icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

daniela123321
10. apr 2017

@slnecnica333 No presne aj ja..a teraz mám dostať ešte aj MS tak som ako beštia 😂

marusia12
10. apr 2017

Nuž.. opäť som nevydržala a siahla po Brintellixe. Prvé dni mi dala aj Xanax, myslela som... že vyskočím z kože. Potom mi kamoška hovorí, že to z Xanaxu a po vysadení mi zrazu nič nie je, hoci ďalej beriem B. Takže na mňa Xanax veľmi zle a Neurol mi nič nerobil.

eliska13
10. apr 2017

@ruzicka33 ano predpisala mi lexaurin, ale nebrala som ho, az tak zle mi nebolo pri zaciatku brania AD
ja by som koli tomuto vymenila lekarku

timea179
11. apr 2017

@sandra2308 mas sa lepsie?

mm103
11. apr 2017

@daniela123321 ahoooj 🙂 naša psycho ešte stále nerobí 🙂 chodíš len predpisovať lieky? a ako u psychológa?

ivcam2
11. apr 2017

Baby ktore beriete Lexaurin ako Vam ja po nom. Mne ho navrhla dr. namiesto xanaxu a este mi chce zmenit ad z elicei na nejaky serotax. Myslim s ze ho mozu tehotne. Ja tehotna nie som..ale mozno by sme este skusili.

sandra2308
11. apr 2017

@timea179 ahoj, tak davam si neurol kazde rano, inac rana su hrozneeee, vecer uz super. A ako sa mas ty?

sandra2308
11. apr 2017

@ivcam2 ja som tiez kedysi brala eliceu a potom seroxat, po nom mi bolo uplne super. A preco ti chce zmenit?

ivcam2
11. apr 2017

@sandra2308
Mne sa uzkosti zacali po potrate. Nabehla som na xanax a escitalopram. Potom mi ho zmenila na eliceu. Berim 4 roky ale stale mam vykyv. Dva mesiace ok a potom pride tyzden kedy sa mi pohorsi. No do toho som otehotnela vlani v auguste, ale nebolo to ok tak som musela na prerusenie. Ked som to dnes dr povedala ze stale na to myslim navrhla mi psychologicku a zmenu liekov. Lenze problem je v tom ze sa bojim zmeny ale zaroven by som uz zmenu urcite potrebovala. Bojim.sa nasadzovania novych liekov. Lebo aj tak mam pocit ze mi elicea nejak nezabera.😒

sandra2308
11. apr 2017

@ivcam2 ja som tiez mala pri elicei ten pocit a ked som prechadzala na seroxat, bolo to celkom o.k, tak prve dva tyzdne boli vselijake, ale nic strasne, ale urcite mi seroxat velmi pomohol. Drzim prsty, nech aj tebe zaberie tak dobre😊 a ako casto si davas benzak?

ivcam2
11. apr 2017

@sandra2308 tiez si mala pocit ze ti nezabera elicea. Lebo po tolkych rokoch by som mala byt relativne ok. A nie taketo vykyvy. Ja som ju nechcela zmenit hlavne k voli tymto prechod ale mam ist na kontrolu o mesiac a zrejme pristupim na zmenu. Viem ze mne nemusi zabrat ale musim to skusit.

ivcam2
11. apr 2017

@sandra2308 no a kazde rano xanax. Kebyi elicea zabrala ako ma tak nemam potrebu ho vziat. Skor sa bojim si ho nevziat.

sandra2308
11. apr 2017

@ivcam2 ja ked som bola na seroxate prvy krat, neurol som vobec nepotrebovala, nonteraz ako ho beriem druhy krat, je to horsie a hlavne teraz beriem neurol kazde rano, inac neviem... a som z toho nervozna asi tiez potrebujem zmenu. A ty mas ake rana, tiez ako ja? Hruuuuza

jahoda6
11. apr 2017

Ahojte.uz som tu parkrat pisala.po rokoch som sa odhodlala a navstivila som psychiatricku.som 31tt a mam hrozne stavy uzkosti,strachu a depresie.doktorka bola velmi mila a pokojna,avsak viac rozpravala ona ako ja.bola som z tej situacie mimo,nie som zvyknuta hovorit o svojich stavoch,ale mam pocit,ze sa moc nezaujimala.hovorila o veciach,ktore ja viem a uvedomujem si ich,ale mozog "choreho" mieni inak.lieky mi nedala,vraj mam vydrzat,mozno sa to porodom zmeni a ak nie,tak mi nieco nasadi..problem je v tom,ze sa mi to vsetko zhorsuje.ked urobim nieco zle,tak mam chut si za to nieco spravit.minule som sa naschval poskriabala.alebo trieskam vecami.mam chut si to ist hodit.snazim sa mysliet na malu,ale mam pocit,ze zo seba uz zosaliem.dnes som bola v tescu dve hodiny pri detskych vecickach,co som sa nevedela rozhodnut co kupit.stale nad vsetkym premyslam,v noci nespim.baby prosim,co mam uz so sebou robit?nestastna som a bojim sa o malu

esselte
11. apr 2017

@jahoda6 skus sa ukľudnit nejakym.relaxom alebo navstiv terapiu,mne terapia pomohla,vyrozpravala som sa tam,terapeutka mi moj stav poriadne vysvetlila,teraz uz vidim úzkosť inac,nie he to smrtelns choroba,je to len stav mysle,ak vies prekonat atak,stav keď pride úzkosť je to ok,nesmieš na to myslieť,stale niečo rob,citaj,vyrabaj nieco,pripravuj si veci a tes sa na bábätko,veď to he to najkrajšie,čo ti zivot mohol dať,nezvladnes nejaku depku?Veľa sa prechadzaj,choď na vzduch,uz bude teplo a slniečko,moze byt uz len lepsie

esselte
11. apr 2017

@jahoda6 a ešte som zabudla,prečo ti nedala lieky?veď to môžu aj tehotné,skus aspoň nejaky čaj alebo lieky bez predpisu na prirodnej báze,napr persen alebo melaton,melaton su tabletky a aj čaj,ale podľa mňa by ti ani neurol alebo lexaurin neublížili,samozrejme v nizkej dávke😎

sandra2308
11. apr 2017

@jahoda6 ja by som priala tym doktorom v takomto stave byt tehotna, robia s tebou hormony a do toho mas uzkosti a ides sa z tych stavov zblaznit. Aj ja som si tym presla, no to bol horor... ale mala som dovolene sem tam si dat neurol. Ked ti je velmi zle a kazdy den, nedaj sa odbyt, lebo ked porodis, nemyslim, ze sa to zlepsi, ale to je iba moja skusenost. Dojcenie, nevyspatost a neustala starost o drobceka da zabrat aj zenam bez uzkosti😕

jahoda6
11. apr 2017

@esselte ahoj.v prvom rade dakujem za reakciu.doktorka je taka starsia,sama povedala,ze je stara skola a ona v tehotenstve pacientkam lieky nedava,pokial to nie je naozaj nevyhnutne.tym,ze som jej dokopy nic nepovedala,asi uznala,ze nie som na tom az tak zle a doslova ma od nich odhovorila.rozpravala veci,ktore si sama uvedomujem.ake je krasne byt mamou,ze si to mam vazit a uzivat,ze je kopec zien,ktore matkami byt nemozu a pod.snazim sa ako len viem,ale moja hlava jednoducho nespolupracuje.rozmyslam stale nad tym najhorsim,neviem sa uvolnit,neviem si nic uzit,byt spontanna,tesit sa.uz tri tyzdne nepracujem,chodim do prirody,snazim sa citat,robim doma poriadky,ale naozaj nic nepomaha a uz naozaj si neviem rady.nad psychoterapiou som rozmyslala,ale na to zasa nemam tolko financií.uzivam aspon nejake vitaminy,partner je mi oporou,ale som fakt asi strateny pripad.neviem s tym bojovat

ivcam2
11. apr 2017

@sandra2308 neviem moja co si predstavujes pod rannou hruuzou. 😂 No ja ich mam tiez niekedy na prd, ale tak dam tablet a prejde. Su vsak dni kedy som kludna, bez stresu a to mam robotu des a stres. Pracujem v banke. Pred tyzdnom som oslavila 40 mozno ma chytila depka z veku. 😀 Ale tak co. Teraz som si bola so svagrinou zabehat. 8km rychlou chodou je mi ovela lepsie. Ja fakt uvazujem o babetku aj napriek veku. Aj Kyska caka dalsie a co. Len sa bojim zmeny liekov. Potrebovala by som vopred vediet ako to zvladnem. Ak by mi to povedala dobra vestica tak zajtra ku nej letim. 🐝

jahoda6
11. apr 2017

@sandra2308 dakujem aj tebe za reakciu.toho sa bojim aj ja,ze sa to porodom nezlepsi,prave naopak,poporodna depresia si uz urcite brusi zuby.ako pisem,snazim sa strasne moc,ale mam pocit,ze zlyhavam.su to dlhe roky,takze teraz to mavnutim prutika neprejde.aspon zacat niekde keby viem,troska sa pohnut,dostat nadej,ze to skonci.neurol mam pri sebe uz asi 5 rokov.od zaciatku tehu bolo celkom fajn,zle je to cca posledny mesiac,ale zatial sa drzim bez neho.nechcem riskovat.ani tak to nejde,ani tak,uz neviem vazne.

ivcam2
11. apr 2017

@jahoda6 ja si myslim ze by si sa mala poradit aj s inym psychiatrom. Pripadne ist na gynekologiu. Nemozes byt v tychto stavoch. Zeny beru lieky aj v tehotenstve a urcite je to lepsie pre babo ako trapenie bez nich. Ja si myslim ze mnohe v tejto skupine uz vedia viac ako dr dokopy. Pretoze nevedia ake su to stavy. Mne dnes dr navrhla lieky ktore mozu tehotne.

jahoda6
11. apr 2017

@ivcam2 ahoj.dakujem.ja si tiez myslim,ze je horsie trpiet uzkostami ako uzivat lieky.doktorka vsak apelovala tym,ze vsetko prechadza aj do dietatatka a v buducnosti to moze mat nan vplyv.mam pockat,tak cakam...akurat na zblaznenie.cakala som k nej velmi dlho,kym zozeniem a objednam sa k dalsej,tak si to asi vazne hodim

ivcam2
11. apr 2017

@jahoda6 urcite si to nehod prosim ta. Ale ked clovek trpi aj ked ma lieky tak je o to tazsie vydrzat bez nich. Ale to pochopi len ten co zazil. Skus medovkovy caj alebo lubovnikovy. Mne dr povedala ze sa moze lexaurin. Myslim si ze v 31. tyzdni je to hotove babo. Preziju aj tie co sa narodia ovela skor. Najnizsie davky nemozu ublizit a tebe pomozu. Ja by som necakala. Dnes ludia skacu z okna neznali krutia hlavou preco. Drz sa a otravuj lekarku nech ta berie.

esselte
12. apr 2017

@jahoda6 prečo by si terapiu platila,veď ak ti da psychiatricka výmenný lístok,tak nebudeš platiť,aspoň ja to tak mám,zalezi od terapeuta,ale ja som bola zadarmo,reči ti asi nepomôžu,treba činy,lebo všetko sa prenáša aj na malú

esselte
12. apr 2017

@ivcam2 aj ja uvažujem o bábätku,ale manžel nechce,prezila som jeden potrat a potom som zacala brat ad,asi sa bojí a to ja mam 41,ake fakt by som to brala

esselte
12. apr 2017

@jahoda6 ani sa neopovaz premýšľať nad takymi hlupostami,ze si to hodis,čo tym vyriesis?Vsetci okolo teba by strašne trpeli,ani to nevrav,take veci,veď život je nádherná vec,vuem,ze teraz si myslíš opak,ale ak ti uz bude fajn,zbadas svoje bábätko,všetko odíde,ver,ze pohľad na to nádherné malé klbko,ktoré si nosila v brušku ti pomôže zabudnút na vsetky bolesti,a lieky brat môžeš,su aj pre tehotné,staci ak len lexaurin,lebo ad dlho zaberaju,skús ešte zajst za lekarkou a povedz jej všetko,ako ti je a nech ti niečo predpise

ivcam2
12. apr 2017

Baby a co hovorite na Lexaurin. Dr mi ho chce dat miesto xanaxu.

ivkamia
12. apr 2017

@evak12 Aj pri zmene liekov treba rátať, že sa môže pohoršiť. Inak mne Valdoxan nerobil vôbec dobre.

ivkamia
12. apr 2017

@ivcam2 A ktoré lieky môžu tehotné užívať?

daniela123321
12. apr 2017

@mm103 Ahoj 😉 no naša psychologička v marci ešte nerobila..budem jej tam o týždeň volať či už "maká"..inak ich chodím predpisovať k obvoďakovi.