoch.

0silvia0
31. dec 2024

A otec co na to hovori?

autor
31. dec 2024

@0silvia0 absolutne nic

oli18
31. dec 2024

Autorka, nerob paniku. Ak jej pri zisteni diagnozy nedali lieky a kontrolu ma 1x za 2 roky, nie je to vazny stav. Ja mam zdedenu poruchu zrazanlivosti po otcovi, ktory sa dozil vo vybornej kondicii 90 rokov. Na hema mam chodit tiez raz za 2 roky, lieky neberiem ziadne. Je dolezite o tej poruche vediet a po chirurgickych zakrokoch a vacsich urazoch povedat, aby pichali Varfatin na riedenie krvi. Mnoho ludi tu poruchu ma, ani o nej nevedia, zistia az pri operaciach. Aj ty mozes mat po mame zdedenu a ak chces rodit, daj si to vysetrit. Sposobuje potrat. Preto si mnohe tehotne v zaciatkoch pichaju Varf.

aandrea9
31. dec 2024

@pieksamaki ako inak?

pieksamaki
31. dec 2024

@aandrea9 bezne z médií vieme ako pristupuje poisťovňa k pacientom....ak nechodili na preventivne.....a podobne.....ale mamina to asi nemá vážne ...ako píšu ine prispievatelky

aandrea9
31. dec 2024

@pieksamaki prepáč, povedala si toho veľa a vlastne nič 🤷‍♀️ čakala som skôr vlastnú skúsenosť.

pieksamaki
31. dec 2024

@aandrea9. Pri tejto diagnóze nie....ale sestre odmietli liečbu, keďže nechodila na preventivne