Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
Ahojte, tak musim povedat, ze rano bolo u mna dost divne, ale potom uz cely den fajn 🙂 takze na desiaty den bez ad SUPER 🙂
Este ma napadlo, ze pred rokom som bola na merani parazitov na pristroji diacom, nasiel mi skrkavky na mozgu, ktore mi sposobovali tie moje depresie, po kure s antihelmitikami , som uz nic nemala a postupne som znizovala davku ad, a az teraz som uplne bez nich, je to strasne, co vsetko sposobuju rozne parazity, ake choroby.
@mimok uplne Ti rozumim, ja si presne tohle v tehotenstvi taky prozila, nevim cim to bylo, jestli hormony nebo ze mi sertralin moc nepomohl...asi na Tvem miste bych se spojila s lekarem a rekla mu, ze mas stale silne uzkosti, jestli by nebylo uzitecne zvysit prechodne na 100mg a ke konci tehotenstvi trosku snizovat...ano, kazda tohle zname...ja se bala, ze ublizim lidem, ktere miluji - to me silene paralizovalo a presne jak to tadyy vetsina pise, ten sileny strach, ze mi prepne a ja o tom ani nebudu vedet - rekla bych, ze to uz je skoro panika a ten napad, ta hloupa a nesmyslna myslenka je vyplodem te ohromne uzkosti - vem si sem tam diazepam - neboj pisou ho zenam nebo davaji ho v nemocnici tehotnym co se otviraji, aby byli v klidu a to davaji mnohem jine davky...drz se, klidne mi napis IP - a muzem si spolu psat - moc dobre ti rozumim, protoze uplne stejne jsem to mela ja
@lenka00 ten pristroj mi ich nameral, jeden pan, co to robi, mi prezrel cele telo, a v mozgu mi te pristroj nasiel skrkavky, ludovo hlisty :( z toho som mala strasne depresie, antihelmitika som kupila od neho,a potom som bola este na jednom merani ale u jednej pani, chcela som si to overit, a nic som uz nemala, okrem adenovirusu-chripkovy virus a herpes virus-cytomegalovirus.
Ahojte zienky začínam treti týždeň s Ad a včera večer mi bolo strašne zle na zvracanie,trpnutie zátylku a rúk pocit na odpadnutie .Dala som si neurol a magnesium našťastie to prešlo a potom som zaspala .Veľmi som sa zlakla som myslela že už lieky zabrali a teraz toto ako dlho ešte bude trvať kým zaberú?
Ahoj holky, moje zkušenost: AD zabira az později, tusim za dva tydny. ale všichni zase tvrdi, ze je to hrozne individualni, tak certvi. na zacatku bys mela byt casteji sledovana doktorem (to plati i když jsi tehotna, pak by navstevy mely byt co mesic), je mozne, ze ti nektere prasky nesednou a budes je menit. vedlejších ucinku to ma tunu:(, je třeba hlasit doktorovi. jinak při tehotenstvi a úzkostných obtizim mi mudr. doporučila Oxazepam - pry je lepsi nez xanax nebo neurol v tehotenstvi. nezkousela jsem, nez prisla uzkost, odeslo mimi
@mirulka147 Ahoj, nie si sama. Ja som užívala od februára Coaxil ale vo veľmi nízkych dávkach pol tablety ráno a pol večer a inak sa má užívať 3 krát denne celá tableta lebo je to vraj slabšie AD. Teraz od mája už užívam 2x denne celú tabletu a tiež už sa mi zdalo,že mi je konečne lepšie, že mám lepšiu náladu, viac energie a včera mi bolo zase nanič, od rána depresívna nálada a pocity, že niečo na mňa ide /to takto hovorím stavom, že idem odpadnúť, je mi zle od žalúdka a pritom mám také chvenie/. Takže tiež sa pýtam sama seba kedy už mi bude konečne dobre.
@lenka3330 Lenka nebude len dobre... ani v zivote bez liekov nieje vzdy len dobre. Stale budu lepsie ale aj horsie dni... ale vdaka liekom ich budes vediet lepsie zvladnut...a samorejme akonahle zaberu lieky a je lepsie treba zacat na sebe makat a nenechavat to len na lieky... Sila je v nas... v kazdom jednom... je to tazke ale navod existuje... Ja osobne odporucam zacat na sebe makat, citat, venovat sa sama sebe svojmu vnutru, svojmu telu, cvicit robit si radost... a potom ostat uz len na malej udrziavacej davke AD u mna to vzdy takto islo celkom dlho...aj viac ako rok...a potom som vysadila aj tu udrziavaciu davku a bolo to zasa nazad :D takze skusat vsetko odznovu
@lenka3330 ahoj, to berieš coaxil vo veľmi malých dávkach. Ja som ho brala od januára ako prvé AD 3x1, potom 1,1,2 a teraz beriem denne 1,2,2, teda 5 tabletiek denne. Mne lekárka povedala, že ho treba brať vo väčších dávkach ako píšu, lebo je slabé a že 3x1 je základ, na ktorom treba začať. Lebo inak nezaberá a vytvára sa rezistencia.
@lenka3330 práve som čítala, že niekedy trvá aj niekoľko mesiacov pokiaľ je stav OK. Ja som s ním spokojná, môj problém ale je nespavosť a lekárka mi diagnostikovala ľahkú depresiu. S nespavosťou to nie je ešte úplne uspokojivé - ale cítim sa podstatne lepšie (bola som taká nervozna, nespokojná, a pod. predtým ) ako keď som ho nebrala.Nemám ťažké sny a ani také nepríjemné pocity pri zaspávaní a cítim sa dobre, cez deň super - klop-klop. takú jemnú náladičku. Trvalo možno dva mesiace pokiaľ to bolo lepšie a teraz po 5 mesiacoch sa cítim fakt dobre. Len ja mám trochu iný problém, na ktorý mi zatiaľ až tak nezabral, ale náladu mi fakt robí a spokojnosť a nežiaduce účinky nepozorujem žiadne. Tak dúfam, že sa ten spánok upraví časom úplne.
@lenka3330 Vieš podľa mňa je coaxil slabé ad, brali ho tu viaceré kočky a nejako zvlášť im to nepomáhalo, prečítaj si stránky dozadu, ale o dosť dozadu, tam sa sťažovali, že sa stavy vracajú asi by si mala vymeniť ad, ja beriem paretin, predtým som brala venlafaxin a cymbaltu, ale asi nejlepší bol venlafaxín, paretin beriem ešte krátko, tak to veľmi neviem porovnať
@zuhra och, to mi je ľúto, aj ja som prišla o bábo, o druhé, potom začala moja panická porucha, podľa mňa psychika zohráva veľa, musíš byť v pohode, aspoň na čas, kým si v prvých troch mesiacoch, tie sú veľmi kritické, neboj, bude ďalšie, ale musíš sa poradiť s lekárkou, ako sa dať dokopy, aby si znova otehotnela, ale už s pokojom v duši
Ahojte, možno je coaxil slabé AD a tak ako ho berie lenka3330 je podľa mňa len placebo. Neviete či s coaxilom možno brať aj iné AD zamerané na spanie? Je dobré brať dvojo AD? Ja som s tým coaxilom spokojná, robí mi dobre a necítim žiadne vedľajšie účinky. Len na ten spánok akosi nezaberá. Beriem ho 5 mesiacov.
@esselte Lekárka mi chcela predpísať Citalec alebo niečo také, ale ja som to odmietla lebo som v minulosti užívala escitalopram a prvé týždňa ma to úplne zložilo. Bolo mi desne, nikdy v živote mi nebolo tak zle ako keď som začínala užívať tieto lieky. Preto mi dala Coaxil. Ty si mala aké začiatky s paretinom? Nechápem, že niekto tu predtým písal, že v začiatkoch užívania escitalopramu nemal žiadne nežiadúce účinky a ja som myslela, že už asi umriem z neho. Samozrejme keď mi po nejakom čase zabral, tak už mi bolo dobre. Užívala som ho asi rok a pol a iba pol tabletky.Vyššiu dávku som nepotrebovala.
@1andrea111 Určite sa môže kombinovať lebo naposledy mi lekárka povedala, že ak mi nezaberie tak ho skombinujeme.
@lenka3330 ja som mala s užívaním escitalopramu tiež desnú skúsenosť, brala som ho len 9 dní 1/2 tabl. a potom ukončila. Ja som len ležala a nemohla som ani vstať z postele, nespala som v noci, triaška, búšenie srdca, vnútorné napätie, no des. Potom som prešla na Trittico a to je v pohode.
@3009 Presne aj mne tak bolo. Chvíľu triaška, nespala som asi mesiac, nemohla som nič zjesť, návaly horúčavy, neskutočná úzkosť, no horor. A to ma doktor ubezpečoval, že bude mi dobre z nich. Áno, ale že až o dva mesiace to mi nepovedal. Nikdy to už nechcem zažiť. Len ako zistiť, ktoré lieky nám najlepšie sadnú?
@1andrea111 mozu sa AD kombinovat, aj ja beriem dvojo. jedny rano a na vecer, prave kvoli spanku druhe.
No baby, ked vas tu citam, tak ma chyta stres...☹ Ja mam tiez escitalopram a na noc mirzaten...A na ten escitalopram mi povedala, ze su jedny z najlepsich AD ak nie najlepsie, ake doktorka pozna...Ako beriem taketo reci s rezervou,ale myslela som uz, ze zaberu. A nejak extra zatial nie. Ako nie je mi horsie,ale...Beriem ich 2. mesiac.Do vsetkeho sa musim nutit, len kvoli detom robim to najzakladnejsie. A davaju mi aj deti zabrat, lebo sa vela hadaju, starsi ziarli na mladsiu, obaja maju svoje vzdor.obdobie, ja cely den sama s nimi, nechcu spat...

Dievcata, tie myslienky su len myslienky, ale privedu so sebou taku uzkost, ze az. Sama sa cudujem, ako ma vedia same prekvapit a ako im uverim a trva niekolko tyzdnov kym si to utriedim v hlave.
Je jedna veta a ta hovori, ze ked nieco nejde, robis to zle. Tiez som si pisala jednou z vas, pre mna velmi inspirujucou, ktora dokazala prekonat velky kus cesty riesenim tohto problemu celistvo, teda nielen zameranim sa na priznaky. Priznaky len o niecom hovoria a hovoria o niecom aj v tej duchovnej rovine. Dnes som meditovala a vyslo zo mna toto: Stale mam potrebu sa skryvat, utekat a bat sa, lebo nie som v milujucom prostredi. A na tomto chcem pracovat. Neustale si opakovat a hlavne tie slova precitovat, ze SOM v milujucom prostredi. Je to prijemny pocit to precitit, ale treba to trenovat a vediet to pouzit, ked to na mna pride. A tych formuliek moze byt vela. Zradne na tomto vsetkom je, prestat pracovat, ked nam je dobre, lebo sklzavame do rovnakych stereotypov.