icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

kajkag
16. okt 2019

@eliska13 porozprávam sa s doktorkou. Potom ti nasadila v priebehu tehotenstva AD?

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska myslíš všeobecne s ľuďmi? Na čo sa liečiš, akú máš diagnózu? Ja niekedy rozmýšľam, že to je len v mojej hlave, že mi ublížili..všetko si príliš beriem k srdcu.. a mňa keď raz niekto oklame alebo ma nejako podrazí tak dôvera je fuč.. a už som potom taká nedôverčivá a už to ide dolu vodou, to už sa nedá napraviť. Inak mám rada ľudí aj pracujem s ľuďmi, len si ich nemôžem k sebe blízko pustiť

slavkasobanska
16. okt 2019

@kamajka ja sa liečim na ťažké depresie, úzkostná fibicka porucha, panička porúcha , agorafobia , to len psychológ mi môže pomôcť , a teraz som sa dosť izolovala od ľudí tsk sa to zhoršilo

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska och to máš toho kopu... 😔

slavkasobanska
16. okt 2019

@kamajka no veru ti poviem to je taký začarovaný kruh no musím zmeniť smer , ... verím že to pôjde ak sa budem snažiť

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska držím palce, ako to myslíš zmeniť smer? Ja som už tak negativisticky k všetkému postavená, že netuším čo a ako...

slavkasobanska
16. okt 2019

@kamajka myśim tým že myslím stále na to čo mi je choroby, a to musím zmeniť , všetko je len v našej hlave

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska aha, no keď tá zmena myslenia je ťažká.. ja si myslím, že nejako sme tak podvedome nastavené s tými strachmi.. môj ocino bol hrozne negativistický, stále sa bál čo bude ako bude, asi som to odpozorovala aj od neho

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska najhoršie je, že dcéra je na tom tak isto..sama sa mi pýtala k psychológovi, tak chodím s ňou na sedenia

slavkasobanska
16. okt 2019

@kamajka no to vidí u teba a je to automatické

nanka1412
16. okt 2019

@slavkasobanska veru je to trápenie .aj ja to mam .pali ma cely chrbát. Ruky..

patricia_b
16. okt 2019

dievčatá 3 týždne som poriadne nejedla, proste nemám chuť, mám to povedať psychoterapeutke alebo psychiatričke? alebo sa to časom upraví samé?

kamajka
16. okt 2019

@slavkasobanska áno viem, trápim sa preto, ale čo mám robiť..zas je vo vývine, budem dúfať, že psychológ pomôže, ale zdá sa, že to pomáha. 100km chodíme k nemu mimo okres, lebo sme dostali tip že je dobrý

kamajka
16. okt 2019

@patricia_b ja tiež nemám chuť do jedla.. ale už roky... mirzaten mi pomohol trocha sa rozjesť, ale ja som aj tak jedla iba večer a v noci po tom, ako som si vzala tabletku... v robote zjem niečo robím v reštike, ale keď mám voľno tak nejem nič, v noci kekse alebo tak.. skús povedať, ono to môže byť aj vedľajší účinok liekov

andocka
16. okt 2019

@kajkag Ja som toto iste zvazovala.Psychiatricka mi znizila AD Sertraline a Trittico postypne na minimum a tak som to brala cele tehu.Nelutujem,mam zlateho sikovneho chlapceka 🙂

eliska13
16. okt 2019

@kajkag Áno, v 5 m som začala znova brať to isté AD.ale ja nehovorím, že to bolo liekmi ja som príliš zodpovedná a bojacna z nových veci všetko moc prežívam, hormóny, strach všetko so mnou zamávalo, tak isto by som možno zareagovala aj bez vysadenie liekov.Ja som s nimi aj kojila všetko bolo v poriadku na šťastie som mala super lekárov, ktorí to odobrili a aj sama som bola na konzultacii či to môže dieťa ovplyvniť a tak ....len nedoporucuju ukludnovaky, ak tak iba AD, ale jasné, že možno niekto potrebuje aj iné lieky.Ale pre istotu som mala doma Plegomazin to je vraj ukludnovak čo sa dáva deťom, ale sú to roky teraz by už iné ponúkli.velmi Ti prajem bábätko to Ti dá silu do života budeš pozorovať bábo a na svoje úzkosti zabudneš😉

eliska13
16. okt 2019

@kamajka Áno je to žiaľ tak....aj mňa veľmi ovplyvnili reci doma musíš byť zodpovedná, všetko sa u nás rozoberalo z x strán prečo áno prečo nie a čo, keď....mám dosť opatrnych rodicov.Ale...ja som ja a som už dospelá a môžem si spraviť ako ja cítim to mi tlkla do hlavy terapeutka, že nemám byť obeť a ľutovať sa, ale žiť bez strachu ako ja chcem.Su to zle vzorce vo výchove, správaní.Jasne, že najviac sa bojím či aj syn bude taký a to som sa vždy snažila, že nech skúša rôzne športy, aktivity, nech ma rád ľudí, spoločnosť, nech sa nevzdava hned, že všetko záleží len na nom.Lebo to, čo má najviac na ňom hnevá sú tie veci, ktoré nemám spracované v sebe😉tak na šťastie má aj gény po mužovi a uvidím čo z neho bude😘

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 je to zaujímave aki sme rôzni, ja mám dve sestry a oni to tak nevnímali, nedotklo sa ich to tak.. aj ja mám synov dvoch a celkom sú v pohode a dcéra takto..

eliska13
16. okt 2019

@kamajka No veď toto...my počujeme aj listy na stromoch suchotat aké sme vnímavé.Ved aj ja som mala super detstvo, až keď sme so psychologičkou rozoberali život som na to prišla.nikdy ma netrestali boli sme kamoši, nedávali na mňa priveľké nároky, síce nechválili, ale ani nehanili.A mala som malo fyzického kontaktu moja mama je chladnejší typ človeka nevie objať, dať pusu , ale je citlivá a starostlivá a vždy sa veľmi o mňa zaujimala.otec mi raz dal facku oprávnene za to, čo som vyviedla a pamätám si to, akoby ma týral😉ak by som mala odvahu idem na nejakú hypnozu, že čo som v detstve prežila čoho sa tak zľakla, že tak zvláštne reagujem.Mne povedala psychologička, že ženy svoje úzkosti potom prenášajú na deti, aby boli zdravé, šťastné, že máme dar stále sa niečím trápiť, že vždy si niečo nájdeme a žiaľ s ňou súhlasím.aj, keď nikto nevie čo bude o pol roka.....ja zas mám rada ľudí som extrovert, mám rada život, ale ten červíček tam niekde stále je.
To, co píšeš, že z niektorých ľudí Ti je zle moja kamarátka ma muža, ktorý má veľké ego každému diriguje, podsúva svoje názory tvoje zosmiešni, celé roky ho beriem tak, ale v lete na mňa tak vybehol, že mi v sekunde zostalo teplo a hrca v krku, až som nechápala.vzdy som to z neho cítila, že neznesie iný názor.

eliska13
16. okt 2019

@kamajka Neber to tak veľa pubertakov má výkyvy v psychike a ešte, ak to je dievča menzes....majú to ťažké sami so sebou...je fajn, že sa chodí niekde vykecat.

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 neviem no.. hlavne z tých mi je zle ktorým som dôverovala a sklamali ma... inak keď mi na niekom nezáleží tak je mi to fuk.. nič to so mnou nerobí.. ja si ťažko ľudí k sebe púšťam, potom som nešťastná keď odídu z môjho života, viem že nie všetci ľudia sú na to určení, aby boli s nami navždy, ale keď ja vždy zatnem vedľa a dám dôveru tomu, kto si ju vôbec nevie vážiť. Potom mám výčitky, hnevám sa na seba, že som naivná a hlúpa.
Mne psychológ hovoril ohľadom hypnózy, že aby sme sa nevracali do minulosti, a neospravedlňovali si veci ktoré sa s nami teraz dejú nejakou situáciou z detstva, že to nepomôže. Že dôležité je ísť vpred a napraviť čo sa dá, nepremýšľať nad tým, kde sa stala chyba

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 pred menzesom sa s ňou nedá vydržať 😁

eliska13
16. okt 2019

@kamajka Ja si zase myslím, že všetko má korene v detstve a treba to pochopiť, odpustiť..ale má pravdu netreba sa v tom rýpať to už bolo.Kolko má rokov ona je najstaršia či syn?

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 má to niečo do seba, len či aj človek naozaj odpustí... to nám hypnóza nezaručí... ktovie... ona je najstaršia, bude mať v decembri 16

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 ja som urobila veľa chýb vo výchove, strašne som ju chránila, stále usmerňovala aj keď bola malá, aj v sociálnych väzbách, to bola chyba asi taká najväčšia, aj som mala na ňu vysoké nároky... ako nastúpila na gymnázium tak asi po dvoch rokoch som v tomto ohľade zvláčnela, myslím že som urobila dobre, ale má emočný blok tak musíme poriešiť... teraz sa prihlásila na štipendijný pobyt v USA, je výborná z angličtiny, mohla by z nej už teraz maturovať, má nadpriemerné IQ verbálne, ale je tiež senzitívna, to jedno s druhým.. ja napríklad ako senzitívna osobnosť cítim a počujem aj to čo je nevypovedané, mám akoby šiesty zmysel na toto, intuíciu

bubu62
16. okt 2019

@kamajka Ja zaspím hneď po stvrtke.

kajkag
16. okt 2019

@eliska13 dnes som mala sedenie u psychológa. Povedala som mu, že som liek na spanie znížila o 50mg....že o pár dní mi bolo zle...že som mohla vydržať, ale že sa nič nedeje. Povedal, že by to prešlo a netreba sa kontrolovat😒 Áno viem, že sa kontrolujem. Idem sa snažiť nekontrolovat. Povedal mi, že nesmiem moc tlačiť na bábätko....Že tak o 3 mesiace sa poradiť s mojou psychiatrickou....pomaly vysadzovat lieky. Dúfam, že to bude uspesne🙂

kajkag
16. okt 2019

@andocka takze ty si brala lieky cez tehu?

eliska13
16. okt 2019

@kajkag Tak to skúsis znova nic sa nedeje viem, že sme také, že hneď robíme paniku a zlakneme sa pri všetkom.
@kamajka každá robíme chyby každá jedna.Len my sme na seba prísne a viac si to pripustame.ver tomu, že taká mama čo doma nenavari a deti okrikuje a obija taká výčitky nemá.ty si vytknes aj to, že či zase nerobíš a veľa a tak...to je komplikovane.Dcera je veľmi šikovná😄 Ja tiež tapem či byť prísnejšia, či mu viac nakladať povinnosti, lebo život je ťažký, aby potom nebol šokovaný, keď bude väčší čo všetci požadujú, alebo naopak netlačim moc za školu tiež neviem či je spravne.Riadim sa tak ako citim, ale či to je správne?.Ale pamätám si tvoje príspevky nech z nich niečo je, nech nevyrastaju ako kamene😄asi taká som aj ja.

kamajka
16. okt 2019

@eliska13 si predstav teraz, že by si mala tri.. a ja pri všetkych tak premýšľam.. či nie som veľa v práci, že sa im treba venovať, kde ubrať kde pridať, ktorý ma viac potrebuje, potom zas výčitky nezanedbávam niektoré? Je to na prášky vážne..do toho ma bombarduju učitelia, rodičovské združenie, konzultácie, a ešte moje vlastné problémy s ďalšími ľuďmi.. nečudujem sa že som na liekoch 😁 ja neviem vypnúť myseľ absolútne.. teraz mi bolo týždeň fajn lebo som bola oblbnutá ako som znova nasadila lieky ale už sa dostávam do normálu, tak ja neviem, či mi treba konské dávky či čo