icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

eliska13
Autor odpoveď zmazal
sylvia30
Autor odpoveď zmazal
dika
4. júl 2019

Ahojte dievcata, ja som od vcera nejaka prechladnuta,nechapem ze takto v lete....snad to bude rychlo prec😐.Inak dnes je mesiac co beriem AD a citim sa velmi fajn dokonca aj mens. som prezila bez vykyvov.Dufam ze to tak vydrzi...

eliska13
Autor odpoveď zmazal
mimiqa
4. júl 2019

@lenka0110 prt❤toto sa vobec neboj....necitaj nic....klud....tes sa znej..v kolkatom.si??

anamis3
4. júl 2019

@sylvia30 4 roky. Ale ako som písala v mojom prispevku, minulý rok sme s doktorkou začali postupne vysádzať liek Alventu a od septembra som bola bez liekov. Všetko bolo v pohode, zivot išiel tak ako má. Ale presne pred tromi týždňami zrazu bum a je to tu opäť- strach, úzkosť, nespavosť. Tak som išla hneď za doktorkou tak mi napísala Helex s predlženým uvoľňovaním a začala som brať opäť Alventu. Ale dnes sa cítim zle, som po nočnej a idem na ďalšiu. My máme ísť 1.8.k moru do Chorvátska. Tak aj to bol asi spúšťač strachu ako to opäť zvládnem.

lenka0110
4. júl 2019

@bubu62 maly ma 3 roky🙂 ked rozprava ako sa tesi na srdiecku az mi zviera v hrdle ked viem ako som jej ublizila... proste neviem sa nejak preniest cez to stale ma tie myšlienky prenasleduju 🙁

lenka0110
4. júl 2019

@mimiqa 39 uz čakám kedy to pride... hlavne sa tohto veľmi bojim ci sa zvladnem na nu vôbec pozriet po tomto vsetkom...tieto stavy musela vsetky prežiť so mnou a ja ti nedokazem prekusnut že som vlastnemu dietatu dala zlý zaklad

mimiqa
4. júl 2019

@lenka0110 ja som sa zas nevedela tesit len som plakala..no ako sa narodil dali mi ho laska na prvy pohlad....to sa zmeni

lenka0110
4. júl 2019

@mimiqa a nemalo ziadne nasledky to ze si sa netešila na neho? Ja koza som totiz precitala clanky o prenatalnom vývoji a uz mam take diagnózy a scenare pre nu...a vkuse mi je do placu ako som jej ublizila a ze uz nikdy nebudem moct sa jej pozrirt do oci a ze aj ked mi povie lubim ta nezvladnem to....stake pozerám na maleho a nechápem ako som mohla takemu malému dokonalemu stvoreniu ublizit

bubu62
4. júl 2019

@lenka0110 tak každú chvíľu to už bude, paráda,myslím si že každa má strach ako to bude s druhým no keď ti ho prvýkrát dajú do ruky ako píše
@mimiqa zabudneš na všetko a budeš tu len pre ňu,budeš ju zahŕňať láskou,maznať sa mojkat.

sylvia30
Autor odpoveď zmazal
sylvia30
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
4. júl 2019

@sylvia30 mama je uz stabilizovana berie dlho lieky to je uz zase ine

eliska13
Autor odpoveď zmazal
anamis3
4. júl 2019

@sylvia30 najhoršie na tom je, že sa nemáš komu zdôveriť. Len dnes som to už nevydržala a povedala som mužovi, že čo sa deje. Musím to nejako zvládnuť, sú dovolenky ale je to pre mňa ťažké. A ešte tri deti človek sa musí nejako kvôli nim držať.

sylvia30
Autor odpoveď zmazal
sylvia30
Autor odpoveď zmazal
anamis3
4. júl 2019

@eliska13 ďakujem za podporu. V čase čo som bola bez liekov(od septembra min. roku) bolo dosť aj ťažkých situácii, ktore som v pohode zvládla. A jednoducho teraz prišiel "jeden krásny deň a bum! som opäť na začiatku. Myslim si, ze je to aj preto lebo prvý takýto uzkostny stav som mala presne v tomto čase, ale pred 4 rokmi. A môj mozog mi to dal opäť pocítiť.

mimiqa
4. júl 2019

@lenka0110 chodis na ultrazvuk..tam.kintroluju aj vyvoj predsa.....vsetko je v poriadky...maly smejo to je❤

mimiqa
4. júl 2019

@bubu62 veru...je ine ked yo babo uvidis..daco uzastne🤩

patricia_b
4. júl 2019

@lenka0110 ale no prosím ťa, ako si jej ublížila? Buď rada, že je zdravé mimčo a nech si je čo chce ... predstav si tie maminky, ktorým sa narodia postihnuté detičky, tie by dali všetko za zdravé dietko ... ja som sa nevedela dlho stotožniť, že budem mať chlapca a teraz by som nemenila ... bude to dobré, neboj

lenka0110
4. júl 2019

@patricia_b ja ti sama neviem...proste som citala clanky o prenatalnom vyvoji dietata a nejak som chytila úzkostné pocity ako som jej ja nic dobre do života nedala ..lebo od sameho začiatku som ju v podstate neprijala len riesila to tehotenstvo predtym a okolo 30 tyzdna ked som si prečítala este aj o tom ako depresia meni vyvoj mozgu plodu na chemickej úrovni odvtedy na nic ine nemyslim len ako som jej ublížila ako v budúcnosti bude mat len depresie a nebude stastna a to len koli mne...neviem to opisat tieto pocity viny ktoré mam v sebe voči nej... Ked dojde syncek a povie ako sa tesi na sestričku az mi zviera hrdlo z toho aka som krava a krkavcia mama voci tej malej ked som jej doteraz len ubližovala... Neviem sa toho pocitu zbavit... Ked vidin maleho aky je nevinny bezbranny a ľúbi ma a predstavím si ze aj ona tam jedine co chcela bola laska a nic take nedostala ☹️☹️☹️ je mi zle zo samej seba... najhoršie ze nedokážem to vnimat inak

bubu62
4. júl 2019

@patricia_b a ja zase iba chlapcov a to ešte dvoch😂

eliska13
Autor odpoveď zmazal
lenka0110
5. júl 2019

@eliska13 ja neviem sama ci to ozaj je hormonmy ze som taka citlivá a potom ma všetko takto vtiahne ale teda toto tehu to dalo zabrat... Ja veľmi dufam ze to nebude mat ziaden vplyv.. ono tema deti je pre mna to najcitlivejšie pretoze na to moje jedno co mam doma som neskutocne hrda a on je ozaj mozem povedať nieco v mojom živote co sa mi podarilo na 100%. O to viac neviem predychat to ze druhé som si takto zničila. Taky pocit ze proste druhe isto nebude take stastne a podobne pretoze tehotenstvo nebolo take ako ked som cakala maleho. Ta myslienka ze som to mala dokonalo urobit len dva krat v živote a este ani to som nezvladla. S malym bolo vsetko super a aj on je uzasny moj maly smejo pozitivny. Mam pocit se tento krat som zlyhala na plnej ciare

banbys18
5. júl 2019

@lenka0110 úplne zbytočné ti niekto bude niečo písať,lebo tieto myšlienky,ktoré máš,sú prejavom choroby,takže,ak by sa ti to aj podarilo vyhovoriť,prídu miesto nich ine.cize jedine smer psychológ/psychiater.i keď ti to s tvojimi myšlienkami nepomôže,len toľko,tiež poznam všetky prenatalne teórie a je naozaj fakt,že aj toto je jeden z aspektov podielajuci sa na vývine dieťaťa .ale len JEDEN.K tým teóriam.si napr.zober aj ten poznatok,že mozog dieťaťa je najmä v prvých 6 rokoch plastický,narušené spojenia majú schopnosť ,opravy,,že veľa zalezi aj od následnej výchovy,prostredia,v ktorom dieťa vyrastá,vplyvov a pod.vyvin je komplex dejov a vybrať si len jeden aspekt,ako určujúci pri formovaní osobnosti nie možné.A nakoniec,moja skúsenosť,obe tehotenstvá som prezila v strese,uzkostiach,pri druhej dcére som mala dokonca také predstavy a myšlienky,ktoré som chcela zrealnit,že sa za ne hanbím (boli to však myšlienky pod vplyvom silných úzkosti).mám dve šťastné deti,práve druhá dcéra je vetroplach,nič ju nerozhádže,má len 4 ale žiadne rysy uzkostneho prežívania u nej nie sú. U staršej,6- ročnej,áno,tam je veľa veci pozorovaných,tam je to už aj hra genetiky,mojej výchovy - veď prvé vytúžené dieťa -ale v tomto prípade ďakujem za svoje úzkosti,lebo ich dokážem rozoznať pri dcére,pomáhať jej sa s nimi popasovať,aby ju raz neprerástla a hoci aj vyhľadať odbornú pomoc,aby to zvládla ešte v detstve,keď tým nie je ešte ovladana

lenka0110
5. júl 2019

@banbys18 vies ja som bola aj u psychologicky ale odbila ma ze hormony..to iste aj psychiatricka ... Jedine co mi psychiatricka povedala ze mi neodporuca kojit aby sa to nezhorsilo teraz neviem teda co ďalej.... Najhoršie ze ja vlastne ozaj sama neviem co mi je...ci depresia ci uzkost ci hormony alebo co sa deje☹️