icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

esselte
1. feb 2017

Ahojte,tak aj keď mam apaurin v sebe,teraz,ked som sa naobedovala predsa prišiel slabší atak,iba taky naznak,sle predsa,mam z toho strasne nervy,je mi do plaču,prečo sa to vratilo?Srdce mi ide vyskočiť z hrude,nie je to ok,ale asi aj preto,že nato vkuse myslím,myslite,ze to môže byť aj kvôli tomu?

janka_banka
1. feb 2017

@77nelinka Neli ja som mala tiež takú prácu že som do nej chodila ako na ihlach...a stále som si vravela,ze to nie je prácou...ale trt...2x som sa tam vrátila a konečne pochopila že nikde kde mi to robí zle byť nemusím a proste mi tá práca nevyhovuje...nue všetko je v nás ale ak je zlé pracovné prostredie,kolektiv tak môžete zjesť aj karton liekov nezaberie nič...ja som bola tvrdohlava a teraz sa z toho dostávam2x...ale clovek robí chyby a treba sa im vyhnut 😉 a z chýb sa človek učí...❤

janka_banka
1. feb 2017

Dievčatá ako Vás tu čítam a vela veľa z Vás stále hľadá liek,nič nesedí,stavy sa vracajú alebo sa zhoršujú....píšem z vlastnej skúsenosti:mne na zaciatku liečby cca 10 rokmi stanovili depku,brala som lieky,bola otupena emocionálne....potom anorexia ...a až moja terajšia lekárka prisla nato kde je pes zakopaný:HPO ... vysadila všetky lieky,dala liekove "prázdniny"....a prišli sme nato,ze u mojej diagnózy neucinkuju ani tak lieky ako terapie, hlbkove,treba zistiť kde sa beru úzkosti (kde je stály spúšťac)...a verte mi dievčatá liekmi sa všetko len odsúva (myslím benzace)...
Ja som práve vela veci pochopila až keď som ich pocítila,prežila si tie veci ktoré mi zostali v mojom podvedomi,ale teraz sa tých vecí už nebojím...ja mam tiez úzkosti a tiež idem občas na auparin...nebudem klamať...ale teraz som úplne uz 8 mesiacov bez benzacov,ale cítim...viacej cítim nielen strach ale hlavne radosť a ta vie dokonale s úzkosťou zatocit 😉....
Preto si myslím že je niekedy zbytočne si myslieť že lieky za nás veci poriesia...nie my musíme tu bolesť niekedy prežiť"aby sme sa mohli znovu narodiť ❤❤❤...zmenit nase pohlady na svet,najst v sebe silu...i keď si myslíme že sme na dne,tak verte ze ešte pod tým dnom je pivnica 😉...
Drzim nám všetkým palce,ste silné zienky....cmuk ❤🌸💋

mm103
1. feb 2017

@janka_banka jani a ako dlho berieš adčka?

janka_banka
1. feb 2017

@esselte srdce Ti môže biť aj z podvedomeho stresu (stres už len z toho že mi niečo je) a telo sa s tým takto vyrovnava...stačí že si mala deň predtým stres a rano je to tu...je to "ventil tela"...neboj nič sa Ti nestane,skús čerstvý vzduch 😉

grandzero9
1. feb 2017

@janefonda ved urcite je to tazke ako priznam sa, ze som zatial este nemala problem co sa tyka psichyckej stranky a hadm ani mat nebudem, ale clovek nikdy nevie co sa mu udeje v zivote☹ Zivot je velmi tazky. Asi by som to tiez riesila tablerkami, keby to inak neslo

mm103
1. feb 2017

@esselte moja ja som mala tiež na druhý deň po ataku ktorý prišiel v štvrtom mesiaci triašku ešte a necítila som sa dobre...mysli pozitívne...prejde to..🙂

janka_banka
1. feb 2017

@mm103 10 rokov,ale beriem ken udržiavaciu dávku,t.jm brala som tých10 rokov Alventu 37,5 mg ráno prípadne v zime75mg a večer Fevarin 1/2,ale tiež nie každý den...teraz som prežila náročné turbulencie ohľadom návratu do práce a stresy urobili svoje a tak mi lekárka zmenila na Brintellix 10mg ráno a večer 1/4 Valdoxan...benzace sme skúšali ale zistili sme s lekarkou ze tadiaľ cesta nevedie a len "zakryvame hovno s lopuchom" 😉...a aj tak si osobne myslím ze lieky pomozu ale je tam dost placebo efekt...

esselte
1. feb 2017

@mm103 veď,ale ja som sa včera citila lepšie ajo dnes a odrazu atak,je pravda,ze som začala pozerať film Učiteľka a možno mi to vyvolalo myšlienky na moju prácu,aj vtedy prišiel ten atak,akoby výčitka,že som doma a ako to budem zvládať v škole,môže to byť takto spojené?

janka_banka
1. feb 2017

@esselte eselte sama si teraz povedala nevypovedane:úzkost Ti mohla spustiť nespracovana myšlienka/zážitok....práca...prečo praca? Co sa tam deje keď máš takéto pocity????😲

esselte
1. feb 2017

@janka_banka no prave,zacal film a ja atak,je to o tom,že sa bojím,ak sa dozvedia o mojom probléme v škole,tak ma môžu prepustiť,hoci lekarka mi tvrdi,ze to nesmu,ze panika nie je dovod na prepustenie z prace,ze ad beru aj pravnici,lekari a ajvysoko postaveni ludia,potom by nik nepracoval,ale ja mam z toho strach,je to pravda

esselte
1. feb 2017

@janka_banka a po druhe mam strašne výčitky,že neucim a to len tri dni,lebo v pondelok som este bola,zajtra je ksrneval av piatok prazdniny,ale ja mam výčitky,spm este stara skola,mladych netrapi,ak marodia,mna to strašne mrzi,ja som taka poctivka a hlavne zbožňujem svoju pracu,deti a pracu s nimi,keby som o to prisla,neviem,ako by som to riesila

apolka77
1. feb 2017

@esselte
Uvedom si ze nie sme stroje. Mozno by si sa cudovala kolko ludi trpi panikou a uzkostami.
Prepac ale preco si radsej nepozries komediu?
Potrebujes sa uvolnit a ak uz pozerat tak na pozitivne veci a byt s dobrymi ludmi.
Kvoli panike sa nic nestane z prace ta nevyhodia, co si 😉
Mozno aj riaditelka berie ad co ty vies..pohoda klidek 🙂

evak12
1. feb 2017

ahojte,tak dnes som volala lekarke,ze ci neznizime lieky,ze sa trasiem a ona,ze uz mi nevie ako pomoct,ze ja by som mala este viacej liekov brat☹,ze uz nemam ku nej ani chodit na konzultacie,ze ked zajtra po papier a do nemocnice,ja jej hovorim,ze ja tam nepojdem a ona,ze inac mi uz nevie pomoct ......strasne

mm103
1. feb 2017

@evak12 to čo je za doktorka toto...Evka a nechceš skúsiť to Zálužie??? Domku tam dali dokopy alebo nejakú inú kliniku, veď ako ti môže povedať, že máš brať ešte viac liekov...ťa chce načisto odpáliť, keď ti ani jeden teraz možno nezaberá a je ti zle?? Ja viem, že si upnutá na detičky doma a manžela..ale tak oni by tiež radi mali doma už konečne spokojnú maminu ako takto....porozmýšľaj o tom, alebo o zmene lekára....naozaj...

esselte
1. feb 2017

@evak12 ach moja,na tvojom mieste by som určite zmenila lekárku,ako,ze ti nevie pomôcť?ake mas vlastne priznaky,pisala som ti do internej pošty,napíš mi ram,ak chceš

mm103
1. feb 2017

@janka_banka ja som sedem rokov lieky nebrala a vrátilo sa mi to až po tých siedmich rokoch...teraz beriem len pol roka...ty si užívala adčka aj počas tehu?? Stále sa opakujem ako somár, ale túžime po druhom bábätku a bojím sa dosť toho, že či je ešte možné druhé dieťatko mať...

esselte
1. feb 2017

@mm103 prečo by si nemohla mat druhe dietatko?poznam kamosku,ktora mala velmi ťažké stavy a prave tehotenstvo a babatko ju z toho dostalo,aj ja som presviedcala manzela,ale nechce a ja uz bud mat 42 rokov

mm103
1. feb 2017

@esselte bojím sa toho čo bude, ja som mala asi mesiac aj popôrodnú depku, ale tú som prežila bez liekov....hovoria mi viacerí, že práve tehotenstvo mi možno tento stav napraví....ale popravde bojím sa, čo ak sa dostanem zase do stavu ako pred piatimi mesiacmi...všetky vieme aké to je ťažké, ja som sa nemohla ani dcérke venovať nič a mrzelo by ma keby ma zase tak videla :((

janka_banka
1. feb 2017

@mm103 ja som brala AD pri oboch mojich dcérkach, tehotenstvá boli krásne, ukážkové, až na to grcanie na začiatku .... a kľudne sa opakuj, to je normálne 🙂 ... každá z náš, čo sme tu potrebuje povzbudenie, pochopenie, lebo ako píšem kto nezažil nepochopí ... ono teraz vidíš veci takto, že zle zle zle, obavy strach ... ale ak bude dobre potom na toto všetko budeš pozerať úplne inak, Tvoj život bude naplnený radosťou šťastím ... vieš možno všetko moc riešime, plánujeme .... si predstav, akí sú šťastní ľudia čo žijú z jedného dňa na druhý a užívajú si prítomný okamih ... ❤ ...a čo si myslíš mohlo spustiť zase kolotoč depresií ... ? Lebo ono to tak nepríde ... stres? Zmena prostredia?

evak12
1. feb 2017

@mm103 prosim nespominajte mi nijake nemocnice,mne nieje zle,len sa stale trasiem,hlavne rano,a ked mam niekde ist,urobit ......a neviem ani obsediet,ani obstat

mm103
1. feb 2017

@evak12 evi, ale veď to nie je, žeby sme ti chceli ublížiť, len hľadáme riešenie....tak potom vymeň doktorku, ktorá ťa nastaví na správne lieky, aby tieto nepríjemné triašky prešli...a nech bývala dr. nehovorí, že potrebuješ ešte viac liekov, rozhodne určite nie...

mm103
1. feb 2017

@janka_banka bol to nielen stres, ale aj v rodine sa nám udiali veci, ktoré ma zlomilli...
snažím sa už neplánovať, len stále kdesi v podvedomí ešte stále veľa asi premýšľam..a s tým, že žiť prítomnosťou okamihu je nádherné máš pravdu...chcela by som to dokázať.....

evak12
1. feb 2017

@mm103 moja,ja viem,ze mi nechcete zle a dakujem,ze ma takto povzbudzujete,ale som uz taka zmetena,ze neviem co robit .....ten tras mozu sposobovat aj myslienky?ale ako ich odohnat?

mm103
1. feb 2017

@evak12 skús niečo robiť...prejsť sa..lúštiť krížovky...s deťmi sa hrať..jednoducho zamestnať myseľ aj ked to je ťažké..alebo hudbu počúvaj...

ivett311
1. feb 2017

Ahojte dievčatá. Ako sa máte dnes? U nás krásne sneží a asi aj preto ma boli hlava krk ruky prsty vlastne všetko😞😞😞
Ináč bola som si dať vytetovať obočie😊😊😊

junova
1. feb 2017

@janka_banka Janka, Ty ma vieš tak ukľudniť, si tak nad vecou🙂 Pri tvojej diagnoze je treba užívať lieky celoživotne? Benzáče si vysadila naraz alebo postupne? Nech sa ti darí 🙂

janka_banka
1. feb 2017

@junova Ja vidím veci naozaj inak, lebo ja mám inú diagnózu ako vy ... a strááášne moc mi dáva aj moja povaha, ktorá dumá a dumá a dumá, až sa mi z hlavy práši 😎 ... a inak tá moja diagnóza ma ťahá do tých stavov ako máte Vy, teda ak to mám opísať konkrétne ... a vlastne ja vidím svet trošku inak ako ... no neviem ako to napísať 🙂 ... zdraví ľudia??? Ja vidím svet čierno-bielo, napr.ak sa mi nedarí v práci, tak si neviem uvedomiť že doma je všetko v poriadku a uvoľniť sa, prípadne sa mi prehadzjú priority ... a hlavne mám také skreslené videnie samej seba ... napr.dnes sme boli s dcérkou na logopédii a pýtala sa lekárka, že či je doma všetko OK a moja prvá myšlienka??? Za rečovú vadu mojej malej som zodpovedná ja .... 😨 ... a odvtedy sa tu s tým mordujem od rána ... a pritom logicky viem, že to nie je pravda, len ten pocit ... fuuuuj ... my hraničiari preto aj ťažko reagujeme na lieky, lebo tieto veci sú nám dané, je to v osobnosti človeka ...
No ja beriem naozaj len malé dávky, už sme to raz skúšali vysadiť s pani doktorkou, ale nešlo to, proste ten serotonín mi treba pomáhať vyrábať ... som pesimistka, ale to nie je diognóza ale povaha 😉 ... brala som aj benzáče, od Helex, Diazepan, Neurol ... len ma to tlmilo a ja som vedela, že ak sa chcem pohnúť ďalej, tak si musím veci poriešiť v hlave a tieto lieky akoby to tlmili ... a vysádzanie? Nechcem nikoho strašiť, ale to bolo o problém naviac ... totál depersonalizácia (nespoznávala som sa v zrkadle), derealizácia (úplne mi vypol mozog), neschopnosť myslieť, nič robiť, na nič sa sústrediť a to nehovorím, ako sa mi vrátili úzkosti ... proste je to návyková látka a telo sa bránilo jej vysadeniu ... ale to bol len MOJ PRIPAD, ako píšem neplatí to na každého ... niektoré dievčence to tu vysadili v pohodičke ...
Takže ja sa teraz snažím dostať z depky, a je to riadna sviňa ... spím aj 12 hodín denne, zo všetkého si všetko robím a pod., napr. vidíš ako som reagovala na dnesnú logopédiu ... trpezlivo len čakám kým mi nové lieky zaberú, však nič iné mi nezostáva a predstavujem si ako mi bude dobre, keď lieky zaberú , teda ak zaberú 🙂 ... hlavne ja sa musím presvedčiť, že všetko je OK 🙂

lentilka1234567890
1. feb 2017

Ahojte. Baby mám na vás otázku.
Má niekto z vás tetaniu? Aké sú príznaky?

77nelinka
1. feb 2017

@janka_banka Manžel mi stále hovorí, že si to v práci veľmi pripúšťam. Ale neviem, môžem za to aká som? Robím v tejto firme už 21 rokov, mám pocit, že som úplne vyhorela, možno psychológ by mi v tomto pomohol.

@esselte Čo sa týka práce asi som taká ako ty. Snažím sa za každú cenu to tam vydržať. Máme teraz uzávierky, ani neviem čo skôr. Ale viem, že keby sa mi niečo stalo v práci ma hneď nahradia ale doma nie ☹