Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@eliska13 hej ona sa nechce moc o tom so mnou baviť ale ja si myslím ze áno... Pretože aj moja staršia dcéra to bohužiaľ ma po mne tiež trpí strachom uzkostami už bral asi štyri mesiace aj AD😪
@ariana171288 uprimne?tiez mam ocd.podla viacerych lekarov je ocd najtazsia zo vsetkych neuroz.tiez neumyvam okna ani ruky,ale nieco obdoobne ako ty - opakujem ritualy v mysli a mam nutkave myslienky,napr.ze stojim s dietatom pri ceste a ten muz,co ide okolo,mi ho vytrhne a hodi pod auto.alebo ako by zareagovali ludia,keby som to urobila ja?nie som odbornik,ale podla lekarky a psychol.,ktore navstevujem je ocd chronicke ochorenie,ktore je mozne zmoernit,nie vyliecit.dokonca moze byt dovodom invalidizacie.okrem AD sa uzivaju v nozsich davkach aj antipsychotika.ak si este nebola u psychiatra,bez cim skor.cim viac si to chronifikujes,tym je prognoza horsia.Lahsie stavy sa zvladnu napr.aj KBT terapiou,ale to su prave tie kontroly plynu,zatvorenych okien.myslienky bez ,materialnej,opory maju vraj horsiu prognozu
Babenky mne pomohla na depresiu chlorella uz nemam vobec stavy.
@basena001 fuuu no to si ma veru nepotešila a nakoľko toto u mňa trvá už osem rokov myslím ze to už je chronické beriem AD už tretí krát dva krát som mala paretin a teraz coaxil..... A ty si na tom ako berieš AD? Máš to už chronické alebo ešte dobre liečiteľne?
@danuska4883 tiež beriem tretí deň chlorellu a zelený jačmeň môžem mi prosím napísať v akých dávkach si užívala? Lebo ja mam na krabičke napísané tri krát denne tri až päť tabliet
@basena001 a ešte sa spýtam že vlastne to súvisí s tým ze máš strach o dieťa?
@ariana171288 tak ja som to prvykrat povedala psychologicke po 12 rokoch🙊dovtedy to nikto nevedel a tera to vie ona,psychiatricka a ja🙃ten strach k dieta prisiel s dietatom.kym nebolo,tak to bol strach samej o seba,o rodinnych blizkych,bola aj faza strachu,kolko som toho zjedla.....u mna sa ocd manifestuje siroko;je toho viac a chronifikacia jasna.uz sa tomu ani nebranim.prave popri AD skusam nizku davku antipsychotik.
@basena001 nooo supeeer tak som není sama 🙏🙏presne ja 11 rokov strach o blízkych seba keď dieťa ochorelo o dietaaa a zase o seba a furt dokola stále len nejaký ten strach a všetko vidím najprv v čiernom nikdy ma nenápadne pozitívne myslenie alebo riešenie 🤦♀️A tiež o tom viem len psychiater a psychoterapeut ka nikto z blízkych teda len mama vie ze beriem AD a ze mam úzkosti ale čo presne nevie
@ariana171288 mne povedala psychologička, že tehotenstvom to začína🙂obdobie strachu, úzkosti, zodpovednosti, že to je taký prerod z dieťaťa na rodiča a uvedomenie si všetkého....starnutie...každá mama sa boji o svoje zdravie, dieťa, keď je choré. Co je pre jednu ešte normal druhá je hotová a zvracia len čo dieťa má teplotu.Len asi záleží koľko sa tým zaoberáme a aké sú prejavy, lebo napr ja mám z 80%to, čo vy, ale nie denne myšlienky, ale su obdobia kedy mi to do hlavy príde snazim sa to odohnať, ale nikto mi nepovedal, že OCD, ale úzkosť, ktorá, keď je dlho prejde do miernej depresie.A vždy je to to, čo Vám je najmilšie, takže dieťa, a ja🙂Ale to sú sekundy, že mi príde na rozum koľko tu budú ešte moji rodičia, ako všetko rýchlo letí ako starneme, snáď si vyberie dobru strednú školu a bude robiť čo ho baví a také veci, ktoré vôbec neviem ovplyvniť.
Asi to všetko patrí do veľkej rodiny panicka porucha, uzkost, depresia, ocd a v akom sme období, tak sa prejavuje a prelína.
Ale v podstate sme veľmi inteligentné, empaticke, lipnuce na svojich rodinách, so snahou byť dokonale, stále túžiace po láske a uznani, mať rady všetko pod kontrolou vraj toto či hlavne črty uzkostnych ľudí.Kolke ste sa našli?😜
@eliska13 len pri ocd je ta uzkost permanentna spojena s ritualmi,f.tj.ked pride myslienka,potrebujes urpobit nejaky ritual,napr.zopakovat nejaku formulku v.urcitom pocte a ked to neurobis presne,tak znova.akoby tu myslienku ten ritual.mal.odohnat.ak ho neurobis,uzkost sa stupnuje.ak by mapr.ariana presla okolo cloveka a nepozrela sa mu na ciari,zrejme by prisli myslienky,ze teraz,ked to neurobila,nieco zle sa stane.a jasne,chronifokovane to prechadza do uzkosti a depresii.a tie myslienky a potreba potlacit ich nejakym ritualom (pre niekoho su to tie okna,ci kontrola) suviska vlastne s kazdou aktivotou.najhorsie aspon u mna je,ked nemam co robit a vsetko je v poriadku.paradoxne,vtedy zacina najdivokejsi tanec.a pozitivne myslenie je pre ocd-ckara zle,lebo znamena,ze ked tak myslis,tak o chvolu pride nejaka hroza.a viaze sa to aj na pracu,bezne vykony
Inak,presne k tomu dietatu.ano,aj ja sa bojim,ked je chore,ale tak normalne.ale,ja sa najviac bojim,ked je zdrave,poochybnost,ze.dokedy.....
@eliska13 haha, asi vsetky tu..
ako dievčatá? ja uplne na prd, konec menzesu a hlava bolí. No na parádu. To sú toto stavy fakt des. Asi tiež to mávate podobné, že? ešte hodinu a pol a pádim domov. a POJDEM ODDYCHOVAT SVIATKY NESVIATKY JA SOM NA PRVOM MIESTE. jE TAK? oKNá POčKAJU AJ NEUMYTé, VôBEC TO NESILíM. mAJTE SA PEKNE A NEDEPKUJTE :D
@basena001 presne tie myšlienky sú stále nonstop večer ráno cez deň stále a keď mám pozitívnu chvíľku hneď ju vystrieda negatívna že bože teraz myslím pozitívne co ak sa stane hento ako keby ma mali tie negatívne myšlienky a strach chrániť proste viem ze to tak není ale proste hlava je narusena a nechápe.... Presne napríklad keď vidím ze ma niekto dve ciari na zápästí tak ma to ukludni lebo to mam aj ja ale samozrejme na chvíľku povedzme na pol dna a potom znova proste je to kolobeh len nechápem prečo mi doktori nedali aj niečo n upokojenie ako píšete ze neurol lexarin a pod 🤔
@eliska13 anooo ono to je asi taak niekto ma proste svoje myšlienky strachy pod kontrolou ale niektoré ako my tu proste nedokáže ich ovládať a potrebujeme lieky lebo bez nich čisté peklo.... A áno my citlivé potrebujeme teda aspoň ja to tiež tak vnímam aby sa ma napr muž spýtal ako sa máš pocity lásky objatia a proste sme citlivé.... Inak viete čo mi povedal psychiater naposledy keď som sa mu tam zo zúfalstva rozplakala tak sa ma spýtal ze ci som taka labilna lebo ze zeny už takto nereagujú že plačom akože som sa rozplakala keď som mu hovorila o mojom probléme..... Nechápala som ved myslím ze keď som citlivejší úzkostlivo tak ten plač tam patrí ci?
@ariana171288 mna pozna psychologicka 14 rokov este predtym ako som otehotnela, ale chodim tam tak kazde 3 roky, ked sa nieco dialo pohreby, zmena prace...vzdy tak na 10 sedeni a, ked som bola naposledy pred 3 rokmi t tiez mi povedala, ze placu uz bolo dost, ze na to tam nechodim pritom len tam som vypustila paru ja bezne neplacem.Ze sa mam vzchopit nelutovat sa asi aj tak nejak to myslel tvoj psychiater neopustat sa a bojovat.
@eliska13 uprimne,nie celkom tomu postupu psychol.rozumiem.akoze asi vie,co robi a poznata a zrejme to suvisi aj s diagnozou,ale mne nikdy nikto nepovedal co placem.....prave to vnimali ako pozitivum.konecne prejav nejakek emocie a skor sme vzdy riesili,kde moze byt pricina a a ake moznosti mam s tym pracovat.fakt je to asi indiv.,ale mne keby nieco podobne povedal terapeut,uz tam nejdem.prode mi to ondobne,ako ked depresivnemu laik.povie vzchop sa.mozno nachvilu si povie mal by som sa,ved ludia sa maju aj horsie,ale problem to neriesi,lebo tie myslienky sa vratia
@ariana171288 presne.a este mas mozno ako ja kopu dokazov,ze ked si sa nadychla a rozhodla sa pozitivne mysliet,vzdy prislo nieco,co ta utvrdilo v tom,ze ked s nadejou pozitivne myslis,aj tak to nevyjde a negativne myslenie je akoby bezpecnejsie.
@eliska13 ale to som plakala len preto ze som ešte nebola na liekoch pokiaľ mám lieky som v poho a neplacem.... Samozrejme v poho ako v poho ale tak relativ lepšie ako bez liekov
@basena001 anoo presne ale myslím ze to mame len preto lebo to taaak mame úložné v hlavách... Lebo pozitívny človek keď si po ie toto chcem toto mi vide taak to tak je ale i negativisti citlivý to vnímame inak
@basena001 a koľko už sa liečiť beriete lieky? Eliška 13
@ariana171288 AD skusam od minuleho roku,najprv elicea,potom triticco,potom anafranil,teraz mesiac seroxat s nizsou davkou olanzapin.zatial ziaaden vysledok.plus rano a vecer frontin az 1mg,pokial kombinacia AD + olanz.zaberie.ak zaberie.....
@basena001 nepriberáš z olanzapinu?
@patricia_b nie, aj ked mne by sa zislo pribrat.ale ja momentalne takmer nejem.jednoducho nemam energiu nieco si urobit a nejako nepovazujem za dolezite jest,co opat suvisi s celym tym pschych.priebehom.
@basena001 fúú no dosť si skúsila co ti žiadne nesedia? Ja som mala paretin ten bol v poho ale zmenila som psychiatra a ten mi dal teraz najprv seroxat no čistá hrôza a zmenil na coaxil beriem tri krát denne a som ako na hupacke a večer mam problém zo spánkom ale ja nie som unavená alebo ja som v pohode ani unaven nič a to pritom ešte o pol druhej nespím a to ma ešte medzi tým aj mal zobudi tri krát... 🤦♀️
@ariana171288 no sadli/nesadli.vsetky boli skor na depresiu a uzkost,ale neriesili ocd.myslim,ze ten anafranil bol aj na aj na.ale je to starsie AD a bola som po nom KO.a ja do roboty chodit musim,lebo inak by som uz nevstala z postele.pre mna je to,ze musim do prace akesi rezimove opatrenie. No a ,pracujem hlavou,a pri anafr.som prakticky nebola schopna mysliet.ale ze na ocd je vraj vhodnejsia kombinacia novsich AD a antipsychotik.tak neviem,zatial nic moc.
@basena001 nooo taak akože ja mam coaxil neviem co je to za AD ale nemala som po ňom nežiaduce účinky ale myšlienky sú stále aj keď neviem niekedy mám takú nervozitu v žalúdku aj pol dna niekedy nie no hovorím ako na hupacke🤦♀️🤦♀️ale nedá sa povedať žeby som mal aspoň jeden deň bez myšlienok vôbec nie každý deň
@basena001 a ešte budem musieť povedať dokymu aby mi dal aj nejaké ukludni aký lebo som zistila ze keď idem napr do nákupného centra alebo ako dnes sme boli v Blave na Vianočných trhoch veľa ľudí a ja som bola akási nervózna úzkosť na mňa išla stále som rozmýšľala ci aj oni majú také problémy že všetci vyzerajú pozitívny 😂😂😂No horor ale to len na začiatku ma chytilo potom bol kľud a tiež keď sme vošli do nákupného tak ma chytil ten pocit a keď sme tam boli dlhšie tak to odišlo

@eliska13 taak teraz si ma pobavila 😂😂😂moja kamoška ma tri deti rozvádza sa 2 krát supeeer sa smejem... 😂😂