Ako rýchlo sa vyvíja Alzheimerova choroba?
Ahojky, moja mamka bola na mag.rezonancii mozgu a zistilo sa, že vraj má Alzheimera. Že to bude nejaká demencia, to nám bolo jasné, už len zistit, aká. Ten Alzheimer sa mi nezdá. Nie som doktor ani zdravotník, ale čítala som o tom hodne, pozerám prednášky, že by som o tom mohla prednášať a viem, že ranná fáza tejto choroby trvá pokojne aj 2-3 roky. To u mojej mamy teda nie. Také drobné odchýlky som registrovala od konca septembra minulého roku - aj 3x mi zopakovala to isté, niečo rozprávala a v strede vety sa zastavila a nevedela ako ďalej, ale neriešila som. Bola som v tom, že má na to právo, má svoj vek, ale divné mi to bolo. Ja s rodičmi nebývam, takže som nevedela všetko. Ale viem, že od jari minulého roku padala, potom sa to padanie stupňovalo. Pokojne sa zosunula aj vonku na ulici. Najprv to bolo kvoli vetru, že do nej fúkalo a nútilo ju utekať, potom vysoký schod do vlaku, potom sa šmýkalo a bolo klzko (v septembri), potom sa šmýkal poťah na gauči, pretože sedela na gauči a zrazu bola dolu. U jedného pádu si zlomila ruku, dodnes má problémy. Na neurológii vždy skúšali nové a a nové a nové lieky, ako pokusný králik. Liečba žiadna.
V noevmbri spadla zase na kachličky na chodbe a to bola konečná. Od tej doby sa pohybuje po centimetroch a len pár krokov s oporou iného človeka alebo chodítka, ideálne aj aj, rozpráva úplne z cesty, sme nešťastní a to je v Domove dochodcov, skúšalo sa to doma, nešlo to. Hlavne neboli ľudia. Tatko totálne nesamostatný a neschopný, všetko sabotoval. Nejde mi do hlavy, že by ranná fáza trvala tak krátko. Teraz je asi stredná, či už posledné štádium? Ľudí ešte poznáva, jesť jej chutí ako kedy, posúva sa po centimetroch aspoň s chodítkom, stále by len ležala, spoločnost nevyhľadáva, aj ked sa ju snažia motivovat ako to ide. Začína byt vulgána až agresívna, tatko je tiež v Domove, ale vo vedľajšej budove, protože on je normálne chodiaci, úsudok má, ako tak sa dá s ním dohodnúť, zmatený je len trochu. Chodí za ňou denne, raz si myslí, že je doma, potom v Domove- myslím mamka. Potom vyčíta otcovi, že určite chodí domov a vodí si tam ženy ľahších mravov - povedala to však vulgárne, to tu ani nechcem písat, asi viete. Telefonovala som s ňou, vraj som tam ráno bola a nepozdravila, nebola som tam. Potom tatko tlačil lokomotívu a ja som ani nepomohla, len som komandovala. Ona to videla z okna. Však k tomu oknu ani neprejde. Pred Vianocami bola 16 dní v nemocnici, o tom nevie. Na izbe stále hovorí, že chvílu je doma u seba a chvílu v Domove, co sa to robí, asi kúzla alebo tak. Vraj, ako sa raz dostane tam a raz tam. A stále sa chce baliť a kufre a bude sa sťahovat do nového domu a na otca už vysla asi 3x kedy ten nový dom bude hotový. Otec je bývalý murár, možno preto? Svojho vnuka po mene si nepamatá, len po prezývke, ktorú mu vymyslela ona. Tak aspon to, aj ked slabá útecha.
ano, alzhaimer/demencia moze mat aj rychly priebeh.
z toho co pises, mam pocit, ze ani nemas otazky, len si z toho v soku a nevies to spracovat,
takze ano, je to tak a lepsie to nebude, bude to len horsie, bude agresivnejsia aj vulgarnejsia, netreba to brat osobne, treba sa s tym zmierit a rozlucit sa s osobou, ktorou niekedy byvala.
Koľko má mama rokov?
Ak je to take rychle moze to byt aj Creuzfeld- Jakob
@heln ano, to mi potvrdili v nemocnici, že zlepšenie nech nečakám, skor horší priebeh a všetko. Šok to je, úplne to mení osobnosť človeka.
Ja len to, že okolie hovorí, že to Alzheimer to byť nemože, ten naozaj nemá tak rýchly priebeh, ale asi može, no. Tiež neviem, aké to može byt štádiu, niečo medzi stredným a ťažkým stupňom. Má íst k psychiatrovi, upíname se, že dá možno lieky, ktoré to trochu zabrzdia, vyliečenie možné nie je, to je škoda, ale to vieme. Stále opakuje, že chce íst domov, okolie apeluje, nech ju teda berieme, ale doma sa to skúšalo a len sa opúšťala a chradla, vobec to nefungovalo. Ja sa tam nasťahovat nemožem. A ešte starší senior od nej ako jediná osoba, navyše so stareckými rozmarmi, nemožné dlhodobo. Nikdo iný nepomože. A ona aj tak, ráno hovorí A, o dve hodiny neskor B. Však ona sama už nevie, kde je. Ale šok to je. Ešte den predtým s ňou normálne komunikujem, ona funguje, o den neskor spadne a už to ide. Reči z cesty, pomočovanie, pustenie stolice aj v posteli, blúznenie. Ale počula som, že vraj dobré 3 týždne predtým si prepínala programy v TV mobilom a čudovala sa, že nejak to nejde a drobné prejavy, až to takto vygradovalo.
@martinmmartin Nestraš, to je snád to najhoršie, to je hodne zrýchlený Alzheimer, ja viem. Ale že by sa to na MR nenašlo? Aj ked, nie vždy sa nájde.
@sfet
Mala som úžasnú kolegyňu. Jej mama čierna okolo 60tky! Nosila mi z DE vzdy jeden avivaz (kolegyna je nemka). Casto jo kupovala ta jej mama. Takmer zo dňa na deň zacala mat to zabudnite, zistili jej alzjaimra a do 4 mesiacov zomrela na to.
Zasiahlo to veru aj mňa, i keď som ju poznala len z počutia, hlavne aká bola fit, chodila po dovolenkách, stretávala sa s kamarátkami. Proste zila na plno bez nejakých bolesti chorob. A zrazu takáto rána hrozna.
Je mi ľúto, že ti neviem napísať nič pozitívne. Prajem veľa trpezlivosti a lásky ❤️
https://www.csfd.sk/film/364425-porad-jsem-to-j... skus film tam to je aj vysvetlené tušim tie fazy
@mikella912 v knižnici mám rezervovanú knihu, myslím, že film je podla nej, tak hned prečítam zatial. dakujem.
Moze byt, mali sme...to, čo si ty zacinala vninat, to nie je prvé stadium, repektive mozno uz dost pokrocile prve.. aspon podla toho co sme mali doma.. u kazdeho to inak trva, zalezi kedy sa nasadi liecba, ako funguje.. neviem co je horsie, ci to fyzicke upadanie alebo psychicke, ze ten clovek sa zmeni povahou uprostred vety, nepamata si, ano "citové vydieranie", ktore si neuvedomuje, je toho veľa.. toto je mozno posledné stadium ked este rozprava, aj ked bez hlavy a paty a ako tak sa hybe..prestane jedno aj druhe..mozog sa zmensuje, to su nezvratne fuzicke zmeny. Drzim palce, je to tazke pre všetky strany
U mojho uja za pol roka od normalu po tieto stavy, ake u mamy popisujes. Nakolko zistili, ze je to myslim nieco ako infekcia ten Alzheimer, aspon to som citala, ze to moze mat nieco s tym, ak nejaky protein zmutuje. Ale neviem. Zjavne to ma u kazdeho rozne dynamiku progresu. U susedy to bol rok, potom bola leziaca v domove. Dalsia dva roky a potom velmi zly stav behom mesiaca
Je to velmi individualne. Moja maminka nebola agresivna nikdy, skor bola taka bezmocna. Ostatne priznaky, ktore uvadzas, mala v prvom stadiu. V druhom nas uz nespoznavala a v tretom uz zabudla jest, nevedela prehltat. Cele to trvalo 7 rokov 😭
veľmi mi je to ľúto, neviem ako ti pomôcť, poradiť, ale aspoň ti zaželám veľa síl
@sfet moja starka mala alzhaimer a od kedy prvykrat isla kupit chlieb do obchodu a vratila sa bez neho (co bol uplne prvy priznak u nej na pohlad neskodny) po smrt preslo 5-6 rokov. A poviem Ti uprimne, ze som rada, ze to bolo rychle. V pripade alzhaimera cim rychlejsie tym lepsie pre vsetkych. Stav aky opisujes mala starka este doma potom pomerne rychlo isla tiez do zariadenia kde bola asi tak 2r.
Ten priebeh Alzhaimera je tak individuálny, že na nejaké štúdium jeho štádii by som sa vykašľala...mala som babku aj svokru s touto diagnózou, kopu zážitkov a príhod. U babky sa to začalo postupne, hrozné stavy, potom sa to akoby zlepšilo, potom to bolo na rovnakej vlne...Svokra- inteligentná žena, občas sme sa spolu divili, čo babka stvára, no na ňu to prišlo akoby ,,zo dňa na deň,, a bolo to horšie ako u babky. Nočné návštevy k nám v pyžame a šľapkách, lebo z telky vyskakovali ľudia, obvinenie, že bývame v jej byte a ukradli sme jej veci, ako WC používala balkón, 100 x rovnaká otázka za hodinu - ale lepšie to už nebude nikdy, bohužiaľ...

prepáč, ale ked píšeš že máš naštudované mrte odborných vecí, tak pre´čo nevieš aké sú štádia a ich priebeh, časový rozptyl