Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@iva160 ahoj ja chodim už velmi dlho,ale teraz mam viac sedeni,lebo som mala problemy,..ale chodim k psychiatričke tak beriem lieky..ale ja sa už liečim 9 rokov,..a bola som už asi 5 x hospytalizovana..
Ahoj,takže pomaly týždeň a pol som bez helexu a je to ok,ešte vysadiť rivo a budem bez benzakov,paretin beriem tak ako som brala 30 mg,fakt je to v hlave,keď sa mi podarilo helex vysadiť takmer bez problémov,keď som na to myslela,bolo mi divne,ale potom som to prestala riešiť a je ok,verim,ze sa mi podari aj rivotril vysadiť,inakmne kava pomaha,vobec mi nevadí a dokonca,keď som ochorela,pila som jej oveľa viac ako teraz,len aby som nemyslela na paniku,mňa ukludnovala,aj teraz vypijem aj 3 -niekedy viac a je to ok,bez kávy by som nefungovala,mozno je to u kazdeho ine
@slavkasobanska fuha dost ale co clovek narobi ja som este nebola hospitalizovana a od augusta minuleho roka mam problemy
ametyst123.Ja som dnes bola na kolonoskopii a mi zistili divertikulitidu porazi ma ale co narobim musim bojovat.dnes som si nedala vobec antidepresiva nic a vobec som nebola roztrasena nic.aj sibola hospitalizovana ja este nie.Mne to tak pripada ze asi to nepotrebujem.ale dnes si dam
@1257 ahoj ja som zacinala s cipralexom 10mg( teraz beriem jeho generikum Eliceu, lebo sa menej doplaca). U mna prve tyzdne prislo zhorsenie stavu, ale to mava skoro kazdy. Ja odporucam na zaciatku brat aj nejake benzace ako Neurol, Lexaurin, Rivotril atd. Mne velmi dobre zabral rivotril. Treba ratat s tym, ze zlepsenie bude nastupovat pomaly a jednotlive priznaky choroby budu postupne odchadzat. Posledne zvycajne odchadzaju uzkosti. Je dobre mat podporu rodiny, nie je to na zaciatku jednoduche, ale da sa to zvladnut. Odporucam pri nasadzani zacat s 5 mg a po tyzdni az 10 dnoch prejst na 10mg.
@1257 Ahojky 1257, pekný nick,... (to sú prvočísla ? okrem trojky...? 🙂...zaujímavé číslo....😉).... V prvom rade, každá z nás máme rôzne diagnozy, a každá z nas ma niektoré rovnaké a niektoré trochu odlišné príznaky, takže aj od toho, akú diagnozu Ti lekár stanovil, závisí od toho, aký druh liekov Ti napíše.... Avšak... Ja len chcem napísať tolko, a kto ma pozná, tak už vie, že ja som spokojná s Citalecom nebola, mne z neho bolo natolko zle, že som skončila na pohotovosti..... ☹.. ale u každého má iný účinok... avšak z toho čo tu tak zisťujem, vela dievčat čo brali citalopram a escitalopram...(to je účinná látka v niektorých antidepresívach...nazývaných SSRI.... ako sú Elicea, Escitalopram, Escitalopram Mylan, Escitil, Citalec, Solatcit, Citalopram.....) velmi spokojné s týmito liekmi neboli.... jasné, u niekoho zabrali, ale mám taký pocit, (a ak sa mýlim, tak ma opravte...) že viacerím dievčatám velmi teda tieto adčka nezabrali.... Ja neviem, ale sama osobne by som si zvolila iné lieky.... ale to je fakt len moj nazor, ja nechcem nikoho ovplyvnovať, ale vidim tu napríklad, že vela dievčatam zabral napríklad Paretin, (ja osobne som ho nebrala, takže neviem posúdiť, avšak keby že sa mám rozhodnúť, aké adčko brať, tak asi tento....) alebo napríklad by som radse, ajj z osobných skuseností, dala predpísať napríklad Tianeptin mylan, ten mám už vyskúšaný na sebe.... 🙂... ale bol dobrý aj Brintellix, len u tohto je minimálna doba brania 6 mesiacov....minimum.... , ja momentálne beriem na panickú poruchu a uzkosti (a zo začiatku som mala aj stredne ťažké depresie...) Duloxetín mylan, ten mi zabral, ale napríklad mojmu manželikovi v prvom mesiaci brania zhoršoval depresiu, potom to už bolo lepšie....
Takže antidepresíva majú zabezpečiť pre náš mozog dostatok serotoninu, pretože pri psych. poruchách množstvo serotoninu klesá, ....a benzodiazepíny to sú tie "benzáče...." 🙂 sú lieky, ktoré majú pri braní antidepresív pomôcť prekonať hlavne tie začiatky brania adečiek, ked zvykne byť človeku horšie, a taktiež pomáhajú človeka ukludniť, uvolniť napätie a svalstvo, a ukludniť nervy.... Medzi tieto benzodiazepíny, tak ako písala aj Kk77, patria napríklad lieky ako Neurol, Lexaurin, Diazepam, Apaurin, Rivotril, Frontin, Xanax, .... je ich kopec, ale aj u nich treba prísť na to, ktoré na Teba budú dobre pôsobiť.....Sú to lieky hlavne na to, aby človeka ukludnili, niektoré pôsobia utlmujúco a niektoré menej utlmujúco, aby bol človek schopný chodiť do práce, ak to ešte zvláda.... Samozrejme všetko závisí od toho , akú psych. poruchu človek má, a čo konkrétne potrebuje riešiť, či sa napríklad musí starať o deti, a byť "funkčný", alebo je napríklad na pn-ke a môže "oddychovať"..... Je to individuálne...
Takže 1257 sama uvidíš, ako Ti bude, ked začneš brať adečka, či sa budeš citiť rovnako, alebo Ti časom bude lepšie... alebo prípadne Ti počas prvého mesiaca bude možno horšie.... a ak Ti bude horšie, a budeš mať pocit, že to nezvládaš, kludne požiadaj lekára o benzáč....Niektorí lekári však neradi predpisujú benzáče kvoli návykovosti, avšak aj tej návykovosti sa dá zbaviť postupným vysádzaním lieku po maličkych častiach....a dovolím si tvrdiť, že aj adčka sú vlastne istým spôsobom návykové.... pretože aj adčka musíš vysadzať pomaly, aby sa Ti psych. poruchy nevrátili naspäť.... ked ich rýchlo vysadíš....
Ešte Ti poradím, ja som si v začiatkoch požiadala o "nenávykový benzáč".... resp. liek na uvolnenie.... a volal sa Spitomin.... avšak mne vôbec nezaberal, a ja som celkom prvý mesiac vlastne preživala tak, ako keby som ani nejaký ukludnovak vobec nebrala.... a bývalo mi velmi zle.... mne však bývalo zle z atakov a pp..... nie z liekov....Toť zatial vsjo....😉....
@ivcam2 ja mám doporučene nepozerať TV noviny, Reflex a všetky tie utrapene relácie kde ukazujú ľudí čo neplatia nájomné a skončia na ulici či choré deti.A je mi lepsie.celkovo mi robí zle to večne ponosovanie fnukat ja potom rozmýšľam nad tým aký je život ťažký.Kava mi nerobí tiež dobre, ale slabu pijem mám nízky tlak, ale ja benzace neberiem iba AD
Ahojte dievcata pisem kamoska berie paretin tyzden moze pocitovat palenie na chrbe a rukach?
Baby má niekto z vás hypochondriu?
dievčatá poraďte mi.myslím že potrebujem antidepresiva, ako ste sa cítili predtým ako ste začali brat lieky.ja chodím ako opitá, v hlave divne myšlienky, pocit že sa zbláznim .depresia ani nie,časté hnačky .myslím že to mám všetko zo stresu veľmi ľahko sa rozčúlim .
No dievky s tym kofeinom máte pravdu. Mne spôsobovalo uzkost keď som dala najmä kombináciu že káva a za tým medovkovy čaj. No ja sa akosi neviem vzdať kávy. Tiež som si povedala ze zacnem rano radšej zeleným čajom, lenže som dostala na vianoce parádny kávovar, tak teraz už sú z jednej kávy aj dve denne keďže koľkokrát mam chuť na takú fajnu kávu aj keď prídem z práce...😉
Baby neviem ale ta alventa v niecom pomohla ale som bez zivota a z toho valdoxanu ma prehana unavena necitim sa dobre
@mm103 ahoj, ja som teraz tak ako na hojdacke, neviem cim to moze byt, ale fungujem tak na 80 percent. A co ty, uz sa ti polepsilo?
@sahenka Presne, ta chut na kavu je obrovska. Ja som si zase kupila mlyncek na kavu a stale si cerstvu nameliem... NO NEDAJ SI😊
Ahojte dievčatá... Môj manžel ma depresiu 3 roky... 3 roky bral atb.. nikdy nebol hospitalizovany, ale byval castejsie na PN, bol bez energie, nestastny, zamysleny, podrazdeny... striedali sa lepsie a horsie dni... prvé AD mu nesadli, skúšal iné... Pri hľadaní informácií som natrafila aj na vašu komunikáciu a vedela som, že nie je v tom sám.Veľmi veľa ľudí v dnešnej dobe berie atb... Nebola som spokojna s pracou psychiatra, lebo v podstate ku nemu chodil len na predpis antidepresiv... začala som hľadať iné alternatívy, a môj manžel im bol našťastie prístupný.. nie náhodou sme sa dostali k jednej pani, ktorá robí terapiu Cesta - i ja som na tuto terapiu začala chodiť... a manželovi táto terapia veľmi pomohla po 3 rokoch vysadil AD a funguje omnoho lepšie, v podstate je zdravý a je na tom lepšie ako pred chorobou... Takže ak vám váš psychiater len predpisuje lieky a nič nezaberá, skúste hľadať pomoc inde... Terapia cesta vám pomôže pochopiť seba, svojich blizkych, ktorí vám ublížili a čo je hlavné ODPUSTIT druhým ale i sebe... A práve to odpustenie má liečivý účinok. Dúfam, že som týmto príspevkom nikoho nenahnevala. Želám vám všetko len to dobré, aby ste našli radosť zo života.
Baby no dnes mi je zle vsetko sa mi pohorsilo a este ma prehana horko v ustach od rana az na zvracanie nemam uz silu dalej bojovat ta alventa a valdoxan nic moc dr.vtedy rozmyslala ci dat alventu ci escilopram baby poradte mate dobre skusennosti s escilopramom lebo ja mam chut vsetky lieky vysadit
ahojte baby,som tu nova,ani neviem ci som tu spravne🙂 Neliecim sa na depresiu,len sa chcem spytat ci bolest svalov a sliach moze byt aj prejavom depresie. Mam take bolesti ze nevladzem chodit, moj zivot sa zmenil na cestu do prace a domov a potom iba lezim a rozmyslam co mi moze byt. Bola som u dr ale krv mam ok. Neurologicka mi kaze jest len lieky od bolesti ktore ale nepomahaju. Okrem bolesti svalom mam aj motanie hlavy, problem vidiet veci co su v pohybe,iba zmurim a tak sa snazim zaostrit.Pritom aj zrak mam v poriadku. Co myslite? Moze to robit psychika? Pritom mam pokojny zivot,super pracu,manzela a deti ale citim sa hrozne,ked nemozem ist ani po dieta do skolky lebo tie schody su pre mna ako vystup na neviem aku horu.
@sandra2308 vieščo áno ako si hovorila, bolo to asi nejaké prechodné obdobie ale stále beriem ráno ešte magnézium a polovičku rivotrilu, ktorý sa tiež chystám vysadiť. neboj ja si myslím, že to bude dobre...ako dlho už berieš?
@figa777 ja uzivam escitalopram farmax 10mg a som spokojna, stav sa mi pomalicky zlepsuje, uzivam teraz 8.tyzden, nemam vedlajsie ucinky...predtym som mala eliceu, je to generikum toho lieku, obsahuje to iste liecivo, ale bolo mi z nej hrozne /nespavost, nechutenstvo, palenie tela, samovraz.myslienky/...este som mala brintelix, ale nesadol mi
Baby ti čo ste mali závraty kedy vám zmizli? Ja ešte stále mám 😭😭😭😭😭 pomooooc
@zmrzlinkaaa no ked ti je takto zle urcite by si mala tlacit na dr.nech ti spravi dalsie vysetrenia...moze to byt kludne bolerioza ci podobne ochorenie..nedaj sa odpinkat.

@iva160 Ok Ivka, ja mám 37 rôčkov, takže bude super, ked si budeme tykať, ....😉... A z tej Tvojej psychiatričky si vôbec nič nerob, ja som na tom bola podobne.... chodila som po rôznych lekároch, po kope vyšetrení, a kedže mi nič stále nenachádzali, tak ma mali za simulanta, dokonca aj moja obvodná lekárka ma už nechcela posielať na vyšetrenia, ale ja som si vydupala svoje, a tak aspon viem, že nemám zdravotný problém ale psychický.... a zase tiež si aj myslím, že človek by aj mal pochodiť najprv po vyšetreniach, a až potom riešiť , či je to psychika.... Takže ja som sa dala kompletne povyšetrovať , pochodila som kade-tade.... ale som si teraz istá, že som ok, a že mám psych. poruchu.... Ale možno že tento môj názor mám preto, lebo už vo mne ostal istý dešpekt voči lekárom a k "správne stanoveným diagnozam".... kedže moju mamku liečili 4 roky na chorobu, ktorú nemala , a neliečili jej to, čo nutne liečiť mali..... a tak z tej kopy liekov, ktoré do nej pchali, nakoniec dostala porážku.... Takže preto ja osobne mám už voči lekárom vytvorený istý odpor..... a nedôverujem im... aj ked sa snazim.... ale je tam stále to ALE..... dôverujem ale aj preverujem..... 🙂.....