Ako riešiť chemické postreky vedľa hrajúcich sa detí?
Pri Narodnom parku Muranska planina, v obci Muráň, pri zdroji pitnej vody, 2 metre od rodinnych domov si pan podnikatel urobil 11 foliovnikov, v ktorych pestuje stromceky. Niekolkokrat denne ich plosne postrekuje. Viaceri susedia ho videli ako obaly od chemikalii nici spaľovaním. Obyvatelia obce upozornili starostu a poziadali statne organy o preverenie jeho aktivít. Máme pocit, ze ide o envirokriminalitu.
Co mozem robit,aby som zistila,ci nepouziva jedovate látky?
Susedovi uhynuli domace zvierata,ktore piju vodu zo studne.
Moje deti maju dychacie tazkosti.
Viaceri obyvatelia sa stazuju na problemy s dychanim a rezanie oci.
Citim sa nepokojne ked sa pozriem z okna a vidim pana pestovatela ako v ochrannom odeve s postrekom na chrbte hodiny chodí a cielene strieka rozne zmesy na svoje stromceky, zatiaľ čo sa za plotom hraju moje deti.
Ma aj plosny zavlazovaci system. Ked je v prevadzke, radsej ani nejdeme von,lebo sa nam vsetkym zle dycha.
Viacerí obyvatelia obce dali podnet na kontrolu.
Kontrolóri pri obchôdzke vraj nezistili pochybenie, nie je dôvod na hlbšie skúmanie ani na odobratie vzoriek.
Upokojilo by ma,keby niekto otestoval stromceky a vodu z tych neonovo zltych mlák,ktoré sa tvoria na jeho pestovatelskej ploche.
Vie mi niekto poradit ako mám postupovat?
Dakujem.
jednoznačne zmedializovať....napr. napísať do RTVS
na STV 1 býva každú nedeľu okolo 13 hod. relácia Občan za dverami....
Určite medializácia a sťažnosť + petícia možno ešte
@korunka1
@blankaj
V priebehu tohto roka som niekolkokrat hovorila so susedmi a zistila som, ze viaceri sme dali podnet na zivotne prostredie, regionalny urad ver.zdrav., prokuraturu, policiu-od.envirokriminality. viem o troch kontrolach, ktore prebiehali tak,ze zodpovedne osoby prisli, poprechadzali sa, urobili par fotiek, zapisnicu a odisli. Bez testovania, bez odoberania vzoriek. Volala som napr. do Výskumneho ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP)
Chcela som rozbor mojej pody. Pan mi povedal ze zbytocne budem platit za rozbor,ze on mi vopred vie povedat vysledok testov-pôda z Murana je URCITE v poriadku.
@deti95060810 vdaka, skusim
@nepokojnamama no rozbehli ste to pekne. A odpovede z tych uradov nejake mate? Evidentne toho pestovatela poznajú. Vieš kto to je?
Asi neostane nic len medializovat

Hygiena, okresný úrad životného prostredia...sťažnosť, žiadosť o prešetrenie,