icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

mimiqa
12. okt 2019
eliska13
12. okt 2019

@slavkasobanska Podľa mňa super nápad.Zabudla by si na to ako, keď si sama doma človek veľa premysla.Ty si spoločenská vidíš, že aj pokec s ľuďmi v čakárni u lekára Ti spravil dobrú náladu.a máš tam psa, keď bude v práci zase nebudeš sama.Vratit sa môžeš kedykoľvek ..My stále myslíme na chorobu môžem toto, môžem ono...premysli to😍

eliska13
12. okt 2019

@mimiqa Úžasný pomocník.Ste super dvojka ty stále upratujes a on zase vyberá.nekonecny príbeh ja som sa tiež dnes pustila do suflikov, dokladov, oblečenie....

slavkasobanska
12. okt 2019

@eliska13 no uvidím , keď až po svadbe , buci rok , najskôr, ale aj psychiatricka mi vravela aby som išla no ten strach jaj

mimiqa
12. okt 2019

@eliska13 ja do handier to je konečná baby 🙈

sylvia30
12. okt 2019

@slavkasobanska Ja som bola začiatkom júla s mužom v Tatrách, bola to čistá katastrofa, hlavne v noci, nemohla som tam späť, v auguste sme boli v Chorvátsku, 3 x na Tom istom mieste, nebol ani stres ani úzkosti, spala som tam super. Moja mama berie AD viac ako 15 rokov, chodia do kúpeľov, na wellnes pobyty, nemá nikdy žiadny problém.

slavkasobanska
12. okt 2019

@sylvia30 ahoj no najhoršie je prekonať ten strach , viacerý mi vravia že by mi to pomohlo

sylvia30
13. okt 2019

@slavkasobanska Veď to, prekonať ten strach.... Určite by ti tá cesta pomohla. Stretneš sa s milovanou dcérou, zmenis prostredie, tá cesta má samé plusy. Ale sama viem, aké je náročné bojovať so strachom. Momentálne, keď znovu pociťujem zhoršenie, zvažujem, že znovu začnem chodiť psychologicke, aby som sa naucila relaxačné techniky na uvoľnenie, pretože ten strach ma drží v napätí.

slavkasobanska
13. okt 2019

@sylvia30 no aj ja idem na terapiu , som úplne rozklepana ráno , ale vonku som bola. varím, tak všetko na mna doľahlo , strašne chcem vidieť dcéru už skoro 2 roky som s ňou nebola ... s tá choroba má brzdí

sylvia30
13. okt 2019

@slavkasobanska Ešte ani nie je také zlé počasie a na mňa už doľahla jeseň 😣 snažím sa tomu nepoddavat, ale to napätie a večer úzkosť je aj tak😣
Včera večer som si 1x dala prothiaden, so spánkom to neurobili zatiaľ nič, ale dnes som taká otapena😴

eliska13
13. okt 2019

@slavkasobanska Vraj každé vybočenie z komfortnej zóny nás robí odolnejšími a viac si veríme.Lebo zistíme, že strach má veľké oči.Materinska láska Ťa navedie čo máš spraviť😍
@sylvia30 aj ja mám rada istotu vo všetkom😛

sylvia30
13. okt 2019

@eliska13 Veď toto, tie naše vzorce správania. Najlepšie, keď všetko slape ako hodinky.
Teraz často rozmýšľam nad tým, že väčšina z vás pri depresii spí dobre. U mňa je spánok primárny problém, vlastne sekundarny. Nespavosť mi spôsobuje nadmerný stres, z toho napätie a úzkosť. A tohto som si v práci za posledné týždne užila viac než dosť a ešte sa to nekončí 😢

slavkasobanska
13. okt 2019

@sylvia30 a lieky na spanie neberies?ja keď nespím to je hrozné , ale už spím mam lieky

slavkasobanska
13. okt 2019

No navarené mam a čo teraz?? Strašne mi je smutno za dcérou , včera sme veľa rozprávali spolu a chyba mi strašne , mam pocit že teraz nikam nepatrím , od narodenia deti som bola stále s nimi sama , a zrazu bez prace , bez deti hrozné zo je

kajkag
13. okt 2019

@slavkasobanska kde býva tvoja dcéra? Choď za ňou, prekonaj hnusný strach, všetko je iba v hlave....držím palce😚😚

slavkasobanska
13. okt 2019

@kajkag ahoj dakujem býva v Chicagu

kamajka
13. okt 2019

Ahojte kočky.. vidím že ste viaceré na tom všelijako... ja som sa zosypala... teraz beriem dvoje AD týždeň, ešte navyšujem, jedne mám ráno jedne večer + Frontin... neviem sa s tým vyrovnať, cítim sa vinná, že nie som normálna a že aké budú deti..hotová katastrofa

sylvia30
13. okt 2019

@kamajka No, úplne ťa chápem, ja som brala dvoje, cítila som sa posledné mesiace super a už týždeň katastrofa, od včera beriem už troje 😪, niekedy si myslím, že som čistý magor....

sylvia30
13. okt 2019

@slavkasobanska Stále beriem ten kventiax na spanie, pridala mi prothiaden, až včera som nabrala odvahu a dala som si 25 mg, ale ešte musí zabrať....zaspala som okolo 1,30, ráno som vyspavala do 9,30. Horšie je to cez týždeň, vstávam 5,30, takže posledný týždeň spím Max. 4-5 hodín.
Večer mi strašne uteká srdce, cítim to až v krku, je to zrejme dôsledok stresu a úzkosti, vyzerá to tak, že budem musieť ísť na kardiológia😢

eliska13
13. okt 2019

@kamajka Ahoj a čo sa stalo?deti máš super veď si minule písala ako sa zmobilizovali, keď si nastúpila do práce.To je chorobou tie výčitky ma nehnevaj veď si prešla kus cesty!rozchod, po veľa rokoch do prace...zase bude dobre.

eliska13
13. okt 2019

@slavkasobanska Aj ja som strašne nalipnuta na syna bude to ešte problém, keď podrastie a vyletí z hniezda.Momentalne si ešte neviem ani predstaviť, že na celý deň zmizne s kamošmi na mašľu tato rodičovská laska.Fakt je lepšie všetko brať vlažne, nepiplat si ich.

kamajka
13. okt 2019

@sylvia30 tak sme na tom podobne... a kventiax ti robí dobre? Ja som to brala jeden čas ale nespala som aj tak... akurát keď som v noci vstala tak ma bilo kade-tade, raz som aj odpadla, som sa len na zemi prebrala. Odvtedy som povedala nikdy viac... teraz mám eliceu ráno a večer trittico... oblbnutá som úplne.. emócie žiadne..akože je to odľahčujúce toľko necítiť a nepremýšľať, ale nezvyk...

kamajka
13. okt 2019

@eliska13 ja neviem.. prevalcovali ma moje vlastné emócie... mala som kolo seba múr, vysoký, ale niekrorým ľuďom sa podarilo ho preliezť... pošliapať mi kvety v záhrade a ešte mi tam aj nasrať a potom zmiznúť ako gáfor... ja si k sebe nemôžem nikoho pustiť, lebo mňa to furt zničí totálne. Teraz mám problém s kolegom, vraj ma miluje, no je ženatý ... mňa už porazí....

kamajka
13. okt 2019

@eliska13 moje deti sedia doma... vôbec ich to neláka sa flákať.. vo mne majú kamošku aj psychológa aj všetko.. a nie je to dobre ani pre nich ani pre mňa.. ja mám toho potom veľa na rozume, trápim sa..aj by som rada bola, keby sem tam vypadli vonku...

slavkasobanska
13. okt 2019

@sylvia30 aj ja beriem prothiaden ale už 75 a iba na noc ,...aj tak nespím , beriem teraz Atarax k tomu a spím

sylvia30
13. okt 2019

@kamajka Kventiax mi nevadilo, aj som po ňom spala. Mňa zase prevalcoval stres a hektika v práci. U nás je jeseň v robote každý rok hrozná, veď vlani som sa z toho začiatkom decembra zosypala. Teraz som sa snažila nepripustat si to, ale nepodarilo sa. Je to veľký tlak na nervy☹️

sylvia30
13. okt 2019

@slavkasobanska Uvidím, či mi zaberie. Keď som volala dr., tak mi hovorila, nech sa prídem ukázať, nebola som u nej od začiatku júla, ale nemôžem si teraz zobrať dovolenku, lebo potom to bude na našli a budem to týždeň dobiehať. Často teraz myslím na to, že prečo vlastne zostávam v tejto práci??????

slavkasobanska
13. okt 2019

@sylvia30 no to tak dlho si nebola?? Ja pravidelne 1 x do mesiaca musím chodiť

1andrea111
13. okt 2019

@sylvia30 pozdravujem Ťa aj všetky ostatné dievčatá 🙂
čítam že si sa mala super, čo je dobre, to sa vráti späť, neboj sa
mne v tých stavoch keď som bývala totálne unavená a potrebovala sa vyspať vždy zabral stilnox alebo neurol. Neviem či niečo z toho máš. Je to krátkodobá pomoc ale účinná.
čo sa spánku týka - čo môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť
- nerieš ho príliš, proste si povedz že sa to upraví. Mne by pripadali tie večerné problémy so srdcom aj stres zo noci že sa bojíš čo zas bude
- osvedčilo sa mi a je to veľmi odporúčané, ak nezaspíš do 45 min, nezostať ležať v posteli. Vstať, ísť niečo robiť a znovu sa vrátiť.
Neberieš žiadne benzodiazepiny? To pomáha vo chvíľach zhoršenia.
Treba pracovať aj so sebou a odstrániť spúšťače. Mne keď sa zhorší, vždy sa pýtam, čo sa udialo, že to prišlo? možno by si mala zvážiť zmenu práce, ak Ti zhoršuje stav.
A chcem Ťa povzbudiť, že sa to zlepší. Ja sa cítim už dlhodobo stabilizovane. A dúfam že sa tie stavy nevrátia. Inak to stretko sme nedali?

kamajka
13. okt 2019

@sylvia30 čo máš za prácu? Nemôžeš ju vymeniť?