Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@rennn ja v práci fajn horšie je to doma vikendy a podobne
@eliska13 ja som momentálne v takom tlaku dilema presne ci druhé dieťa kedy vek ma tlači a k tomu práca a neviem to poriešiť. Nakoľko vek nezastavim, dieťa nechcem pri liekoch a práca ta nieje úplne to co chcem.... asi to chce viac času a popravde bojím sa prázdnin co ma čakajú s takou hlavou a mysľou akú mam teraz no uvidím co mi povie zajtra dr.
@eliska13 čosi ja 36😬 Mam úplne zle myslenie rozruší ma čokoľvek vidím staršieho človek hneď myšlienka ako mu je fajn ako super život ma... a úplne ze iracionálne myšlienky, týka sa to čohokoľvek keď sa ich nezbavim tak mi nebude lepsie.
Ako si to vtedy zvládla ty? Ale ty tiez niesu stará myslim ako ja?
@eliska13 o tom som s ňou nediskutovala skôr ine ale zrejme ze budem musieť aj to prebrať. Ona na veci ma triezvy pohľad vie ma podržať usmerniť naviezť. A jednu vec co mi povedala ideálne je to co pride ako impulz ze neuvažujem za a proti. A vo viacerych veciach sa mi to potvrdilo. U mna je to aj tym ze sa bojím vlastného zlyhania ci uz v práci doma s dieťaťom zodpovednosťou za dieta. Proste vsetko so všetkým. Tak rada by som bola zdravá a mala jasnú a cistu myseľ ani si to nevieš predstaviť. Toto ma strašne ubíja ci uz sebavedomie, sebadôvera, sebarealizácia vsetko išlo rapídne dole. Aj keď navonok tak vobec nepôsobím nik by too mne nepovedal.
@eliska13 ja som na tom podobne. Vela ludi si mysli ze som uplne zdrava v poriadku ale pritom vo vnutri seba mam pocit ze somuplne zlyhala a ze to nie som ani ja. Mna polozila fobia z vracania( moja mama bola alkoholicka a grcala kazde rano takze asi z toho to mozem mat) tak ze nedokazem kolko x ist ani mhd lebo si myslim ze mi pride zle. Dokonca ani psov nevladzem kolko x ist vyvencit lebo sa bojim. O tom ze by som si isla sadnut s kamartmi niekam ani nehovorim, uz to mam v takom stadiu ze sa bojim ze aj niekomu inemu bude zle. Vzdy som tuzila po dietati a ked som nakoniec ostala tehotna som sa este viac bala ze mi bude zle ze to skoncilo az potratom kvoli mojej psychike. Navstevujem psychologicku uz skoro 2 roky ale nepocitujem velmi nejaku zmenu. Mrzi ma to. A je mi samej so seba smutno ze jak sa strasne obmedzujem vo vsetkom, absolutne si neviem vychutnat zivot. Vsade kam idem, cokolvek idem spravit hned mi vyde na mysel ci mi nebude zle.
@zuzinkaba Mna to tak isto velmi obmedzuje, nechcem nikam chodit, manzel ma vola stale niekde ale moj strach mi to nedovoli, teraz v lete mame ist na svadbu a ja uz teraz strach co bude , ci vdrzim a uz som z toho hotova.Na dovolenke tak isto ako hovoris nebol to odych ale stres , nic som si neodychla taka som bola ,napeta, nervozna a myslienky co ked zomriem v zahranici atd...No ja uz ms nemam ,teraz asi rok mi vynechava asi budem v prechode ale nemam to este potvrdene. Mam 48 rokov.Dospele deti ,sice este studuju na VS skole. Vsetko je ok, neni dovod na ten moj strach ale predsa je.
@ivka185 je to strasne jak to dokaze obmedzit cloveka. Ja som bola na svadbe cez vikend a taku nervozitu som mala v sebe ale snazila som sa tvarit ze som ok ale nakoniec som aj tak isla domov o 21 lebo som povedala ze som unavena. A hned ako som prisla domov som sa citila ze som v klude v bezpeci. Ja tomu nerozumiem kedy nastal u mna takyto zlom. Kedysi som bola silna, v 19 rokoch som odisla zit sama do zahranicia bez vedomosti jazyka, bez prace a vsetko som zvladla. A teraz je pre mna problem ist 5zastavok mhd alebo vyvencit psov, ci dokonca ist na nakup. A to nemam este deti a neviem citim sa ako menejcenna a bojim sa ze aj ked nahodou budem mat deti ze sa to nezmeni a budem sa bat este viac. V praci ked pride kolegyna a povie ze jej dveru boli brucho ze maju v skolke nejaku epidemiu v momente zacnem panikarit a chcem ist domov. Ja uz neviem co s tym mam robit. Lieky nechcem brat pretoze si myslim ze mi mozu pomoct ale len pokial ich budem brat a potom sa to moze vratit. A tak isto to nevyriesi moj problem len to prekryju.
@zuzinkaba Uplne ta chapem e nechces lieky, ale bohuzial niekedy to bez nich nejde.Ja som na zaciatku tiez mala problem ist do obchodu, vonku medzi ludi ani nehovorim to v ziadnom pripade a ked tak s niekym ,sama v ziadnom pripade.Ale ze som uz tu uzkost dostala aspon ked deti boli odrastene ,neviem si ani predstavit ako by som fungovala ked boli male a ja sklesnuta.U mna to tiez prislo same od seba vsetko do vtedy bolo v poriadku a nemala som dovod na paniku, deti chvalabohu zdrave, pracu mam, manzel super proste vsetko ok a stalo sa to, coho sa neviem zbavit uz dlhe roky a obmedzuje ma v normalnom zivote. Ja chodim do prace, fungujem ako kedy ale pomaly to ide, keby nie tie sproste myslienky dalo by sa. A pomaly stracam nadej ze to bude este dobre. Ty si este asi mladucka , musis verit ze bude dobre a dostanes sa z toho uplne, mas zivot pred sebou a ja ti to prajem nech sa mas dobre cim najskor a netrpis . Ver bude dobre.
dievčatá ako zvládate popri ochorení fungovať, domácnosť, deti, práca? Čo nato vaši muži? Chápu a pomáhajú vám?
Ahojte kočky, ja mám presne to isté , problém s cestovaním, neviem na dovolenke vypnúť, pritom užívam lieky, vyskúšala som rôzne, biorezonanciu, bachové esencie, homeopatiu, psychoterapiu... sakra to fakt na tieto stavy nič nepomôže, držte sa
@eliska13 nemyslím ze lieky spúšťajú tie myšlienky potlačili telesnú uzkost a myšlienky akoby ostali tak prv ze zvýši dávku ale mam pocity veľkej únavy a dost výrazne reagujem na svetlo oči keď som vonku tak musím okuliare alebo aj doma radšej skomponoval tme ako zapálene svetlo, mam nejaké plány no nevidím zmysel ich zrealizovať. Tak prv ze mi zvýši dávku no potom ze radšej zníži na polovicu a uvidí sa ak sa neupraví únava a oči tak to bude z liekov a bude potrebná zmena proste chce asi vediet ci to je psychika alebo liek to robí. Co v našom prípade to može byt psychikou len presne to by mali AD upraviť.
Som taja znechutená z toho všetkého. Uz neviem kadiaľ. Este mi navrhol ze uvidí ako to bude o 2tyzdne ze možno mi zmeni užívanie AD vymení za anxiolytika nenavykove.
Ahoj dievcata,ma niektora skusenost ,ze pocas menopauzi sa jej zhorsila depresia?
@ivka185 snazim sa robit vsetko aby som sa dostala z toho bez liekov. No niekedy su naozaj dni kedy neviem absolutne fungovat a vtedy velmi uvazujem nad liekmi.
@eliska13 ano chodim k psychologicke uz asi skoro 2 roky ale nepocitim ze by mi to nejako extra pomahalo, ona je fajn len tvrdi ze mam tie veci strasne silno vryte v hlave a ze to je na dlhe lakte terapia. Len ja by som chcela uz fungovat normalne. Eliska hej viem co je comfortna zona a presne viem ze ju musim opustit len ja neviem ako. Ked ten strach je silnejsi. A vzdy si poviem ze ked niekam idem ze ak by mi prislo zle vzdy tam niekto je kto sa o mna postara ale aj tak to nejde. Nastupim napr do mhd a uz ma zaleje pot iba tam vstupim. Idem do obchodu a musim na 3x nakupit co musim vyjst z obchodu sadnut si do auta( zas moja comfortna zona) a potom sa vratim do obchodu, a niekedy su dni ze aj 3x sa takto musim vratit. Je to niekedy naozaj peklo. A moj priatel samozrejme pri mne stoji ale vidim ze aj jeho to dost obmedzuje ked chceme ist napr.na prechadzku a ja zrazu zacnem panikarit ze mi dojde zle a musime sa vratit domov. Mi to je luto za neho ze trpi aj on.
@zuzinkaba Ahoj ja si myslim ze by si mala skusit brat ad. aspon niejake slabsie a by si videla ako ti je , A ak nie mozes vysadit, ale sama bez pomoci sa asi tazko dostanes. Bodaj som sa mylila ,ja ti to prajem ,len viem ako to nici cloveka, ja mozem povedat za seba ze bez ad by som to nedala. Nie som sice celkom ok , ale lepsie ako na zaciatku.
@172 ahoj, osobnú skúsenosť ešte nemám, ale hormóny vedia urobiť šarapatu s celým človekom a my sme ešte citlivejšie......ja si myslím, že áno. Mne sa zhoršil stav v tehotenstve
Ahoj dievcata,no vidim ze viacere mame tento problem,strach ist medzi ludi,do obchodnych centier a paniku z toho ze nam tam pride zle,ze odpadneme a pod.Mam presne to iste....a hlavne teraz opat pri zmene lieku je to cista katastrofa...ist do obchodu neist do obchodu?Sedim v aute pred centrom a rozmyslam ci to tam zvladnem alebo ma chyti panika,uzkost a budem musiet vybehnut von...kvapky do nosa nosim vkuse pri sebe lebo v taky cas sa mi upcha nos a mam pocit ze sa nenadychnem....hrozne tieto stavy!
Kto nezazije nikdy nepochopi ako sa clovek citi...
@172 a co sa tyka menopauzy urcite sa to moze zhorsit....mam 40r. problemy sa mi zacali presne pred rokom a na gynde aj psychiater povedal ze to mohli spustit aj hormonalne zmeny...respektive prispiet k tomu a ked dostanem MS tak som odstavena ten den uplne...
@zuzulienka25 ahoj Zuzi a psychiater ti aj zmenil lieky ked sa ti pohorsilo v menopauze? Alebo ti dali na gynde nejaku hormonalnu liecbu?
@172 Ahoj🙂no mne sa prave tie psychicke problemy spustili teraz respektive pred rokom presne....dovtedy som nevedela co su tieto stavy...a vseobecne psychiater a pod.
Zacala som mat casto navaly tepla az pocit ze horim☹,pocit na odpadnutie,vsetci okolo mna naobliekani a ja som myslela ze zo seba strhnem aj kozu 😒a uz sa to dalej len stupnovalo....kozny problem/cerveny flak na tvary/problem s usami,nosom....busenie srdca,krcna chrbtica aleze brutalna bolest az smerom do hlavy tlaky atd,atd....absolvovala som vsetky vysetrenia...bola som hospitalizovana na ORL urobili CT bez nalezu prepustili ma a potom ambulantne kardio,kozne, a robili mi aj podrobnejsi rozbor krvy aby sa vylucilo autoimunne ochorenie...vsade vsetko v poriadku a mne bolo nadalej otrasne....potom mi svagrina vybavila hospitalizaciu na neurologii a tam dalsie vysetrenia...rtg chrbtice,brala som infuzie a tam mi KONECNE nasadili AD.
@172 Prepustili ma a zacala som navstevovat psychiatra ktory mi uz tu liecbu ponechal.... Alventa 75MG pri ktorej som bola donedavna cize rok a fungovala som perfektne ziadne fyzicke problemy zrazu...ale zacala som byt prilis nabudena,hyperaktivna a nevedela si tym padom oddychnut stale som bola v pohybe a musela som nieco robit🙂ani v noci som nemala dobry spanok...busenie srdca,preto mi alventu vysadil a pred tyzdnom nasadil Eliceu 10mg...
Gynekolog povedal ze zatial nech to riesim len s psychiatrom lebo menstruaciu mam pravidelnu,vytery a ukltrazvuk o.k.len na prsnikoch mam uz rozsirene prsne zlazy a to vykazuje prve znamky prechodu....a aj ta psychika sa vraj prave vtedy u zien spusta....

@coco2018 ďakujem, som aj myslela už na teba že ako sa máš, neboj bude dobre uvidis, inak ja sa cudujem keď aj chodis do práce že stále ti nie je dobre ved tam si predsa v iných myšlienkach, mnesa naposledy pohorsílo keď som mala kramy a odvtedy už je dobre.